Пай (земля) і що можна з ним робити?

Дівчатка, тут хтось точно має паї, розкажіть будь-ласка, як цю землю дозволено використовувати? Або ткніть носом, де це можна прочитати на зрозумілій для звичайної людини мові? Я так розумію, що навіть якщо земля є моєю власністю, це не дає мені права робити на ній що завгодно. Якщо наприклад, на моєму паї розташований ліс, я ж не можу його вирубати і побудувати там хмарочос? Чи можу? А ще вся земля має бути оформлена у власність до 2025 року, це типу приватизація чи як? Вибачайте, якщо питання дурнуваті, хочу розібратися. Прошу писати тільки тих, хто реально з цим повʼязаний і точно знає, "диванних експертів-всезнайок" прошу утриматися бо заплутаюся ще більше.

Темы: Юридичні питання


Теги: пай

19 коментарів

  • Olya_lya 26 січня, 11:05 8

    Якщо у вас є пай - то в документах написане цільове призначення вашої землі і що можете робити там. Якщо є дерева то маєте право вирубати.
    Якщо написано що для ведення сільського господарства а хочете будувати будинок то потрібно змінювати цільове призначення землі

  • Iolanta 26 січня, 14:15

    Зрозуміло

  • Aria159 26 січня, 19:29

    Щодо дерев, маємо приватизовану ділянку, з цільовим призначенням с/г. Але колись мій батько на частині викопав ставок, і поросли дерева, нам сказали що вже вирубувати не можна))). Тобто якщо у вас стоїть сг призначення, то ваш ліс треба вирубувати тихенько, не питаючи в землеупорядників)

  • Hungary2705 26 січня, 11:48 2

    Якщо у ВАС державний акт, то нічого не треба.

  • 2 коментаря
  • BMV30 26 січня, 15:58 2

    @Hungary2705 Не всі. Особливо державні акти 2003-2004 років. Кажу про це з власного досвіду, бо працюю в цій сфері.

  • Hungary2705 26 січня, 16:00

    @BMV30 Можливо. Я знаю, що в карту не вносили.

  • BMV30 26 січня, 16:19 1

    @Hungary2705 А ще є перші державні акти (жовтого або червоного кольору), що видавалася, то там не було жодного кадастрового номера, тому що, коли вони видавалися (90ті - 2003(2004) роки) не було поняття "кадастровий номер". Державний акт - це документ, що посвідчує право власності на земельну ділянку. Але це не означає, що є кадастровий номер та дані про земельну ділянку внесені в базу. Могли ділянку видалити, бо вона не коректно внесена в базу і т.д.

  • Rita_Rita 26 січня, 12:06 2

    Так цікаво, є земля різного призначення, на паї ви точно хмарочос побудувати не можете
    Зможете лише за умови зміни призначення землі під будівництво

  • Rita_Rita 26 січня, 12:18 1

    Вам потрібно вивчити документи, чи можна будувати споруди, як правило якщо є дозвіл на такі споруди, то це будівлі певного призначення, наприклад сільськогосподарські
    Земля під будівництво в рази дорожча, але можливо у вас саме така земля
    Але питання ще таке, пай це частка, як використовують свої паї інші власники землі
    Я наприклад з братом змушена була здати свій пай одному фермеру, бо решта власників теж йому здають, і виходить, що іншим фермерам не вигідно його брати в оренду, бо він якось щей посередині чужих часток знаходиться
    А в родича паї в зручному розташуванні, і великі, він сам засуджує їх наймаючи людей

  • Iolanta 26 січня, 14:14

    @Rita_Rita Дякую дуже за відповідь

  • optsale 26 січня, 13:32 2

    Не можете, до прикладу, викопати ставок без дозволу , хоча здавалося б.
    що не можна, мало би бути розписано в земельному кодексі.

  • SvFaberlic 26 січня, 14:05 1

    Так..до 25 року ви повинні отримати кадастровий номер..Бо будуть вважати потім що земля ,,невостребована,

  • Iolanta 26 січня, 14:14

    Зрозуміла, дякую

  • BMV30 26 січня, 16:02 1

    Громадянин, який отримав сертифікат (при розпайовці, а потім не замінив його на державний акт, як треба було) або його спадкоємці повинні до 1 січня 2025 року зареєструвати земельну ділянку та оформити речові права на неї. Якщо цього не зроблять, то вона буде комунальною з 2025 року. Це стосується лише земель, які розпайовувалися, тобто земель сільськогосподарського призначення.

  • BMV30 26 січня, 16:12 6

    Ви можете використовувати земельну ділянку за призначенням. Змінити цільове призначення можете лише, якщо воно відповідатиме генеральному плану населеного пункту (вони або старі або відсутні), а якщо його немає, то розробляєте детальний план території (задоволення недешеве). Ліс не може рости на землях сільськогосподарського призначення - тоді це будуть землі лісогосподарського призначення. А для того щоб побудувати хмарочос, то треба спочатку змінити цільове призначення земельної ділянки і категорію (на землі житлової та громадської забудови), а для цього треба розробити детальний план території, а після нього проект з землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки... Довга пісня і не потрібна:upside_down:
    Щодо земельної частки (паю), то Ви можете самі обробляти та вирощувати сільськогосподарські культури або здати в оренду, де орендар теж буде вирощувати сільськогосподарські культури.

  • Eliz433 26 січня, 19:22

    А можна буде продати?

  • Hungary2705 26 січня, 19:48

    @Eliz433 Вже можна продавати

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу