Лицо кавказской национальности або В Америці "чорний" те ж саме що й "нігер"

Якось так. Незнаю навіть з чого і почати.

Те, що негр - образливе слово, я знала ще зі школи. Навіть не образливе, знала, що так говорити невиховано. 

Інститутський курс з антропології мені запам'ятався, зокрема, й колоритним описом і зображенням "Негра з Лисої гори". Вчили ми тоді слов'янські типи зовнішності.

У мені вирувало багато почуттів, як це не можна говорити, он ж навіть пишуть! От, Толерасти! Юнацький максималізм, не буду приховувати. Хоча назовні це не вистрілювало. Невиховано, значить невиховано.

Коли я приїхала в Америку, я не могла зрозуміти іншого. А чому це Вони один одного неграми називати можуть, а мені зась?! Га?

Тепер я думаю інакше. Вважаю, що почуття інших потрібно поважати, так само як і їхню самоідентифікацію. Якщо хтось почувається комфортно від того, що я оберу інше означення, а не те, якому мене вчили на курсі антропології, то всім так буде легше і простіше. Мені у тому числі. Я уже не думаю про виховано-невиховано. Правильно-неправильно. Я думаю про те, щоб було спокійно і невимушено, щоб оточуючим було комфортно і затишно.

__

Трішки про можна-не можна і сприймання на слух.

Негро. Норм. Зустрічається у літературі (не сучасній), у наукових виданнях. У побуті - ні.

Нігер. Не норм. Принизливе від Негро.

Наше "негр", чується ближче до "нігер" і сприймається відповідно. 

Будь ласка, врахуйте це, якщо захочете комусь розповісти, що зустріли чорношкірого непальця у магазині. Вас можуть не так зрозуміти. А ще краще взагалі уникати расових означень. Повірте, так буде легше. Не лише в Америці. Будь-де. Але тут, буду чесною, - цей навик відточується.

___

Якщо все таки уникнути ніяк. Кажіть Чорний. Black. Це загальноприйнятне означення, яке можна багато де зустріти. У звичайному житті, звісно подивляться скоса, але ви все ще залишитеся у межах порядної людини.

Ось вчорашній допис із сторінки шкільного округу

Отже чорний, але не нігер або негр. Будь ласка!

____

А що там було про Кавказ? Це просто гра слів, яку важко перекласти. Дуже популярний вислів, можна почути у фільмах з неякісним перекладом.

Caucasian - так тут називають людей з світлим кольором шкіри. Галочку саме навпроти цього слова потрібно ставити у всіляких формах, у яких є запитання про расу (якщо ви ідентифікуєте себе з білими). А таких форм тут, повірте, безліч)

10 коментарів

  • MaRusya1 8 лютого 2020, 06:52

    Я тоже как-то интуитивно избегала слова негр. Неграми называли тех, кто работал на плантациях. А потом услышала, что это не политкорректно.
    А как по поводу чернокожий? Можно так говорить?

  • Zzrzz 10 лютого 2020, 16:49

    Я не чула, щоб так говорили. Говорять просто black.

  • Troli_shop 19 лютого 2020, 10:02

    @Zzrzz Негр это не оскорбительное слово! Это происхождение племен и самоназвание расы из-за речки Niger , что в Африке!! Все они генетические африканцы!! Хоть блин в грендандии живут!! Как у нас от речки Рось! Русские , киевская Русь....

  • innusya20 8 лютого 2020, 09:56

    Мне тоже интересно как правильно и не обидно называть темнокожих людей.
    Слышала слово афроамериканец, а если он из Непала приехал а Украину и Америку в глаза не видел, как его правильно назвать?
    Недавно читала ребенку "Пеппи Длинный чулок", а там слово "негр" очень часто встречается, все думала на какое слово лучше заменить при чтении.

  • 2 коментаря
  • MaRusya1 8 лютого 2020, 19:16

    @MaRusya1 В смысле, с таким цветом кожи людям было очень красиво. Или мулаты, например, но тут проще сказать

  • il_sole 10 лютого 2020, 09:22

    @MaRusya1 Так и говорите «темнокожий человек» , если Вы хотите описать его цвет кожи.

  • Zzrzz 10 лютого 2020, 16:56

    Говорять "чорний" (black). Я прикріпила малюнок, щоб можна було переконатися.
    Афроамериканець стосується насамперед американця. А не усі, хто проживають в Америці такими є. Тому якщо дуже необхідно згадати походження, то політкоректним може бути Afrodescendant
    Хоча я не вживала б усі ці афро. Чорний - кращий вибір. Найкраще- взагалі уникати подібних означень без крайньої необхідності.

  • Troli_shop 19 лютого 2020, 10:06

    Виола Дэвис ( обладатель Оскара) КИНЗУ)во время своего интервью говорила что она перестала носить парики, что хочет не стесняться того что она черная женщина и моих кудрей на голове. Я очень удивилась что она на себя так говорит. Они сами себя унижают и придумывают себе разные квоты

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу