А якже без олів'є???

Невід'ємним атрибутом зимових свят є класичний олів’є. Ось вже багато років цей салат створює святковий настрій у компанії з новорічною ялинкою, щедрівками, бульбашками ігристого, мандаринками, подарунками. Пропонує простий традиційний рецепт олів'є, на основі ковбаси, заправлений смачним майонезом. На мою думку, саме завдяки цим двом інгредієнтам салат смакує як у дитинстві, залишаючи по собі враження “по-домашньому смачно”.

Отже нам потрібно: варена ковбаса, відварена картопля, морква, яйця, горошок, майонез, мариновані огірки, цибуля. Також я додаю свіжий огірок у поєднанні з маринованим огірком це дуже смачного. Цибулю взяла зелену. 

А далі все просто... Але смачно, святково і по-домашньому...

Але перед цим трішки історії з походження олів'є.

Спочатку це був зовсім не салат. Спочатку Олів’є придумав страву, яка мала назву "Майонез з дичини". Для нього на блюдо викладали шматочками філе рябчиків та куріпок уперемішку з кубиками желе з бульйону. Поряд акуратно розкладали варені ракові шийки, политі соусом “провансаль”. У центрі накладали гору картоплі з маринованими корнішонами, прикрашену рубленими яйцями, які не призначалися в їжу, а були елементом декору. Одного разу великий французький кулінар побачив, як один з відвідувачів перемішав усі складові в своїй тарілці і миттю все з’їв. Наступного дня Олів’є, демонструючи своє презирство, сам змішав всі компоненти страви, ще й полив їх майонезом. Ось так і з'явився на світ наш улюблений салат, хоча, як ви розумієте, тоді він істотно відрізнявся від того, до якого ми звикли сьогодні.І хоча первинна ідея Олів’є потерпіла крах, салат набирав все більшої популярності і приносив непоганий прибуток власникам ресторану. Природно, Люсьєн тримав у таємниці свій фірмовий рецепт. Але в 1883 році великий кулінар помер і забрав із собою в могилу цю таємницю.Після смерті Олів'є трактир втратив свою популярність, бо, як казали відвідувачі, салат був вже "не той".Пізніше "оновлений" рецепт салату з'явився у двох друкованих виданнях. Першим таким виданням була книга П.П.Олександрової “Керівництво з вивчення основ кулінарного мистецтва” 1897 року.Ось рецепт, описаний в цій книзі:"Салат Олів'єНеобхідні продукти і їх пропорція на одну персону.Рябчики – 1/2 штуки. Картопля – 2 штуки. Огірки – 1 штука. Салат – 3-4 листки. Провансаль – 1/2 стол. ложки. Ракові шийки – 3 штуки. Ланспік – 1/2 склянки. Каперси – 1 чайна ложка. Оливки – 3-5 штук.Правила приготування: Нарізати бланкетами філе смаженого хорошого рябчика і змішати з бланкетами відварної, нерозсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперсів та оливок і залити великою кількістю соусу провансаль, із збільшенням сої кабуль. Остудивши, перекласти в кришталеву вазу, прикрасити раковими шийками, листками салату-латуку і рубленим ланспіком. Подавати дуже холодним. Свіжі огірки можна замінити крупними корнішонами. Замість рябчиків можна брати телятину, куріпку і курку, але справжня закуска олів'є готується неодмінно з рябчиків". 

Смачного! Домашнього затишку та тепла!

 

Темы: Новорічна атмосфера 2023. Кулінарний рецепт


Теги: новорiчний конкурс кашалот 2023

36 коментарів

  • SNN_KTT 19 грудня 2023, 22:54 11

    Ну не знаю відносно класичного рецепту, адже в кулінарній книзі минулого століття вказано ракові шийки, м'ясо рябчиків. А це салат, адаптований радянським союзом для пролетаріату.

  • 17 коментарів
  • Ambition_16 20 грудня 2023, 15:28

    @Chuchasonya Цікаво, я з яблуком , ще не пробувала

  • Chuchasonya 20 грудня 2023, 17:10

    @Ambition_16 Спробуйте. Дуже смачно. Ми готуємо Олівʼє раз на два тижні, завжди, смачнючій. Моя сімʼя його обожнює

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 17:12

    @Chuchasonya Дякую, обов'язково

  • Rossa 19 грудня 2023, 23:27 4

    Оливье, как не крути ролы и монпансье разные французские, вне конкуренции. И с майонезом и с колбасой, самый смак.

  • 3 коментаря
  • JuliaLesnaya 20 грудня 2023, 13:39

    @Rossa Ну от такі важкі майонезні салати дійсно готуємо лише на якісь свята і то, не всі одразу)). Я особисто люблю мімозу, іноді протягом року хочеться і шубу, і олів'є, нещодавно раптом крабового схотілося))) Але собі готувати таке не буду спеціально, я краще куплю собі порцію десь в кулінарії чи Пузатій хаті)))), щоб збити оскомину. Хлопці оці всі салати практично не їдять, або пару ложок, як закусити/перекусити також пару разів на рік . От виручає, як мама не лінується і приготує на дві сім'ї, там невістка частіше їсть такі салати, то ж і я по ходу пристроююсь на судочок ))) Та ж історія з холодцем)

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 14:38

    @JuliaLesnaya Можна класифікувати олів'є, холодець на свята.

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 14:38

    @Rossa І в нас на новий рік заходить , а в повсякденних днях не хочеться.

  • Oceanlover 20 грудня 2023, 07:27 1

    Оригінально

  • 1 коментар
  • Oceanlover 20 грудня 2023, 10:03

    @Ambition_16 Та не дякуйте

  • Коментар видалено

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 14:36

    @Freshyk Я за коментар

  • Nata_allisa 20 грудня 2023, 16:16 1

    Для мене,ваш рецепт також класичний! Оце надивилася і хочу вже поїсти
    Я недавно робила з запеченими овочами ! Відразу прорізала на кубики і в духовку ,а замість ковбаси ,червоної рибки і огірок свіжий ,воно наче не олів'є,але дуже нагадує і смачно

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 16:20

    Я вчора приготувала відвела душу. Тепер сьогодні буде на вечерю із пюре.

  • Dzessi2023 20 грудня 2023, 19:26 1

    огонь!

  • Ambition_16 20 грудня 2023, 22:46

    Дякую

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу