Мені подобається знову читати :)

З лютого минулого року до січня цього я прочитала одну дорослу книгу - "Бояриня" Лесі Українки.

Зараз бажання читати повернулось, хоча, маю підозри, що це я прокрастиную, просто. 

Часто, коли читаю книгу, роблю скріни деяких місць і ділюся з подружками, рідними (скріню 1 раз із 10 бажаних, бо боюся набриднути :) ) - обговорюємо. Додаю їх і тут в огляді -  замість тисячі слів. Бо думати хочеться, а нічим; думками зібратися складно, а за КК скучила ))

Намагалась не спойлерити, раптом, хтось теж захоче почитати щось із цього ;)

 

Сара Вінман: Коли Бог був кроликом. 

Головна героїня розповідає про життя своєї сім'ї починаючи з 1968 року і до 2001. Тут стільки всього-о-о, що мені навіть дивно зараз, як воно помістилося у 300 сторінок! Старий сусід, у якого вже з головою не все гаразд, він вигадує про те, що був у концтаборі. Брат - неординарний, відданий, найкращий. Тітка-лесбійка (сестра тата, яка мовчки любить маму). Подружка - нещасна дитина, яка живе з нещасливою мамою, що у вічних пошуках чоловіка.Хтось розбещує п'ятирічну дівчинку, хтось гей; когось викрадають закордоном і вимагають викуп; хтось сідає до в'язниці за вбивство, хтось захворює на рак. Перша жінка прем'єр-міністерка Британії, смерть принцеси Діани, Нью-Йорк 9 вересня 2001... І ГОЛОВНЕ серед усього цього, знаєте що? ЛЮБОВ

Завжди цікавила серія "YoungAdult" і цей напрямок, як такий. Таки так, книга має бути цікавою підліткам )) 

Марк Леві: Усе, що не було сказано. 

Ім'я знала, із творчістю не була знайома. "Найпопулярніший французький письменник" - пише анотація на виданні 2009 року. 

Моє враження: трохи примітивно. Хоча, кортить прочитати ще одну книгу автора, може він вміє по-різному.  

Дочка і батько. Він робив все, щоб забезпечити їх матеріально, а вона хотіла батька поруч. Він прагнув уберегти її від життєвих негараздів і вона тепер прагне максимальної незалежності від нього. Вони не спілкуються вже кілька років. І от, їм випадає шанс дещо надолужити. 

Доречі, цікаво: у цій книзі сюжет також вплетений у реальні історичні події. 

Буває у зовсім посередній книзі є одна-єдина фраза, через яку стає не так шкода витраченого часу. Тут було кілька сторінок, що ду-уже відгукуються у мені зараз. Адже наша дитина майже за 2 тис км від нас. 

 

Ф. Бегбедер: Любовь живет три года.

Тут про автора знаю більше, навіть читала славнозвісні "99 франків".

Мені подобається, купила ще кілька його книг українською. Ця історія, доречі, не така чорнушна, як "Франки" )) 

А книга, власне - це туга за коханням, яке минає. Завджи?  

 

Астрід Ліндґрен, Сара Швардт: Твої листи я зберігаю під матрацом... Листування 1971–2002

Ліндгрен почала листуватися із Сарою, коли їй було 64, а дівчинці 13. Перший лист, хоч і був по суті меркантильним, але настільки небанальними та чесним, що письменниця не відбулася стандартною ввічливою відповіддю, а відреагувала повноцінним листом. 

Сподобалась дуже. Хоча підлітки - це завжди складно, іноді навіть страшно і практично весь час невідомо вірно чи ні. А коли цей підліток має гострий розум; а сам оточений муром нерозуміння, коли це 70-ті минулого століття, провінційне містечко... 

Крайня ліворуч - це Сара. Вона страшенно!! страждає, що негарна. 

Нафатазувати собі подібну історію я змогла б не раніше 2000х )) 

Наскільки нецікаво дитині може бути у школі. Вона її так сильно ненавидить, що якись період не ходить туди вза-га-лі. Хоча розуміла наслідки. Її навіть у психіатричну лікарню клали через проблеми з навчанням. 

70-ті роки, нагадаю; жінці, яка це пише, 60+. 

А у суспільстві, тим часом, ще повно ось такого. 

"трохи моїх нездалих писань"

 

Ф. Саган: Охоронець серця. 

Теж прізвище знала, книг не читала. 

У книзі три твори. Всі про кохання та стосунки. Тільки це не просто: він, вона, шлюб, коханка/коханець - ні-і. Тут весь час... не просто трикутники, а вузли суцільні. Спільна риса всіх героїнь - епікурейство. Вони намагаються брати від життя те, що хочеться, максимально уникаючи всього неприємного. Свобода і задоволення, але не гедонізм, у жодному разі. 

Сподобалось. Найбільше "Охоронець серця". Стиль письменниці, іронія, чорний гумор; головна героїня. 

Темы: Художественная литература


Теги: доросле читання

21 коментар

  • cheesecake 21 березня 2023, 13:33 1

    Дякую, що поділились ❤

  • miros_ya 21 березня 2023, 20:37

    Вам, що зазирнули! :)

  • HoAnna 21 березня 2023, 21:12

    Дякую за чудовий допис! Завжди чомусь оминала книгу "Коли Бог був кроликом", а по опису виходить те, що люблю)) Добавила собі до обраного. А от листування Астрід Ліндгрен я планувала колись почитати, але, прочитавши уривки, зрозуміла, що мене бісить та дівчинка-підліток :see_no_evil:. І який же там інший світ... Це в 70-х роках дівчинка вже знає, що таке протизаплідні таблетки... Досить продвинуте суспільство було в ті часи в Швеції! А от останній текст про тугу людини за людиною дуже сподобався. Одразу пригадався вірш Іздрика "Людині завжди потрібен інший"...
    А уривок від Бегбедера навіть не здивував. Дуже по-французьки))) Як в анекдоті про Бога з заповідями і французів :grin: (Якщо не знаєте, то напишу цей анекдот).
    "Охоронець серця" теж якось планувала почитати, але не була впевнена, що це моє) А раз Вам сподобалось, то і мені підійде :slight_smile:.
    Ох, Мирославо, з відгуку і з Ваших уривків з книг видно Вашу тугу за сином... І той уривок від Марка Леві - в саме серце... Не уявляю, як воно, коли дитина так далеко... Головне, що в сина все добре! Тримайтеся! :tulip::tulip::tulip:

  • 4 коментарі
  • HoAnna 22 березня 2023, 15:00

    @miros_ya О, дякую! Буду знати, що книга пікантна :grin:

  • le313 22 березня 2023, 20:33 1

    @HoAnna Дякую, Аню. Таки смішно :rofl:

  • HoAnna 23 березня 2023, 11:32

    @le313 :grin::grin:

  • PoissonDeMer 22 березня 2023, 06:19

    А мене розчарувала книга Коли Бог був кроликом, прочитала відгуки та анотацію і була налаштована геть на інше. але я натура вразлива. Мені було забагато ЛГБТ, забагато болю, таке враження, що герої так і не виросли....

  • miros_ya 22 березня 2023, 07:17 1

    Розумію, про що ви; але, певно, я більш товстошкіра :elephant:. Подумки перебираю знайомі мені родини і ледь не через одну мають історії, не менш насичені драматичними подіями. Тож відчуття «забагато болю» у мене не виникало :slight_frown:

  • Solartail 22 березня 2023, 11:08 2

    Дякую за допис, просто супер! Тільки недавно знайшлись сили щось художнє читати, окрім невеликих статей та навчальної літератури. Купую і читаю зараз книги, як символ, що дозволяю собі радіти і вірити у майбутнє.

  • miros_ya 23 березня 2023, 08:52 1

    :)
    От, і мені здалося, що вже зможу впоратися із художнім. Хочеться читати, а під публіцистику, психологію тощо, знаю, що засинатиму швидко )) Тож, невеликими кроками, рухаємося, рухаємося ))

  • le313 22 березня 2023, 20:32 1

    Миросю!!!!!
    Дякую безмежно.Сіла годинку попрацювати за комп'ютером, а залипла у твоємо огляді. Все дуже цікаве.
    Мала колись співробітницю, яка обожнювала Саган. Мені вона не зайшла, але таку книжку, як у тебе, купувала для свекрухи)
    Поки моїм дітям до 10 років, я впевнена, що легко відпущу їх у широкий світ
    "Ти дорікаєш мені за те, що я був відсутній..." Аж серце стискається, бо я так часто відсутня, а діти ростуть без мене. І нема способу це полегшити чи зрівноважити(((
    Викладай сюди всі фотки читання, а не одну з десяти. Нам точно не набридне.

  • miros_ya 22 березня 2023, 21:45 1

    Знаєш, я взагалі не мама-квочка, а швидше ота славнозвісна мать-єхидна :grin: І сепарацію підлітка, тим паче сина - абсолютно спокійно переживала. Розглядала варіант навчання сина не в Києві зі спокійним серцем. Але 2 тис км і те, що все це не заплановано, не облаштовано так, як хотілося б - це крає серце. Не очікувала.

  • Maksi 23 березня 2023, 19:05 2

    О, як круто, що окрім мене ще хтось написав відгук на прочитане)) А то я навпаки, завинила за лютий. Вже зроблю в квітні огляд за 2 місяці

  • Maksi 23 березня 2023, 19:07

    "Коли Бог був кроликом" у мене є в списку бажанок.
    Марка Леві років з 10 назад читала, мабуть 3 чи 4 книги мною прочитані. Саме цю що у Вас не читала, але так, це автор який пише ш легкі романи на один раз. Але читайте те приємно.
    "Любов живе три роки" колись давно читала і пам'ятаю тільки те, що книга зовсім мені не зайшла

  • edelveys 25 березня 2023, 08:55 2

    О, нарешті, клуб оживає. До речі , я теж потрохи повертаюся до читання)))) для мене дуже потрібний огляд, дякую))

  • Beadgirl 6 травня 2023, 02:41 1

    Дякую за огляд! я з минулого лютого жодної худ. книжки не прочитала для себе, лише дітям. Але ви вселяєте надію, тож сподіваюся на "покращення")

  • miros_ya 6 травня 2023, 09:33

    :hearts:

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу