Хлібні справи

 Хліб на заквасці річ своєрідна, але корисна, адже закваска – це фактично природні/«дикі» дріжджі в комплекті з молочнокислими бактеріями (саме вони надають хлібові на заквасці характерної кислинки), до того ж, випікаючи хліб самотужки, можна бути впевненою в якості всих інгридієнтів.

Закваску потрібно зберігати в холодильнику, виглядає вона так (вибачайте за перевернуті фото, щось не дружиться з редактором)

Ось рецепт за яким я випікаю найчастіше, тому що він доволі простий

Нам потрібно:

1.       Закваска

2.       Вода

3.       Борошно

4.       Мед або цукор

5.       Спеції, сіль

Спочатку дістаєм закваску з холодильнику. Коли ви випікаєте раз у 2-3 дні, то можна лише почекати, щоб вона нагрілася до кімнатної температури. Я ж випікаю не частіше, ніж раз у тиждень, тому після того, як закваска нагріється мені ще потрібно її «розбудити». Для цього я додаю борошна у такій же кількості, в котрій знаходиться моя закваска, води, теж в такій же кількості та гарно перемішую. Далі даю час на реакцію (за температури близько 25 градусів Цельсію це близько двох годин), за цей час закваска починає рости (в ідеалі збільшується вдвічі), а також у ній з’являються бульбашки.

Коли є час, таку процедуру можна зробити двічі.

Далі можна замішувати тісто. Беремо закваску, гарною буде пропорція 1:5 (частина закваски на п’ять частин води). До речі, пропорція ця дуже приблизна і тут є простір для творчості. Коли хочеться, щоб хліб вийшов більш схожий за смаком на магазинний «Український», то можна покласти закваски більше (це надасть більшої кислинки хлібові та тісто швидше підійде), а коли випікаєте білий хліб, то з кількістю закваски варто не перестаратися. Отже, додаємо воду, гарно перемішуємо, потім додаємо підсоложувач, в мене це зазвичай мед або коричневий цукор. І можна на цьому етапі додати спеції та сіль, а можна у кінці замішування. Цього разу я додала зразу.

Перемішуємо та додаємо потроху борошно. Приблизна пропорція на 0,5 л води 1 кг борошна, але в мене зазвичай трохи більше виходить. Вимішуємо тісто, воно має бути зовсім не круте, навіть рідкувате, але має добре відходити від стінок миски і від руки (якщо місите рукою). Для цього місити потрібно близько 10-15 хвилин, а краще більше. Фото надаю ще не до кінця вимішаного тіста.

Тепер тісто готове, маємо відібрати стартер для нашої наступної випічки, а потім перекласти тісто в форму на розстоювання.

Після того, як тісто збільшиться вдвічі, випікаємо. Спочатку хвилин 10-15 за високої температури 250 град., а потім ще хвилин 20-40 за температури 190-200 градусів Цельсію. Тут вже потрібно регулювати згідно можливостей та тонкощів Вашої духовки.

Врешті, маємо ось такий запашний хлібчик (декілька фото з різних замісів)

 

 

 

 

 

 

Темы: правильне харчування

9 коментарів

  • Tanucha06 9 березня 2018, 20:51

    Класс) давно про такой хлеб думаю

  • Broudvey 9 березня 2018, 20:59

    Сколько раз пыталась сделать закваску, не получается и все тут.(
    В итоге делаю хлеб на дрожжах, а бездрожжевой покупаю, когда хочется.

  • 2 коментаря
  • R9bina 9 березня 2018, 21:19

    аналогічно, я лише підживлюю, а стартер брала на МК

  • Majchuk 9 березня 2018, 21:28

    А не продасьте закваску?
    Ви додаєте житню муку? Чи висівки?

  • R9bina 9 березня 2018, 22:00

    по різному роблю, і просто житню, але частіше змішую житню частково з пшеничною або зі спельтою, висівки раз на раз. Єдине, що беру лише органічне борошно

  • ya_no4enka 9 березня 2018, 21:19

    дуже красивий хліб! мрію про чорний хліб.

  • Romachka 9 березня 2018, 21:20

    Думаю теж попробувати такий хлібчик

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу