Бібліотека Крихітки. Хроніки книгочитання від 2 до 3 років

Останній читацький щоденник донечки публікувала півроку тому. Планувала поділитися прочитаним від 2 до  3 р. одразу після святкування поважної дати, але трохи забарилася через деякі негаразди. Тому цей звіт буде з невеликою похибкою - до 3,1 р. От лише зауважила в процесі підбору фото, що улюблені книги не змінилися, хіба серійно розширилися, а нових не так уже й багато. Щоб не повторюватися, додаватиму посилання, адже знаю, що люди регулярно шукають таку інформацію і старі огляди не знайдуть (сама так шукала колись і потрапила в клуб). Почнемо з улюблених-залюблених. Не хочу, щоб про мене склалася хибна думка в тих, хто мене не читав раніше, тому наголошу, що спільні читання з дитиною в нашій сім'ї - це важливий ритуал і цікаве проведення часу з батьками. І поясню, чому я так подбала про свій імідж :rofl:. Бо далі напишу страшні речі. Улюблені книги бувають різними і самопочуття в батьків теж (ви зрозуміли, до чого я? :sunglasses:). І діти бувають консерваторами у своїх уподобаннях. Тому читання деяких із наших хітів відпрацьовано до автоматизму. Мабуть, згодилися старі навички роботи літредактором.Ностальгічна вставка (можна не читати) :point_down:

_______________________

Один час працювала у видавництві наукової літератури, де випускали монографії, навчальні посібники на різні теми: від хімії і технології високомолекулярних сполук до історії соціал-демократів в Австро-Угорщині. Так ось, бувало так, що вичитаєш 300 сторінок і розумієш, що в процесі обдумав увесь тижневий графік, заплановані справи, змоделював кілька варіантів діалогів з учорашньої суперечки з колегою, вибрав колір нового взуття і встиг уже змінити думку щодо нього, обдумав нюанси з попередньої вичитаної книги і навіть злітав у космос :rofl:.... А коли заземлився, то побачив перед собою акуратно вичитаний текст, що стробить червоними правками. Старі добрі часи, ехх :sunglasses:. От звідки вміння абстрагуватися.

_______________________________________

Так ось, читаючи в шістьмільйонівмільярдівідесятий раз історію, спокійно можна обдумати план подій на наступні дві години життя. Якість інтонації та рольове розподілення при цьому не страждає. Прохання не засуджувати - мама не робот. Або якраз саме він :rofl::rofl::rofl:

Отже, наш незмінний топ уже другий рік поспіль - це Кротик, Дональдсон і Улюблені вірші. Інші почали читатися менше, ніж раніше, або взагалі (хроніки книгочитання з року до двох), а багато нових додалося трохи пізніше, після двох років. Дещо покажу лише в переліку, бо їх усі бачили безліч разів, детальніше виокремлю лише ті, яких не знайшла в КК. Буде багато фото в дивних умовах для читання, але в нас такі реалії :rofl:

"Кротик" і все, що пов'язане з його особистим і соціальним життям. Ніщо не прочитано більше, ніж це все.

 

"Кастор - на всі лапи майстер". Про цю побутову книгу маленької людини писала окремо.

А знеквасолення кота таки вплинуло на врожай. Могутній ліквідатор з'їв частину стебел - і гаплик.

 

Книги Дональдсон і Шеффлера. Додали 3 нові: книжкова фея в грудні подарувала про Неллі (щоправда, там інший ілюстратор), а влітку отримали про черв'яка та гидких.  

Вміння абстрагуватися від навколишнього середовища напевно генетичне :rofl:  

А ще ми ліпимо Цурпалка.

 

І всяких монстриків.

 

І роботів.

Маргарита обожнює роботів. "Бенни с красной кнопкой" і "Винни и злобный робот" - хіти.

  

А ось і "Ведьмочка Винни". Я б сама не відмовилася мати таку в дитинстві. А смугасті колготки з дірками і поголені ноги - це :boom::boom::boom: 

Полюбили ми і деякі оповідання Беатрікс Поттер про кролика Петрика та його знайомих. Хоча після прочитання "Страшных историй для маленьких лисят" у мене якось дивно руки тремтять, коли беру цю книгу. Сподіваюся, мине, бо то лише містифікація. Хоча хтозна :thinking: 

Є такі книги, естетики яких мені не зрозуміти, але дитина їх обожнює, і кожна наступна викликала фурор. Неодноразово їх показувала ось тут і тут.

 

Ервін Мозер. Улюблені з улюблених, пречудові. 

Мона, Мяули, Mog... і тигр.

 

"А у нас живёт дракон". І так, саме такого (ну майже), як у Маши в книжці, ми отримали на День народження за заслуги від хрещеної :rofl:

 

По сюжету Маша якраз радіє, що дракон такий, як у неї в книжці. І Марго тепер радіє так само :point_down:. 

А також він бере участь у читаннях і засинає.

 

Наприкінці вересня ми відсвяткували 3 роки. Сподіваюся, часи перманентних криз позаду. Хоча би отієї страшної двох-трьох років. І часи затишшя перед наступною кризою (коли вона там по плану?) підготують нас до нових випробувань :rofl: Як і минулого року, День народження не обійшлося без книжкової тематики. І знову дався взнаки консерватизм дитини. Даремно мама хвилювалася, що дитина замовить робота-балерину - вона захотіла знов балерину, але вже з іншої книги, ніж минулого року - Анжеліну. Ось як книжково-мультяшні герої переміщуються в просторі.

  

Мишка постраждала пізніше. Мама її перемістила як реквізит для фото на пам'ять :grin: Якраз напередодні свята нарешті роздобулася третя книга "День народження Анжеліни". Символічно.

 

А потім реквізит з'їдається ;)

  

Трохи пізнавальної літератури.

Дитина почала ставити багато цікавих питань і має багато логічних думок. Наприклад, коли її попросили поставити квіти у воду, бо вони хочуть пити, вона сказала: "Ні. Кіточка не хоче пити. Вона не має йота". А коли в підземному переході побачила графіті - чорний силует, то стояла біля нього хвилин 20 і сказала, що "маюнок чойні, бо він опікся і йому т'єба викичити швидку допомогу і заб'яти в їкайню". Їздили ми до нього ще місяці два, дуже розтривожив. А зараз там роблять ремонт, то дитина сказала, що він у лікарні і йому роблять операцію - от і логічний зв'язок :rofl: Тому всяка пізнавальна література в допомогу. 

"Шукай і знаходь. Тварини". Цю книгу показала, бо читали ми її довго, але напевно вже не актуальна. 

  

Улюблені розвороти про риб і комах і отакі запитання :point_down: 

І всеньке літо ми шукали цих червоноклопів. Нарешті у 38 я дізналася, як звуть солдатиків.

 

Перша книга про тіло. Кіт теж розвивається в галузі фізіології.  

Узагалі кіт любить слухати, головне, щоб по ділу ;) І щоб приголубили :heart_eyes_cat: 

Бенджі Девіс "Мій друг кит", "Бабусина пташка" зараз на паузі, але читалися активно.

 

Книги, що не втрачають актуальності: "Дім метеликів", "Лис Гектор", "Паддінгтон", "Велика книга казок", "Я не твоя мама", "Літачок-рятівничок", "Вовченятко, яке запливло далеко в море", "Повітряні рибки", про Петсона і Фіндуса, Маму Му,..

        

А ось трохи з нових. Показую лише ті, які зацікавили.

"Петрусь і ведмедик Потап" Чижикова.  Не знаю, що там начаровано, але читали тиждень лише її. 

 Це, звісно, не всі, але найважливіші для нас.

 

Найулюбленіші розвороти, особливо про Йошико та антикваріат.

    

Привиди :heart_eyes:

   

Це, до речі, друга книга про Маргаритку, яку ми пробували читати. Перша поки не у фаворитах.

  

А зараз покажу ще кілька особливих.Книга про дівчинку, її дідуся і море. Неймовірне враження справила вона на Маргаритку. Одна з улюблених. Ми подарували її влітку на відпочинку, то дитина її не випускала. Зате є пам'ятне фото.

Лєна Андерсон "Літо Стіни" (Lena Anderson "Lato Stiny").

Узагалі ця авторка вже відома за ілюстраціями до книг "Круглый год", "Календарь Линнеи", "Ліннея в саду художника".

 

2 історії: про те, як Стіна пішла без дозволу дивитися на шторм, і про День народження дідусевого приятеля, який розповідав морські історії з власного життя.

      

 

       

Сюжет простенький, але дитину книга зачарувала ще з форзацу.

 

Море, дідусь, який п'є каву, риболовля, човен, шторм, збирання камінців і всіляких морських скарбів, пан Буйда з його оповідками - ось така проста магія. Від того часу ми перекопали кубометри піску в пошуку скарбів - як Стіна :rofl: І копаємо досі.

 

До речі, на День народження Марго загадала бажання "на море" :thinking:.

Катаріна Круусвал "Яблунька Елі" (Catarina Kruusval "Jablonka Eli").

Про неї я вже згадувала, тому просто процитую себе, бо краще вже не напишу.

"Коли читала цю книгу, увесь час згадувала розбиті колінця. Була в мене бабуся... Ми пили калиновий чай і збирали гриби говорушки після дощу в саду. І була в бабусі яблунька. І то було таке щасливе насиджене місце. А потім бабусі не стало, і яблуньку зайняли чужі діти... То була моя історія... А тепер про книгу, точніше про яблуньку. Про найкраще місце на землі. Про те, що в дітей нема давно і потім - є лише тут і зараз, бо вони вільні від віку. І якщо трапиться лихо і твоє деревце зламається, можна посадити інше. І поділитися новим яблучком... Ви зрозуміли, для мене це книга про надію...і про розбиті колінця..."

Книги про поламані дерева сильно вражають Маргаритку. Свого часу про спалене блискавкою дерево в книзі "Туконі, мешканець лісу" ми читали багато разів, дитина протягом кількох днів після сну одразу згадувала про те, що "ставося вихо, девево згоїво" (сталося лихо, дерево згоріло) і довго розглядала саме цей розворот і охала.

Книга про зламану буревієм яблуньку вразила її не менше. Чудова книга.

                

 

І велика книга, гігантська (285x370 мм), яку отримали, бо вже дитина велика ;) Вона така велика, що у фото не помістилася :rofl::rofl::rofl: Детектив на улюблену тему "когось потрібно рятувати".

Юлія Лактіонова "Розшукується Зіна" (намалювала Романа Рубан)

     

Сподіваюся, наступний рік подарує нам багато чудових книжкових новинок ;) 


Теги: обзор книг, для детей, 2 года, 3 года, бибилиотека

37 коментарів

  • Panda 17 жовтня 2021, 22:38 1

    Некрошечная такая... "библиотека крошечки":grin::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
    Классный обзор, и особенно фотки из жизни, в лодке с книгой это вообще:fire:
    Спасибо, что делитесь:bouquet:

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 01:11

    Дякую ;) Без фото із життя суть огляду була би втрачена. Це такі теплі спогади. Намагаюся їх зберегти :hugging:

  • Коментар видалено

  • miros_ya 17 жовтня 2021, 22:59


    «Я виглядаю як?
    Казково
    Вітер в обличчя так
    Казково
    Все буде знаєш як?
    Казково…»
    Бажаю вашій манюній любительниці казкових історій, втілення всіх мрій та сподівань ))

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 01:14

    дякуємо ;) Усе буде казково :hugging::hugging::hugging: Усе в наших книжках :sunglasses:

  • miros_ya 18 жовтня 2021, 10:04

    А ви і Мозера любите оті збірки від "Чорні вівці", які не кожному старшому заходять? )))
    Книга з вами завджи, я дивлюся: і у човні, і у ігровій кімнаті, і на майданчику в снігу :grin::grin::grin:
    Ох, це мінімум на тиждень розглядання - твій пост ))

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:44

    Миросю, у нас є лише одна з трьох: звідти читаємо не все. Улюблена історія про кота Распутіна, який став пожежником, про борсука Ґюнтера, морські фрукти та "отруйну" полуницю :rofl:

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:45

    а книжки ми за собою раніше носили, навіть у гості, але зараз уже практично не носимо.

  • bondarka 18 жовтня 2021, 10:09

    Зоря, какой чудесный и насыщенный обзор! Столько труда и столько полезной информации для мам маленьких деток! Наши любимчики в вашем возрасте были такие же))) Кротик, Дональдсон и стихи от Абабы. Книги Дональдсон сын рассказывал наизусть. Кротика любит до сих пор. Вот буквально на днях попросил найти те мультики, которые ему нравились когда-то. Поностальгировали вместе) А Мозера я просто обожаю. Чудесные, добрые, уютные истории и прекрасные рисунки автора. My love! И спасибо за фото. Там, где Марго закуталась в плед, у меня выступили слезы. Ох, дети растут, остаются лишь воспоминания... Сын подходит к подростковому возрасту. Понимаю, что скоро уже не будет он так прижиматься и слушать. Грустно, но это естественное течение жизни...

  • bondarka 18 жовтня 2021, 10:11

    И Петя с Потапом из любимых, читанных-перечитанных. Твой обзор вызвал столько теплых воспоминаний) Спасибо за эмоции!

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:48 1

    Анюта, дякую за теплі слова. Так, ці огляди мають нести користь для тих, хто в пошуках літератури для діток - я сама так шукала раніше і вдячна всім, хто пише. А ще в них важлива функція - фіксація спогадів для мене і Маргарити, адже час швидко минаєі зібпати все по кпупинках дуже тяжко.

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:48 1

    @bondarka :heartpulse::heartpulse::heartpulse:

  • OlenaPPP 18 жовтня 2021, 11:30

    Дякую за такий теплий огляд. Читала і сама поринала у спогади. Рядки про Стіну миттєво перенесли у іншу Книжку. Астрід Ліндгрен "Ми на острові Сальткрока" (https://www.yakaboo.ua/ua/mi-na-ostrovi-sal-tkroka.html?gclid=Cj0KCQjwtrSLBhCLARIsACh6RmhRexJRIwcpZ8XGmCmSnuAjLX56k7XrhNyaYnkOZZcB5UzNa7Zjo-gaAq3VEALw_wcB). Якщо не читали, то дуже рекомендую. Крихітці мабуть ще зарано, вона велика. Але книжка пречудова.

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:50

    Дякую за рекомендацію і що зазирнули ;) Ми маємо цю книгу на виріст ;) Вибирала інтуїтивно, як і про Стіну.

  • OlenaPPP 18 жовтня 2021, 17:43

    @zoria_zaycheska В ній теж є Стіна.

  • le313 18 жовтня 2021, 11:31

    :heart_eyes::star_struck: як Марго подорослішала!
    Ого! Яке у вас різноманітне читання. Дякую за огляд. Нехай жага до книжок тільки зростає!

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 11:52 1

    так, Лесю, у такому віці це дуже помітно. Хоча мені здаєттся, що читання не урізноманітнилося особливо, бо нових не багато зайшло, більше старі читаємо. Фіксую спогади, щоб не втратити, і сподіваюся стати комусь у нагоді :sunglasses: Дякую за побажання

  • Profesora 18 жовтня 2021, 12:55

    Гарнюня Мамина красунечка))) у нас такі самі очі:smile: а книги, звичайно, класнючі, і ви такі круті читаки-маляки

  • 3 коментаря
  • Profesora 18 жовтня 2021, 13:30

    @babyzone Это обычный образ сына))), любит он перформансы)))

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 20:55

    @Profesora :rofl::rofl::rofl::rofl: ми сьогодні змивали таку бурю :rofl:

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 20:55

    дякуємо ;) привіт художнику :hugging::hugging::hugging:

  • babyzone 18 жовтня 2021, 13:21

    Обзор очень атмосферный. Пропитаный любовью к книгам, отношением к книгам маленькой читательницы. Получила огромное удовольствие от прочитанного. Спасибо.

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 20:56

    дякую, що зазирнули :) так, книги - то моя любов. Працюємо над цією любов'ю в дитини, бо вона відчуває

  • Rita_Rita 18 жовтня 2021, 19:25

    Чудово, я аж собі в закладки вашу тему закину, ви не видаляйте тільки

  • Rita_Rita 18 жовтня 2021, 19:26 1

    Рідко відписуюсь, та ви мені прямо якусь книжну фею нагадуєте

  • zoria_zaycheska 18 жовтня 2021, 20:57

    дякую ;) ні, звісно, не видалятиму. Усе забувається, а так завжди можна зайти перечитати і сльозу пустити :sweat:

  • Tosik 19 жовтня 2021, 06:31

    Вот это сокровища, у меня такие надежды были на Кастора и я в него влюблена по сей день, но моим не зашёл...так жалко)))))

  • zoria_zaycheska 19 жовтня 2021, 16:01

    у нас лише один Кастор у фаворі. Інший поміняв хазяїна - не пішло.

  • edelveys 19 жовтня 2021, 16:11

    Какая милота!!! У нас тоже много чего любимого из этого))) Спасибо за обзор

  • zoria_zaycheska 19 жовтня 2021, 21:41

    дякую, Віка ;)

  • HoAnna 19 жовтня 2021, 19:53

    З таким гарним першим фото неможливо не зазирнути у Ваш огляд!!! Я вже нарешті все спокійно, детально прочитала)) Не знала, що Ви працювали літредактором! І те напрацьоване вміння абстрагуватись в наш час дуже актуальне)))
    Чудовий, затишний, атмосферний огляд!!! Дякую Вам, що пишете!! Я ще зараз придивляюсь збірок казок, то дуже в нагоді стають Ваші попередні огляди! :grin: Дякую Вам! :tulip::tulip::tulip:

  • zoria_zaycheska 19 жовтня 2021, 21:42

    рада, що була корисною ;) дякую, що читаєте :grin:

  • pansies 21 жовтня 2021, 00:09

    Скільки знайомих та улюблених книжок.. моєму хлопцеві вже 5.6, але він залюбки обирає історії про кротика, у мене іноді око сіпається та, мабуть, я маю дуже нещасний вигляд, але дитина каже: "навіщо ми покупали книги, щоб вони стояли та припадали пилом?" І я починаю стоп'ятсотмільйонний раз читати книгу..

  • 1 коментар
  • zoria_zaycheska 3 листопада 2021, 07:14

    у вас теж такий читака ;) Часто думаю, чи не втратить дитина інтерес до читання до такого віку?

  • pansies 3 листопада 2021, 08:21

    @zoria_zaycheska Поки що не втрачає, навпаки, іноді можна побачити з яким зацікавленням дитина чекає на продовження, коли, наприклад, повертаємось додому, а він одразу ж просить почитати.

  • pansies 3 листопада 2021, 08:22

    @zoria_zaycheska Я все гадаю чи буде йому самому потім также цікаво читати, як зараз слухати))

  • Коментар видалено

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу