Читали з донькою у 2023

Днями переглядала свої дописи в Книжковому клубі і так якось щемко мені стало, така ностальгія найшла). Згадала як цікаво і спокійно було колись читати тут різні огляди і відгуки на книжечки, який прекрасний то був період у моєму житті - вишукувати що б іще такого касного купити, ділитися думками і насолоджуватись книжками разом з такими ж книголюбами. 

 Десь три роки я нічого не писала, але періодично заходила. І от з'явилася натхнення знову зробити допис. Навіть не знаю звідки воно взялося, просто потягнуло мене сюди і все). І навіть часу в мене особливо зайвого немає, але бажання ну просто непереборне (підозрюю, що йдеться про якусь форму сублімації, але це не точно)). Розглядала варіант розказати про своє читання, але це можливо якось пізніше, бо там дуже багато думок. Зупинилась на тому, що покажу книжечки, які ми читали з донькою. В жовтні їй виповнилось 7, отже я буду писати про період від її 6,4 до 7,4. 

Цього року вона пішла в школу і зараз вже непогано читає. Я свідомо не вчила її читати до школи. Не хотіла, щоб їй було так само нудно в першому класі як мені колись). Та й інтересу особливого до читання вона до літа перед школою не проявляла, але з задоволенням слухала коли я їй читала в голос. Зараз, коли позаду перша половина навчального року, я зрозуміла, що це було дуже правильне рішення.  

Зараз донька потроху читає сама свої тоненькі дитячі книжечки типу Шустя і Шуні, різні картонки, тексти в школі і повідомлення від подружок). Так що все, про що я писатиму нижче було прочитано мною в голос). Прочитання саме цих книжечок я собі відмічала в goodreads, бо вони більш об'ємні, або ми їх вперше читали. Те, що ми перечитували (наприклад про Ожиновий живопліт, Маму Му, Петсона і Фіндуса) або якісь тоненькі книжечки - вже всі не пригадаю, тому їх тут не буде. 

Почнемо з Різдвяної свинки Джоан Ролінг. Ми її читали в січні 2023. Особисто я отримала від неї колосальне задоволення (особливо порівняно з Різдвозавром, але про це пізніше). Так гарно написана, така хвилююча і добра історія. Але є відчуття, що в 6 її читати мабуть було зарано. Хоча мала слухала і навіть казала, що їй сподобалося. 

Різдвяна каша, Свен Нордквіст. Отут вже було 100% попадання у вік і настрій. Дитина була в захваті, я теж). Хто ж не любить історії про маленьких чоловічків?). Так затишно написана. Шведська дитяча література то моя любов. 

Далі було ще одне попадання в яблучко - Про сон перед сном. Відгуків про книгу ніде в свій час не знайшла, тому просто переглянула перед покупкою доступні сторінки і інтуїція мені підказала, що моїй дитині це зайде. І книжечка не просто зайшла, а залетіла. І мені теж). Було дуже цікаво читати, і видана круто - формат, ілюстрації і навіть папір. 

Після такого успіху попередньої книжки я пішла шукати щось схоже. В результаті придбала 100 фактів про космос. Ця теж мала в доньки успіх, але вже не такий всеохопний. Вона досі (з минулої весни) залишається недочитаною. Хоча періодично дістаємо і з задоволенням читаємо по кілька сторінок. Я ще вирішила взяти з цієї серії 100 фактів про їжу, думаю теж має бути цікава. 

Далі був Джеймс і Гігантський персик, який нам з донькою обом зайшов десь на 3,5 з 5. Непогано, але далеко не вау. Схожі враження були від якось раніше прочитаного Фантастичного містера лиса. Думаю інші книги Дала буду пробувати давати вже років після 9. 

 

Повертаємося до теми маленьких людей, тому що ми взялися за Віплалу. Як тільки я натрапила на цю історію, то ні секунди не сумнівалась, що нам її треба). Крута, гарно написана, підійшла по віку і не виключаю, що буде ще перечитуватись. Ілюстрації досить специфічні, але нам сподобались.

 

Роня, дочка розбійника. Яке ж гарне видання, і яка ж глибока і цікава історія. Більше навіть не буду нічого писати, слова тут зайві - 5/5.

Джордж і таємний ключ до всесвіту. При всій любові обох моїх дітей до теми космосу і різних цікавих фактів, ця книжка ні в старшого в свій час, ні в меншої не викликала особливих емоцій та інтересу. Обоє слухали, обоє казали що загалом цікаво, але продовжувати читати серію не хотіли:person_shrugging:.

 

Також, ми розпочали серію про Мумі-тролів. Колись син категорично не хотів про них читати. Донька була вже знайома з героями з книжечки про Мумі-тролів і Різдво, тому з задоволенням слухала. Доволі жваво ми прочитали першу частину та десь третину другої. Потім трохи набридло + історія стала трохи заплутана і я побачила, що в доньки не дуже виходить розібратись у всіх тих родинних зв'язках між героями і перепетіях сюжету, тому відклали. Але думаю ще обов'язково до неї повернемось. 

Найбільше моя донечка любить читати історії про діток, в яких немає якихось надзвичайних пригод, але є багато ігор, веселощів, звичайного побуту. Навіть якщо йдеться про час, який суттєво відрізняється від сучасності. Вона в таких випадках просить щоб я трохи зорієнтувала її: розказую, що тут йдеться про часи коли її бабуся була маленька, або навіть і прабабуся, і трохи пояснюю різницю в технічному прогресі (наприклад, що тоді ще не винайшли телефон, або електрика буда ще не у всіх будинках). Про дітей з Гамірного, очікувано, читати нам обом було дуже цікаво. На той момент в нас було 1 і 3 частини в такому виданні, а перевидання ще не вийшло. 2 частину я знайшла десь в інтернеті і прочитала з телефону. Тепер думаю чи купувати перевидану книжечку, чи можливо пошукати вживану 2 частину в доповнення до наших, бо загалом це досить зручний формат для самостійного читання. Може хтось має таку і бажає продати, напишіть мені).

 

Далі були 5 частин Мортіни поспіль, якраз наше осіннє читання. Яка ж все таки крута серія, ілюстрації просто топ і історія при цьому гарно написана, не банальна.

Завершували рік ми Різдвозавром і доня після нього одразу попросила читати другу частину про Зимову відьму. Очевидно, що їй сподобалось. А от я мучилась). Знаю, що багато хто любить цю серію (мої діти серед них)), але мені кожен вечір було так тяжко читати ці книжки і я така була рада їх дочитати). Не буду деталізувати чому, бо зрештою це виключно суб'єктивні враження. Не хочу своєю критикою зіпсувати комусь враження чи потенційно хороший досвід, тим більше об'єктивно - це хороша історія. До речі, про Зимову відьму все таки сподобалось трохи більше.

 Отаке було читання в доньки. Мені було приємно згадати і описати наші враження від прочитаного. Сподіваюся, що вам було цікаво почитати. Пишіть, будь ласка, про те, що читали/ читаєте / будете читати, дуже цікаво дізнатися. Хочеться бачити побільше постів в клубі, тим більше українською виходить стільки крутої дорослої та дитячою літератури.  

P.S. Дякую ЗСУ за можливість читати українською:heart:

P.S.P.S. Я вже забула скільки часу і зусиль займає то все описати і відфоктати. Кілька днів в мене зайняло)

 

 

 

 

 

 

 


Теги: прочитанi книжки

43 коментаря

  • mama1906 24 лютого, 15:41

    Не продаете книги 4-6?
    Обзор полезный у вас ,сохранила на будущее :raised_hands:

  • Iryna_pk 24 лютого, 15:58

    Деякі продаю, є оголошення на olx. Але ті, що в огляді не продаю

  • mama1906 24 лютого, 17:08

    @Iryna_pk А можно пожалуйста ссылку ,я посмотрю )

  • Iryna_pk 24 лютого, 17:34

    @mama1906 Написала вам в особисті

  • Aledatoys 24 лютого, 15:53 2

    Дякую, за огляд, приємно читати про приємне

  • Iryna_pk 24 лютого, 15:59

    Будь ласка, рада що сподобалось

  • Gayka_ 24 лютого, 16:07 1

    Дякую за огляд :hearts:

  • Iryna_pk 24 лютого, 16:55

    :heart:

  • Коментар видалено

  • Oceanlover 24 лютого, 16:30 1

    Джордж синові також сподобалось, але не настільки, щоб продовжити. Книжки про веселощі дітей - дуже цікаві і захоплюючі теж А. Ліндгрен "Еміль", "Мадікен", "Пепі", "Ми на острові Сальткрока". Зацікавили 100 фактів. Персик і про лиса теж, а ще ж шоколадна фабрика Даля. Є фільми про Джеймса і персик, про лиса, про Еміля. Треба буде також колись огляд зробити на деякі цікаві книжки.

  • Iryna_pk 24 лютого, 16:38

    Дякую за коментар. Так, Еміля, Мадікен, Пеппі все читали з донькою). Дуже подобається. Ми на острові Сальткрока теж маємо, я поки що сама її прочитала - чудова історія. Про фільми не знала, дякую, пошукаю. Знаю тільки що є екранізація ВДВ, Матильди і ще Відьми.
    Зробіть огляд обовязково. Я про стільки класних книжок колись дізналась завдяки таким оглядам. Та й читати ці огляди для мене окремий вид задоволення)

  • evita 24 лютого, 16:46 1

    А чому Свинка зарано? Ми з сином читали в його 8, то навпаки здавалось, що запізно вже.

  • Iryna_pk 24 лютого, 16:50

    Чисто суб'єктивне враження, здалося що донька ще не всі закладені сенси зрозуміла і місцями втрачала нитку сюжету - доводилось щось нагадувати, щось пояснювати

  • le313 24 лютого, 17:45

    :star_struck::heart_eyes: і я маю доньку-першокласницю, тож мені ваш досвід удвічі цікавіше читати)
    Наше читання "Різдвяної Свинки" припало на лютий-березень 2022 :pensive::pray:
    Доні якраз виповнилось 5. Їй дуже підійшла книжка.
    + до Дала. Матильду і Персик навіть не пропонуватиму своїм дітям. Чарлі нам дуже зайшов, Скляний ліфт - трохи менше. Сподобався також Містер Лис. А от ВДВ екстрено припинили читати, бо доню лякало.
    Щиро дякую за чудовий огляд. Як матимете натхнення, напишіть про своє доросле читання також :wink:

  • 5 коментарів
  • evita 24 лютого, 19:17 1

    @le313 Так, Мауглі в нас був перед Лобо. А про ВДВ, може Ви по іншому автору підручників вчились.

  • miros_ya 26 лютого, 20:08

    @evita У нас не читався ВДВ (донька по НУШ вчиться теж), тож не факт. В молодшій школі список книг, які потрапляють на уроки, дуже і дуже залежить від вибору учителя, наскільки я помітила.

  • evita 26 лютого, 20:22

    @miros_ya загуглила книги, то в нас це був 3й клас, підручник Остапенко.

  • butonchik 24 лютого, 23:39 1

    Дуже цікаво було Вас читати, бо майже всі книги з Вашого відгуку маємо)) Зараз якраз Ми всі з Гамірного читаємо. Полінку Запеки читали?

  • Iryna_pk 25 лютого, 00:30

    Класно, маємо схожі смаки). Ні, не читали. Я про таку і не чула, зараз піду подивлюся)

  • nata__ 25 лютого, 23:13 1

    Клас! Теж дуже сумую за такими оглядами в мирні часи (особливо), а свої старі дописи дуже цікаво перечитувати, бо все забувається.
    Зацікавили перші три книжечки, одразу захотілося купити))) всі інші теж читали..
    Зверніть увагу ще на книжку про Магічне Дерево Червоний стілець,, якось тут про неї випадково дізналася, вона дуже класна і захоплююча.
    А ще в останні тижні слухали з сином аудіокнигу Тореадори з Васюківки, отримали нереальне задоволення, бо озвучка дуже крута. Просто на ютубі можна знайти. Правда, незнаю чи вашій малечі в 7 р. буде цікаво.

  • 1 коментар
  • miros_ya 26 лютого, 20:11

    @Iryna_pk Тільки "Магічне Дерево. Червоний стілець" - це перша книга циклу. А інші у нас так і не видали :/

  • Iryna_pk 26 лютого, 21:35

    @miros_ya Ага, вже почитала(

  • nata__ 26 лютого, 21:56

    @miros_ya Так, на жаль. Але вона всеодно варта уваги:ok_hand:

  • Vasilisa01 26 лютого, 11:50 2

    Добрий день. Вдячна за допис, не вистачає їх дуже.
    Зараз з донькою (10,7) читаємо "Різдвяну свинку",дуже цікава і глибока книга." Мортіна" то ван лав, мала сама її вже перечитує під настрій і сказала,що онукам залишимо)))
    "Віплала" мучали два роки тому,не зайшов чомусь,хоча також любить маленьких чоловічків

  • Vasilisa01 26 лютого, 11:52

    З А.Ліндгрен тільки Пеппі читали. На черзі "Пригоди Еміля","Мадікен"

  • Iryna_pk 26 лютого, 21:37 1

    @Vasilisa01 Я думаю Ліндгрен насправді на будь-який вік підійде). Дуже рекомендую Ми на острові Сальткрока, особливо як літнє читання

  • Vasilisa01 27 лютого, 12:25

    @Iryna_pk Дякую,зверну увагу. Не чула про таку

  • KateOv 26 лютого, 13:01

    Добрий день. Дякую за допис. Так цікаво бачити книжки, які відрізняються від нашого читання) Різдвяну свинку планувала прочитати цього року на різдвяні канікули, але щось доньці не сподабался обкладинка і тому не стали( Сподіваюся наступного року прочитаємо) Мортіну теж прочитали, але чомусь не має бажання залишити у своїй бібліотеці. Не розумію чому, адже іллюстрації, сюжет - все наше. Обов'язково подивлюся на книжки з вашого огляду, бо якраз у пошуках нових книжок) Про сон куплю однозначно))) Ще раз дякую, що написали огляд, приємно знов поринути в цю атмосферу.

  • Iryna_pk 26 лютого, 21:43 1

    Дякую за коментар! Буває таке, що книжка по всім параметрам має сподобатись, а не заходить. В нас таке точно регулярно буває. Наприклад, в нас є зібрані всі книжечки прл Мартіну, а донька просто до них абсолютно байдужа. Починали нещодавно читати Джуді Муді - не пішло, навіть половину не прочитали, хоча там все, що донька любить

  • KateOv 27 лютого, 09:48 2

    @Iryna_pk Ми Джуді Муді регулярно починаємо читати і кидаємо) Можливо вам трохи зарано. Бо ми теж починали читати десь в 6-7. Я бачила, що доньці не все зрозуміло, а коли потрібно пояснювати жарти та деякі моменти сюжету, то це вже не те читання. Зі Стінком - така ж історія, про американських президентів нашим дітям не заходить) Але на Свято літературного героя у школі донька вирішила бути Джуді-Муді))) Мені дуже сподобалося як Джуді робила проект для школи, це стимулює тепер нас також робити шкільні проекти) До речі, згадала, що нам дуже сподобалася книга "У мою вчительку вселився прибулець!". За нею проковтнули усю серію. Чимось мені нагадує цю серію книги про Дорі. Про уявний дитячий світ та фантазії)))

  • Vasilisa01 27 лютого, 12:26 2

    Під паперовою обкладинкою Свинки сховна дуже красива і естетична)))

  • HoAnna 26 лютого, 19:05 1

    Дякую Вам за допис! Ох, я й досі з теплом та ностальгією згадую, як читала з донькою книги Астрід Ліндгрен... Оті всі спокійні та неспішні "Діти з Гамірного", "Мадікен" та веселі і добрі про Лотту та про Карлсона... В цей же період донька обожнювала Матильду та Чарлі Роальда Дала.
    А щодо "Різдвозавра", то в мене теж немає повного захвату)) Для мене вона видалась дуже розтягнутою. Хоч сама книга, звичайно, дуже хороша. Сину недавно прекрасно пішла "Найкраща (найгірша) різдвяна вистава". Книга дуже динамічна, весела, з неочікуваним закінченням)

  • Iryna_pk 26 лютого, 21:45 1

    І вам дякую, що залишили коментар! До речі, Крлсон моїм дітям зовсім не пішов, зоча це була моя улюблена дитяча книжка)
    Подивлюся на книжечку про виставу, дякую!

  • miros_ya 26 лютого, 20:04 1

    P.S.P.S. - тааааак! Тому так нелегко зважитися на це (мені), бо я знаю, що це займе дуже багато часу. Якщо писати про 1-2 книги, буде швидше ;) Але ж натхнення не завжди поруч...
    ВЕЛИЧЕЗНЕ СПАСИБІ за ваш огляд!

  • miros_ya 26 лютого, 20:21

    Роню ми так і не прочитали ні зі старшин, ні досі з меншою. І сама я її не читала. Але думала, що вона років на 10+, а не на 7 ))

  • Iryna_pk 26 лютого, 21:49 1

    @miros_ya Мені здається вона і на 7, і на 10 буде класно. За роки забудеться сюжет, можна перечитувати). Я колись Карлсона з 7 і до років 13 регулярно перечитувала)

  • OlenaPPP 8 березня, 10:27 3

    Дякую за огляд. Про сон дуже сподобалась, не бачила її. В моєму дитинстві А.Ліндгрен були тільки Пепі і Карлсон. Коли в мої руки попала книжечка про дітей з Гамірного ("Ми всі з Бюллербю") я її просто зачитала до дірок. І вже в дорослому віці були "Мадікен", "Лотта", "Ми на острові Сальткрока". Чудові всі!

  • Iryna_pk 8 березня, 20:08

    Так, Лінгрен пише просто надзвичайно. Я коли дивлюсь на всі ті дитячі книги, що зараз видають, то ще гостріше розумію який по суті обмежений вибір мала в дитинстві

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу