Хлопчик з Харкова став донором кісткового мозку для свого батька

Стаття з інету.

""П’ятирічний хлопчик з Харкова врятував свого батька, бо став донором кісткового мозку для свого батька. Операція пройшла успішно.Про це повідомляє Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит».У листопаді 2021 року сім’я Олексія, Олени та п’ятирічного Макара, які мешкають у Харкові, дізналися про важкий діагноз батька родини. Олексію діагностували апластичну анемію. Але потім в Охматдиті цей діагноз скорегували на мієлодиспластичний синдром. Олексію необхідна була операція з трансплантації мозку.Після початку широкомасштабного російського вторгнення Охматдиту дозволили відкрити свої двері для усіх пацієнтів незалежно від віку. Також лікарня отримала ліцензію на проведення трансплантації кісткового мозку для дорослих. Після цього ж родина приїхала до Києва.На жаль, лікарні не змогли знайти жодного сумісного донора і тоді п’ятирічний син запитав, чи може він врятувати свого батька. Макар підходив як донор на 60 відсотків, тому Олексія почали готувати до операції. 15 червня стовбурові клітини сина трансплантували батькові. Пересадка пройшла успішно.Наразі родина залишається у лікарні. Олексію потрібно перебувати під наглядом лікарів.На честь такої події Олена зробила футболки для своїх чоловіка та сина. У Олексія на футболці написала англійською «Мій син та Охматдит врятували моє життя», а у Макара — «Я врятував життя тата».Від того, як Охматдиту дозволили лікувати дорослих, вони вже провели шість трансплантацій кісткового мозку. Далі вже на вересень плануються усього 10 таких операцій. Дві вже провели 1 вересня.Усі трансплантації відбуваються коштом держави Україна."


Теги: трансплантация костного мозга

22 коментарі

  • Natutka 3 вересня 2022, 14:11

    Джерело:
    https://www.slk.kh.ua/news/suspilstvo/hlopcik-z-harkova-stav-donorom-kistkovogo-mozku-dla-svogo-batka.html

  • Yuliya_Y 3 вересня 2022, 14:19 3

    Цікаво, це небезпечно, забрати в дитини ті клітини кісткового мозку?

  • 4 коментарі
  • Wild_fairy 3 вересня 2022, 15:55 1

    @koritsi11 В статті написано про донорство кісткового мозку

  • koritsi11 3 вересня 2022, 16:01 1

    @Wild_fairy в статті сказано " 15 червня стовбурові клітини сина трансплантували батькові. "
    сайт донорів кісткового мозку https://ubmdr.org/Home/FAQ : "Трансплантація кісткового мозку = трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин."
    немає інформації, що їх брали з кісток. якщо з крові, то "Протягом п'яти днів донору будуть вводити спеціальний препарат, який значно збільшує кількість стовбурових клітин у крові. На п'ятий день донору проведуть аналіз крові, щоб перевірити, чи достатньо у нього циркулюючих стовбурових клітин. Далі, за допомогою спеціального апарату (клітинний сепаратор) проводиться забір стовбурових клітин у донора з крові через вену в одній руці, повертаючи кров до тіла через вену в іншій руці. Сама процедура забору клітин триває 3-5 годин, в залежності від кількості стовбурових клітин, яку необхідно отримати... Загальна анестезія та подальше перебування в лікарні непотрібні. Можливі побічні ефекти: біль у кістках, іноді головний біль, стомлюваність, проте вони скоро проходять за 1-2 дні."
    нехай мені ніколи не знадобляться ці нові знання

  • Wild_fairy 3 вересня 2022, 16:07

    @koritsi11 Ну якщо з крові брали, то взагалі й наркозу не треба. Щоправда, так же малий об'єм крові в організмі, то скільки він мав висидіти,якщо дорослі по три чотири години сидять

  • Nataly 3 вересня 2022, 15:05 1

    Тоже видела эту новость. Интересная. Когда рискуют ребенком ради взрослого, наоборот привычно и понятно, а так - вопрос интересный. (Не знаю медицинских подробностей, может рисков и не было)

  • Natura 3 вересня 2022, 15:08 3

    Мне кажется вопрос более юридический. Ребенок не может принимать такие решения. А родители за него могут. Так можно предложить ребенка как донора и постороннему человеку. Официально.

  • Wild_fairy 3 вересня 2022, 15:54 1

    Ну якщо кістковий мозок брали, то анастезія, але зараз люди дітям і зуби під загальним наркозом лікують,і МРТ так роблять. Знаю дівчину, яка була донором для брата, обидвоє були неповнолітні, щоправда тоді операцію робили за кордоном лише

  • Happpyi 3 вересня 2022, 15:22

    З 1988 по 2020 рік пуповинна кров застосовувалася для трансплантації замість кісткового мозку понад 40 000 разів

  • 6 коментарів
  • Happpyi 3 вересня 2022, 16:24

    @Olya_la Ви молода, діти молоді. І дуже добре, що всі здорові! Ми - тежКров- це страхування здоров'я від важких захворювань.

  • Olya_la 4 вересня 2022, 10:11

    @Happpyi Так нужна была кровь кому то или нет? Меня интересует, каков процент что она вообще пригодится?

  • Happpyi 6 вересня 2022, 21:19

    @Olya_la Так як же вона могла бути потрібною, якщо її не було в принципі?А донорська кров дорога дуже і є невеликий відсоток, що вона підійде. Тому варіант чужої крові для лікування навіть не пропонують.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу