Навчить мене, як навчити дитину вчитися самій

Доброго дня!

Поділіться досвідом як навчити вчитися дитині самій, без моєї допомоги, будь ласка. 

Маю старшого сина-сташокласника. В молодшій школі сиділа з ним, коли він робив дз, в цей час він хотів їсти, пити, пісять, какать, спати.  Без мене нічого не робив. Класі в 5 я почала тільки перевіряти дз, яке звичайно виконувалось через раз, а подеколи взагалі не записувалось. При цьому він дуже сперечався, бо вже нікому в класі не перевіряють, тільки я. Зараз робить те, що цікаво,  будь-як, в останній момент, або зовсім не робить, бо то йому в житті не згодиться. Ніяки доводи і розмови не діють.

Середній син в 3 і молодший в 1. Дистанційка і самоопрацювання. Я не педагог. Бачу, що все катиться туди само, або я сиджу поряд, або нічого не робиться. Розумію, що це мій провтик,  я щось роблю не так, що? Як навчити вчитися? Якщо 3 класник сідає і щось робить, то носить мені математику кожен приклад і кожну букву... 

Платити вчителю, репетитору не можу. 

32 коментаря

  • Sveta_dm 23 жовтня 2022, 15:03 18

    У мене складається враження, що просто є діти, які вчаться самі, діти, що вчаться виключно під чиїмось керівництвом і що взагалі не вчаться. Моя донька відмінниця, одна з найкращих в класі, але...якщо я не буду змушувати або перевіряти, вона і не згадає про уроки. На дистанційному може зайнятися чимось більш цікавим для неї за уроки і не підключитися або запізнитися. Її старша сестра, старша донька мого чоловіка від першого шлюбу, то така дитина, яка не їсти не спати не йшла, поки все не зробить, що задавали.

  • irenika 23 жовтня 2022, 15:23 6

    Оце моя донька як ваша молодша), а я сама - як старша. Скоро головою об стінку буду, бо мені не вкладається, як можна _так_ робити уроки :crazy_face:

  • evita 23 жовтня 2022, 15:19 2

    Ой, в мене таке саме, раніше думала, чого ті мами роблять дз з дітьми, з нами ж ніхто не робив і тут моє чудо пішло до школи і вже 4 роки і букви не напише, якщо я рядом не сижу, хоч охрипни, хоч плач нічого не діє. Ще й дається все дуже важко, от зараз ділення в стопчик, то мені головою в стіну бахнутись хочеться вже. А він десь літає. Чомусь зацікавився історією, дивиться ролики на ютубі і тоді я йому про приклади, а він мені то про Намолеона то про Бісмарка, отак і живем.

  • Tanyssshhhka 23 жовтня 2022, 15:24 2

    Яке цікаве захоплення ) мені математика в школі не подобалася :rofl:

  • Tanyssshhhka 23 жовтня 2022, 15:22 2

    Я підтримую те що написали вище, діти різні і хтось відразу все робить сам, а комусь з під палки ....але, в мене син і він теж трохи десь відволікається , десь щось забуває ,але ми з ним постійно говоримо про те , що ми з ним вдвох і маємо одне одному допомогати - тому, якщо він зробить уроки сам і мені лише перевірити, то в той час я можу приготувати йому щось , чи відпочити ...деколи ми домовляємося , що його самостійне і гарне навчання буде винагороджено якоюсь іграшкою чи ще чимось .....а тато його ( він не живе з нами ) ...йому теж говорить, що він майбутній чоловік і він допомагає мамі, яка за ним багато піклується ...коротше кажучи, і я і його батько говоримо, розповідаємо , що принесе його самостійність ..ну і звісно тато за гарну поведінку і навчання робить йому подарунки....не знаю , чи не розбалуємо в майбутньому , але поки працює

  • Ane4ka16 23 жовтня 2022, 15:28

    Ви не одна така і Вашої провини тут немає. Я в свій час як приходила зі школи то не перевдягалася, не їла, руки не мила сідала відразу за уроки. А рідний брат як Ваш старший син, стільки нервів с ним потратили а толку 0, при тому що наші батьки обидва вчителі. Я зі своїм 2класником сиджу, з автономністю у нього біда, якщо впевнена що якесь завдання він зрозуміє і зробе сам, то залишаю наодинці, і попереджую що якщо буде втикати то ніякого телефону, ігр і т.д., тут мені пощастило з ним можна поторгуватися.

  • Julia2004 23 жовтня 2022, 19:42 1

    От і я така, я не лягала, поки дз не зроблені. Якщо забула записати, йшла до подруги в інший район міста дізнатися. Чоловік взагалі син вчителів, переможець вкяких олімпіад, медаліст, гордість.....свекруха всі ауха продзижчала. А син не хоче вчитися, оцінки погані, мені весь час попрікають , що то я винна, не можу навчити, не можу організувати, що то майбутне моїх дітей, а я нічого не роблю. А у мене вноді до нервового зриву доходить і поганих слів. Робота, дім, логопед, музична, уроки старшого, середнього і тепер і молодший.

  • Julia2004 23 жовтня 2022, 19:43 1

    @Julia2004 Я реально сиджу, вчу і контролюю і бачу, що від контролю теж не має результату

  • Yuliya__ 23 жовтня 2022, 15:38

    Я просто, через себе, привчаю до самостійності. Так, переживаю. Але просто кажу, сідай і роби. Що зробили, то і відправляю вчителю. Оцінки да, гуляють. Але діти самостійні. На прикладі старшого, бачу, що це непогано. Допомагаю молодшій, якщо не виходить. Середній сам просить допомоги, якщо не справляється. Другий курс, перший та шостий класи)

  • Torri 23 жовтня 2022, 15:52

    В минулому році пішов син, з 5им не сиділа, бо на роботі постійно. Він аж 1.5 місяця до школи проходив. Так він робив самостійно. Я відкриваю друкований зошит по математиці і даю, читати він вмів, то розмова коротка. Читай - роби, аж тільки в крайньому випадку до мене.. він на коридорі сидів за кабінетом моїм. Зараз пішла сестричка...читати не вміє, букви в голові не тримаються...з нею треба навіть поруч з вчителем( онлайн) сидіти, бо не розуміє.. Ну а братик кмітливіший та спритний, але вчить бо рявкаю, любові нема до науки

  • Wild_fairy 23 жовтня 2022, 17:59 7

    не перевіряйте і навіть не дивіться, якщо носить кожен приклад і кожну букву. одразу і твердо скажіть, що ви перевірятиме лише зроблену роботу. Якщо щось не виходить, все одно повинно бути десь написано, яка саме намагався зробити, щоб ви могли побачити хід думки і знайти те саме, слабке місце, на якому застрягає. І так треба робити завжди. Взагалі не вестися на провокації із сльозами, істериками, киданням речей та зошитів. Такий алгоритм має бути таким самим сталим явищем, як те, що зранку встає сонце. Загалом дуже важко огульно щось казати, бо це все постійні мікрокроки, певні слова і дії дорослого, те як ви заохочуєте і як караєте і т.д. і т.п. Щодо дистанційного навчання, то перший клас і дистанційка це зло. Достатньо того, що у переважної більшості дітей 6-7 років не сформована учбова поведінка і монітор планшета точно не допоможе в цьому, як і мама у більшості випадків. А до цього ще безліч усього, стосовно самого учбового процесу. Тобто тут я вам співчуваю дуже, але напружуйтесь і намагайтеся зробити все, що можете. Діліть завдання на маленькі частини, гарно поянсюйте що саме треба зробити, попросіть повторити завдання і залиште дитину саму його робити. Так поступово ви вийдете на те, що дитина сама буде робити ціле завдання одразу. Обов'язково хваліть, говоріть, як ви пишаєтеся, пояснюйте, що домашні завдання це така саме робота, як у дорослих, тільки дитяча і так, татові теж іноді хочеться телевізор подивитися, а не на роботу йте, але є така річ, як відповідальність. Усе дуже доброзичливо, не з позиції "ти не відповідальний", а з позиції "як добре, що ти стаєш старшим і відповідальнішим щодня". Чарівних слів, які перетворять нехочуху на сумлінного учня не існує. Батьки, чиї діти зараз вчаться цілком самостійно теж пережили і кризи, і істерики, їх теж тіпало і колотало, але вони дотримувалися свого курсу і досягли, відповідно, мети. Ну і такий момент, що всі діти різні, вони мають різний рівень інтелектуальних здібностей від природи і від батьків, тому вимагати від дитини бути "попереду всієї планети", ну таке, шлях в нікуди.

  • 2 коментаря
  • Nika_147 7 лютого 2023, 14:08

    @Wild_fairy надо просто признать, что некоторые дети недостаточно нормотипичны

  • Kaseta 8 лютого 2023, 06:57 1

    @Nika_147 Или просто недостаточно диагностированы

  • Nika_147 8 лютого 2023, 13:09

    @Kaseta я то же и сказала.
    Но у меня младший с СДВГ успевает все сделать за время урока, хотя во время урока разве что на лампе не повисит.
    А средний сидит не отрывая глаз, ну вот просто золотой ребенок. За урок успевает сам написать число, классная работа или Задача №, если число написали с вечера.

  • maksim 23 жовтня 2022, 18:07 1

    Любить и помогать и особенно там , где не выходит и со временем ребенок сам будет выполнять .

  • 2 коментаря
  • Malvina 23 жовтня 2022, 19:43

    @Julia2004 От у нас така історія в 5 класі. Урок онлайн, а дитина грається в гру, або дивиться YouTube на фоні уроку.
    Залишився вдома вчити уроки, по факту грався.
    Розмови не допомагають.

  • Julia2004 23 жовтня 2022, 19:45 2

    @Malvina І так 70-80% класу. Я бачила реальну картину дітей класа в грі. Слухали вчителя 3-4 людини.

  • maksim 23 жовтня 2022, 20:16

    @Julia2004 В мене легше було, тому що тільки старша школа була з цим карантином . То син вчився . Багато хто з дітей закинули навчання зовсім . Але ж прийшлося вступати в цьому році й було дивно, коли з низькими балами діти повлазили на бюджет і хтось з достатньо високими балами пролетів над бюджетом , або ридали , бо прийшлось йти по 5 пріоритету зовсім не на те, що хотілось би . Треба вчитися ,бо контракти дорогувато сплачувати буде . А саме цікаве, що дитина набуває основних знань в меншій і середній школі.Тоді в старшій дуже легко все. Але як був пробіл в знаннях в середній школі , то воно вилазить боком в старшій. Тобто середня нормально іде, а далі по накатаній так би мовити . Хай це буде не самий високий рівень , але буде основа хоч якась. Ніякі репетитори потім не допоможуть . Ще таке як історія вони можуть самі повчити , але математика , хімія, фізика це не те, що вчиться швидко. В уьому році наші англійську не здавали , і це при вільному володінні )) дали укр, матем , історія . І в цьому році дуже багато вступало з тих хто в тому році не вступив , бо 30% завалили математику. Тому заставляйте , допомагайте , пояснюйте. Щось сам зрозуміє, щось в школі пояснять, щось ви розкажете. Бесеонрольно не має бути . Повчився , будь ласка сиди в ютубі . Інакше буде потім завал .

  • Vodolejka 23 жовтня 2022, 20:09 3

    В мене син досить гарно, тобто на відмінно, вчився в початкових класах. Це доки ходили до школи і був продовжений з вчителькою. З 5 класу дистанційне- і він поплив, бо бажання 0, а я була зайнята немовлям. Вчив уроки з-під палки. Зараз ходить до школи, 7 клас, поки даватимуть ходити- хай ходить, там хоч в якесь вухо влетить...бо вдома я безсила. Але, якщо чесно, я сама закінчила школу з медаллю, і моя мама вчителька завжди дуже строго мене тримала у навчанні - це для мене страх і жах. І ЦЕ МЕНІ В ЖИТТІ НІЧОГО НЕ ДАЛО!!! Тому для себе ще до школи дитини я вирішила, що так дресирувати дитину в навчанні, як мене в свій час, я не буду. Кричу за ігри замість домашнього, кричу за погані оцінки, але над душею не стою, домашні не перевіряю, але чітко пояснюю, що платити репетиторам ніхто не буде, і екзамени здавати йому, і вступати в виш теж йому... Мені мої нерви дорожчі, ніж оцінки. Далі життя покаже.

  • nafane4ka 24 жовтня 2022, 01:11 2

    Я хоч і не була медалісткоюч але вчилась доволі не погано. Проте через таку собі " травму дитинства" коли від тебе вимагають гарні оцінки,а за 4 кі дуже сварили. Коли всі мої друзі гуляли на вулиці а мене заставляли робити уроки, при тому що замість уроків я плела з бісеру, малювала, щось ще робила( бо уроки робилися або швидко або з розв'язальника) тому я тягнула час. Все рівно мене не пускали гуляти. Але нічим в житті воно мені не допомогло. Чим більше натиску та заборон,тим більша лють та спокуса. Тому в моєму випадку доводилося багато брехати,щоб хоч трохи з друзями проводити час.
    Дітей своїх не хочу заставляли геть, хоча іноді і заставляю. Але пояснюю що це їхне життя. І школу мають закінчити) бо не стільки тих знань, скільки спілкувалися, розвитку логіки, комунікації, пам'яті і т.д. що є важливим.
    За оцінки не сварю . Краще спокійна дитина з трійками аніж невротік ,але відмінник

  • Liliya123 24 жовтня 2022, 14:15

    Я вважаю, то діти повинні такими народитися), відповідальними.
    В мене племінник 13 років, 8 клас, начебто робе сам д/з, але як почнуть перевіряти то тяп-лям аби швиденько було).
    Деякі завдання не побачив, деякі зробив половину.
    Хоча навчається в школі дуже хорошо, майже відмінник. Ось приймав участь у 3х олімпіадах шкільних.
    Але всі його успіхи контролюють батьки.

  • Liliya123 24 жовтня 2022, 14:16

    А друга племінниця у 10му класі, зараз навчається в ліцеї, то вона і їсти не буде поки не зробе всі уроки. Дуууже відповідальна.

  • Kowwka 24 жовтня 2022, 14:36

    Не знаю як правильно, в мене діти роблять зі мною уроки. Але, я кажу- подивись по читанню, які сторінки читати- добре, роби. Меншому прописи- олівець и гумка, сторінки такі- роби. Математика 3 клас- на чорновику робив, ( але постійно потребує допомоги), я перевіряю- знову робить( бо не вірно буває) в потім самостійно переписує. Якось так:hugging:

  • Ella93205 24 жовтня 2022, 14:53

    Обратите внимание, что мамы в основном пишут, что мы были ответственны и учились хорошо ( сама такая), а дети, и в основном - СЫНОВЬЯ- не хотят. У моей мамы 2 дочери, и м хорошо учились с сестрой. А пришлось бабушке сидеть и делать уроки с внуком, это кошмар. У меня и у сестры сыновья. Это мальчишки, это другое мировоззрение и другой мир) Старший был отличником до 7 класса, потом пришел и сказал, больше отлично учиться не хочу. Я как белая ворона. Хорошо, но чтоб без 7баллов. Потом карантин, война - я поняла, что 10 и 11 класс - это просто потерянное время. Одни гульки, игры. Ещё и вместо ЗНО ввели тест. А к истории он вообще никаким боком. Я думала, что вообще никуда не поступит. Мысленно готовилась к контракту. Но, по 1 приоритету прошел на бюджет на ІТ )

  • Ella93205 24 жовтня 2022, 14:58

    Теперь сижу с меньшим на онлайн-обучении в 1 класса. Это жесть, мягко сказать. Сентябрь я пила успокоительные. У меня глаз дёргался. Но, ничего, пережили. Уже и четверть закончилась. Тоже стараюсь какими-то хитростями, сюрпризиками его заставить побыстрее сделать ДЗ. Но и у нас учитель сделала условие, чтобы задания скидывали до 18.00. Тоже дисциплинирует. Иначе, мы бы и до 23.00 не доделали.

  • Nika_147 6 лютого 2023, 20:27

    @Ella93205 А как до 18?
    У нас до 12 уроки, В 12 я стрелой лечу на работу. Домой в 19.30. Чтоб сидеть до 12 в зуме, а потом до 18 все сдать, это надо бросать работу. А есть тогда что?

  • Ella93205 6 лютого 2023, 20:38

    @Nika_147 Не знаю, как сдают другие, но у учителя было такое требование, мы его стараемся придерживаться.

  • Snezhka22081992 24 жовтня 2022, 22:02

    В мене донька 3 клас,не нагадаєш не зробить,робить що їй цікавіше.Хоча я сама поки сама всі справи не пороблю спати не ляжу)Її привчаю до того що треба розставляти пріоритети і робити все відзразу коли задали, а не відкладати на потім.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу