Допомога починаючому землевласнику

Доброго дня спільното!

Мене зовуть Юлія і я починаючий землевласник.

Кароче, історія така: купила я українського чорнозему, по приємній ціні.

Кусок 22 сотки і селі 10км від Черкасс. Самий центр усе таке + шевченківська хата.

Тепер мені усі матьорі дачники розповідають як садити цибулю і на яку глибину закопувати часник. 

Але зараз не про господарство. Кусок землі треба приватизувати. Мені завтра віддають доки де все що треба визначено.

Але я хочу, що б чітко уявляти докуди моє. От, знаєте, буквально - стовбчики забили. Бо ділянка стара, у селі. Сусіди і оце все. "А отут наще, бо попередні хозяї нам за пляшку віддали. І ми вже паркан 10 років як поставили".

Як з"ясувалося, найчастіше виникаюче питання в мене з усим, що пов"язано з придбанням: "А чо так дорого?". Це я казала про: Паркан (якого нема), скважини (яка по доках є, але по-факту - нема, а треба бити метрів до 30), про будівництво - я поки взагалібумати не готова, т.як на черзі підключення до електрики.

І тут я підхожу до пинань:

Чи можна оце "виділення ділянки у натурі" зробити не за "від 2000грн за 4 точки" (бо в мене цих точок 8), можливо це можна зробити від сільради? Чи безпосередньо при приватизації? Кароче - який найдешевший варіант?

По електриці: сказали потрібен проєкт підключення , але сама контора, яка ощасливлює електрикою села це не робить. Треба іти робити за гроші. Це дійсно так, чи є нюанси? На крайняк - може порадите таку контору (провірену) у Черкасах?

Усім дякую за увагу.

 


Теги: приватизаця землi

51 коментар

  • opium 8 листопада 2023, 23:59 4

    Так і є. Одна точка 500грн у нас. Я як виставляла межі, то тільки через земельний відділ. Де все офіційно , ви ж будете бити стовпчики , на яких будуть пломди. І тоді сусіди хай хоч гопки скачуть, де стовпчик то ваше. Я не знаю як у вас на скважину є документи, у нас в селі жодних документів немає на скважини. І вони не по 30 метрів а по 100. І взагалі їдьте у земельне і все дізнайтесь. Я хотіла шматок землі приватизувати, то під час війни мені її дали приватизувати, тільки в оренду, хоча рішення мера у мене на руках.

  • 4 коментарі
  • Apriori 9 листопада 2023, 12:51

    @opium Хата в селі - наче ніхто в сільраді не казав про "оренду", сказали робіть документи і приходьте. В понеділок відпишуся.

  • Apriori 9 листопада 2023, 12:53

    @R9bina Не хочуть робити. Я перепитала "А в вас можна замовити?" (типу у них же всі схеми/стовпи є) Ні, ми не робим. :((( Тому і питаю

  • tuchka 9 листопада 2023, 15:31

    Стовпчики теж робили через земельний відділ,але є дурноваті сусіди,що повикопували їх та повикидали.

  • natajnna 9 листопада 2023, 00:40 4

    Підказати нічого не не зможу, але вітаю :bouquet::champagne_glass:. Нехай добре родить.
    Правильна думка, що з першого дня хочете відстоювати свої м/кв

  • Apriori 9 листопада 2023, 12:55

    Дякую. Я знаю такі і історії, коли "по-сусідськи" баба дала кусок городу, а поки за бабою спадщину приймати - а там уже будинок капітальний стоїть :(((

  • Profesora 9 листопада 2023, 06:37 5

    Вітаю, і скажу що робіть все зразу правильно, як і налаштовані. Бо один раз зроблене через жопу, вилазе завжди горою проблем. У нас також питання по землі, хай йому Грець. І ще, не будьте доброю і милою сусідкою:wink:, в селі треба бути трохи йобнутою, тоді не будуть лізти, треба щоб трохи боялись. Вас ще будуть пробувати на зуб, от там можете не економити на емоціях:grin:, чим швидше дасте відповіж, тим скоріше зрозуміють, що краще не треба. В мене два села, а схема одна))).

  • 20 коментарів
  • Wassabi 11 листопада 2023, 07:58

    @optsale В нас собаки протоптали доріжку через нашу територію і сусідів, поки паркану не було. Ми жили, а сусіди ще ні, то вони думали, що то ми ходимо)

  • natali111 11 листопада 2023, 12:00 1

    @Profesora Погоджуюсь )) Так як родилась і жила до 20 років у селі, то знаю цю кухню як то кажуть з середини. Сільські люди може й добріші городських але трохи безцеремонні і безтактні, що є то є. І це дійсно правда, що можуть ходити через твій двір не питаючи, бо йому так ближче, щоб дорогою не обходити. І те, що чиєсь хозяйство кури, гуси, качки, індюки можуть постійно пастись на твоєму городі або гадити десь біля хати бо їм місце сподобалось а сусіди нічого такого в цьому не бачать, це само собою. Коти, не прив'язані собаки, так само. Ще може бути треш по типу, сусід посадив свій город а ти ще ні, але йому треба щось важке до городу підвезти, то може без твоєї згоди відкрити твої ворота якщо вони не на замку і проїхати трактором, машиною, возом через твій двір бо йому так зручніше )) , ну боротьба за межі - це святе )), бо від дідів-прадідів передалось, ну і багато інших "+" Тому, так, там треба бути трохи "йобнутою" тоді менше нагліти будуть, бо інших слів вони не розуміють. З перших днів сваритись не потрібно, але все правильно - зразу потрібно розставити всі крапки над " і ", зразу ж розібратись з цими межами і освідомити сусідів, що так і так є документи і по ним ось отсюда-потуда мойо, бо я купила і за це заплатила, а не сусід буде диктувати як має бути бо так було з покон-віків, бо ще до війни умовний дід Вася тут стовпчик закопував тому так, тоді далі буде менше з цим проблем.

  • Apriori 11 листопада 2023, 22:00

    @natali111 +

  • iryna_b 9 листопада 2023, 09:31 3

    А в кого викупили,якщо земля не приватизована?
    Обираєте землевпорядну фірму місцеву або місцевого ФОПа сертифікованого інженера-землевпорядника - вам все оформлять і вас проконсультують але за певну плату. У кожного своя ціна, обирайте яка вам підходить.
    Сільська рада землевпорядну чи геодезичну діяльність не здійснює.

  • Apriori 9 листопада 2023, 13:08

    Заплатити - завжди встигну :))) Зараз таке життя бентежне, що адвокат каже "Все складно, без мене не обійдеться. З вас 15т: 3 зараз, 12 - по закінченню справи" , а люди підказали - і все зробили безкоштовно. Це не про цей випадок, але ж було таке

  • iryna_b 9 листопада 2023, 20:00

    @Apriori Безкоштовно не має такої послуги

  • Apriori 9 листопада 2023, 20:28

    @iryna_b сумно :))

  • optsale 9 листопада 2023, 11:53

    Зробити геодезичну зйомку, відбити межі ,спати спокійно.
    Скажу ще більше, деколи межі накладаються і навіть такі зйомки потрібно переробляти декілька разів,однак краще так, ніж лишитись без усього в разі приходу якихось аферистів або зміни законів

  • 11 коментарів
  • optsale 9 листопада 2023, 22:43

    @Apriori Але тисячі людей приватизовуюиь майно без адвокатів,ясно ж що це реально і можливо.
    Як ділянка під будинком може мати 22 сотки))

  • iryna_b 9 листопада 2023, 22:44

    @optsale В селі

  • optsale 9 листопада 2023, 22:52

    @iryna_b Не зрозуміла.

  • Antonina777 10 листопада 2023, 19:11 1

    Так.... Приватизация через сельскую Раду, они вам всё и расскажут, зачем конторы? Они сами всё это подают, потом только ' приедете, заплатите, заберите', мы купили кусок, потом рядом другое, оформляли, не отдельно, а целое, это не 2000 за точку
    однозначно )
    я помню вашу тему об этом, считаю, вы правильно сделали.
    С электрикой аналогично история. С кем договор на обслуживание, у соседей или рядом, туда обращаетесь, они и делают типа левый доход, но, на месте/ когда направляют в компанию, это они же, но, через "огороды" / схема такая во всех организациях, включаете обаяние, вы уже знаете "секреты", разговоры ведёте не в кабинетах , лучше всё делать напрямую и правильно.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу