Музична школа, не можу заспокоїтись...

Передісторія.

Мій син, 8 р давно просився в музичну школу, сестричка ходить і взагалі він небайдужий до музичних інструментів. Який інструмент обрати ми взагалі не тиснули. За рік до вступу він вирішив, що скрипка, ми погодились, він багато про це говорив, ми ходили в школу, щоб побачити і познайомитись ближче. Він навіть сам почав збирати гроші:)

Прийшов день вступу, ми пішли. Батьків залишили  чекати, а дітей забрали в зал для прослуховування.  Через годину він вийшов зі стопроцентною впевненістю, що хоче грати на ... тромбоні.

Сказати, що я в шоці, це не сказати нічого. Я відчуваю нас обманутими, маніпулювання дитячою свідомістю.

Замість мене зробили те, про що я боялась сказати своїй дитині.  Я не хотіла йому нічого нав'язувати, хотіла щоб він обрав серцем. В школі безцеремонно почали вихваляти інструменти на які мабуть є недобір, дали пограти, пощупати, показали все різноманіття...

Мені особисто подобається м'яке, обіймаюче звучання саксофону, але ж я не нав'язувала це дитині, ну могла бути гітіра -це на мій смак, я погодилась на скрипку бо син хотів... але тромбон... я в щоці... мені саме звучання неприємне.

А що ж син? Він неймовірно щасливий, йому безмежно подобається ця труба він просто у захваті від уроків, від вчителя,  і від цієї мідної жалізяки. Приніс додому і не розлучається ... я таким радісним давно його не бачила.

В п'ятницю я розплакалась, коли він почав дудіти. Думала іти до директорки і поговорити по душам, розказати все як є.

Як би поступили Ви?  Прямо пояснили дитині, що те, що йому показали не дуже, чи дозволили б грати і самому все вирішувати.

Темы: Виховання і психологія


Теги: музична школа, вибiр музикального iнструменту

195 коментарів

  • MARINA_ZELENSKAYA 24 вересня 2023, 09:25 97

    Син - щасливий, йому подобається грати на цьому інструменті, а мама плаче.
    Ви зараз серйозно?
    Боюсь навіть представить, що буде, коли син приведе в дім дівчину кохану, а Вам вона не сподобається ...

  • 14 коментарів
  • IRINA_F 25 вересня 2023, 17:51 8

    @Chuchasonya Кот был как пример сумасбродных желаний. У меня дома и кот и собака, о оба по прихоти детей. Но согласитесь, что сейчас перебор с культом детских желаний и воспитании "царей" и "королевишн"

  • Chuchasonya 26 вересня 2023, 12:45 2

    @IRINA_F Ви не зможете довести тим батькам, що згодом ці корони полетять в пусті макітри тих самих батьків. Тому я просто не звертаю на це увагу. Ба більше, останнім часом я не бачу таких дітей, з якими я не дозволяю спілкуватись своій доньці, бо то все- досвід. І чим раніше вона зрозуміє цінність тих чи інших відносин- тим краще.

  • Koosha 28 вересня 2023, 22:25 4

    @IRINA_F А для мене ваш приклад з котом зовсім невдалий. Це не результат "сумасбродных желаний". Це ознака нормального емоційного розвитку дитини, якій властиве співчуття.
    Вуличні "лишайні" коти стають доглянутими красенями, коли отримують любов і догляд.

  • JuliaLesnaya 24 вересня 2023, 09:38 39

    І я хочу спитати - Ви серйозно?
    В тепер уважно читайте свої слова "МЕНІ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ! ..."
    Тоді і Ви обманули сина - казали, що обере, що захоче, а тепер хочете всіма правдами і неправдами заставити його поступитися ВАМ, щоб мамі сподобалося, звук, той що "Сьомочка" грає?
    Я спочатку не дочитала і думала, що Ви вважаєте, що на зборах дитину без досвіду вмовили на інший інструмент. Але ж він вже грає, вже сам у захваті. Може таке бути, що з часом і він захоче інший звук, то почне вивчати інший інструмент. В зараз він" тромбон", мама, розумієте? Він щасливий тромбон!

  • JuliaLesnaya 24 вересня 2023, 09:42 2

    Слухайте, ну я сама пройшла і досі проходжу певний шлях прийняття і власну трансформацію, що мий єдиний, улюблений, найкращий в світі син - все ж таки не най... чогось з того, що я уявляла, мріяла, вчила... та взагалі йому буде дуже важко виживати в цьому світі) Але до такого як Ви, певно, і я би не додумалася, вибачайте)

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 09:46

    @JuliaLesnaya Так як грає?
    Приходить і дудить ті ноти, які йому показали на уроках в муз школі... це лише перший місяць навчання.

  • JuliaLesnaya 24 вересня 2023, 09:54 7

    @Sunflower_ Ну правильно, це лише початок, знайомство з інструментом, він має його відчути так, щоб потім розуміти, як максимально точно та різноманітно видувати звуки з цього, на перший погляд, бездушного інструменту))) Залиште сину його радість, а може, тихенько шукайте ще вчителя на тромбоні, щоб порівняти вчителів для кращого результату.

  • Svetlana044 24 вересня 2023, 09:47 18

    Одиниці з тих, хто відвідує музикалку, в майбутньому пов'язують з цим життя, це більш хобі, нові знайомства, самоствердження, додатковий розвиток. Кожен другий грає на фортепіано, скрипці та гітарі. Я, наприклад, не знаю жодного тромбіста. В нас в школі, навіть, немає такого інструмента. Тим більш, вік йому дозволяє наступного року при бажанні вибрати інший предмет і встигнути закінчити муз школу. Я б раділа, що сину подобається.

  • 12 коментарів
  • Chuchasonya 25 вересня 2023, 13:53 1

    @Pustogor любов до будь-якого предмета абсолютно залежить від вчителя.
    Моя донька на сольфеджіо біжить із величезним задоволенням, хоча я іі попереджала, що то ад)

  • IRINA_F 25 вересня 2023, 14:15 2

    @Chuchasonya Так вот дело все в том, что мама сомневается, что сын САМ выбрал тромбон. Если б р-н шёл в школу с мыслями о нем, то да, вопросов не было бы, а так врослые преподаватели "загрузили" , направили туда где недобор учащихся!

  • Chuchasonya 25 вересня 2023, 14:34 3

    @IRINA_F Сумніви, догадки і тому подібне- це чисто жіночі коники. Дитина щаслива, дитині подобається, що ще треба? А якщо виявиться, що сину просто сподобався інструмент і ніхто на нього не тиснув, то як тоді? Мама розведе скандали ( я не про автора, загалом ситуація про сумніви), дитина зрозуміє, що його вибір- то фігня повна, наступного разу без мами нічого обирати не стане. Це добре?

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 09:49

    А, пам'ятаю свою малу, вона залізно хотіла фортепіано. Що їй там не показували, вона впевнено стояла на своєму, тільки фортепіано!

  • Xxaaa 24 вересня 2023, 09:53 4

    Скрипка складний інструмент, треба мати дуже ідеальний слух щоб було гарне звучання, а не пілікання по струнам. Вам варто уточнити чи інші духові інструменти вони будуть вивчати, і чи можливий перехід або додавання ще на саксофону, клорнету як більш популярних

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 09:58

    Так, мабуть піду до директора.

  • Pustogor 24 вересня 2023, 14:00 1

    @Sunflower_ До речі, колись в музшколах учні всіх інструментів додатково обов'язково мали фортепіано, принаймні основи. Можна ще це спитати у директора.
    А сольфеджіо і музліт передбачаються?

  • Apriori 24 вересня 2023, 15:20

    @Sunflower_ Донька хотіла в музшколу. Прийшли "пробно" пару уроків на фортепіано. Не зайшло. Вона твердо вирішила, що хоче гітару. Але в 6 років гітара для неї була завелика. І, як у вашому випадку, директриса (викладачка аккордеону), буквально танцювала перед нею граючи і розповідаючи який це гарний інструмент (бо в неї недобор). Але моя донька - кремінь :))) Уважно дивилася, слухала, потім сказала: Ні, гітара. Ми пішли на такий компроміс: вона 2 роки грала на домрі, а в цьому, коли доросла до гітари - перейшла на гітару.

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 09:58 3

    Господи!
    Він прокинувся і носиться з ним по квартирі, зрання:)

  • 3 коментаря
  • Artemova 24 вересня 2023, 20:37

    Так це ж прекрасно

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 20:37 6

    @Lynxx Привіт.
    Так, щастя. Ця усмішка....
    І перепитує: мама, ну як тобі?
    Я кажу: божественно!
    Він такий захоплений зараз...

  • Innusya 24 вересня 2023, 21:51 4

    Дякую Вам за позитив. Я уявила Вашого щасливого сина з тим величезним тромбоном. Він маленький, тромбон величезний і щаслива усміхнена дитина! Це круто!!!

  • Kalyaka 24 вересня 2023, 10:09 3

    Ну мне тоже не нравится волынка или бандура. Но если бы ребенок захотел, то поддержала бы. Тем более такой энтузиазм, не лишайте его возможности выбора. Моя мама с ужасом вспоминает, как ее мама заставила выбрать пианино вместо дудочки под предлогом, ты же девочка, а девочке лучше играть на пианино, а от дудочки щеки будут раздуваться и не красиво.

  • Helena 24 вересня 2023, 10:19

    я теж не люблю те, що мені не подобається, тому в принципі розумію ваші почуття, але...
    якби він ще до прослухування вибрав тромбон, ви би погодилісь з його вибором чи переконували б?))

  • 2 коментаря
  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 17:36 2

    @Solod_ka Ой.
    Ну тут багато коментарів, які дуже загущують мої відчуття.

  • Pustogor 27 вересня 2023, 17:39

    @Sunflower_ Краще отак: "Так, синочок, звісно ти маєш право на свою думку, я її поважаю і зараз я тобі її розкажу"))) звучить куди ближче до реального життя))

  • Pustogor 27 вересня 2023, 17:40

    @Sunflower_ Сприймайте коментаторів критично))

  • Rita_Rita 24 вересня 2023, 10:20

    Я не можу порадити, тому, що ви мама
    Але...
    Моя дитина займається танцями, 6 рік
    В нас вже збірна з 4 груп об'єднали тих, хто лишився
    Особисто в нашій групі я купляла перший рік навчання 33 подарунки дітям на Миколая, це одна з 4х
    А тепер увага, їх 14 чоловік лишилось всього з 4 груп і новоприбулими партнерами яких привели спеціально для партнерки
    І це результат, коли мами краще знають, що дітям потрібно, а не дитина робить свій вибір, або реально вона створена для певного заняття бо є талант
    .

  • Nikki 24 вересня 2023, 10:46

    Хай пограє пару місяців на тромбоні, потім змініть інструмент на скрипку, не зайде скрипка , можна ще щось спробувати. Зазвичай в муз.школах можна змінювати інструмент коли тільки починаєш займатись. Я закінчила муз.школу по класу фортепіано , хотіла ще на скрипку , але батьки не погодились , боялись великого навантаження (((

  • Kris140 24 вересня 2023, 14:08

    Моя піаністка хоче ще гранти на скрипці або контрабасі. Але я бачу, що вона і фортепіано важко опановує, а тут ще один інструмент...
    Ви жалкуєте, що не навчилися грати ще й на скрипці? І дійсно, чи не буде це занадто велике навантаження?

  • Nikki 24 вересня 2023, 19:46

    @Kris140 Я дуже жалкую((. Мої педагоги вмовляли батьків, але ті були непохитні. Звичайно + 1 інструмент - це велике навантаження , але якщо є бажання , варто хоча б спробувати

  • Kris140 24 вересня 2023, 21:01

    @Nikki Дякую. Спитала вчителя, є варіант ознайомчого курсу, 25 хв на тиждень. З цього і почнемо. Тільки сказали, контрабас завеликий для малої, можна для початку віолончель.

  • AnnaMihaylova 24 вересня 2023, 11:21 2

    Обратите внимание на первый коммент в посте,там все четко написано,даже добавить нечего.....Вам что ли заняться нечем,скучно живется?!!

  • mila_bodnar 24 вересня 2023, 11:33 8

    Відпустіть ситуацію.
    У такому віці для дитини буде дуже приємно відчути, що батьки підтримують його вибір:hearts:
    А там час покаже:wink:
    Мені взагалі дуже приємно, коли діти зараз цікавляться, чимось інакшим, окрім гаджетів.
    Одного року, в мене син ходив на бісер за компанію із сестрою, хоча це далеко не хлопчача справа, пару місяців по займався рукоділлям, та й дав собі на спокій:rofl:

  • mandry 24 вересня 2023, 11:58 2

    Передумає- змінете інструмент, а поки погоджуйтесь з вибором сина

  • Коментар видалено

  • LuLuda 24 вересня 2023, 12:19 19

    мама-маніпулятор, відпустіть дітей, нехай розвиваються як вони хочуть, а не як ви

  • 2 коментаря
  • Pustogor 25 вересня 2023, 13:38

    @MilaMila Так і мама теж людина.

  • Pustogor 25 вересня 2023, 13:44 3

    @MilaMila Ця мама - не маніпулятор. Ну це ж видно з контексту. Дитина не річ, не власність... дитина - об'єкт відповідальності, якщо вже так хочеться чітких визначень. В чому полягає маніпуляція ТС? В тому, що вона відчуває якусь дисгармонію в ситуації і шукає шляхи її усунення? Вона ще нічого такого не зробила, щоб її таврувати.

  • Sunflower_ 25 вересня 2023, 15:21 2

    @Pustogor Вона (не одна в цій темі:))))) впевнена, що я зі сльозами маніпулюю сином, тисну на ньог, що я збиралась прям скандалити з директором.
    Насправді, так, я просльозилася, коли він почав дудіти, але в іншій кімнаті... Я за цей місяць навіть жодного разу не промовила слова про те, що мені не подобається тромбон:) ми з чоловіком навпаки весь час кажемо йому як це круто, сильно, прикольно...
    З директоркою я збиралась/збираюсь поговорити по душах, розпитати чи можна буде згодом (якщо захоче син і не кине ) перевестись на іншу спеціальність (це можливо, навіть через пару років...)

  • Justyna 24 вересня 2023, 12:30

    В мене аж настрій піднявся ) я грала на фортепіано, але завжди було цікаво, що відбувається в класі з написом "домра" ) розділіть радість з сином )

  • 1 коментар
  • Justyna 24 вересня 2023, 12:44

    @irenika Звідти завжди було тихо (

  • Apriori 24 вересня 2023, 15:23

    @irenika чого це? донька медіатором грала, то були трошки, але не такі вже й кривави :)))

  • irenika 24 вересня 2023, 15:39

    @Apriori Від притискання струн) поки подушечки не загрубли

  • Julia_ 24 вересня 2023, 12:33 5

    А я Вас розумію, бо неможливо порівняти скрипку ( саксофон, фортепіано, гітару... ) і тромбон.
    Навіть не уявляю такого повороту в виборі моєї дитини :exploding_head: .
    Так, вважаю, що вас обдурили в музичній школі, таке дуже неприємне маніпулювання і нав'язування зробили дитині.
    Але ж з іншого боку, це йому подобається, і він щасливий :thinking: . Може це зараз якась ейфорія, а може реально щось буде путнє , ну тут тільки час покаже.
    Навіть не знаю, що порадити, можливо сходити до директора і поговорити, розказати про все , як є, ну і обговорити, що якщо що, то зміните інструмент.
    Або може навіть домовтеся, щоб і на скрипці паралельно вчився, там буде оплата менше, так як будете платити тільки за спеціальність, але потім дитина вже остаточно зможе зробити вибір.
    Якось так

  • 5 коментарів
  • Pustogor 24 вересня 2023, 14:13 1

    @Sunflower_ Мамо, потерпіть трохи))

  • Nika_147 24 вересня 2023, 23:03

    @Julia_ https://www.youtube.com/watch?v=1ZG9U1HxNds&ab_channel=JuanMiguelBas

  • Julia_ 25 вересня 2023, 00:09

    @Nika_147 И что, тут тоже в группе других инструментов тромбон, без них это для меня неинтересный звук, бездушный, я бы сказала. Отдельно его не хочется как-то мне слушать.
    А когда дочь приезжает и садится за фортепиано, все балдеют, она всё может сыграть, даже соседка через забор слушает и радуется.
    Представляю её "радость"если бы так же дудели у нас дома в тромбон :joy:.
    Я уже молчу, если бы это в квартире было )))

  • Sunflower_ 24 вересня 2023, 12:52 1

    Так для загального розвитку...
    Хай ходить...
    Я рада, коли бачу його усміхнене личко, коли він бере в руки це залізо а не гаджет.

  • Wild_fairy 24 вересня 2023, 13:24 10

    Звісно дозволила б грати, якщо дитина щаслива. Не реалізуйте своє "бачення світу" через дитину

  • 21 коментар
  • Pustogor 27 вересня 2023, 17:19

    @Wild_fairy Ну так, що чужа людина ( яка поки що не отримала маминої довіри) справила більший вплив, маму занепокоїло. А шо?
    Мама, знову ж таки, скрипку не нав'язувала і особливо не прагнула - сам нібито хотів спочатку скрипку.

  • Pustogor 27 вересня 2023, 17:22

    @Wild_fairy Чому не треба контролювати дитину? Це вже безвідносно тромбона і скрипки. Як реалізувати відповідальність без контролю?

  • Wild_fairy 27 вересня 2023, 18:14

    @Pustogor ну це вже гра слів починається. тому що я б це назвала "супроводом", це було б ближче до змісту психологічного цього процесу. Але, безумовно, контроль там теж є, просто це не тотальний контроль життя дитини, її бажань, прагнень, емоцій, того, кому їй делегувати свої симпатії та довіру.

  • Ulija_sheva 24 вересня 2023, 13:58

    Свого часу (коли прийшли в школу агітувати з музичної), я дуже захотіла на фортепіано. Але тато сказав- або баян, або нічого!!! Але мені так на той момент хотілося що погодилася на баян. І коли підросла так вже не хотілося того навчання…вже ні баяну, ні фортепіано . Але такий у мене тато- мені ДОВЕЛОСЯ закінчити музичну школу по класу баян. Просила, хотіла- мусиш закінчити!!!! Після закінчення ніколи не грала. Найбільш цінними виявилися знання різноманітних композиторів та творів при розгадуванні кросвордів )))))
    Тому свою дитину примушую тільки до математики, все інше - спорт, англійська - намагаюся влаштувати так, щоб дитина отримувала задоволення.

  • Ptasha 24 вересня 2023, 14:20

    В мене "травма" при слові баян)). Я його покинула на другому році навчання, хоч батьки були проти. Про інший інструмент не могло бути і мови, дома був баян, не треба нічого видумувати, казали вони, - грала старша сестра. Ми жили в одній кімнаті, А вона музичну школу закінчила з відзнакою. Я НЕНАВИДЖУ баян досі

  • Oksanachirko 24 вересня 2023, 23:11

    @Ptasha У мене така ж історія, тільки з фортепіано. До сих пір пам'ятаю, як я плакала. А мама зараз каже, що мені подобалось.

1 2 3
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу