Something old, something new ... Книжковий конкурс 2018 (категорія 10+)

Не знаю, як ви, дівчатка, а я дуже люблю конкурси в Книжковому клубі за можливість почитати про нові цікаві книжки, порозглядати фото, поповнити свій бук-лист. Тож я вирішила підтримати конкурс своїм дописом в найстаршій віковій категорії. Якщо вам цікаво, які книги застрибнули у цей огляд з наших книжкових поличок, ласкаво прошу під кат :)

Something New

Щодо вибору книжки для цієї категорії у мене не було жодних вагань. Книга, яку чомусь ще ніхто не оглядав у КК, хоча вона безумовно того вартує. Книга, яку моя дочка прочитала і перечитала щонайменше 6 разів з тих пір, як вона з’явилася у нас вдома минулого літа. Книга, яка завжди стоїть лицьовою стороною, а не корінцем, на книжковій полиці – пошана, якої у дочки удостоюються тільки найкращі, найулюбленіші книги, crème de la crème. Леді і джентельмени, я представляю вам -- «Небезпечні мандри» Річарда Адамса.

Дуже важно підібрати слова, щоб правильно розповісти, про що ця книга. Уявіть собі книгу, що поєднує в собі епічність і героїзм поем Гомера і Вергілія, світотворчість і міфотворчість саг Толкієна та любов і уважність до природи Даррелла чи Сетон-Томпсона. Неймовірно захоплюючу, зворушливу і драматичну книгу у жанрі героїчного фентезі. Уявили? А тепер уявіть собі, що головні герої цієї книги – кролики (чи, вірніше, кролі).

Так, кролі! Але не ті, що ходять на задніх лапках в курточках і спідничках, печуть пироги і ліплять сніговиків, як герої добре вам відомих книжок-картинок для малюків ;) Наші герої шукають їжу, риють нори, будують колонії, ховаються від хижаків і постійно борються за виживання. І водночас вони мають свою мову, свою міфологію і релігію, свій характер, детально і любовно виписаний автором. А їхні історії про Ель-Аграйру, кролячого трікстера і Робін Гуда – це просто щось неймовірне.

Окремо хочеться додати, що кілька разів помічала, що як цю книгу включають у списки для читання дітям до 7 років (у нас в КК ці списки теж кілька разів промелькнули). Так от, автори цих списків, очевидно, далі обкладинки в книжці не зайшли і вирішили, що раз про кроликів- значить для малюків. Прошу вас, не вірте їм:) Це книга про боротьбу і смерть, героїзм і самопожертву, про лідерство, деспотизм і свободу. Це – неймовірно чудова книжка, яку я беззастережно раджу прочитати всім підліткам і дорослим, але точно не 5-річним дітлахам.

Something Old

Книгу для цієї категорії я вибирала найдовше. Багато улюблених книжок просилося в руки, але одна з них виявилася найпереконливішою. Хочу показати книгу, яку ніхто ще не оглядав, і навряд чи оглядатиме, бо вона вельми .. хм .. специфічна.

«В стране литературніх героев», автори Рассадін, Сарнов, видання 1979 року. Пам’ятаю, як цю книгу мені колись подарували на Новий рік :) Це була, мабуть, найдивніша книга в моїй дитячій колекції книжок, і вмістом, і оформленням. Судіть самі – чи багато ви бачили книжок, зміст яких надрукований одразу на обкладинці?

А ілюстрації? Ви тільки погляньте:

«В стране литературных героев» - це збірка сценаріїв однойменних радіопередач Всесоюзного радіо, герої яких, професор Архип Архипович і школяр Гена, зустрічаються, спілкуються і сперечаються з героями різних літературних творів – Шерлоком Холмсом і мушкетерами, Томом Сойєром і Гамлетом, Робінзоном Крузо і Остапом Бендером і багатьма, багатьма іншими. Книга про книги! Що могло бути цікавішим для маленької бібліофілки:) Цю книгу я перечитувала безліч разів, і вибірково окремі сценарії, і підряд, подумки дискутуючи, погоджуючись чи не погоджуючись з висновками, до яких намагалися підвести автори. Що спільного у Дон Кіхота і марк-твенівського Янкі? А у Володимира Лєнського і Козьми Пруткова? Чи можуть герої книжок діяти наперекір авторам?  Чи можна сформулювати критерії, за якими можна відрізнити позитивного героя книги від негативного? І так далі, такий собі літературний аналіз для початківців :) Старша дочка, звісно, вже цю книгу прочитала, бо пройти повз таку обкладинку їй теж складно:), але погодилася, що до неї треба повернутися пізніше, бо далеко не всі герої і книги, які фігурують в ній, їй зараз знайомі.

 

Something borrowed

“When You Reach Me” Ребекки Стед (у російському перекладі  «Когда мы встретимся»), українського перекладу поки що немає, але я не втрачаю надії :) Чому в категорії позиченого? Бо «позичена» в електронній бібліотеці, і оригінал, і переклад, - коли її читали ми з дочкою, весь тираж Розового жирафа був розпроданий, але в цьому році обіцяли додрукувати.

Ааа, як розповісти про цю книгу без спойлерів, але так, щоб ви захотіли її прочитати? Адже – я обіцяю – якщо прочитаєте, не пошкодуєте!

Нью-Йорк кінця 1970 років. 12-річна дівчинка Міранда отримує дивні записки, які передбачають майбутнє. Хто їй пише їх і чому? І як їй врятувати найкращого друга? І невже подорожі в часі можливі?

(Якщо тут ви здригнулися і подумали: «чергові Часодії?», я вас заспокою: тут немає жодної зайвої деталі, і всі рушниці, майстерно розвішані автором у ході сюжету, в кінці стріляють. І це в першу чергу не фантастика-фентезі, а історія дорослішання, написана хорошою прозою, з дуже симпатичними героями і цікавою проблематикою. Мушу писати так розпливчасто, бо інакше не уникнути спойлерів!)

Додам лише, що ця книга у 2010 році отримала медаль Ньюбері, і абсолютно заслужено! Ох, як би мені хотілося, щоб саме такі книги включали в шкільний курс літератури…

Something blue  green

Не можу втриматися, хоч і знаю, що цю книгу вже оглядали в клубі. Адже ключове слово у ній навіть на обкладинці написане :)

Переклад цієї серії про Енн (ну звісно, у нас вдома є вся серія, хіба тут кого збиранням серій здивуєш :) ) став свого часу для мене справжнім святом! Я її в дитинстві зачитала аж до дірок (у польському перекладі, випадково знайдену в місцевій науковій бібліотеці), і мені так хотілося, щоб і мої діти полюбили запальну, вигадливу, мрійливу Енн.

Додам ще загальне фото книжок із зеленими обкладинками, для таких любителів повивчати чужі книжкові полиці, як я (сподіваюсь, це не проти правил конкурсу?)

*****

Як писав Клайв Стейплз Льюїс, “A children's story that can only be enjoyed by children is not a good children's story in the slightest.” Мені хотілося розповісти про книги, які, на мою думку, будуть цікаві і підліткам, і їхнім батькам. Сподіваюся, що це мені хоч трішечки вдалося :) Дякую за терпіння, і не судіть строго :)

 

93 коментаря

  • Silva 7 березня 2018, 07:50

    Я вам вдячна за огляд, дуже цікавий, і книжки незвичайні. А книжок на підлітковий вік оглядають, нажаль, мало.

  • Alisande 7 березня 2018, 07:53

    Дякую! Так, я теж дуже люблю огляди підліткових книжок, а їх рідко пишуть, бо книги без ілюстрацій не так цікаво показувати, мабуть.

  • Oksana_Kh 7 березня 2018, 07:51 2

    Ох, і чому? Чому Ви так рідко пишете в КК? Ваші коментарі завжди цікаві і змістовні. А цей допис - він ідеальний! Дякую, що написали! Дуже мені сподобалось!!! Надіюсь, що Ви отримаєте купу лайків)))

  • 1 коментар
  • Alisande 7 березня 2018, 07:58

    Наказала = накатала (ох, цей планшет!)

  • Oksana_Kh 7 березня 2018, 08:03

    Все чудово)) тут така категорія - 10+, що тексту мусить бути багато))) а Ви ще й прикрасили її чудовими фото))

  • Alisande 7 березня 2018, 23:42

    Ой, дякую за комплімент фото :) У мене руки трохи не з того місця ростуть в плані фотографії, але я старалась :)

  • Nescafe 7 березня 2018, 08:07 1

    Підніміть фото трішки над тестом, щоб було видно, про яку красоту тут розповідається

  • Alisande 7 березня 2018, 08:15

    Так краще? :)

  • Oksana_Kh 7 березня 2018, 08:17

    Краще)))

  • Nescafe 7 березня 2018, 08:26

    Дада, супер

  • lisenok_s_kleverom 7 березня 2018, 08:23

    Неймовірно!!!

  • Alisande 7 березня 2018, 23:42

    Дякую :)

  • Malinka_orijinal 7 березня 2018, 08:24

    Спасибо!

  • Alisande 7 березня 2018, 23:43

    Тішуся, що сподобалося :)

  • mADAM_Elvira 7 березня 2018, 08:27

    У меня остановилось сердце. Потрясающие книги. Категория "старое" очень впечатлила, я хочу ее) спасибо за такой обзор

  • Alisande 7 березня 2018, 23:44

    І вам дуже дякую за відгук! Так, ця книжка ні на що не схожа :)

  • IrinaSav 7 березня 2018, 08:30

    Дякую! Одразу додала Ваш допис собі в обране. Тут є над чим попланувати)

  • Alisande 7 березня 2018, 23:44

    Дякую за відгук! Я дуже старалася :)

  • natasha_kb 7 березня 2018, 08:33

    Чудово написано і прекрасні книжки, про кролів взяла на замітку, дякую! Для 8-рвчки ще зарано читати? Про смерть в книзі він спокійно прочитає, читали щось трохи схоже - щоденник кота вбивці. Той факт що кріль вмер і його купали, сушили, це його смішило швидше, ніж лякало)) але вот питання, чи осягнення він посилає книги, то не впевнена, тому уточнюю у вас))
    Лайк :heart:

  • Alisande 7 березня 2018, 23:53

    Дякую :) Щодо 8-річки - не знаю, мені здається, що може бути занадто сумною книга. Все-таки Щоденник кота-вбивці з гумором написаний, хоч і трохи чорнуватим. А у "Небезпечних мандрах" зав'язка полягає в тому, що один з кролів має дар віщування і відчуває, що колонія скоро загине, але інші кролі йому не вірять, крім купки друзів, які втікають на пошуки нової колонії разом з ним. А решту кролів зі старої колонії труять фермери газом, і майже всі гинуть :( І в принципі є моменти, коли прив'язався до героя всім серцем, а потім він гине. Я б, мабуть, зачекала ще пару років, але, можливо, то в мене дівчата такі переживальні, може інші діти спокійніше до таких моментів у книзі ставляться?

  • oksana_ms 7 березня 2018, 08:35

    Ах, який чудовий огляд, БРАВО!

  • Alisande 7 березня 2018, 23:53

    Дякую :)

  • jul_o 7 березня 2018, 08:47

    Огляд дуже сподобався! Дякую! Донька ще маленька, але для себе я взяла корисне точно!:)

  • Alisande 7 березня 2018, 23:53

    Дякую, тішуся, що огляд сподобався :)

  • Vitaliya 7 березня 2018, 09:33

    спасибо !

  • Alisande 7 березня 2018, 23:54

    І вам :)

  • umberto 7 березня 2018, 09:37

    Дуже гарний огляд і в такій непростій віковій категорії. мені відразу захотілося все прочитати. Шкода, що можна тільки один лайк поставити)

  • 2 коментаря
  • Oksana_Kh 7 березня 2018, 14:49

    думаю, що в тебе теж чудово вийшло б))) та ще й э 2 доні в різних вікових категоріях, які люблять книги)))

  • umberto 7 березня 2018, 14:59

    Ггг, ні, я до конкурсів байдужа, мені мого щоденника вистачає. Старша читає періодами, найбільше влітку, коли школи нема, зараз не можу згадати, коли востаннє її не з підручником бачила)

  • Alisande 7 березня 2018, 23:54 1

    Дякую, я старалася, дуже хотілося про ці книги розповісти, бо про підліткові книги мало пишуть :)

  • Katya_Solo 7 березня 2018, 10:16

    Фантастика просто, ви огляну самі ті книги які я давно планую купити, але звісно для себе (поки)!!! Небезпечні мандри вже навіть були у корзині, але чомусь викинула, тепер точно впевнена що вона у мене буде. А серія книг про Енн рахую це те що має бути у кожного на полицях, тому обов'язково для себе зберу усю серія. Чудовий огляд і шикарні книги. Від мене звісно тисячу лайків, але на жаль тільки один зарахується))))

  • Alisande 8 березня 2018, 00:01

    Дякую! Купуйте обов'язково, бо це пречудові книги :)

  • Mary_V 7 березня 2018, 10:25

    Очень интересно! Книги супер. Сама бы с удовольствием прочитала ))

  • Alisande 8 березня 2018, 00:01

    Дякую! Обов'язково прочитайте, вони дуууже цікаві :)

  • Ulyana 7 березня 2018, 10:27

    море удовольствия!

  • Alisande 8 березня 2018, 00:01

    Дякую :)

  • Galo4ka 7 березня 2018, 11:10

    З великим задоволенням прочитала Ваш огляд, для старшої доньки взяла на замітку, дякую!

  • Alisande 8 березня 2018, 00:03

    Дякую :) ТДуже люблю ці книги, і хочеться, щоб іншим вони також припали до душі :)

  • Kukuzya 7 березня 2018, 11:30

    Нам хоч таке й надто рано, але Ваш огляд дуже сподобався. Лайк :heart:

  • Alisande 8 березня 2018, 00:03

    Дякую :)

  • Rosya 7 березня 2018, 11:53

    КАКИЕ чудесньіе книжки.+

  • Alisande 8 березня 2018, 00:04

    Дякую! Так, книги чудові, тому хотілося розповісти про них у Книжковому Клубі :)

  • Karolina 7 березня 2018, 11:54

    Спасибо огромное, очень интересно и познавательно...
    пожалуй еще раз пойду перечитаю и перечитаю...
    и добавлю в избранное)

  • Alisande 8 березня 2018, 00:05

    Дякую :) Я дуже старалася, бо хотілося, щоб читачі не оминали ці книги :)

  • Anna1711 7 березня 2018, 11:55

    Спасибо Вам!

  • Alisande 8 березня 2018, 00:08

    Дякую :) Я старалася :)

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу