Обережно обирайте дітям книжки!

Сьогодні перечитувала відгуки про книги у спільноті ФБ і натрапила на такий неочікуваний відгук про книгу, що рекомендована дітям вікм 9-12 років. Сказати , що я була вражена, нічого не сказати. Спочатку я думала, що це жарт,  потім зрозуміла, що перш ніж дати дитині книгу, краще самому перечитати, що тепер точно робитиму... Хоча думки розділилися, деякі коментарі стверджували, що краще дитину знайомити з реальним світм відразу, так би мовити, не обманюючи...  Звичайно, кожен виховує своїх дітей, як ввважає за потрібне, але судіть самі.

 

Далі текст автора і фото з книги за посиланням:

Це мій крик душі, якій я опублікувала в спільноті Книжкового клубу, в магазині якого я придбала книгу для своєї дитини. Книжковий клуб видає твори педофілів та збоченців??? Я просто в шоці знаходжуся з вчорашнього дня. Вчора я зі своєю 8-річною донькою завітали до магазину клубу (я навіть не можу клуб вже з великої букви писати, рука не підіймається). Дитина обрала собі книжку "Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії" такого собі Івана Андрусяка (на фотографіїї позаду книги противний тип, який меня одразу не сподобався. Але, думаю, хай буде, неможна все-таки людей судити по зовнішності). Книга невелика, близько 90 сторінок, дуже гарно оформлена, кольрова, спочатку йде повість, потім декілька розповідей. Дитина майже за вечір прочитала ту книжку і запропонувала почитати мені ії вголос. Я погодилась, і з кожною новою главою в мене все далі відпадала щелепа.... Все починалось дуже гарно і цнотливо, головний герой - хлопчик десь у 8-9 класі, закоханий у дівчину з червоною шапочкою на голові та двома косичками каштанового кольору. Але чи далі в ліс, тим просто... (тут мені тільки одні матюки лізуть у голову). Друг цього хлопця розповідає йому про таку собі Анжелу, яка "женщина опитна. А з опитними краще, хе-хе, половую жизнь починати". Як вам? Це ще не саме страшне. Далі головний герой з цим сами дружбаном йдуть на шкільну дискотеку. А для "сугреву" вони пішли до генделику, де ошивались алкоголіки та купили там шмурдяку та пляшку пива, які вони пили в класі біології. Ну, думаю, зараз або вчителі зайдуть, або потім батьки взнають та дадуть їм прикурити, бо ж має бути якійсь виховний момент, якась мораль, що так не можна робити. Та де там! Все закінчилося тим, що в кінці повісті йому на наступний день "боліла голова і трохи нудило. Що ж, недивно після вчорашнього..." Та й це ще не саме страшне! В мене очі майже вилізли з орбіт, коли моя дитина мені прочитала наступне: "І тут раптом оттуда приходить Наташка й голосно, при всіх питає: "Вітя, а що таке самотик?" ??????????????????????????????? Дитина, правда, прочитала це слово як "самОтик", і, слава богу, не спитала мене, що це таке, бо в мене просто мову відняло! Шановні редактори клубу, ви хоч самі читаєте ті книги, які дозволяєте до друку? Ви вважаєте доречними використання слова "самотик" в книжці, яка у вас на сайті знаходиться в розділі для дітей 7-12 років?? Чи, може, ви по наївності десь на дитячому рівні знаходитесь і не знаєте, що це слово значить? Може, в мам своїх спитаєте?

http://www.facebook.com/groups/MoyaKnyha/permalink/1054061737946550/?pnref=story


Теги: книги для детей, детская литература

119 коментарів

  • TanyaMamaMatheus 12 червня 2015, 15:41 1

    Нема слів, цензурних....

  • ролтмо 12 червня 2015, 15:43

    ніяких слів немає.

  • AkhcoreV 12 червня 2015, 15:44

    Точно!

  • nata__ 5 грудня 2015, 01:40

    Ох жесть просто

  • Marik 12 червня 2015, 15:42

    а що таке самотик? я не знаю

  • 2 коментаря
  • Marik 12 червня 2015, 15:47

    @lolatiny фу-фу

  • z____7 12 червня 2015, 15:48

    я сначала 3 раза перечитала тож не поняла, что же это такое страшное.На русский переведите и тогда понятно)

  • Lynxx 12 червня 2015, 22:57

    @lolatiny Может, это "одиночка"?))) ну, "самотній"...

  • AkhcoreV 12 червня 2015, 15:44

    Жахи...

  • Kvitochka21 12 червня 2015, 15:45

    пи-пи-пи-пи !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • danon 12 червня 2015, 15:46

    у меня клиентка моя рассказывала, что ее крестница в 8 классе принесла учебник или книгу которую дают читать как внеклассное чтение, и там была сказка про красную шапочку на новый лад, и тоже она там пьет вино и т.д.

  • Mariko_Sh 13 червня 2015, 08:51

    подтверждаю. Была. Дочка моя тоже ее приносила почитать. Но там как-то коряво был завуалирован воспитательный момент, типо, так делать нельзя и объясните почему. Но даже я не сразу поняла, несколько раз перечитывала ее знакомым и родственникам...Ну а многие дети просто "скушали" то что дали и какие сделали выводы можн только догадываться...Печалька...
    Наши министры и прилегающие к ним сотрудники, видимо, только за выступлениями псаки и постами в фб следят, а не за содержимым школьной программы. Ну а что?! В европу так в европу! Про педофилов и гомосеньков надо с первого класса рассказывать!
    ппц, а не книги, короче

  • lolatiny 12 червня 2015, 15:48 1

    Для мене найстрашніше, що частина людей вважають таку літературу нормою і підтримали автора, який позиціонує свою книгу як "мистецтво порозуміння для підлітків"

  • IrynaY 12 червня 2015, 15:49

    нормальный такой "бурундук"...судя по рецензии - на злобу дня...
    не удивлюсь, если через пару лет этого андрусяка включат в школьную программу...

  • IrynaY 12 червня 2015, 15:51

    а что такое "самотык" будут с первого класса разъяснять..

  • Finnka 12 червня 2015, 19:55

    так у нас любят в программу школьную,думаю что не без кумовства и блата.вставить "видатних поетів",заодно и видавців,как и тот же Андрусяк.С украинскими изданиями пока много бед,хватает безвкусицы,местечковости и откровенного вредного бреда типа "Бурундуков",втюхивание всякой ерунды под видом чего-то выдающегося..Жаль,что эта книга была отмечена некоторыми международными премиями.Наверное без перевода,просто просмотрели)))

  • Lesia_Bookhunter 12 червня 2015, 15:51

    точно! одни выражения на языке!!! вместо того, чтобы поднимать культуру литературой, так они ее уничтожают в корне таким уродством моральным!
    я и сейчас тщательно ребенку книжки выбираю, а потом так тем более.

  • Коментар видалено

  • lolatiny 12 червня 2015, 16:02

    поправка даже 7-12, семь!!!!!!
    я всегда читала "взрослые" книги, толстые и не всегда простые для понимания, мама и не проверяла, что я беру в библиотеке,но если сейчас активно читающий ребенок выберет себе что-то из "современной прозы" я не смогу уже позволить себе такой беспечности, как мои родители.

  • Коментар видалено

  • Anastasiia_Halabydka 12 червня 2015, 17:39

    А у нас в библиотеке всегда был спрятан томик "Яма" бабушкой. Как сейчас помню.шел 5й том, а потом 7й. А в 6ом и была Яма. Бабуля наверно переживала за мое мировозрение. Но я его у подруги нашла =)

  • busja 12 червня 2015, 16:01

    Самотык - это автор этой книги, мля....
    Ппц...Я её ещё покрутила, книгу эту, в руках...Обложка такая интирессная показалась...Хорошо, хоть не купила...

  • Kvitochka21 12 червня 2015, 16:43

    и мне обложка понравилась - романтическая такая((( а оказалось...

  • Koshkazaika 12 червня 2015, 16:06

    я скажу грубо, прямолинейно и однозначно: прежде чем детям давать книжки, нужно знать и прочувствовать их самостоятельно! не лениться, а фильтровать все через себя! а не зашли,дочка прочитала.... Вы в своем уме, автор? Что Вы пеняете на рекламу? Сами виноваты

  • 2 коментаря
  • lolatiny 12 червня 2015, 16:30

    В 9-10 лет я могла одновременно читать 3-4 книги, в комнате, на дереве, на сеновале и на чердаке дома, тк как родители не позволяли ТАК много читать, да и помогать по дому нужно было. Думаете, реально отследить все, что читает ребенок, если книги можно взять у друзей, в библиотеке?
    Кроме родителе, авторский коллектив издательства, как минимум, должен фильтровать, что попадает в печать и для какой возрастной группы.

  • Mia__ 12 червня 2015, 16:34

    @Marinka_B Полностью соглашусь - вина Книжного клуба. Всегда детская литература подвергается цензуре. Да и как редактор мог допустить такое к печати?

  • Finnka 12 червня 2015, 19:59

    @Marinka_B а он и издаёт "Фонтан казок".вроде же его,Андрусяка издательство.У нас любят откровенно посредственные поэты проталкивать свои издательства.Их уже несколько.Тенденция,однако...

  • Іра О. 12 червня 2015, 16:17

    Бред, вы все книги детей перечитываете?

  • 24 коментаря
  • IrynaY 13 червня 2015, 07:28

    @Helena надеюсь переживу..а еще надеюсь, что подобные вещи мой сын будет в первую очередь обсуждать со мной и мужем...а не пацанами во дворе...

  • IrynaY 13 червня 2015, 07:29

    @Koshkazaika боюсь, что не первый, ни второй Вам в этом деле не помощник...придется своими словами объяснять

  • IrynaY 13 червня 2015, 07:32

    @Anastasiia_Halabydka тактичность - враг любознательности:)
    детям она в принципе не свойственна...это уже потом, по мере взросления человек учится вести себя в тех рамках, которые ему навязывает его окружение ...
    а субординация для меня вообще страшное слово..особенно в семье:)

  • Anna_13 12 червня 2015, 16:36

    Іван Андрусяк Шановні друзі й недруги, дякую за такий дивний піар smile emoticon Справді, це моя повість. Справді, всі інші мої книжки зорієнтовані на менших діток - від дошкільнят до максимум середнього шкільного віку ("Вісім днів із життя Бурундука" і "Третій сніг"). Можливо, проблема саме в тому, що мене звикли сприймати як "малявського" автора, - і коли я написав твір для підлітків, то не всі це зрозуміли smile emoticon На жаль, видавництво "Клуб сімейного дозвілля" ще й трохи помилилося з позиціонуванням цієї книжки - їй пасували б трохи доросліші ілюстрації. Справді, я там прописую деякі "ризикові" для нашої літератури речі. Так, на першій з відфотографованих сторінок два хлопчаки, в яких уже активно грають гормони, але які ще дуже мало тямлять у тому, як підійти до дівчинки і що з нею робити, нахваляються поміж собою, хто з них "крутіший", "досвідченіший" і в сексуальних ситуаціях "пдкованіший" smile emoticon Ситуація прописана практично "з натури" - і коли ви читатимете весь текст, а не вирваний з контексту фраґмент, то зрозумієте весь комічний ефект тієї ситуації smile emoticon Так само і щодо інших фраґментів - вони всі мають свою важливу "роль" у тексті, там нічого просто так не відбувається smile emoticon Звісно, це не для восьмирічної дитини - герої повісті є орієнтовно дев’ятиласниками, саме в цьому віці в них відбуваються такі діалоги, саме в цьому віці вони вляпуються в такі кумедні ситуації, саме в цьому віці вони активно цікавляться такими речами, - і саме для цього віку і написана повість. Ясна річ, я активно консультувався зі своїми дітьми, працюючи над цим текстом, - і ґарантую, що підліткові цей текст точно не зашкодить, а багато в чому й допоможе "розібратися зі своїми гормонами". А молодшим діткам, яким книжка випадково потрапить до рук, такий текст просто не повинен бути цікавий від самого початку (я спеціально його спочатку намагався прописувати так, щоб він їм був якомога менше цікавим), тому до ризикових сцен вони просто не дочитають smile emoticon

  • 18 коментарів
  • Helena 12 червня 2015, 20:52

    @Mia__ ++++ я бы сказала не гадостями, а пошлостью

  • EleNa_Romashkina 13 червня 2015, 09:09

    Епрст... И как я выросла без такого дибилизма?и мальчики знали как подходить...классику пусть читают и он тоже. Выглядит как поощрение всего бреда описанного. Фу!!!!

  • Finnka 13 червня 2015, 14:31

    @Gvelana_Anna Про "гарні відгуки" у нас можно вообще поспорить.Сейчас тенденция в детской литературе к групповщине - ти-мені, я- тобі."Назначают" в прессе великих,продвигают их,из каждой "дірки" они вылазят, а потом видим вот такие" перлы."как у Андрусяка, а ещё очень сомнительные "Сіднички мого братика",а ещё переводы поэзии без соблюдения авторских прав и т.д. Пока у нас как где-то в Гондурасе.

  • Helena 12 червня 2015, 16:38 1

    По гуглила)) офигела((( таким авторам надо тот самотык нафиг отрезать, оно больное небось на всю головушку свою(((

  • Koshkazaika 12 червня 2015, 16:53

    читайте проверенное https://kashalot.com/club/post-197291/
    https://kashalot.com/club/post-197221/
    в этом посте мои ссылки https://kashalot.com/club/post-199697/#comment-3319671
    мои книги - двойняшки (у нас их по две )https://kloomba.com/users/553661/shop/knigi-dlya-detey/

  • Koshkazaika 12 червня 2015, 17:16

    все рекомендованные книги прочитаны, обнюханы и облизаны лично)))

  • Sanechka 12 червня 2015, 17:14

    Іва́н Миха́йлович Андруся́к (*28 грудня 1968, с. Вербовець Косівського району Івано-Франківської області) — поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач.
    Увійшов у літературу на початку 1990-х як учасник літературного угруповання «Нова дегенерація», до якого також входили Степан Процюк та Іван Ципердюк. Критика вважає його одним із чільних поетів покоління «дев'ятдесятників». Прихильник герметичного поетичного дискурсу, творча еволюція — від неомодерністських, декадентських мотивів ранньої творчості до символічно-асоціативного письма, витриманого в рамцях неомодерного світовідчуття, але класичної поетичної форми. Виробив власну впізнавану поетичну манеру, базовану на метафоризмі («Андрусяк пише метафорою, якої нема» — Т. Девдюк, «Критика»), яку критика називала «плаваючою семантикою» (А. Дністровий, «Книжник-review»). Проза Івана Андрусяка характеризується як «густа» символічна метафорика з активним використанням діалектів. Тематично автор досліджує психологію людини в символічно-межових ситуаціях на матеріалі Гуцульщини 1940-50-х років. У 2000-х рр. активно виступав як літературний критик (часописи «Книжник-review», «Книжковий огляд», «Кур'єр Кривбасу», «Кальміюс», «Березіль», «Сучасність» та ін.), аналізуючи здебільше поезію й обстоюючи моральні принципи в літературі та розмежування «високого письменства» й «попси». 2007 року повістю «Стефа і її Чакалка» входить у дитячу літературу, яка, нарівні з поезією, за кілька років стає провідною у творчості письменника.

  • 7 коментарів
  • Anastasiia_Halabydka 12 червня 2015, 17:54

    @yulichka26 Байкотировать это мелко. Нудно наквзывать ищдаиельство. Для начала написать им и мин обрпзования/культуры. В электронном и письменном виде.

  • EleNa_Romashkina 13 червня 2015, 09:12

    Страшно даже подумать кем может быть эта чакалка(

  • Vera_Andreevna 5 грудня 2015, 14:03

    Чакалка - це типу бабайка. Нам цю книжку друзі подарували, тому що вона (книжка) отримала купу премій і була визнана кращою якогось року... Але ми її не змогли читати. Сюжет так-сяк, і картинки настільки не сподобавлися доньці, що вона її на шафу закинути хотіла. З того часу цей автор у мене особисто не в фаворі.

  • Inness 12 червня 2015, 17:25

    Девочки, так пишут же люди что єта книга полная подстава...

  • Anastasiia_Halabydka 12 червня 2015, 17:42

    А помоему это какое то специальное спланированное вливание.
    Автор конечно может писать все что угодно, пусть читает своим детям и хранит свои рукописи у себя дома.
    Но, издательство конечно не может такое печатать. Я думаю, что они специально это сделали. Зачем, не знаю. Но прибить редактора и рецензента хочу.

  • murmusja 12 червня 2015, 23:52

    К сожалению " деньги не пахнут" и многим не важно на чем зарабатывать.

  • Briar 12 червня 2015, 17:56

    Фу.... смотрела книгу для дочки, не купила, а сегодня как раз вспомнила о ней.. и тут..

  • murmusja 12 червня 2015, 23:50

    Только перечитывать и никаких других вариантов, даже классику ( особенно в издательстве книжного клуба).
    может помните можно было только по почте заказывать книги. Заказала "Спартак", издана как классическое произведение. Когда дома ее открыла - о, ужас. Классика порнографии.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу