Ігри для навчального процесу в школі і не тільки ;)

Всім привіт) пишу повторний пост, оскільки моя дитина нехотячи і несвідомо(надіюсь:) видалила його першого разу(добре, що текст писала у Word :) перепрошу тих, хто його прокоментував. Я навіть не сподівалась, що мій попередній пост прийдеться такій кількості людей до душі)) це дуже приємно, надіюсь, комусь і справді пригодиться. Сьогодні я роблю огляд ігор, які потребують попередньої підготовки- повної чи часткової або не потребують взагалі, можна проводити "вже і одразу". Це навіть і не ігри, а якісні і цікаві практичні заняття. Вони бувають довжиною в ціле заняття (1,5 год), а бувають і коротші (5-15 хв).  Отже, наш сьогоднішній Топ- 10.

1. Ігрові набори Melissa & Doug.

Як без них? ))

 

Можна дати кожному учню здизайнувати кімнату, ситуацію самому, а потім її описати, ось так:

А можна діяти за наперед окреслено вчителем схемою. Тут все неймовірно легко для учнів і страшенно складно для мене як вчителя.  По-перше, вони не з дешевих)) По-друге, якщо команд дві, треба скласти 2 пари завдань, щоб зайняти обидві команди на ціле заняття. Я маю наступні набори – Make a Meal, My Town, My House. По дорозі з США - Face It!) Ось як ми працювали із будиночками. Я склала завдання на розсвталяння меблів, людей, тваринок, предметів побуту, місцезнаходження самих кімнат в домі.

Оскільки я купила 2 однакові набори, ми затревновували не тільки певні лексичні категорії, а й часи. Це була історія про одну і ту ж багатодітну сім’ю, яку відвідують друзі, але про різні дні з їх життя. Вийшло багато інформації)) цілий маленький сценарій. Коли кожна з команд справилась із інструктивною частиною, розклавши все і всіх по місцях, ми перейшли до порівнянь двох днів, коли людей там більше, коли менше, коли чистіше, коли гучніше, коли є більше страв на кухні. Звісно, багато речей у формі квесту. Найпростіший приклад. На годиннику 1, а життя сім’ї в розгарі, тому яка година 1 am чи pm? Або, ще приклад, хто може сказати зараз такі слова «Не доженеш!», «Добавки?», «Злізь з вікна!» і тд. Звісно, є банальні Правда/неправда, відповіді на запитання, але це лише крапля в морі. В кінці таких ігор команди одна одній завжди змінюють, забирають, міняють місцями елементи ( 5 шт макс) їхніх наклейок, і стараються ідентифікувати, що не так. Деталей дуууууууже багато, я стараюсь використати все, що є в наборі)) для максимального ефекту і тренування)) тому це задача не з легких. Як правило, в мене йде 7-8 годин на складання таких ігор, в один захід це робити нереально, розбиваю деколи на цілий тиждень. Дуже об’ємне і енергозатратне) Фотографую готовий результат, який має вийти, коли складу гру, і відкладаю все на тиждень-два і ОБОВ’ЯЗКОВО пробую сама все зробити, і дивлюсь, чи не за складно, чи все зрозуміло, чи вийшло в мене так, як на фото. Вношу корективи. Гру з їжею, яка не є багаторазова, я наразі лише поклеїла, придумати ще потрібно все)) Те, що деталі не можна використовувати багато раз- дуже сковує, але я придумаю, що члени однієї сім’ї обідають зі своїми друзями (які, звісно, належать до інших родин)  в різних місцях, треба ідентифікувати, де чия тарілка, хто з ким обідає, хто вегетаріанець, хто буде скаржитись офіціанту і чому і тд. ДУЖЕ ВАЖЛИВО: завжди записуйте всі свої ідеї, навіть, якщо вони мізерні. Це може бути саме той пазлик, який все складе докупи в вашій голові з часом. Гра Місто лише розпечатана і частково поклеєна, це «зброя» на потім, адже цю тему ми пройшли і бетонно затренували, зараз тема їжа, коли почне витісняти попередні знання, тоді цю зброю і застосую)

2. Хрестики/Нулики. Всім знайома з дитинства гра  ;)  А от як її використати для навчання англійської? Дуже просто. Ось так.

На фото трохи зле видно самі завдання, але принцип наступний. Ділите учнів на команди, пишете в кожній із клітинок слово/граматичну конструкцію, з якою треба скласти речення, пишете мінімальну кількість слів, які потрібно вжити в ньому, і, за принципом гри в хрестики-нулики команди вибирають клітинки, щоб скласти їх три в ряд. Можна грати декілька раундів підряд. Як правило, найскладніше слово чи завдання завжди в центрі)))

3. Ігрові набори ФП Little People)) Моя слаааабість)) Це така якість, така ідея, таке море-океан для розвитку і діток і дорослих, що мені навіть і не снилось. Якби я не стала мамою, я б ніколи не знала про ці речі, тому своєму Артемчику я завдячую багато чим. Додавши сенсу до мого життя, його поява в світі відкрила для мене нові обрії можливостей)) Я з учнями використовую левову частку того, чим бавимось ми з ним, але на ішому рівні і вимірі))) Ось як ми «бавились» Будиночками від ФП на заняттях.

Це була казка для дорослих. Я не можу передати вам їхнього захоплення. Вони, як дітки, все обнімали, все брали в руці, розглядали, усмішка не сходила з їхніх облич, з мого, звісно, теж)) І ніхто з них не знав, скільки коштів, сил, енергії і часу я потратила, щоб зробити цей урок)))) Правда, мене часто питають, чи окуповуються мені подібні уроки )) На що я відповідаю, що фінансовий аспект- не головний тут. Головне позитив і плюсики в карму))

4. Ланцюг пам’яті. А ось і гра, яка не потребує підготовки. Потрібно лише перше речення. Для прикладу, натреновуємо тему «Їжа». Речення буде таке: In my Easter basket I packed: 5 eggs.  Це я починаю. Всі по колу повторюють інформацію, яка прозвучала, і додають свою. In my Easter basket I packed: 5 eggs, some sausage. Наступна людина: . In my Easter basket I packed: 5 eggs, some sausage, black caviar   і пішлоооо. Це не має бути суто опис пасхального кошичка, а просто всі їстівні продукти. Ми завжди натреновуємо так лексику. Це дуже дієвий спосіб і веселий) Якщо тема «Місто», то ми кажем: When I was walking, I saw a monument. When I was walking, I saw a monument, and a cinema. When I was walking, I saw a monument, a cinema, and a circus….

5. Bingo! Складати цю гру треба хв. 50, грати в неї можна максимум 10)) я даю, скажімо, 50 слів, учні вибирають з них 15, виписують, потім я зачитую пояснення до слів, якщо пояснюване слово в них є записане, вони його викреслюють. Після пояснення завжди треба уточнити, яке саме слово учні зрозуміли)) Перемагає той, хто найпершим викреслить всі слова, він і каже Bingo! Гра триває, поки останній гравець не викреслить всі слова.

6. Гра з м’ячиком, іграшкою.

Я задаю запитання чи завдання і передаю чи кидаю іграшку комусь із учнів. Це може буци цифра, хай буде 58. Учень каже 59, кидає іншому, каже 114, інший має сказати 115 і передати хід, назвавши цифру. Так натреновуємо алфавіт, цифри, дні, місяці, все , що має порядковість.

7. Меморі. Слово і ілюстрація до нього. Виграє той, хто збере найбільше пар. Або ще доміно, продовжити логічний ряд і так далі) Ось доміно на неправильні дієслова)

8. Explain a word. Пояснюємо слово команді, вже без слів-підказок чи табу слів. Потрібно на окремих картках позаписувати або роздрукувати різні слова, які вчитель хоче затренувати з учнями. Великий стимул вчити слова, щоб не підвести команду.

9.  Find someone who…, Інтерв’ю або інші ігри на збір та обробку інформації. Потрібно зібрати інформацію про всіх гравців найшвидше, зробити декілька завдань і логічних задач, щоб перемогти. Складність середня, як і час для приготування.

10. Різні кросворди, word search, puzzles теж широко мною застосовуються. Якщо це індивідуальна робота, то потрібно знайти, скажімо, 15 зашифрованих слів, які підходять у 15 даних речень. Слів зашифровую деколи і 30, але вони зайві. Ось як ми недавно бавились пазлами і зареновували тему "час", "рутина"

Ось і все)) це мій Топ-10 "саморобних" ігор) Гарного Вам вечора. ;)

PS: Всі мої учні згідні на публікації їх фото, завжди прошу подібний дозвіл.

Темы: Виховання і психологія


Теги: развивающие игры

47 коментарів

  • Olesya13 9 травня 2016, 22:41

    Олечка, ну очень круть!!!
    Замечательно!!! Хочу к Вам!!!

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:46

    Рада, що Вам і це подобається)) Приїжджайте :)

  • Olesya13 9 травня 2016, 22:51

    Хехе... далеченько...
    Краще Ви до нас )))

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:55

    можливо, з часом :)

  • Zhadana 9 травня 2016, 22:43

    Я б у вас вчилася

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:46

    Це дуже важливо чути, дякую ;)

  • lolatiny 9 травня 2016, 22:44

    Ви дуже креативний вчитель, переконана, учні вас люблять та показують гарні результати. Навіть якось трошки сумно стало за своїм вчителюванням :)

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:45

    Дякую Вам)) вертайтесь в рідні витоки))

  • Ksenya_Vitaly 9 травня 2016, 22:45

    Шикарно! Просто не маю слів!

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:56

    Дякую Вам, надзвичайно приємно!

  • Tashenka 9 травня 2016, 22:46

    Очень оригинальный подход к обучению, я б с удовольствием была бы вашим учеником)

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:55

    Рада це чути)) дякую)

  • madamInna 9 травня 2016, 22:51

    Ольга, очень круто, Вы меня всегда так вдохновляете))
    у вас отдельно ещё есть уроки по граммтатике, насколько я поняла, а это уже общие занятия на лексику или как проходит отработка грамматики?

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:58

    Дякую і Вам. )) Так, є суто "сухі" відпрацьовки схем, я складаю, мабуть, 80% завдань сама, адже кожна група різна, кожна має свою слабинку і сильну сторону. Є банальні вправи на доведення навичок до автомату, а є і цікаві завдання для затреновування)) буду писати все, вмістити все, що хочеться, в один пост - дуже важко))

  • madamInna 9 травня 2016, 22:52

    спасибо! что делитесь своими секретиками, далеко не каждый на это способен, ведь это интеллектуальная собственность

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:58

    Так, правда, але я за те, щоб піднімати рівень освіти, а значить і свідомості людей.

  • madamInna 9 травня 2016, 22:59

    респект!

  • Lifeline 9 травня 2016, 22:59

    Дякую :)

  • madamInna 9 травня 2016, 23:00

    а вот такой пазл на время и рутину - это Вы в Украине покупали или заказывали с Амазона?

  • 4 коментарі
  • madamInna 9 травня 2016, 23:15

    я по типу как вы делаете поиск слов, делаю тексты, на порядок слов в предложении, перевод и лексику, пишу текст, разрезаю по словам, затем читаю русский перевод, а студент складывает его по словам. тоже нравится всем)
    но я ленивая фоткать и делать такие шикарные обзоры
    как-то в стоке купила карточки со временем, шикарные, очень легко по ним учат как время правильно сказать

  • madamInna 9 травня 2016, 23:16

    некоторые карточки сама распечатываю и ламинирую

  • Lifeline 9 травня 2016, 23:23

    це вірно)) а я фотографую, потім дарую учням роздруковані або вішаю на інфоборд)) роблю звичайний word search в Інтернеті, задаю 30 слів, скажімо, решту літер програма генерує сама. На порядок слів, як правило, даю зразу, на початку теми, зразу після пояснення.

  • Svetlana_Ya 10 травня 2016, 02:27

    неймовірно!!! ))) дякую Вам за такий поглиблений пост! :)

  • Lifeline 10 травня 2016, 09:23

    Завжди будь ласка ;)

  • Aleksandra__ 10 травня 2016, 07:19

    Хочу такого учителя салим детям!-)

  • Lifeline 10 травня 2016, 09:24

    Приємно чути )

  • Aleksandra__ 10 травня 2016, 07:19

    Своим*

  • JuliaAmalia 10 травня 2016, 11:33

    Впечатлили!!! Ольга, добавьте в друзья, интересно за вами наблюдать!!! Я делаю тоже настольные игры для подопечных, в типографии печатаю основу на картоне, ламинирую, далее элементы , с обратной стороны липучка, это касается блоков Home inside, outside, Hotel, station, airport, clothes, заготовки моделей и куча одежды, по типу вырежь и одень из детства))) так же перевертыши по профессии использую, да уйму чего, ваша топовая игра и среди моих

  • 2 коментарі
  • Svetlana_Ya 10 травня 2016, 14:43

    Посмотрите в Киеве типография Woolf или 50копеек. Для вторых более просто и быстро выполнить какие-либо стандартные по формату заказы. Индивидуальное могут затянуть с обсуждением и что-то напутать ))) но перепечатывали за свой счет. Первая более качественная. Вторая более бюджетная. ))

  • madamInna 10 травня 2016, 17:55

    спасибо!

  • JuliaAmalia 10 травня 2016, 21:44

    Да,я в Мелитлполе))) ламинирую мне там же в типографии

  • JuliaAmalia 10 травня 2016, 11:33

    Фаворитов, но процесс подготовки очень трудоемкий

  • Lifeline 10 травня 2016, 22:17

    Додала. Так, це правда, але мені подобається)) одягом теж ми бавимось,містами теж) блііін, я стільки нагадала собі ще, коли вже оформила пост) нічого, буду писати продовження.

  • JuliaAmalia 10 травня 2016, 22:20

    Я в восторге еще от psi

  • Anka_4ytanka 10 травня 2016, 16:04

    Классно у вас! А наклейки от Мелиссы действительно многоразовые?

  • Lifeline 10 травня 2016, 22:15

    Дякуємо) так, вже 4 рози клеїли ними, стан-ідеал, просто як нові.

  • Lifeline 10 травня 2016, 22:57

    Доречі, давно тримаю декілька ваших лотів в "вибраних", пора замовляти) буду незабаром звертатись)

  • Smarty 11 травня 2016, 09:41

    Як вчитель чекаю на продовження)) Дещо теж використовую, а от ігрові ситуації як з наборами від Меліси буду пробувати використати за Вашими зразками. Лишилося ще часу знайти на підготовку, бо до занять готуюсь в два, а то і три рази довше, ніж його провожу(( Дякую за чудові пости як для просто мам, так і для мам-вчителів;) І Дружимо)

  • Lifeline 11 травня 2016, 14:15

    Додаю, дякую і Вам за слова. З часом на підготовку-так само. А на Мелісу приготуйтесь потратити в разів 4-5 більше)

  • TIGERINI 21 червня 2016, 22:53

    З захопленням прочитала Ваш пост. Не розумію, як не побачила його раніше. Все так цікаво, як ваш колега, додам, ще й дієво!!! Ви молодець. Чекаю продовження ))

  • Lifeline 21 червня 2016, 23:02

    Дуже дякую)) ще трохи було ось тут) https://kashalot.com/club/post-2808451/

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу