Книги про війну, які можна читати дітям

:thinking: Як розмовляти з дітьми про війну? Як пояснити що таке війна, не травмуючи?

:book::books: Ми зібрали декілька книг, які допоможуть обговорити з дітьми важкі теми війни та смерті, адже це завжди непросто.

Більшість книг розраховані для дошкільнят, але змушують замислитись і дорослих. Окрім відповіді на питання: «Що таке війна?», ці книги вчать добру та співчуттю, а також підіймають серйозні філософські питання про справжні цінності :blue_heart::yellow_heart:

Які дитячі книги ви б додали до цього списку? Або які вже маєте у своїй бібліотеці?

 

"Війна, що змінила рондо"

Романа Романишин, Андрій Лесів

Книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти.

 

"Казка про майдан"

Христина Лукащук

За допомогою казки, глибинних сенсів та малюнків авторка книги розповідає про події, які пережила Україна у 2013-2014 рр, а також як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві.

 

"Війна і маленька Віра"

Юлія Косівчук

Казка розповідає про потвору Війну, яка нахабно втручається в життя дітей і живиться їхніми іграшками та сміхом. Проте манюній Вірі таки вдається перемогти жаховисько. Книга сповнена оптимізму та впевненості в тому, що за чорною смугою завжди буде біла.

 

"Листи на війну"

У книжці зібрано листи, написані українськими дітьми до солдатів у війні на Сході України. Видан­ня українською та англійською мовами стане посередником у діалозі між юними й дорослими читача­ми на теми миру, свободи, соціальної справедливості.

 

"Яблука війни"

Надійка Гербіш

Книга порушує одразу кілька важливих і водночас нелегких тем — вимушеної еміграції, поразки у визвольній війні, посттравматичного розладу, стосунків у сім’ї й того, як дитина переживає негаразди в родині.

 

"Від війни плачуть"

Тірца Атар

Збірка віршованих оповідей від імені 7-річної дівчинки, тато якої на війні. Ці розповіді нагадують реалії, з якими зіткнулися сучасні українські родини — життя триває, але зовсім поруч тривають обстріли й вибухають міни.

 

"Ми живемо на краю вулкана"

Надійка Гербіш

Чи потрібно говорити з дітьми про Голокост? Письменниця відповідає на це питання ствердно — книжкою «Ми живемо на краю вулкана». Цей нелегкий та майстерно написаний текст розкаже дітям про трагічну сторінку світової історії без прикрас, не заграючи з читачами, але й не травматично.

 

"Мій тато став зіркою"

Галина Кирпа

Зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Це книга про правду, з якою часом важко змиритися, але з якою потрібно жити далі.

 

- А.

Темы: дитячі книги


Теги: книги, книги для детей, детские книги, обзор книг

3 коментаря

  • Maksi 1 червня 2022, 22:15

    Книги для дошкільнят про війну як на мене то вже занадто. Моїй 9 років. Так, пояснила не вдаючись в подробиці, що відбувається в нашій країні зараз. Також періодично крутять мультики по дитячому каналу на цю тему, де дуже гарно показано що й до чого. Але ще й читати дитині про це книги не бачу сенсу

  • Koosha 2 червня 2022, 09:20 5

    Старшому 7, молодшому 5.
    Книгу "Війна, що змінила Рондо" періодично читаємо, старшому подобається (купили її орієнтовно 2 роки назад).
    Дякую за пост! Взяла на замітку як мінімум 2 книги, з якими хотіла б познайомити дітей.

  • sanaok 16 червня 2022, 21:04 1

    Щонедавно знайнли в бібліотеці Війна, що змінила Рондо -дитина дуже зацікавилась, вже два рази перечитували і поки не віддаем, бо думаю, що ще не раз до неї повернемося

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу