Без темы

Минулого року ми обрали незвичну для нас страхову опцію. Перейшли на High Deductible Health Plan.

Страховка у нас HMO, тобто ми "прив'язані" лише до однієї лікарні, можемо обирати лікаря лише з тих, хто працює у мережі лікарні. Наша попередня страховка теж HMO, але ми були на Low Deductible Health Plan.

HMO, Low Deductible Health Plan

Нам було вигідно, медична допомога доступна і не дорога. Місячна плата за страховку у межах 370 доларів за сім'ю і ходи собі до лікаря скільки заманеться. Оплата лише за візит: звичайний лікар 20 доларів, спеціаліст трохи дорожче, близько 35. Аналізи, обстеження, щеплення - все, що відноситься до превентивного догляду - безкоштовно. Тобто лікар запідозрює щось, направляє на МРТ - це превентивна медицина. Ціна 0.

З малою дитиною нам було вигідно. Та і розбиратися не хотілося з тутешніми цінами, особливо після страшилок з сумами. А так, очі не бачать - серце не болить.

 Дитина підросла, ми почали відвідувати лікарів менше. Окрім того, проблеми повторюються, а нічого нового не відбувається. Я уже почала звикати до: "нового порадити вам не можу, можу виписати більше ліків разово" (це теж тутешня особливість, не завжди можна взяти відразу навіть 2 упаковки ліків; лише одну, згодом знову потрібно замовляти у аптеці).

Порахували, що сплачуємо близько 4500 обов'язкових виплат за рік, при цьому візитів до лікаря аж 1 чи 2, й ті для перестраховки.

HMO, High Deductible Health Plan

Тому ми вирішили спробувати High Deductible план, залишившись у цій же мережі. Місячна плата за такий план 0 за сім'ю. Проте, усі візити і процедури тепер повністю з своєї кишені (це спрощений опис, є деталі. Наприклад, максимум, який ми заплатимо ≈5000, далі усе покриває страховка).

Як бачите, різниця в оплаті планів не суттєва. Більше того, 4500 протягом року на Low Deductible ми заплатимо у будь-якому випадку, а 5000 - на High Deductible лише за несприятливих умов.

Рік майже завершився. Підсумки такі.

Протягом року було два візити до лікаря. Один плановий річний огляд, лікар відмовився підписати дозвіл для занять у спортивній секції без цього огляду, довелося йти. На огляді обновили щеплення. Такий візит навіть на High Deductible плані - безкоштовний. Так само як і щеплення. За нього рахунок не приходив.

Другий - візит до спеціаліста. У нашому випадку дерматолог. У нас було три запити: в черговий раз загострилися шкірні болячки (2 запити) і були знайдені дрібні бородавки (1 запит). На візиті була проведена процедура замороження цих наростів (лікар сказав, що це можливо і не бородавки, або не всі є бородавками). Попшикали з балончика. Із загостренням все по старому, ніяких нових призначень чи процедур.

Рахунок надійшов за 2 тижні. Візит до лікаря вартував майже 200 доларів. Видалення кількох наростів - 380 доларів. Пораховані якісь знижки, ще не до кінця розібралися, що це. Разом 500 доларів.

500 доларів за видалення бородавки.

Я була вражена, емоційно мені комфортніше не знати цих цін, не перейматися невідомістю, очікуючи на рахунок. З іншого боку за увесь рік на медицину ми витратили 500 доларів, замість 4500.Так, ніколи не знаєш, що трапиться, але з типовими нашими проблемами і візитами, High Deductible план виходить вигіднішим у фінансовому плані.

Темы: Медицина

22 коментаря

  • Olyunja 20 листопада 2019, 20:53

    В мене в понеділок був пацієнт. І він приват застрахований..
    Йому за мазое горла нарахували 460€ і він охренів

  • Olyunja 20 листопада 2019, 20:54

    Мазок горла.
    Дія проходила в Німеччині.

  • Zzrzz 20 листопада 2019, 21:05

    @Olyunja Саме тому я інколи й думаю, що легше пару сотень кожного місяця обов'язкових і не бачити цих цін. Ніж дізнатися скільки вартує мазок з горла чи видалення бородавки.
    Або заплатити відразу усю суму. Якщо багато треба заплатити одразу і не можливо прорахувати чи передбачити наперед - мені особисто так важче.

  • Olyunja 20 листопада 2019, 20:56

    Просто добре що у вас такі візити і цим можна виграти. Але є люди якім потрібно пересадити серце. І тут починаються дива..

  • 8 коментарів
  • Olyunja 20 листопада 2019, 22:55

    @Olyunja Сів успішно. Але нерви місту пощикотали конкретно.

  • Olyunja 20 листопада 2019, 22:55

    @batyur А по медичній безкоштовно.

  • seveneleven 21 листопада 2019, 10:16

    @Olyunja Капец!!! А це коли таке було з літаком?

  • batyur 20 листопада 2019, 20:58

    Так є таки безкоштовна медицина?)))

  • Zzrzz 20 листопада 2019, 21:09

    Це так заманюють на превентивні огляди :)

  • Natali_30 21 листопада 2019, 00:06 1

    Интересно было почитать, спасибо. Будьте здоровы и экономьте :wink:

  • Zzrzz 21 листопада 2019, 01:59

    Дякую!

  • yulcha01 21 листопада 2019, 17:56

    я правильно поняла, максимум, который ваша семья может заплатить за год медицинского обслуживания - это 5000 дол? все что свыше - эта страховка должна покрыть и вы уже не платите сверх этой суммы? если я поняла правильно - то мне кажется так все таки выгоднее и не нужно так нервничать по поводу цен. Ну вот такие они. А платить каждый месяц 370 дол и при этом посетить врача 2 раз в год - ну так посчитайте сколько вы сэкономили даже с такими грабительскими ценами...Эти 370 долларов можно откладывать каждый месяц в конвертик - и к концу года будет приятный бонус на рождественские подарки)))

  • yulcha01 21 листопада 2019, 17:58

    у вас получилось что удаление бородавок - меньше платы за месяц. И визит - плата еще за 2 недели. Экономия существенная.

  • Zzrzz 21 листопада 2019, 18:22

    @yulcha01 Так, все правильно.
    Є нюанси, але в цілому так.
    Мала на увазі, що емоційно великі суми в рахунках можуть сприйматися важче. У мене ж мінімальний запит був. А коли щось серйозніше, ніж бородавка, то сума набіжить більше. Тоді доведеться одразу заплатити 2-3-4 тисячі. Я розумію, що це важко і можливо саме звідси ростуть корені страхітливих історій про медицину в США.
    Ну і хто без страховки, або на інших планах (у мене план хороший) їм теж мабуть може бути накладно.
    Я намагаюся знайти відповідь на запитання, яке мені часто задають: чому їдуть лікуватися додому.
    Наразі я відповіді не знаю, бо фінансових причин для такого рішення не бачу. Розмірковую, що можливо саме сума в рахунку може відлякати. Наприклад, якщо стосувалося б мене, я могла б ту бородавку мазюкати якоюсь бідою з аптеки, аж поки не приїду додому, там б видалила і почувала б себе супер економною розумашкою.
    Хоча насправді - все не так погано. Можна полікуватися і тут. Якщо рахувати,не сприймати емоційно і не порівнювати з українським досвідом, то в кінцевому рахунку все виглядає досить прийнятно.
    Саме це я і намагаюся показати.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу