Топ літературних світів

Я з тих, хто читатиме навіть упаковку від кетчупа, якщо нічого іншого нема під  руками). І вмудриться знайти там глибинну суть)). Буквоїд, короче. Але практично немає того, чим "зачитувалась" (в минулому часі). Книги, які вразили, залишаються зі мною на все життя і перечитуються постійно, незалежно від того, в якому віці були відкриті.  Не просто книги, а літературні світи їх творців. Бо якщо книга зачепила, шукаєш інші творіння цього ж автора і відкриваєш собі його. Тому немає топу книг. А є топ світів. В літературному всесвіті безліч галактик і планет. Кожна книга - це двері в один із світів. Відкрив, подивився - ВАУ! І ніколи більше не зачиняєш їх, щоб завжди мати змогу відвідувати світ, який для тебе ВАУ.  

Агата Крісті. Не згадаю зараз, із якої книги почалося знайомство, але почалось в молодшій школі завдяки однокласнику. Він захоплено переповів сюжет і я одразу попросила книгу додому. Раділа, коли вдома знайшла ще декілька збірок (до того часу не додумувалась всерйоз ритися на "дорослих" полицях).

Крісті відкрила мені детективний жанр як галактику. Він став чи не найулюбленішим. Але багато років підряд, читаючи інші детективи, порівнювала зі світом Крісті. Оцінивши в повній мірі психологічний детектив, не могла всерйоз відноситись до звичайних. Все не те. Знайомство з Конан-Дойлем теж припало на той період, тому  сильно розчарувалась в ньому тоді, а згодом і не перечитувала (вже мовчу про Флеммінга з його Бондом)).

Єдина книга Агати Крісті, що не сподобалась - "І не лишилось жодного" (та, що "10 індіанців"). Бо мрак(.І, хоча за спиною тонни світових детективів, ніщо не замінить стару добру Крісті. Її твори - це спокій, нажійність, цікава загадка (ну то й що, що сюжет читаний десяток разів?) та чудове розуміння людської душі.

Планета Стругацьких. Двері в галактику фантастики. Теж перша книга досі зі мною, та, з якої все почалось. Все інше читаю й перечитую в мережі. Книга, що не пішла - "Понеділок починається в суботу". Але то ж лише маленький закуточок планети). 

Рей Бредбері.

Як зараз пам'ятаю свої відчуття від прочитаних оповідань "Посмішка" та "Усе літо в одному дні". Вони були в якійсь позашкільній хрестоматії, що випадково потрапила в руки в 3 класі. Це ще  не знала тоді, який величезний і невимовно прекрасний світ Бредбері попереду...

Фредерік Браун схожий своїми оповіданнями на Бредбері.  Вперше познайомилася з його творчістю 8 років тому, ніжно полюбила. Часом згадую те чи інше улюблене оповідання, відкриваю в мережі, щоб перечитати, і зависаю надовгооооо. Настільки, що не виникає сумнівів, входить він у мій топ чи ні.

Джеррі Даррел.В мене була вредна вчителька зарубіжної в 5 класі. Мабуть тому, що  і я була вредна)). Але саме вона на позаурочному читанні прочитала нам шматок з "Моя сім'я та інші звірі". Після чого я не заспокоїлась, поки не здобула собі неправедним шляхом цю книгу.Даррел таки серйозно вплинув на моє життя) Завдяки йому ми  з майбутнім чоловіком зацікавились одне одним, коли добалакались до спільних літературних смаків).На моїй полиці два пречудові  українські видання (які перечитувала та як вперше насолоджувалась буквально декілька тижнів тому) та трохи російськомовної букіністики (спадщина чоловіка).  Книга, з якої все почалось, перевидана вид-вом "Богдан". І це найкращий переклад Даррела (російські й поруч не стояли). Часом думаю, що це моя най-найулюбленіша книга.

Світ драматургії відкрили для мене Кропивницький та Старицький. Саме тоді, коли ми проходили їх по програмі (не згадаю коли саме). Після чого були прочитані тонни п'єс, але Старицького і Кропивницького перечитую досі, вже в електронному варіанті.  На фото - назва останньої прочитаної.

Сюди ж - О.Островський. Відкритий десь одразу після українських стовпів. Був і є одним із моїх найулюбленіших драматургів. Може, колись потраплю в театр на Островського... Особлива любов до його комедій.

Антон Чехов. Любов і повага до його творів постійні. Як з 15 років тому, так і зараз. Десь так виглядає перечитаний востаннє Чехов). Було літо, мала час та натхнення.

Всеволод Нестайко.Улюблений на двох із чоловіком з дитинства. Перечитували недавно разом Тореадорів).

Ерік-Емманюель Шмітт. Познайомилася з ним прямо тут, в КК. Після "Оскара" пішло занурення в його чудовий світ, дуже раджу цього письменника, він прекрасний. Познайомившись рік тому, встигла перечитати двічі те, що зачепило найбільше.

Джон Бойн.Не дивно, що знайомство почалося із "Хлопчика в смугастій піжамі", але не вона сподобалась найбільше. Якраз навпаки (фільм сильніший). Зате все інше - дуже і дуже і дуже. Глибоко, щиро, сильно.

Джанні Родарі. В нього не все - дитяче. І не все - те, з чого можна вирости. Н-д, люблю перечитувати оповідання "Песня железной ограды". В ній - уся різниця між дитиною і дорослим. І щирий сум, що от воно так.  А взагалі його твори свідчать про величезну любов автора до дітей...

 

Це ще й не все, бо точно в список входять Бальзак, Майн Рід і ще з півдюжини.. Але саме ці автори перечитуються постійно. Хтось - з 8-10 років, хтось - лише рік як. Залежить від часу відкриття конкретної "планети".

Ще є повно окремих книг, які перечитую багато років, але чомусь не відкривала далі світи їхніх творців. В такому списку:  "Носороги" Йонеску, "Матінка Кураж" Брехта, "Гостина старої дами" Дюрренматта, "Принц" Екзюпері (от Екзюпері відкривала і далі - не моє) та ще, мабуть, немало. (А ми дивуємось, чому наші малюки вимагають одну й ту саму казку читати 358 раз підряд))).

І книга, яку прочитала зовсім недавно. "Страшенно голосно і неймовірно близько". Чи вже й давно (десь навесні), та досі переосмислюю. Сильна, важка, відкрита.  Точно перечитуватиму та згодом радитиму дітям.

Цікаво, скільки ще світів попереду? Життя - крута штука. Навіть якщо це життя споживача).

44 коментаря

  • eellinnaa 15 січня 2019, 16:25 1

    Снимаю шляпу, просто зачиталась!
    У вас такой классный стиль письма!
    И плюсуюсь к Кристи, наполняя заново электронную книгу, поняла чего там не хватало - конечно, Агаты! И не смогла выбрать что именно хочу из ее произведений - скачала всю мисс Марпл и Пуаро.

  • Kosmonatka 15 січня 2019, 16:28 1

    дякую)
    та просто писала, що писалось по темі) про свої вподобання.
    Крісті просто крута)

  • Dominika77 15 січня 2019, 21:04

    Я також до вас у компанію )) Крісті та Даррелл, Чехов - з моїх улюблених авторів. Даррелла обожнюю з дитинства, перечитувала багато разів, він для мене - Людина з великої букви! А у Крісті, окрім детективів, є ще декілька творів "за життя", теж сподобались...

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 01:13

    Клас)) Чудова компанія)
    А я от не дійшла ще до інших творів Агати Крісті. Обов'язково найближчим часом почитаю!

  • Nescafe 15 січня 2019, 16:43 1

    Ця Наталя, так рідко пише! Гарно закрутила

  • Kosmonatka 15 січня 2019, 17:23

    Дякую ,Мар'янко) Ти ж сама добре розумієш, буває по-всякому в житті) Коли частіше, коли рідше. Але нікуди ж не діваюсь)

  • Nescafe 15 січня 2019, 17:24

    Ну ти пиши,як є час))

  • Oksana_Kh 15 січня 2019, 16:59

    Чудово написано! Дякую)) пиши частіше)

  • Kosmonatka 15 січня 2019, 17:22

    ДЯкую, Оксанко) Та скільки там до пенсії)) Буде часу більше)

  • Коментар видалено

  • Nana8 15 січня 2019, 17:09

    Дуже гарно написали, дякую!
    Я також обожнюю Агату Крісті, напевно, всю ії перечитала.

  • Kosmonatka 15 січня 2019, 17:21

    Вам дякую))

  • HoAnna 15 січня 2019, 17:25

    Знаєте, я дуже чекала Ваш Топ!! Бо помітила ще раніше схожі смаки :) Дуже гарний опис вийшов і чудові книги! Дякую, що написали:tulip:Шмітта взагалі вперше чую, зараз же піду гуглити :))

  • 7 коментарів
  • Kosmonatka 15 січня 2019, 18:24

    а чим сучасна не топ?))

  • HoAnna 15 січня 2019, 19:15

    Хмм... Знаєте, ще й як порахувала, що найбільше запам'яталось, то 10 і вийшло :)) Ох, Наталя! ;) Тепер прийдеться мені писати :))

  • Kosmonatka 15 січня 2019, 20:43

    Побачите ,як лише почнете - і самі отримаєте задоволення ,і з нами поділитесь))

  • Agness 15 січня 2019, 18:13 1

    Я теж чекала Ваших книг, чи скоріше авторів))) Дуже мені сподобалося як в коменті Ви писали за Кафку!! Та й взагалі Ви пишете дуже особливо,можливо здається що просто,але насправді дуже глибоко. І мені вже давно помітно, що Вас більше цікавить психоаналіз,людина як особистість; і взагалі всесвіт і людина))
    Дякую.

  • 1 коментар
  • Agness 16 січня 2019, 08:47

    Чесно?: Я б і сама хотіла глянути на свій список,але його немає,бо нажаль з пам'яттю дуже " скверно" і читала я тільки класику, і тільки в шкільні роки. А потім були автори сучукрліт( Дашвар,Вдовиченко,Кокотюха,Малярчук,Роздобудько, Шкляр,Андрюхович...ну і так далі,одного можу виділити В.Лиса, а ще правда Іздрик)Ось просто коли я читаю книгу і там я можу підкреслити хоча б одну цитату,то є надія на книгу,але таких мало((( Більшість аудіо і знову класика ( Ремарк,Гоголь,Фіцджеральд)
    Якось так)

  • Agness 16 січня 2019, 08:58

    А ще притримуюся :
    "- Ви мовчазний? - спитала Ліз.
    - А це залежить від однієї обставини,- відповів Йоганн.
    - Якої?
    - Чи маю що сказати.
    - Розумно! Люблю людей,які говорять Тільки тоді,коли їм є що сказати))"
    Дімфна К'юсак " Самого сонця замало" 1967. P
    .S.Доречі з моїх улюблених книг))

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 09:30

    І все одно класно) Цей недовгий комент вже багато цікавого про Вас розповів, а я поповнила свої плани)
    Чесно, в мене теж таке з пам'яттю, якби не читала по 100 разів одне й те саме, то і не написала б.

  • Mama_Ollya 15 січня 2019, 19:54

    О, дякую)) Додала у вибране))

  • 1 коментар
  • Mama_Ollya 15 січня 2019, 20:43

    Зображення
  • Agness 15 січня 2019, 21:46

    Дякую :laughing:

  • Nana8 15 січня 2019, 23:17

    Я теж так зробила.

  • de_la_Fere 15 січня 2019, 22:08

    То ,что Родари любит детей, это чувствуется еще в детстве и отвечается полной взаимностью.
    А ещё Бальзака любила. Такой Возвышенной тонкой любовью. Прочитала всего ,что стоял на наших полках : Блеск и нищету куртизанок ,отец Горио, Евгения Гранде и конечно же Тридцатилетнюю женщину. Какой - то он оставил вечный след и нашу с ним интимность прочитанного. Ни разу не довелось обсудить ни с кем, мои впечатления. Но смаковала его годами и блокнотики цитат были исписаны его изречениями. Хотела добавить его в мой топ ,но не смогла вычленить главное ,а если брать голлактиками ,то да. Он всегда в моем сердце.

  • de_la_Fere 15 січня 2019, 22:13

    Даррел у меня был как раз на украинском . Помню ,что любила (как все мои книги ), название помню и чувства связанные с ней ,а про что забыла :cry:

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 01:16

    Мені теж не було з ким обсудити Бальзака. А він такий.. глибинний, широкий. В тому віці потрібен був би путівник. Думаю перечитати зараз і стати таким путівником для себе).
    "Моя сім'я" Даррела - це щось типу автобіографії 10-літнього хлопчика. Ми з чоловіком розтягнули її на сімейні цитати.

  • Nana8 15 січня 2019, 23:24

    Я тільки що дослухала аудиокнигу Кіра Буличова "Посёлок"( більшість книг я слухаю, а не читаю). Хочу сказати для мене став цей автор приємним відкриттям, не очікувала такого. Рекомендую, чудова фантастика!

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 01:17

    Дякую. Буличева знаю, читала і читаю, він гарний, так)

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 01:18

    На поличці є "Любимец" та "Дівчинка з Землі", от, думаю, що Дівчинку вже й можна починати зі старшим.

  • Profesora 16 січня 2019, 02:14

    Дякую, Наталю за гарний, душевний огляд. Дуже рада Вас бачити!

  • Kosmonatka 16 січня 2019, 11:34

    Юлю, це взаємно)
    Дякую!!!

  • mADAM_Elvira 16 січня 2019, 20:44

    Ваш список стал для меня самым большим открытием. очень необычно. удивило столько рассказов и пьес. несмотря на то, что есть очень много шикарных, я не могу любить нечто короткое. мне необходимо влюбиться не только в мир, но и в его героев. или же просто заинтересоваться ими и пытаться понять, раскрыть, пережить с ними многое. забрала себе в избранное) буду изучать

  • Kosmonatka 17 січня 2019, 20:08

    Розумію Вас). Я люблю і довге, і коротке. Залежить від часу, настрою та автора. Коротке часто об'єднується в цикли (Бредбері, н-д) ,а на довге не завжди є сили (довго слідкувати за героями). Цікаво, що люди такі різні. І круто, що було і є багато талантів, які можуть задовольняти усі смаки.

  • kreminska 16 січня 2019, 23:22

    Дякую Вам дуже))) я відчувала, що ви моя людина))) близька мені)) я теж з села)) як кажуть, можна витягти людину з села, але не можна витягти село з людини))) є тут особлива поетика і філософія))) якась особлива глибинність)
    Дякую за ваш топ)) надзвичайні відгуки) такі живі і влучні)
    Крісті не прочитала жодної книги:see_no_evil:
    Приємно було бачити Старицького і Кропивницького)) люблю-люблю)
    А поруч з Нестайко поставила б Дімарова "На коні і під конем"))) особлива книга) і сміх)) і сльози)) і психологія)))

  • Kosmonatka 17 січня 2019, 20:10

    Як приємно))
    Таки ж да, село у тобі та з тобою назавжди)
    Ооо! Дууже дякую за двері в новий світ! Ніколи не читала і не чула.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу