Червоний борщ без мяса в МВ

Привіт всім! Хочу показати свій варіант готування борщу. Був час, коли мої діти щось не дуже його їли взагалі, зараз почали гарно їсти, тому готую часто.

В основному готую в мультиварці. На початку, коли вона тільки в мене з"явилася, я кілька разів зготувала борщ (коли одночасно закидаються всі складові) і він мені в такому вигляді не сподобався. Я перестала так робити і варила як моя мама. Буряк, моркву, цибулю - на сковороді, в каструлі решту, і в кінці ця зажарка висипається в каструлю. Борщик получається яскраво червоний, насичений. Тепер я спробувала в мультиварці зробити по інакшому. Получився набагато кращий, дуже подібний для такого "класичного" рецепту. 

З того, які нюанси приготування звичні в моїй сім"ї. Борщ готуємо без м"яса. М"ясо взагалі їмо добре, але борщ люблю солодкуватий, а м"ясо ні ) тому без м"яса. Але з квасолею (бажано такою величезною. Пробувала її садити, получається добра, але мені бувало, передавали десь з Львівської області, то та взагалі неперевершена) тепер вишукую, і купляю собі таку. (знайшла її назву  - якийсь там Ясь - королівський, чи інший)

Квасоля вариться довго, тому в мене така хитрість. Заздалегідь беру 1-2 кг квасолі. відварюю її до готовності. (добавляю цибулину, часничок, якісь ще корені - пастернак, селера, лавровий листок, моркву). коли остигне, вибираю шумовкою квасолю і розкладаю по кульках і в морозилку, порційно. То в мене завжди в морозилці є заготовка квасолі, тоді приготування борщу значно скорочується, її також можна використати для квасолевого супу, або для окремої страви з м"ясом, рагу і т.д.

Моркву, буряк не тру на терці, ріжу соломкою. не люблю каші. В мене вже роки 4 назад, на кухні з"явився чудовий помічник - терка Borner. там є вставка на 3,5 мм. ріже ідеально. Швидко і рівненько. Не нарадуюсь на неї.

Отже, розпишу поетапно. Включаю мультиварку (в мене панасонік 18) на 4,5 літра на режим "випічка". час 40 хвилин. лию олію. кришку закрила. тим часом чищу цибулину і нарізаю. Засипала до олії. воно жариться. тим часом чищу моркву - штучки 2. ріжу соломкою. Висипаю різану моркву. потім так само буряк - цей раз в мене був один великий буряк. 480 грам. хватило повністю.. і також ріжу, докидаю в МВ. перемішую. получається, що всі овочі тушаться. Часом буває, що тої зажарки дуже багато, деколи навіть спеціально беру подівійну норму. і перед засипанням в МВ картоплі - відсипаю половину вже готової зажарки. охолоджую її і заморожую. получається такий напівфабрикат для борща. її також можна охолодити, добавити часничку, трошки сметани  або майонезу - і будет такий салат. смачний.

потім чищу картоплю (4 шт) ріжу, всипаю до МВ. потім капусту. теж всипаю до МВ. Від початку проходить десь 20 хвилин.

Включаю чайник на закипання. до МВ добавляю томатну пасту, сіль. цукор (я добавляю його багатенько. люблю таке), оцет (не багато. не має буде дуже кислим, бо ще потім сметану на тарілку, можна замінити соком лимона) часом оцет добавляю після того, як картопля трошки протушиться, а капусту ще не добавляю. тому що після нього овочі не дуже варяться. я люблю, щоб капуста була трошки "тверденька". Коли закипів чайник - виливаю всю воду в МВ. перемішую.

Далі, десь за 5 хв до кінця програми - добавляю заморожену квасолю., воду, якщо ще треба. в мене завжди получається, що той борщ майже до країв ))) ще раз пробую на смак. Добавляю порізаний чосник. в мене зараз є така чосникодавка, що давить не мілко, а такими кусочками. 

Все, коли пропікає сигнал. можна спробувати овочі на готовність, якщо раптом щось ще не готове, то включити ще на 5-10 хвилин. В мене як правило, 40 хвилин хватає. потім ще 15-20 хвилин дати постояти, ябо в режимі підігріву, або просто так. Звичано, він кращий на ругий день, але від запаху прибігає малишня і не хочуь чекати, поки настоїться )))  І насипати в тарілки ))) добавити сметанку, можна зелень, як любите.

СМАЧНОГО )

Подаю як правило з чорним хлібом (найбільше люблю звичайний український круглий), можна пампушки, деколи брала еклери, начиняла сирково-чосничною масою, получався такий святковий варіант) І обов"язково часниковий соус. Раніше його робили в макітрі, зараз я приспособилася без неї. пізніше напишу як робити

Часниковий соус https://kashalot.com/club/post-11231669/

PS. Моя мама, і бабуся ще давно варили "білий борщ" з цукровим буряком замість червоного. Він був такого світлого кольору, трошки оранжевого, бо там морква, теж дуже смачний був, як пам"ятаю.

з еклерами

Давненько було, можна і так )

15 коментарів

  • maksim 9 вересня 2017, 16:30

    Спасибо ! Надо пробовать .Я борщ в мультиварка еще не делала.

  • 4 коментаря
  • lilia_z 9 вересня 2017, 21:09

    нет ))) мои не спят ))) их трое, бегали весь день на улице ) аж до вечера )

  • maksim 9 вересня 2017, 21:11

    Молодцы

  • lilia_z 9 вересня 2017, 21:16

    ааа, то ви за те фото ) то було вже роки 3 назад, була зима, дочка набігалася на вулиці і заснула ))) в мене взагалі дуже ріжко було, що діти самі засинали, щось якісь "несплячі" )))

  • Leno4ka 9 вересня 2017, 16:36

    А на режиме выпечка, овощи при закрытой крышке все время?

  • lilia_z 9 вересня 2017, 16:38

    їх можна відкривати- закривати. якраз поки чищу-ріжу наступні, то попередні під закритою кришкою

  • ulans 9 вересня 2017, 17:32

    Клас! Дякую Вам за чудовий рецепт борщу в МВ. Чудова ідея з пасировкою на початку, тоді і аромат з'являється і страва смачна!

  • lilia_z 9 вересня 2017, 17:36

    Дякую! Мені щось по інакшому ті супи з мультиварки не подобалися. А так, спробуйте, всі супи можна так готувати

  • Tatianna 9 вересня 2017, 19:21

    Спасибо!
    Так аппетитно расписали...
    Уже варю))))

  • maksim 9 вересня 2017, 21:10

    Так еще никто аппетитно не описывал .

  • lilia_z 9 вересня 2017, 21:14

    Дякую!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу