Підліток, батьки, навчання

Привіт.

Розкажіть про перехідний вік ваших підлітків, знаходження спільної мови, знаходження мативації до навчання...

Дано хлопчина 14,5 років. 8й клас.

До цього навчального року все було більш менш нормально. А тепер якась халепа. Він вирішив, що вища освіта йому не потрібна, і після 9 класів до коледжу то найкращий варіант. А в такому випадку вчитись нормально йому не потрібно. І в коледжі не потрібно докладати зусиль для навчання. На його думку.

Ким хоче бути - не знає. 

Намагалась розмовляти, пояснювати, мотивувати. Нічого не діє.

Після чергових одиниць заборонила вмикати комп до виправлення оцінок. 

То сьогодні весь вечір слухаю грюкання дверима, та що я не тим тоном з ним розмовляю, не так розмовляю, не на ті теми, не так реагую і т.д. інше. Все не так.

Ось думаю що далі з цим всім робити...

 

Р.с. уточнюю, бо багато не вірно зрозуміли. 

Син хоче в коледж, не тому що схиляється до якоїсь певної професії. А тому що на його думку, в коледж візьмуть і двієчника після 9ти класів. І вимоги до навчання не будуть великими. Тому можна вже зараз і в школі не вчитися. Ну відвідувати її і досить.

 

Темы: Виховання і психологія


Теги: навчання, виховання, дiти, пiдлiтки, батьки та дiти

114 коментарів

  • Nik87 4 грудня 2023, 22:21 7

    Бажаю нам терпіння)
    В мене таке ж саме...
    Цей період потрібно пережити. Все буде добре. Всі ми були підлітками)

  • Irochka_Plombirochka 4 грудня 2023, 22:50

    І в мене теж. Але дівчинка і всього 11.... Сьогодні вже конфіскувала телефон.,,

  • Viktori_a 4 грудня 2023, 22:21 11

    Вибачте, а чого Ви вважаєте, що коледж то якесь неподобство? Я навпаки за те, що в наших реаліях здобуття професії після 9 класу, перевага. Школа онлайн( в моєму місті), то нема сенсу вчитися 12 класів, якщо за 4 роки дитина отримає диплом і здобуде професію, а далі і вищу освіту можна отримати.

  • 25 коментарів
  • irenika 5 грудня 2023, 09:41 4

    @SVET333 Не всі молоді айтішники талановиті... як і в будь-якій професії
    Тому шкоди від них менше може бути, ніж від хірурга, але наробити такого можуть за ваші ж гроші, що ой)

  • Sadulya 5 грудня 2023, 09:43 2

    @SVET333 Не тільки з/п. Сидіти в офісі з печеньками і кавою або вдома за компом порівняйте з роботою токаря в цеху, брудними руками у стружці. Хоча ті ж станки з ЧПУ знань потребують не меньше, а то й більше

  • Nana8 5 грудня 2023, 09:55 2

    @Sadulya В мене знайомий токар в себе в гаражі працює, тепленько, і сам на себе...

  • Wild_fairy 4 грудня 2023, 22:25 5

    те і робити, що робити. розмовляти. і прибирати "радощі життя", тобто позбавляти хорошего за невиконання покладених на нього зобов'язань, тобто в його віці це навчання на певному рівні. Надавати допомогу, якщо вона потрібна, може десь пропустив і наздогнати самому важко і здається неможливим. Не піддаватися на грюкання дверима. Пояснювати, що ви це робити не від зла (і не робити це із таким тоном і виглядом), а суто з виховною метою, бо в нього недостатньо життєвого досвіду, щоб самому оцінити наслідки своїх дій чи бездіяльності. Тому ви і демонструєте, що відбувається у дорослому житті за такої стратегії: нема освіти, нема роботи, нема адекватного доходу, нема компу, розваг, гарного одягу. Наочний показ причинно-наслідкових зв'язків

  • 1 коментар
  • Nezzabudka 4 грудня 2023, 22:38 1

    Дякую.
    Все так і намагаюсь робити. Просто іноді, як сьогоді, вже хочеться самій грюкнути дверима та сісти поплакати..
    Але ж ні, показую спокій та витримку

  • R9bina 4 грудня 2023, 23:18 6

    А я тут ще додам, читаю тут книжку зараз Самостійна дитина. Сподобалась порада починати розмову з фрази по типу Я певна, що ти сам можеш прийняти гарне і виважене рішення, але для цього потрібно розглянути всі варіанти і всі наслідки, давай обговоримо в т.д.

  • sineglaska 5 грудня 2023, 09:16 5

    @Nezzabudka То грюкніть і поплачте
    Ви ж не з каменю
    Але свою лінію заохочень-покарань доводьте до кінця

  • Anast1996 4 грудня 2023, 22:47 3

    Те, що ми хочемо від дитини - наші нереалізовані плани і амбіції. Стосунки в родині між мамою та сином дорожчі. Дайте йому зрозуміти що ви поважаєте його і його вибір. Я б наприклад, оберала лише вивчення англійської. До 8 класу він те, що знадобиться в майбутньому вивчив. Швидше закінчить школу , швидше почне заробляти кошти. Бережіть свої нерви , потрібен буде Вуз- поступить і в 30. А зараз побережіть себе , і психіку підлітка

  • 2 коментаря
  • Ptasha 4 грудня 2023, 23:20 4

    @Nezzabudka Про своїх не скажу, сама така ж мама 15 і 14 річних підлітків , зі своїми грюканнями . Але чудові приклади знайомих і одноклассників є. Дійсно, коли двієшники починали вчитися в коледжі, чи взагалі в універі.

  • irenika 4 грудня 2023, 23:22 5

    @Mariya1981 З такими оцінками він і з коледжу вилетить, от у чому проблема. Там же і ЗНО також треба здавати (принаймні до війни здавали), а не здасть - відрахують

  • Azalia 5 грудня 2023, 08:11 15

    Уважать какой его выбор ? Полностью забить на учебу ? А что тут вызывает уважение ? Автор же не против его выбора идти не в высшее, а в колледж, она переживает что он считает , что учится не нужно ни в школе , не в колледже.

  • nikk40 4 грудня 2023, 23:07 5

    Я б поралила прислухатися до сина,поважаи його вибір. Моєму у грудні виповниться 23,закінчив Каразіна універ,але через війну диплом не забрав. Говорив що вчиться ради мене і подарує мені диплом. Якби я раніше до нього прислухалася....багато б чого було інакше. Розумію,що він був правий і час назад не повернути. Зате бонус-добре володіє англійською,зараз я ним пишаюся. Донька 15-намагаюся з нею дружити,але вона як їжачок. Мріє в 16 поїхати до Польші до двоюрідної сестри,от і я не знаю що робити. Хай нам всім щастить у вихованні дітей!

  • Nezzabudka 4 грудня 2023, 23:14 9

    Поважати вибір в чому? Не вчитися зараз в школі?
    Син не хоче вчитися, виконувати домашні завдання, вникати і матеріал, що вчать. Тому вирішив, що треба в коледж, бо, на його думку, туди візьмуть і з двійками.

  • Nataly 4 грудня 2023, 23:18 2

    Один в один слова дочки подружки, не хотіла, мама неймовірними зусиллями поступила (сама бігала займалась цим), потім війна, дочка в Польші, мама бігала потім щоб документи забрати (не віддавали просто так), корочше, зато не сумно

  • Antonina777 6 грудня 2023, 11:03 4

    @Nezzabudka вот, пусть и попроьу и, увидит, поймет САМ. Уже поздно , вы только хуже будете делать наказаниями и ограничениями жёсткими....
    Когда парень / мужчина Не хочет Делать, его никто и ничто не сможет заставить из внешнего, а Женщина.... Мама/ жена... Сделает наоборот) речь о Мужчине, независимо от возраста)
    поступит - отлично, не поступит - тоже хорошо. Для него это Важный Урок. Вся жизнь его это Решение и Ответственность. Он вам сейчас из принципа как возьмёт, и начнет учиться) и как поступит ))))) отстаньте вы от парня) внимание, любовь, забота, душевное тепло ему ваши необходимы, Мама , пока ещё с вами живёт) Самостоятельность это не "мама сказала".... Это ужас, когда мама говорит что делать парню в его делах... Вы собираетесь с ним жить всю жизнь?) Жены не будет у него, благодаря вам. В жизни он ничего делать не будет, пока Мама не скажет, Что ...
    ваш мальчик вырос. Смотритесь) принимайте его решения. Хотя бы на таком уровне . На мужа переключайтесь) предположу, его нет. Сейчас бы и ситуации такой не было, папы воспитывают мальчиков не так, как мы) не по - женски) Папа у вас есть? Спросите у него, посоветуйтесь, он вам тоже скажет " отстань от парня")
    Поймите, будете воевать с сыном,ничего хорошего для него не будет...

  • O_B_N_O_V_O_4_K_A 4 грудня 2023, 23:36 4

    З власного досвіду: поки не зрозуміла, що мені потрібні знання,щоб вирватись із свого села і поступити на бюдтжет, бо іншого варіанту не було, то нічого мені не потрібно було. Потім сама все підтягувала, без репетиторів.

  • Boo_ok 4 грудня 2023, 23:51 2

    Автор, ви готувались до цього перехідного віку? Якісь книжки :books: читали?
    Можливо відвідували психолога, саме ви?…
    Тримайтесь, в усьому підтримуйте свого підлітка, бережіть ваші відносини, рятуйте, якщо відчуваєте, щось іде не туди…
    Я би порадила вам запропонувати
    сину пройти тести профорієнтаційні, щоб розуміти куди йому рухатись далі, і вам би було так спокійно.
    Та це є серйозна розмова і вам потрібно до неї підготуватися, не базово, а поглиблено. Тільки ви знаєте свою дитину, те що працює в інших може не спрацювати у вашому випадку. Шукайте підхід до свого підлітка.
    Тут на сайті є мама Юля, памʼятаю вона писала дуже класні поради.
    Якщо дійсно потрібно, напишіть, я пошукаю у вільний час

  • ViktoriaC 5 грудня 2023, 00:11 1

    Те ж саме, але хоч вчиться трохи ще. Зараз в 9, збирався військовий ліцей або коледж ДСНС. Якщо не поступить - пту (бурса як він каже). Потім якось військовий відпав, а ДСНС у Вінниці, відпустити з дому ми ще не готові, тим паче в такий час.
    І от на нього вплинули якимось чином дівчата зі школи, виріш після розмови з ними йти в 10-11.
    Ми також за 10-11, хоча в нас ні школи ні 10-11 немає. Це треба їздити в місто.
    Нині такий час, що хлопця після коледжа одразу в армію, а там невідомо що буде далі. А після 10-11у вищий і вже не так легко буде забрати.

  • ViktoriaC 5 грудня 2023, 00:15 2

    Можливо нехай і з Вашим поговорять друзі чи люди, які мають вплив на нього саме зараз. Друзі, подруги...

  • Katrusya 5 грудня 2023, 01:11

    Мій теж так казав, а після 9 класу я принесла йому перелік спеціальностей, на які вчать у наших коледжах. Син подивився і сказав, що піде у 10-11 клас )). Закінчив, до речі, добре, зно здав.

  • mateichyk 5 грудня 2023, 01:13 1

    В нас трішки інакша ситуація була. В середніх класах зорі з неба не хапав. Але коли мова зайшла за поступлення (мріяв вступити в КНУКІМ) була умова - тільки на бюджет в Київ або в Нафти і газу на будь- що. У малого друге дихання відкрилось - пройшов на бюджет в Київ, за рейтингом третій був.

  • mateichyk 5 грудня 2023, 01:14 1

    В 9 класі репетитор з української відмовлявся займатись з малим, бо зовсім вчитись не хотів

  • Nirvanka 5 грудня 2023, 01:24 3

    Я в школі гуляти більш нічого не хотіла, потім читати зайшло, сама обрала універ , сама їздила поступала, закінчила, і толку...гуляти давно не хочу , діти , чоловік, дім...після 9 класу самі вже вирішують, були однолітки зовсім не вчились, якось школу закінчили, потім магазини відкривали, на машинах гоцали, оцінки не показник ...мені досі довподоби компьютерні ігри, навіть писала диплом з компьютерної залежності....все буде, кожному свій час

  • Nirvanka 5 грудня 2023, 01:31 2

    А ще хотіла поступати як ви писали до коледжу, навіть ходила вже до групи вступної, і зрозуміла що це не моє, там сиділи діти нерозуміючи що таке теорема піфагора...дайте йому часи вирішити чого він хоче і що йому подобаєтся ....вибачаюсь за мій український

  • kalamburka 5 грудня 2023, 07:17 1

    Ох, як я Вас розумію, маю такого самого підлітка 14,5 років, підлітковий максималізм, "навчання то зло", " навіщо освіта, коли і там можна знайти Норман роботу", " буду міліонером" і т.д кожного дня, розповідаю всі реалії життя і скільки потрібно докладати зусиль для забезпечення нормального життя. Зараз все на контролі, уроки, навчання, спілкування з однолітками ( деякі діти мають дуже негативний вплив), час за гаджетами, спонукаю до домашніх справ, поки вдається втримувати баланс, але то дуже важко і виснажливо. Пам'ятаю свого меншого брата, то історія була така само±, виріс хорошою людиною!, я розумію що хлопців підлітків потрібно морально витримати, підтримувати на кожному етапі життя, бути другом, терпляче вислуховувати всі мега ідеї))))

  • 3 коментаря
  • Wassabi 5 грудня 2023, 20:30

    @Doryarina Цікава ідея)

  • Wassabi 5 грудня 2023, 20:31

    @Nika_147 Буду знати як до англійської заохотити, бо ж каже, що то самий непотрібний урок і хоче вчить китайський:exploding_head:

  • Nika_147 6 грудня 2023, 00:11

    @Wassabi китайский сложный.

  • vikingviking 5 грудня 2023, 07:37 2

    13 , 7 клас. Не заставляю, ніхто не знає що далі буде з війною, і кому те навчання треба буде в нашій країні

  • 16 коментарів
  • JuliaSha 6 грудня 2023, 07:47 4

    @vikingviking Мені шкода Ваших дітей, бо Ви їх робите обмеженими людьми (((

  • vikingviking 6 грудня 2023, 08:40 4

    @JuliaSha Да своїх краще пошкодуйте:grinning:

  • JuliaSha 6 грудня 2023, 14:06 1

    @vikingviking Обов'язково)

  • korsi1407_ 5 грудня 2023, 07:50

    Старший також і брав після 9 класу коледж. Але потім передумав, здав ЗНО на 2курсі. Забрав документи і поступив до Київського політеху. В цьому віці вони не знають, що хочуть.

  • Коментар видалено

  • GOLD_ 5 грудня 2023, 08:37 4

    З початком ковіду в школах це не навчання, а якась пародія. Я сама не хотіла, щоб син закінчував 10-11 в школі.Син навчався в гімназії... що йому подобається сам не знав...після 9 класу пішов в коледж будівельний.... зараз на 3 курсі. Навчання йому подобається...як то кажуть вгадали зі спеціальністю. Після 4 курсу буде поступати далі в інститут.
    До речі в коледж не так легко поступити двійочникам...в ПТУ так гребуть всіх)

  • 5 коментарів
  • GOLD_ 5 грудня 2023, 15:27 1

    @innaant коледж будівництва, архітертури та дизайну

  • innaant 5 грудня 2023, 15:37

    @GOLD_ Дякую.
    В нас 8 клас. Ніколи не думала, що мій син зможе так опуститися по навчанню. Репетитори є, кажуть, розумний хлопець. Іде в школу, оцінки дуже погані.
    Грає в комп ігри, гуляє з друзями, каже, в школі не зрозуміло пояснюють.
    Пропоную дивитись ю- туб- уроки, не хоче.Кажу, давай в Оптімі є можливість два чи три предмети платно вивчать, теж не хоче.
    Вони за 3 роки ненавчання розучилися навчатися, можуть тільки списувать гарно.
    Я не тисну так, щоб сильно, розповідаю, прошу, а далі побачимо, як буде

  • Oksana_18_ 13 січня, 07:28

    @GOLD_ Моя хотіла після 9 туди вступати,але ми поїхали подивились і вона вирішила йти в 10-11 клас. Не готова ще дитина о 6 ранку їздити на навчання. Я спочатку засмутилась,але це її вибір- нехай вчиться далі в школі.

  • Pepka 5 грудня 2023, 09:20

    По роботі часто спілкуюся з підлітками, і що помітила. Більшість з них не хоче вчитися в 10, 11 класах. Дехто говорить, що це даремно потрачені роки, дехто аргументує, що не хочуть здавати ЗНО, є такі, що вже обрали професію (продавець, перукар, водій...) і знають, що зп у них буде хороша, то навіщо напрягатися з навчанням.

  • LuLuda 5 грудня 2023, 09:35 5

    Мій має звичку навчатися. Дізнаватися щось нове. Ніколи не давила авторитетом. Завжди вважала й вважаю, що є чому повчитися й у дитини.
    Треба його зацікавити навчанням ще з малку.
    В мене ніколи не було такого, що ні хотів навчатися.
    Зараз вже першокурсник. Сам вибрав й вступ на бюджет в універ Шевченка

  • 6 коментарів
  • Nika_147 8 грудня 2023, 13:13

    @Antonina777 гены - это везение
    Остальное вы сознательно изменить можете, а эту часть нет

  • Antonina777 8 грудня 2023, 17:17

    @Nika_147 Не считаю, что гены - везение) выбираем спутников жизни и отцов для детей/ гены/ мы сами, это не Вдруг/ повезло, а наш Выбор) также и нас выбирают/ по причине, набор качеств, помимо внешнего) дети полностью копируют образ жизни , среду, поведение в семье. Где здесь "повезло", всё также не вижу)))
    по теме - развиваются родители/ окружение, развивается подросток, когда по накатанной, нет развития, на месте, дети аналогично/ зачем? всё как есть вполне норм. а говорить..... бесполезно)
    только то, что Видят , работает. моё стойкое убеждение)

  • Nika_147 8 грудня 2023, 20:19 3

    @Antonina777 "выбираем спутников жизни и отцов для детей/ гены/ мы сами"
    Синдром Дауна, СДВГ, шизофрения, психопатия, мышечная дистрофия. Куча рецесивных генов, мирно спящих и у него, и у нее, и "удачно, встретившихся в ребенке.
    Ну и потом,примеры историй о том, как один ребенок на вершине жизни, а второй на самом дне, знает каждый.
    Заметьте, в каждой сказке было 3 сына, от одних родителей, одним ремнем на одной лавке пороты, одни и те же примеры видели, а выросли разными.

  • Inga79 5 грудня 2023, 10:18 4

    Сама мама, сыновьям 15 и 16 лет. Я так думаю, что Ваш сын где-то упустил программу, не по его вине. Была дистанционка с ковиду, потом война. И сейчас, когда вернулся в школу, пробелы в знаниях. Может он и хочет учиться, но тяжело ему сейчас и отпустил руки. Мой совет: поинтересоваться, какие предметы ему даются тяжелее и нанять репетитора хоть по 2-3 предметам, чтоб его подтянули. Потом войдет в колею и сам справится. Возможно еще в школе учителя к нему относятся не так, как бы он хотел. Типа троечник-двоечник, что с тебя взять, никогда не научишься... Поэтому и обижен на школу.

  • JuliaLesnaya 5 грудня 2023, 19:25 2

    Що там про перехідний вік розповідати - його потрібно пережити))) Насправді він різний, бо діти різні, і підхід до дітей різний. І інколи буває таке, що раніше не повірив би, що відбувається або що чуєш від власної дитини. Тому по - перше, не засмучуйтеся і не шукайте нервово спосіб негайно щось змінити, бо здається, тут просто загострення підліткового бунту, самоствердження, сепарації, гормональних гойдалок і всього такого іншого.
    Хочу підтримати Вас) Трохи розповім про свого. Сину 15 років, 9 клас. У нас трохи навпаки, свого часу вдалося йому пояснити, і він як мінімум повірив на слово)), що школа - це єдине місце, де його будуть тягнути в будь якому випадку. А от коледжи та навіть училища після 9 - то вже про те, що потрібно тільки йому, про те, що він сам відповідає вже за все і більш серйозно, і ніхто мамі звонити не буде " поговоріть з сином, нехай попрацює, дозволимо перездати...", хто не зрозумів, чого прийшов - в кращому разі отримає липовий за суттю диплом та професію на бумажці, фікцію, але не отримає професію в " руках та голові ", а вимоги від суспільства до дипломованої людини зовсім інші, ніж до людини із атестатом про середню освіту, в будь якому віці. От він собі покумекав, що його влаштовує сидіти рівно , і навіть не збирається рухати дупцю ні в якому альтернативному напрямку ще два роки. Кажу, що за два роки мало що зміниться в твоїй голові, якщо ти на расслабоні " об этом я подумаю завтра", але це "завтра" настане так само неочікувано, як сніг у грудні, а лопати не нагострені )))
    Вчиться син також без особливого бажання, типу нормально, щось длубає, виїзджає на декількох предметах , що йому цікаві, і то, гойдалки, з них то відмінно, бо тема йому відома цікава і він більше знає, а іноді прямо спад, бо" воно нудне і в голову не лізе".
    Хоче пройти курс профорієнтації, може хоч щось розвидниться. Я вже згодна на різні варіанти, аби не палив, як то кажуть. Відверто, також бачу, що не готовий найближчим часом йти десь вчитися. Є в нього думки про щось історичне /політологічне, але він не розуміє насправді, в яку конкретно професію це вписати, не може остаточно сформулювати варіанти в своїй голові, бо точно не викладацька діяльність, точно не працювати з депутатами і владою) Ми з чоловіком бачимо іншу сторону цього напрямку і також не бачимо сина глибоко там)), але нічого поки не говоримо. Тому даю 90%, що син йде далі у 10 клас. Якщо різко передумає, я би певно була рада, якщо би він точно знав і хотів куди . Але так, щоб вчитися, звичайно.
    Якщо Ви бачите, що толку від школи в його виконанні зараз все одно нема і він вперто саботує, домовляйтеся з сином, почніть перемовини, як з дорослим, бо він таким себе вважає : він може вступати після 9, але Ваша умова - визначитися з направленням та закладом, презентувати Вам той заклад, які умови вступу та навчання, на які предмети для вступу загострити увагу протягом наступного року, на березі визначити з батьками, як то все буде виглядати і головне, що Ви більше не втручаєтеся в навчання, бо ж син дорослий і йде здобувати першу базову професію) але якщо там з’являться проблеми з його небажання вчитися і там, то нехай шукає собі просто роботу.
    Ще є час, нехай крутить собі у голові. Знаєте, цілком реально може так статися, що він захоче довести вам, що був правий і яяяк почне вчитися, хоча б по потрібним предметам. І раптом йому сподобається, що є результат, відчує себе впевнено і раптом дійсно вступить у коледж і буде там дійсно наполегливо вчитися, бо то буде його вистрадане рішення і підготовка. А далі все піде, як по маслу. Або інший варіант, він як виникне у вимоги вступу, як послухає на день відчинених дверей перспективи, як зрозуміє, що питати з нього будуть по - дорослому і викладачі, і батьки, передумає і різко згадає, що ще не виконав свою місію у школі)))) Як варіант, запропонуйте йому іншу школу, може дійсно саме в цій він не відчуває взагалі ні цікавості, ні сенсу, байдужі, нецікаві вчителі, не комфортний колектив.

  • iryna_b 6 грудня 2023, 20:45

    Юля, ви написала "Ми з чоловіком бачимо іншу сторону цього напрямку і також не бачимо сина глибоко там". А що ви мали на увазі?
    Бо в мого сина теж історія/політологія то дуже сильне захоплення прям.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу