Я читала та ридала... 

Мабуть в кожного з нас є своє маленьке божевілля. В мене точно є. Останні кілька років ніч після Дня народження я проводжу в "запої", в "читацькому". Підбираю книжку примхливо, щось з того що давно хотіла прочитати і читаю, читаю, читаю. Поки не дочитаю. Список книжок доволі підлітковий. Вибачте за фото з інтернету, але інших не маю. Першими були "Три твої імені" Діни Сабітової, читала російською. Ці подвійні кінцівки-початки, ти вже віриш, що зараз все стане краще, життя налагодиться, а тебе "обламують" і стає так нестерпно боляче, і плачеш над книжкою, над поламаною долею Ритки, над втраченими надіями Марго, над так і не зрозумілим закінченням (вийде в Гоші чи ні). Книга емоційна, важлива, рекомендую усім хто досі не читав. В трьох словах це історія дівчини, її життя в родині з батьками-алкоголіками, втрату, життя в дитдомі, в прийомній родині. Далі були "Ями", Луїс Сашар. Читала і згадувала сцени, бо колись дивилась фільм Клад знятий за цією книгою. Здається тут я не плакала, бо книжка затягнула своєю казковістю, кількома сюжетними лініями, що сплелися й тримали в напрузі до кінця. Отримала неймовірне задоволення від читання. В трьох словах це історія хлопця, що потрапив у виправний табір за крадіжку (якої він не робив), і як він рив та рив ями разом з іншими "малими злодіями" і відкапав в тих ямах минуле та щасливе майбутнє своєї родини. Потім мене потягло на "Хвилю" від Тода Штрассера. Ви ще не чули про цей дивовижний педагогічний експеримент? Як з простої американської школи зробити осередок фашистської Німеччини, така собі глобальна практична з історії. Книга змушує задуматися над "психологією натовпу". "А зори здесь тихие" Борис Васільєв. Все ж таки травень... Хай там як, а цей місяць в мене  асоціюється з війною. Читала сльозами вмивалася і не сповнило мене гордістю за перемогу, а наповнило тугою за ось такі надмірні жертви, за втрачене кохання, за "поламані" долі.

— Болит?

— Здесь у меня болит. — Он ткнул в грудь: — Здесь свербит, Рита. Так свербит!… Положил ведь я вас, всех пятерых положил, а за что? За десяток фрицев?

— Ну зачем так… Все же понятно, война…

— Пока война, понятно. А потом, когда мир будет? Будет понятно, почему вам умирать приходилось? Почему я фрицев этих дальше не пустил, почему такое решение принял? Что ответить, когда спросят: что ж это вы, мужики, мам наших от пуль защитить не могли! Что ж это вы со смертью их оженили, а сами целенькие? Дорогу Кировскую берегли да Беломорский канал? Да там ведь тоже, поди, охрана, — там ведь людишек куда больше, чем пятеро девчат да старшина с наганом!

— Не надо, — тихо сказала она. — Родина ведь не с каналов начинается. Совсем не оттуда. А мы ее защищали. Сначала ее, а уж потом канал.

— Да… — Васков тяжело вздохнул, помолчал. — Ты полежи покуда, я вокруг погляжу. А то наткнутся — и концы нам. — Он достал наган, зачем-то старательно обтер его рукавом. — Возьми. Два патрона, правда, осталось, но все-таки спокойнее с ним.

— Погоди! — Рита глядела куда-то мимо его лица, в перекрытое ветвями небо. — Помнишь, на немцев я у разъезда наткнулась? Я тогда к маме в город бегала. Сыночек у меня там, три годика. Аликом зовут — Альбертом. Мама больна очень, долго не проживет, а отец мой без вести пропал.

Взагалі, якось важкувато писати огляди на книги прочитані кілька років тому, бо частина сюжету витерлась з пам'яті, якісь моменти мозок вже під себе підлаштував, але емоції лишились.  А після прочитаної позавчора книги вони мене й досі переповнюють. Тому остання на сьогодні - "Молоко з медом" Йоанна Яґелло (видавництво Урбіно). Люди, я не знала що можу стільки плакати. Боялася, що книга розмокне. За одну ніч не встигла прочитати, плакала ще день. Вона настільки життєва, емоційно наповнена. Але почну з початку. Це 4 книга про життя Лінки. "Кава з кардамоном", "Шоколад з чілі", "Тирамісу з полуницями" - ці книги цікаві кожна по своєму, в них і елементи детективу й пошук свого шляху, дорослішання, підліткові проблеми та багато чого іншого. Але остання, просто неймовірна. Вона про вагітність, про те як це складно та водночас прекрасно. Про важливість, необхідність підтримки. Про зради, пробачення, токсичні зв'язки, пристрасть, кохання, другий шанс, мрії. Вона описує реальні проблеми з якими стикається молода матуся. Я плакала від щастя та туги, від настальгії за першими посмішками своїх дітей, від почуття внутрішнього страху "А як же ж воно буде?" (мого внутрішнього страху 15-річної давнини, бо це був останній курс в універі, госи, дипломна робота, куча екзаменів і моя вагітність). Як можна було так написати? Так перекласти? Я досі під враженням, третій день з мене "вихлюпуються" ці емоції. ДЯКУЮ! 

Трохи заспокоюсь і повернусь до КК з дитячою літературою... 

41 коментар

  • Galaretka 5 травня 2019, 10:56

    Гарна традиція до Дня народження.
    І цікавий огляд.
    Останню книгу чекаю на нагоду придбати/прочитати) Три перші про Лінку вже прочитані в електронному варіанті.
    З нетерпінням чекаю нагоди прочитати останню 'Молоко з медом'. Автор, дійсно, талановито розкриває сучасні проблеми молоді. Захоплюючі книги

  • Marys 5 травня 2019, 19:15

    Дякую. Впевнена "Молоко" проковтнеться та залишит по собі приємний смак.

  • Galinka_ua 5 травня 2019, 11:02

    Часть книг читала. У Вас отличная подборка получилась и традиция замечательная:thumbsup:

  • Marys 5 травня 2019, 19:19

    Дякую, мабуть потрібно ще пару оглядів більш дорослої літератури зробити, можливо вони теж потрібні)

  • HoAnna 5 травня 2019, 19:47

    +++ дуже потрібні!!

  • le313 5 травня 2019, 20:46

    Дуже-дуже потрібні!!!

  • HoAnna 5 травня 2019, 11:12

    Дуууууже дякую Вам, Марі, за такий чудовий відгук!!! Книга "Ямы" мене теж чекає)) а от те, що книга Молоко вже вийшла - це для мене неймовірна новина!!!

  • HoAnna 5 травня 2019, 11:21

    * молоко з медом мала написати :)

  • Marys 5 травня 2019, 19:20 1

    Будь ласка! Вперед за молоком :)!

  • valusenka 5 травня 2019, 11:28

    Дякую! Обов'язково прочитаю ці книги!
    От тільки не знаю, чи зможу дочитати А зори здесь тихие... завжди дуже емоційно важко сприймаб фільм, навіть згадуючи, очі вже сльозами наливаються

  • Marys 5 травня 2019, 19:23

    Зможете-зможете, вони створені для того щоб їх читали до кінця. Часом організму необхідна така "емоційна чистка"

  • Profesora 5 травня 2019, 12:44

    Дякую, Марійка! Дякую, дякую, дякую! Все вже хочу прочитати!

  • Marys 5 травня 2019, 19:23

    Будь ласка, читайте із задоволенням, тільки хусточки прихопіть, вони дійсно необхідні.

  • bondarka 5 травня 2019, 15:23

    Чудесный обзор! Спасибо, что поделились с нами своими эмоциями. У Сабитовой читала только "Там, где нет зимы". "Три имени тоже есть в читалке", но пока выбираю другие книги...Из вашего списка ничего не читала, но практически всё хочется. Подростковая литература и меня манит. А на тему войны в этом году ничего не хочется читать... "Переела" пару лет назад. Сильно погрузилась в эту тему. Много прочитала. Поэтому сейчас прицельно про это не хочется, но периодически читаю. Ту же тетралогию от Анники Тор - пару месяцев назад, на одном дыхании.
    Делитесь своим чтением ещё, очень интересно!

  • Marys 5 травня 2019, 19:28

    А я Сабітової нічого більше й не читала, потрібно буде надолужити.
    Військова тематика, зазвичай пару разів на рік вискакує в моєму читацькому списку, але я її дозовано приймаю.
    Огляди ще точно будуть, колись, обов'язково)

  • le313 5 травня 2019, 16:02

    Дякую! Дуже емоційний, щемкий огляд. Ох, таки треба прочитати тетралогію про Лінку. Особливо після вашого відгуку.

  • Marys 5 травня 2019, 19:29

    Будь ласка! Лінку читати всім)

  • de_la_Fere 5 травня 2019, 16:22

    С прошедшим Днем рождения! И спасибо за Ваши чувства, за Ваши эмоции ,которые чувствуются через экран даже.

  • 1 коментар
  • de_la_Fere 5 травня 2019, 19:40 1

    Непривычно и странновато .
    А у нас с двоюродной сестрой вообще весело. У неё 25.12 теперь выходной ,а у меня 02.05 - рабочий. Мы поменялись с ней :joy:

  • de_la_Fere 5 травня 2019, 19:46

    Лучше бы раньше отменили. То все на картошке, то на вылазках ,вечно всех не могла собрать за одним столом. А теперь вообще не люблю отмечать ,совсем. Неинтересно. Люблю день рождение сына :smile:

  • Marys 5 травня 2019, 19:49

    А в мене навпаки всі друзі офіційно від картоплі відгул отримували, бо ж на День народження йшли)

  • olga0712 5 травня 2019, 20:40

    Девочки, может и не в тему, но хочу посоветовать то что сама только прочитала)

    Зображення
  • Marys 5 травня 2019, 20:50

    Усе доречно)

  • olga0712 5 травня 2019, 20:52

    Очень интересные книги, мне соседка-учительница принесла почитать, не думала что они так затянут)

  • olga0712 5 травня 2019, 20:40

    Читала на одном дыхании и рыдала...

  • pollu 5 травня 2019, 23:28

    Не удаляйте тему

  • Marys 6 травня 2019, 14:18

    І не збиралась)

  • Arlana 5 травня 2019, 23:50

    Спасибо за отзывы. Тоже хочу читать и плакать. Особенно последняя заинтересовала)

  • Marys 6 травня 2019, 16:18

    Останню рекомендую всю серію брати (тим більш, що у Вас знайдуться підрастаючі читаки)))

  • Miralissa 6 травня 2019, 07:42 1

    Цікавий огляд, правда не моя тематика, але все рівно цікаво. Планую, як знайдеться трохи вільного часу прочитати "Сліди на дорозі"

    Зображення
  • Marys 6 травня 2019, 16:24

    Пішла рецензії почитала, заінтригували. Занотовую до списку)

  • ISvitla 7 травня 2019, 14:39

    Я читала. Дуже класна книга. Неможливо відірватися. Місцями написано з гумором, самоіронією, а місцями неможливо стримати сліз.

  • Julia2326 6 травня 2019, 08:10

    Так эмоційно написано!!!!))))і собі захотілося зануритися у таку книгу!!!))))) Дякую за огляд!!!!!!))

  • Marys 6 травня 2019, 16:26

    І Вам дякую за добре слово)

  • cunning 6 травня 2019, 12:46

    Здравствуйте, спасибо за обзор! Скажите пожалуйста, есть смысл читать "Молоко с медом", не прочитав предыдущие 3 книги?

  • Marys 6 травня 2019, 16:28

    Будь ласка. Краще усю серію прочитати,бо повного сприйняття усіх почуттів дівчини не буде. Взагалі у книзі є неведичкі відсилочки, що розкривають суть попередніх книжок, але без них цілісності не буде.

  • kreminska 6 травня 2019, 15:36

    Я колись давно дивилася з чоловіком фільм «Хвиля». Вразило дуже, і досі пам'ятаю... така глибинна тема... не знала, що книга є... пошукаю тепер обов´язково)))

  • Marys 6 травня 2019, 16:30 1

    Вона зовсім невеличка і є в онлайн доступі, тому можно зекономити)

  • ISvitla 7 травня 2019, 14:33

    Дякую за такий щирий відгук! Захотілося прочитати всі ці книги

  • Marys 8 травня 2019, 13:08

    :)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу