Як єднає мандариновий сніг

 

Зима цього року розпочалась у нас з обміну Таємного книжкового Миколая у спільноті BookSpace.

 

Кілька днів тому отримали в подарунок книжку «Коли сніг пахне мандаринками» від ВСЛ.

Якщо Ви шукаєте яскраві малюнки, подарунковий формат, крейдований папір чи розважальні тексти, то Вам явно не сюди, не про цю книгу.

Але вражає її зміст. Вона складається з оповідань різних авторів. І ледь не кожне з цих оповідань заслуговує на окремий огляд.

Що може об’єднати сліпу дівчинку, яка живе чи не більш повноцінним життям аніж її зрячі однолітки, хлопчика-емігранта, який не святкує Різдво, тому що він єврей; хлопчика, що втратив дідуся і не мав змоги з ним попрощатися і дівчинку, мама якої працює у святвечір, тому що тато загинув на війні і сім’ї потрібно якось виживати; підлітків, які захоплюються гаджетами і знімають трешові відосики для ютубу та дітей, які напередодні Різдва зустріли привида? І багато інших сюжетів. Всіх їх єднає час, коли відбуваються дива – переддень Різдва. Але це не дива з чарівною паличкою чи паралельних світів, надприродних здібностей чи магії. Це дива, на які здатен кожен з нас.

Найцікавіше, що все відбувається сьогодні і про сьогодні, не те, що було 200 років тому, чи в паралельних реальностях, а те, що ми бачимо навколо нас. Зібране Різдво ледь не всіх українських родин (за винятком мажорів) з їх бідами і проблемами, але вони знаходять внутрішні резерви та сили бути щасливими і знаходити це щастя в тому, що мають. Збірка дуже життєстверджувальна.

Так сталось, що донька полюбляє фентезі і відповідно більша частина літератури підліткового спектру в нас саме цього жанру. І тим більш мене вразила ця книга, бо вона про наше оточення: про втрату близьких, про матеріальні труднощі, про те як ужитися дітям в нових родинах, про розділені по різних країнах сім’ї… але при всьому книга не має депресивного натяку, читається легко.

На Кашалоті колись була тема, де авторка допису радилась чи брати на кладовище на поховання бабусі свою доньку (років 10), яка була дуже близька з померлою. Було багато коментів, але більшість зійшлися на тому, що «Ні, навіщо дитині зайвий стрес». Одразу про це згадала при прочитанні оповідання «Під кригою». Описується якою емоційною раною для дитини може обернутися відсутність можливості попрощатися при смерті близької людини.

Присутність в деяких оповіданнях янголів, драконів чи привидів не відриває сюжет від реальності. Як доросла, я розумію, що це метафора внутрішніх сил людини, вихід з емоційної безодні, психологічної прірви, куди вони потрапляють внаслідок обставин.

Це перша книжка, яку ми з донькою читаємо одночасно, але при цьому не разом (поки вона робить домашку, я читаю, поки я зайнята читає вона). Вистачило книжки на 2 дні. У кожної з нас свої улюблені оповідання.

Вважаю, що деякі з цих оповідань обов’язково потрібно включити до шкільної програми 5-7 класів. Вони сучасним дітям явно ближчі, аніж випасання худоби 300 років тому.

П.С. Свої враження від книжки донька допише сюди після уроків.

ОхаЙо всем от Коры, т.е. меня)

Я тоже эту книгу читала, вернее я читала и мама тоже))

Книга очень милая и атмосферная, очень по новогоднему. Книга зацепила своей атмосферой праздника. Все рассказы очень интересные. В каждом из них есть то, чему стоит поучиться.))

Мой фаворит из рассказов « И наше рождевство тоже ». Очень понравилось, что слепая девочка радуется жизни (а не ноет, как многие здоровые) и делает все что хочет, даже лазит по заброшкам. Ее болезнь не помешала ей спасти жизни своих друзей. Она проявила смелость и собранность.

Советую всем к прочтению.

 

 

 

34 коментаря

  • Ulyana 17 грудня 2020, 09:40 1

    Яка глибока і водночас святкова книга. Я не читала, але по вашому допису пригадався одразу мультик Думками навиворіт. Якби не заміщувала Радка сумні спогади і прагнула до безтурботності, життя не може складатись лише з радощів. Печаль і труднощі формують особистість, це важливо, так само як і щасливі моменти. І кожна людина по своєму долає цей шлях.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:06

    Згодна, тим паче коли формування відбувається на ситуаціях в які реально можуть діти потрапити.

  • miros_ya 17 грудня 2020, 09:42 1

    Дякую!
    Не читала ще, але мала саме такі сподівання щодо цієї книги! Наші сучасні автори ДУЖЕ-ДУЖЕ гарно пишуть оповідання для підлітків, люблю зподібні бірки ВСЛ ))

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:08

    Була приємно здивована рівнем сучасних авторів для підлітків (у текстах ближче до реалізму). Радо, що є гідні твори і їх не одиниці.

  • miros_ya 17 грудня 2020, 09:43

    Ось ця збірка від АССА теж хорошою має бути.

    Зображення
  • 3 коментаря
  • miros_ya 17 грудня 2020, 13:13 2

    @miros_ya Ще "10 історій для хлопців" - головні герої - хлопці, але теми сучасні та актуальні для обох статей.

    Зображення
  • miros_ya 17 грудня 2020, 13:15 1

    @IrinaSav "Чат для дівчат" - а ця збірка для дівчат :) Оповідання "дорослішають" з кожним наступним: якщо в першому герої у класі 6-му (давно читала, кажу по пам'яті), то під кінець - це вже старшокласники.

    Зображення
  • IrinaSav 17 грудня 2020, 13:20

    @miros_ya Дякую, придивлюсь.

  • Julia_2014 17 грудня 2020, 10:00

    Дякую, якраз звернула на неї увагу вчора.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:09

    Будь ласка, для цього ми всі і пишемо огляди, щоб допомогти визначитись.

  • cat_helena 17 грудня 2020, 10:26

    Спасибо за обзор. Мне по Вашему описанию напомнила Різдвяні історії от Грані-Т. Обязательно куплю нам на вырост. Мне кажется настоящая рождественская книга и должна быть такой - показать чудо в нашей жизни, рядом с нами.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:10

    Будь ласка))) А що за Різдвяні історії? Ви огляд робили?

  • cat_helena 17 грудня 2020, 13:27

    @IrinaSav Да, пару лет назад в рамках конкурса Битва сезонов. Вот https://kashalot.com/club/post-18094677/
    Содержание я там сильно не описывал, скорее свои ощущения от книги. Вот они как раз совпадают с Вашими:)

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 13:32

    @cat_helena Спасибо.

  • Agness 17 грудня 2020, 10:27

    Я в 3-му класі, вчителька викликає на коридор( тут відразу серце загупало, щось сталося....),сестра принесла дуже сумну звістку( бабусі не стало) сльози рікою ( дитина ще не вміє стримувати емоції)...і поїздка в село, вся родина зібралася,...і похорон...але пам!ять залишила найтепліші спогади...

  • Agness 17 грудня 2020, 10:33

    доречі до чого я це......
    я про те, що реальність теж треба і читати і сприймати, а ось сприймати,це кожному своє....
    Мені Ваш опис книги дуже сподобався, книгу собі на замітку)

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:10 1

    @Agness Будь ласка)) Варта книга.

  • bondarka 17 грудня 2020, 11:22

    Дякую вам за огляд! Важливi темы. Згодна з вами, що краще б такi твори включали в шкiльну программу. I рада, що купила цю книгу. Ще не читала, але пiсля вашого огляду точно не буду вiдкладати в довгий ящик.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 12:13

    Приємного читання)

  • Oksana_Kh 17 грудня 2020, 12:31 1

    Дякую за такий чудовий відгук! Ви дуже гарно описали книгу:hugging:

  • Profesora 17 грудня 2020, 12:54

    О, дякую, я собі взяла два тижні тому на різдвяні читання, дуже люблю такі розповіді, а от про випас худоби-абсолютно погоджуся, наша программа така вже закостеніла.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 13:24 2

    Сучасні підлітки, особливо міські, абсолютно не уявляють що воно таке пасти худобу чи жати серпом пшеницю. І велика імовірність, що проживуть все своє життя не знаючи цього і ніколи не зіткнувшись з цим. Це не добре і не погано, це просто є. Вони інші вже. Тому якщо брати завдання літератури "формування людських якостей", то вважаю, що потрібно спиратися на зрозумілі для них приклади і ситуації.

  • Profesora 17 грудня 2020, 19:05

    @IrinaSav Абсолютно погоджуюсь, ну і тим паче, чомуст із всіх творів одного письменникч вибирають завжди ненайкращий. От у Франка є набагато універсальніші твори ніж Богучюслав сміється чи заялоджений каменяр, я його доросла тітка не хочу читати, що вже казати про дітей, памятаю як неліз мені Франко, бо він дуже для дорослих, а от його лірика, чи Перехрестні стежки то пісня на всі часи.

  • Agness 18 грудня 2020, 08:30

    @Profesora і мені сподобалась повість " перхресні стежки" ,вже читала два роки тому)

  • zoria_zaycheska 17 грудня 2020, 12:55 1

    про випасання худоби влучно!!!! чудовий огляд. Дякую!

  • Peppita 17 грудня 2020, 14:55

    Про випасання худоби - так чудово описали те, що всі думають про своє "важке дитинстао" на уроках літератури) дякую за огляд.

  • IrinaSav 17 грудня 2020, 15:06

    Я от дуже шкодую, що у мої шкільні 90-ті не було підліткової літератури про ті ж 90-ті (не тільки про бандюків), а про звичайні родини. Було б легше розуміти, що не ти один стикаєшся з такими проблемами, і як з них виходити.

  • Peppita 17 грудня 2020, 15:47

    @IrinaSav Тоді книжки взагалі були жахливої якості, навіть якщо зміст хороший. Я зараз підліткам заздрю теж-такі чудові книжки є.

  • morda_panda 17 грудня 2020, 15:30

    Думала чи купити сину. З огляду розумію, що рано йому. Та треба взяти собі))) дякую за огляд

  • Jyljcja 18 грудня 2020, 09:40 1

    Величезне дякую за такий детальний опис!Теж придбала цю книгу, але ще не читала...
    Сьогодні ж візьмемось за неї разом з дочкою

  • le313 19 грудня 2020, 22:56

    Дякую за огляд. Вже йду купувати :skier: Хвала електронним версіям!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу