Розвиток дитини в 1.1 рік. Є над чим переживати?

Почала активно займатися з сином десь з 11 місяців. Під "займатися" я маю на увазі, показувати звіряток, розказувати якого кольору предмети, купила різні сортери, сама роблю сортери з дрібними дирочками, ми туди макарони складуємо, чі кришечки і бусинки і т.д. Але мій син в 1.1 не ходить (він і поповз пізно в 7,5 місяців, але поповз на четвереньках відразу і красиво і сів в 9 місяців, я його не висажувала), не говорить нічого і не звертає навіть увагу на книжки і картинки. Я не знаю різні забавлянки для діток, але вже вивчила всі вірші в книжках, які я йому читаю і показую, але дитині або ге цікаво, або вона не розуміє. Через раз відкликається на своє імʼя, немає в нього показувати де коровка, де носик і т.д. Зате він складе піраміду, з дрібною моторикою в нього повний порядок, він любе палки різні, шось на них нанизувать, в основному грається сам, не любе коли я над ним сижу і шось цому розказую. Але я повинна бути в кімнаті. Якщо немає він іде шукати)) Може це того, що я пізно почала це все робити? Чоловік почав мені виносити мізки, що він у нас не контактний, не буде показувати іграшки, не дає "дай", сказав сходити до лікаря. Пішли ми до невролога. Вона взяла спитала чі показує дитина де вушка і носик? Кажу ні, я його цьому і не вчила. Вона взяла його на руки позвала на імʼя, тикнула на картинку пальцем, він глянув. Сказала дитина реагує - значить розвивається і почала розказувати рекомендації як його вчити. Ну чесно кажучи може моїй дитині всі ці речі просто не цікаві? Не можна заставити маленьку дитину вчити те, що вона не хоче. Чому він буде контактний якщо я з ним сама 24/7? Але я вже починаю переживати і гакручувати себе. Мама моя говорить, що скільки з нами не займалася, а вона в мене вихователька в садочку. Порадьте як бути? Поділіться життєвим досвідом досвідчені матусі)))

Темы: психологічні рекомендації

25 коментарів

  • Profesora 29 грудня 2023, 00:07 7

    :eyes::eyes::eyes: Вибачте, я б порадила вашого папу до лікаря, шоб трохи пропив заспокійливого. В 1 рік дитина просто повинна жити спокійно, без тренувань, вивчення кольорів, без тиску. Повзати, трогати цікаве і безпечне, багато гуляти. Зараз якесь схиблене ставлення до раннього розвитку, ще придумайте англійську вчити))), я шуткую.

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 10:14

    Повністю з вами згодна)))

  • Chuchasonya 29 грудня 2023, 13:57

    Така сама порада!

  • Коментар видалено

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 10:13

    Ну він не казав, що я шось не так роблю, швидше просто переживає. Він у нас правда «дуже розумний»))) аже через чур)

  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • Oceanlover 29 грудня 2023, 08:14 1

    Довго шукали, де написати?

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 10:02 1

    Вам моя тема заважає, чі так нетерпиться звернути на себе увагу?

  • OlyaMakarevich 29 грудня 2023, 08:15 3

    Если у вас есть тревожность по поводу развития ребенка (не всегда откликается на имя, нет указательного жеста....), то посетите лора, пусть проверит слух, педиатра и ещё одного невролога и спите спокойно.
    Невролог вам правильно отметил, что вам надо учиться как развивать ребенка. Не навязывание ребенку свою игру и свои правила. Отступите и просто наблюдайте как ребенок играет, чем интересуется, как самостоятельно познает мир через игру. Иногда можно вклиниться и что-то подсказать/прокомментировать, но это должно быть не навязчиво.
    В ФБ есть группа Доказові батьки и там проходит Марафон від доказових про розвиток дитини від 0 до 3. Может быть вам полезно.
    И еще, все дети разные и по-разному развиваются, это надо принять как есть и не равняться под кого-то. Также ознакомиться з червоними прапорцями в розвитку дитини (эту информацию также можно в группе доказових глянуть) - ситуации, когда нужно обращаться к специалисту для диагностики проблемы.

  • 1 коментар
  • cheesecake 29 грудня 2023, 12:35

    +++ перевірити слух.

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 12:48

    @cheesecake Коли відкриваються двері він завжди чує і повзе бо знає шо прийшов папа , танцює під деякі пісні

  • Uljka 29 грудня 2023, 18:48 4

    @Melukmaria5 Вітаю. Довго писати, але те, що у Вашому розумінні добре чує, не є підтвердженням, що слух дитини на потрібних частотах сприймає інформацію і обробляє її. Перевірте слух у сурдолога під час сну.

  • Wild_fairy 29 грудня 2023, 10:05 8

    з мого погляду, як людини, яка десять останніх років займалася із дітьми з особливостями розвитку, то зараз у вашої дитини є, як мінімум, затримка психо-моторного розвитку. Зазвичай, дітям такого віку не потрібно ніяких занять, вони всім цікавляться, світ навколо їм абсолютно невідомий, і дослідження цього світу разом із мамою - це і є заняття. "Це все" не тому, що ви щось пізно почали робити, це з інших причин. Невролога вам однозначно треба змінити і сходити на консультацію до більш компетентного. Спеціально організовані заняття вашій дитині потрібні, щоб стимулювати її розвиток, і зараз ви все правильно робите, але вам теж потрібна консультація спеціального педагога, який покроково розпише як саме стимулювати розвиток мовлення, як стимулювати пізнавальну активність, як зацікавити дитину і т.д. і т.п. Чим раніше починається корекція, тим кращий результат ви маєте

  • 4 коментаря
  • R9bina 29 грудня 2023, 15:53

    +

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 19:41

    @Wild_fairy Я з вами не згодна.

  • Wild_fairy 29 грудня 2023, 22:29

    @Melukmaria5 в чому саме?

  • tatkay 29 грудня 2023, 13:00

    Робіть все що невропатолог вам порадив. Основну увагу приділіть фізичному розвитку дитини - це база на якій буде формуватися інтелектуальний розвиток. Зараз ви цю "піраміду" перевернули, почали активно розвивати надбудови основи слабкі. Пальчиковий захват гарний, робіть його, пробуйте припіднімати дитину коли він за вас схопився (вважайте щоб не падав, страхуйте). Добре купити лазанку А-подібної форми, щоб була драбина, гірка, качелі, робіть вправи на баланс, гойдайте, носіть на реках, читайте вірші які мають ритм, виберіть улюблений вірш дитини і пропускайте деякі слова, щоб дитині хотілось самій заповнити тишу і сказати це слово. Не спішіть, всьому свій час. Але фізачний розвиток має бути в пріорітеті зараз

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 13:26

    Дякую)

  • Irin4ik 29 грудня 2023, 16:11 2

    у меня первая дочь... и вот что я поняла со вторым сыном: все придет в свое время, занималась с ними одинаково, пособий по развитию мелкой моторики полно,книжек детских и пр. Старшая заговорила в 1,5, мелкий только в 3,5. Ходили в школу раннего развития: старшая все выполняла, мелкий - только то,что нравилось...Книжки смогла с ним читать только после 4х, до этого - ор и выбрасывание. Я думаю, критерий оценки такой: есть ли у него прогресс, своим темпом в свое время (неврологические проблемы вы исключили)

  • Mariya1981 29 грудня 2023, 18:49 2

    Проверить слух.
    Во всем остальном- ну,поздновато сел,пополз...не критично.
    Проверьте сосуды головы.Кардиограмму,развернутый анализ крови.На все педиатр даст направления.Если все ок,на несколько месяцев отпустите ситуацию.

  • Uljka 29 грудня 2023, 18:53 2

    Якщо є занепокоєння у мами, то щоб бути спокійною - консультація дитячого психіатра (не бійтеся цього лікаря, вони за прийом бачать чи є "червоні прапорці"), паралельно огляд дитячого невролога, а також я б рекомендувала консультацію у фахівця по Денверській моделі раннього втручання. З власного досвіду, зараз такий період, що треба пильнувати розвиток дитини.

  • Melukmaria5 29 грудня 2023, 19:37

    Ви мені зранку в особисті повідомлення скинули інформацію з приводу червоних прапорців. Так я вам відповіла що все в нього в нормі з цим.

  • Uljka 29 грудня 2023, 20:39

    @Melukmaria5 Не бачила, щоб Ви мені відповіли.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу