Памела Дракермен "Французьке виховання".

Всім привіт! Нарешті трохи читаю і навіть прийшло натхнення на огляд книги Памели Дракерман "Французьке виховання".Ця книга не лише про виховання. Підійде і для тих, хто любить дізнаватись про життя в інших країнах, іншу культуру (але, звичайно, в контексті материнства). Тут ідеться і про культуру виховання, і про відношення до материнства, про соціальний вплив та багато іншого.Але все ж головна тема - виховання. І, чесно кажучи, я для себе відкрила деякі нові речі. Автор книги, американка, що переїхала до Парижа, дивувалась, яким чином французи виховують дітей так, що з ними не соромно піти до ресторану, чому ці діти терпляче чекають їжу, а потім спокійно їдять овочі та рибу, чому на вулиці не є нормою дитяче скиглення чи крики-плачі...Всю книгу переказувати не буду, але деякі тези опишу. Американська модель виховання передбачає, що дитина є центром сім'ї, родини, французька ж навпаки,- що дитина є частиною сім'ї та підлаштовується під батьків. Це ключова різниця))

- Французькі батьки обізнані про цикли сну. Ця інформація їм надається ще в брошурах для вагітних. Чесно кажучи, вперше про це дізналась з книги)- Також вони витримують паузу, коли дитина плаче, просить щось. Таким чином вони виховують в дітях витримку та самоконтроль.- батьки привчають дитину гратись та пізнавати світ самостійно.- батьки не помішані на ранньому розвитку дитини.- Найвпливовішими постатями у французькому вихованні є Жан-Жак Руссо та Франсуаза Дольто, як ви могли вище прочитати))

До речі, книгу Франсуази Дольто "Боротьба за дитину" українською мовою  видало  видавництво КСД у 2018 році.

- Французькі батьки не ведуться на невмотивовані дитячі вимоги, називаючи їх капризами.- Велику увагу приділяють словам ввічливості, особливо привітанням. (Далі читала на телефоні, тому фон інший)

- Французькі батьки ставлять дітям жорсткі рамки, всередині яких діти мають багато свободи.Ще зацікавив вплив соціуму:

Описане в книзі французьке виховання насправді не виглядає ідеальним, а навіть досить строгим.  Також не з кращої сторони показане відношення вчителів до учнів, до конфліктних ситуацій в школах та садочках... Тут, як кажуть: "Кожен сам за себе".

А що ще сподобалось, то це відношення держави до здоров'я породіллі. Ну, це чисто по-французьки))Ще в книзі згадується Гордон Ньюфелд, як відомий у Франції психолог та автор книг про концепцію розвитку дитини на основі теорії прив'язаності. У нас його книга "Тримайтеся своїх дітей" також видана українською мовою.

"Термін «прив’язаність» був запропонований англійським психіатром Джоном Боулбі у середині минулого століття. В основу класичної теорії прив’язаності були закладені його перші роботи щодо тісного та довгострокового емоційного зв’язку між дітьми та батьками. Згодом у 1999 році канадський психотерапевт Гордон Ньюфелд розширив цю теорію."(Взято з сайту видавництва Смакі)

От тепер цікаво, чому у нас на слуху була Петрановська, яка писала про теорію прив'язаності в 2014-му, а не Ньюфелд, який значно раніше над цим працював? Так що, читаймо Ньюфелда! :)

Повертаючись до книги "Французьке виховання", здається, що багато висновків з цієї книги і так зрозумілі, але читати книгу було досить цікаво та захопливо!

P.S. І тут знову зустріла анекдот про французів та заповіді :grin:

Темы: Книги для родителей


Теги: памела дракермен французьке виховання

13 коментарів

  • Justyna 5 серпня 2023, 17:36

    Мені трохи нуднувата, бо розжовується на 700 сторінок те, що можна написати на 10, але загалом пізнавально )

  • HoAnna 5 серпня 2023, 18:00

    Цікаво, а мені дуже сподобалась книга і стиль написання)) І там всього 320 сторінок)

  • Justyna 5 серпня 2023, 19:47

    @HoAnna Я читала в електронці, напевно тому 700 ) і це другий шанс, бо перший раз пробувала читати ще з першою дитиною і покинула через це переливання із пустого в порожнє )

  • HoAnna 5 серпня 2023, 20:31

    @Justyna О, так, в електронному форматі, особливо, якщо з телефону читати, то буде значно більше сторінок))

  • Apriori 5 серпня 2023, 17:48

    "Хочешь - перехочешь!", "Потому что я так сказала!" :)))

  • HoAnna 5 серпня 2023, 18:00

    Так, такого там багато))

  • Apriori 5 серпня 2023, 17:53

    переклад не "альо" - оці розповіді про минуло у теперешньому часі.... Та і деякі слова вживні не за змістом. (поумнічала) :))

  • Коментар видалено

  • Brend 6 серпня 2023, 01:07 1

    Как растить удобного ребенка)
    И что только не приплели и сколько манипуляций, ну особенно женщина домогосподарка это такой себе тупой человечек и поговорить не о чем...ха ха
    Я примеряла разные роли и домохозяйка самое то...в наши дни...ибо столько прочитать и познать я смогла именно в тот период, много можно сказать нооо самое главное наибольший внутренний покой достигается при таком образе жизни, да в любом варианте есть плюсы и минусы, но свободы(уверенности и покоя) больше у домохозяйки меня, чем работающей меня. И домохозяйка это такое обширное и при этом очень заштампованное понятие. Т.е. можно погоязнуть в борщах и подгузах, а можно учится и познавать... Если человек не способен к саморазвитию, то да это скука и оковы. Ой много чего могу сказать, хоть это и в строну от темыдетей казалось бы, но речь о материнстве, а это и есть о женщине и ее мире, так что пожалуй уместны мои размышления)

  • HoAnna 6 серпня 2023, 11:38

    Ну це лиш спостереження американки про виховання у Франції і вплив соціуму на матір-домогосподарку)) Мене це також трохи здивувало. В нас, наприклад, такої категоричності я не бачила)) У нас зовсім інше суспільство)

  • le313 7 серпня 2023, 21:39 1

    Аню, дякую за крутезний огляд! Дуже пам'ятаю, як читала цю книжку, коли народила першого сина. Мені її порекумендували у книгарні зі словами "Навіть ті, хто вже бабусі, читають із захватом")
    Книжка справді класна, але таки відчутно, що пише журналістка, а не фахівчиня із дитинства-материнства, правда? У тому є переваги, бо сприйнятливіше для широкого кола читачів.
    Страшенно плюсую до згаданої тобою "Боротьби за дитину" Франсуази Дольто. От вона мені справді відкрила двері до усвідомленого материнства. Та що там казати, і до осмислення й проживання своїх травм і комплексів)))
    Також дякую, що розказуєш про Видавництво "Смакі", яке робить величезну роботу, розказуючи про нормальні пологи, материнство-батьківство, про людей з особливостями розвитку, про втрату.
    Сподіваюся, що зустрічатимемося тут частіше)

  • HoAnna 8 серпня 2023, 13:45 2

    Привіт! Будь ласка) Ого, як давно ти її прочитала... Я пару років чула про цю книгу, але от щойно дійшов її час до мене)) Так, відчувається, що написана журналісткою, вона дуже легка, більш розважальна) Але з неї можна і почерпнути про вагомих особистостей-фахівців з виховання та психологів. І пам'ятаю, що ти писала про книгу Франсуази Дольто, я її навіть купила, але так і ще не читала чомусь))
    А видавництво Смакі - молодці, так! Асортимент книг у них не великий, але теми, які в них підіймаються, зараз дуже актуальні.
    Я теж дуже сподіваюсь бачитись тут частіше) Дуже не вистачає Книжкового клубу в тому вигляді, яким він був раніше...

  • GlamKid 25 січня, 08:00

    Дякую, що нагадали) колись читала, гарне взяла, погане не брала)))

  • HoAnna 31 січня, 16:39

    Будь ласка! Прекрасне у Вас рішення)) Дякую, що заглянули)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу