Моє прочитане за квітень -травень 2022

Одразу попереджаю, що буде з помилками!  Писати на українській не звикла взагалі. Ще й Т9 не дуже хоче виправляти в цьому режимі. 

Бачу, що ніхто не виставляє обзори на прочитане. Питання: не читаєте чи в зв'язку з воєнним станом в країні не до обзорів? 

А я вирішила все ж писати. Хоча б для себе. Для своєї особистої хроніки. 

1.) Питер Хеджес "Что гложет Гилберта Грейпа?" 

Книга на яку в мене не було жодних сподівань: ані хороших, а ні поганих. Купила взагалі їх спонтанно. Але вона мені сподобалась! 

Легко читається, ненав'язливий сюжет. Життя очима американця. Звичайно менталітет не той. Багато чого не зрозумілого. Якісь дивні вчинки головного героя. А кінець взагалі приголомшив! 

І чомусь було дуже шкода оту жіночку, матір головного героя...

2.) Хемингуэй "За рекой, в тени деревьев"

Один з моїх улюблених авторів. 

Книга не для всіх, я б сказала. Лише для поціновувачів таланту Ернеста! 

Мова, як і завжди, густа, тягуча. Читати не так то вже і легко. 

Сюжет доволі простий. Військовий в літах (йому за 50-ть) їде на полювання, на вихідні. Але їде знаючи, що скоро він помре. Бо пережив він дуже багато: були в нього і контузії, і поранення. І від того хворе серце. Але він все одно проводить свої невеликі канікули так, наче нічого не відбувається. Зустрічається з друзями, з коханою. Перебуває в своєму улюбленому готелі. Навіть сварить солдата, який був приставлений до нього як водій. 

Кінець трагічний та водночас доволі логічний. Головний герой таки помирає...

3.) Джон Ирвинг "Мир глазами Гарпа"  О, скільки ж я ганялась за цим автором! Книги по ціні героїну. Та б/у варіант практично не знайти. А якщо і знайдеш щось, то це раз, два і все. Одні і ті ж твори в різних виданнях. Але таки знайшла. Книга 2005 року, якщо не помиляюсь. Та в ідеальному стані. 

І що? Та нічого. Бо автор якось не дуже вразив, та не дуже й зачепив. Хоча історія цікава та неординарна. Взяти хоча б те, яким чином з'явився на світ наш головний герой. 

Місцями мені було ну зовсім нудно. Місцями книгу хотілось закрити і більше не відкривати,бо було якось... противно чи що. Але дочитала. Більше 700 сторінок... Фух. Одразу, як закрила останню сторінку, подумала, що більше ніколи ні за які гроші не візьму до рук цього автора. Та тепер розумію, що оте все гидотне та бритотне, що було в книзі, якраз і приваблює і надалі попробувати щось прочитати з письменника))

4.) Лайна Джеффрис "Жена чайного плантатора" 

 

Також давно задивлялась на цю книгу. Та все кусалась ціна. Та була в якомусь з магазинів скидка і я її відхватила. 

Сюжет захоплюючий: молода дівчина виходить заміж та їде на Цейлон до свого чоловіка. І там починає устатковувати своє життя. І тут трапляється неприємність: вона народжує двійнят і одна дитина має темний колір шкіри. Хоча і в героїні, і в чоловіка шкіра світла. І тут розвертається справжня драма. Описувати не буду, бо може хтось захоче почитати, а я весь сюжет розкажу.

Скажу тільки одне: головній героїні подекуди хочеться дати по дупі за її легковажність та примітивізм. Але воно минає і ти читаєш далі. 

5.) Фредрик Бакман "Тревожные люди" 

Ще один із моїх улюбленців. Який би його твір я не взяла, мені все подобається. І це ж треба створювати такі не схожі одна на одну історії! 

Тут, я і завжди, Вас чекає щось незвичне. Відбувається показ квартири покупцям. Тут забігає грабіжник, який взагалі не планував туди вриватись і починається саме цікаве. 

І хто був грабіжником ти розумієш аж у самому кінці книги. На зовні спливає дуже багато таємниць. Кожен герой по своєму незвичний і його можна розглядати наче на прийомі у психолога. 

Звичайно, книгу я рекомендую! 

6.) Теодор Драйзер "Американська трагедия" Із Драйзера раніше я читала тільки "Сестра Керрі". Книга мені дуже сподобалася. Отже вирішила взяти ще одну не менш відому його роботу. Тим більше, що це книга на реальних подіях.

Не скажу, що я в захваті. Та ознайомитися з цим твором все ж потрібно. Хоча б просто для розширення літературного світогляду. 

Більше 900 сторінок в тому форматі, що я читала. Та можна було б скоротити сторінок на 200. Було б ідеально. Забагато порожніх нецікавих нудних описів. Багато описів одних і тих же думок, тільки на інший лад. 

Та, повторюсь, книга все ж варта уваги. Якщо звісно, Ви ще з нею не знайомі. 

7.) Жан Поль Сартр "Слова"

Автор, якого взагалі важко знайти в нашій країні. Не знаю, чому вже так сталося. Але якщо його і знайдеш, то в більшості це буде його "Тошнота". Так, саме з цього твору і я почала знайомство з автором. Це було тогоріч. 

А тепер, випадково, натрапила на його "Слова". Вирішила взяти, бо то автобіографічний твір. Письменник описує своє дитинство, своїх рідних та те,яким чином була вирішена його доля стати саме письменником. 

Також книга не для всіх. Раджу тим, хто прочитав всі інші його книги та був у захваті. Починати знайомство з автором треба точно не з цього.

8.) Далі підуть книги,які я читала в електронному форматі.

Роберт Маккаммон "Жизнь мальчишки" 

Роман, який я точно хочу бачити на своїй книжкові полиці. І я все-таки колись його собі придбаю для домашньої бібліотеки! 

Це щось неймовірне. Можу довго співати схвальні оди. 

Витвір зрівнюють і з романами Стівена Кінна, і з Сел інджерлом з його "Над прірвою у житі". Але це що інше, не схоже ні на що! Я б не зрівнювала автора ні з ким другим. 

Дуже круто написано! Незвично! Місцями моторошно, подекуди сумно, інколи смішно. Тут просто спалах емоцій і феєрія подій. 

Однозначно хочу прочитати ще щось у автора! 

9.) Джон Маррс "The one. Единственный". Щось типу триллера, сучасна прозу, сучасний автор. Нашумівша книга. 

Читати цікаво, сюжет захоплюючий. Та це один і з тих творів, що не зачепиться, мені здається, надовго в пам'яті. Бо ті всі емоційні качелі під час читання зітруться згодом з кори головного мозку і вийде пшик. Та хто любить цей вид літератури, звісно має прочитати і "Суджених". 

Уже прочитавши книгу,зрозуміла, що практично всі описані пари були нещасливі. Може тому, що псих втрутився в процес. А може й тому,що не однією наукою можна підібрати собі партнера на все життя. 

10.) Марина Степнова "Женщины Лазаря" Остання в обзорів на сьогодні,та не остання в ієрархії схвального прочитаного. 

Сучасна письменника, яка мабуть надовго увійшла до мого життя. Бо це любов. Любов з першої книги. І ця робота не стала виключенням.

Дуже незвична манера написання. Цікаві неординарні сюжети. Так, це Марина Степнова. 

Книга про трьох жінок одного чоловіка. Три долі. Три всесвіти. Дуже хотілось добра онуці і вона його таки отримала в кінці історії. Круто! 


Теги: книги, обзор книг, литература, читання, щоденик читання

26 коментарів

  • le313 30 травня 2022, 21:20 2

    У Вас чудова українська :two_hearts:
    Ого, який вражаючий список прочитаного! Побачила Ваш коментар під попереднім дописом, де роздавали книжки, і теж вирішила написати, хоч майже не читала цієї весни.
    Моя сестра любить Геміґвея і Сартра. А я у них лиш по 1му твору читала :no_mouth:
    Дякую за огляд. Так бракує книгоспілкування.

  • Maksi 30 травня 2022, 23:12 1

    Ой, дякую за комплімент! Чесно кажучи доволі складно писати та мислити на українській. Це я Вам кажу як людина, яка останні 17 років розмовляла суто російською. Бо жила в повністю російсько мовних містах.
    Ґемінгвей і Сартр дуже нетривіальні автори. Не всім вони подобаються. Та це й нормально. Не можуть же бути у всіх однакові смаки)

  • miros_ya 2 червня 2022, 22:18 3

    І я скажу: ОГО!
    Читаю тільки дочці. Собі не маю натхнення. Та і часу теж ((

  • Maksi 2 червня 2022, 23:21

    @miros_ya Нічого, колись буде можливість і собі почитати :wink:

  • Nana8 30 травня 2022, 22:34 1

    Спасибо за новинку от Фредрика Баумана. Это же он автор "Второй жизни Уве"? Я читала "Здесь живёт Брит-Мари", мне понравилось, а вот "Бабушка велела кланяться и просит прощение" как то не зашло мне.
    Спасибо за обзор, многое взяла на заметку)

  • Maksi 30 травня 2022, 23:08

    Да, да! Все перечисленное Вами это его произведения. "Тревожные люди" написаны ещё в 2019. Хотя у нас да, это относительная новинка.
    "Бабушка велела кланяться" я бы сказала, что это произведение "на закуску,". Для тех, кто прочитал уже все у него, но хочется ещё. Почитайте "Вторая жизнь Уве" либо "Тревожные люди". Можно и "Медвежий угол", но она посложнее и морально довольно тяжёлая.

  • Nana8 31 травня 2022, 07:10 1

    @Maksi Спасибо огромное за рекомендации!

  • Lynxx 30 травня 2022, 23:16 2

    В Ірвінга непогана "Правила виноробів". Я після неї захотіла ще щось його прочитати, в не зайшло, якраз ті відчуття, що ви описуєте, кілька книг пробувала.

  • Maksi 30 травня 2022, 23:31

    От якраз "Правила виноробів" і розглядаю як варіант ще однієї спроби продовження знайомства з автором

  • Lynxx 31 травня 2022, 14:19 1

    @Maksi Варто, спробуйте

  • Kroshkin_dom 31 травня 2022, 01:48 2

    Не читаю, і сама не розумію чому. Я в безпеці, моя родина поруч. А серце і душа на руїнах мого дому, а вже і цілого міста.
    У своїх снах та думках я гуляю своїм містом, пригадую як все було і розумію, що ні я, ні моя родина не повернемося додому найближчим часом.
    Вже багато разів відкривала книгу, намагалася читати, а думки знов і знов відлітали далеко за небокрай.
    Але дуже сподіваюся, що наступного місяця я повернуся в цей клуб. Не можна зупинятися. Книги - це те, що здатне підтримати та врятувати, якщо не життя, то хоча б здоровий глузд.
    Минулого тижня водила бабусю до гуманітарного центру, вибрала собі книгу. Паперову, приємну на дотик і зрозуміла, що зголодніла та сумувала за літерами художніх творів, а не тільки новин.
    Дякую за огляд. Це ще одна ниточка, яка пов'язує з колишнім життям.

  • 2 коментаря
  • Maksi 31 травня 2022, 11:37 3

    Так, розумію Вас повністю! З початку війни в мене теж був якийсь ступор, не читалось взагалі. Та потім зрозуміла, що треба чимось відволіктися. А для мене це картини по номерам та книги. Перші 2 книги, в березні ще, просто заставляла себе читати. А потім мабуть втягнулась))

  • Kroshkin_dom 31 травня 2022, 12:33 1

    @Maksi Ви знаєте, я відкрила в телефоні досьє зі збереженими книгами і зрозуміла, що останнім часов дуже багато читала про війну або після-, міжвоєнний період. Анна Франк та інфа про неї, Ремарк та інші, але ще більше було ще не прочитанного типу Один в Берліні(кожен помирає у самотності), блокадні щоденники, або історії де так чи інакше розповідається про війну. Отже намагаюся скласти такий список книг на наступний місяць, щоб не те щоб відволіктися, але якось пригадати, що все можна і потрібно пережити.

  • Kroshkin_dom 31 травня 2022, 12:41 3

    @Nana8 Дякую. Навзаєм. Дякую Богу, що не бачила особисто жахіття цієї війни, лише спогади та примари восьмирічної давнини, де знову ж таки Бог зберіг і якимось дивовижним чином відвів. Хочу обійняти кожного, хто втратив свій дім, своє колишнє життя, близьких. Дай Бог сил та терпіння пережити біль, наснаги подолати перешкоди та відбудувати домівку та й все життя, і нам всім сил, розуміння та любові одне до одного. Сьогодні чи ніколи ми маємо стати іншими. Єдиним цілим, від заходу до сходу, одним народом, яким втратив та пережив одне велике горе та відстояв та зміцнив свою державність.

  • Jyljcja 31 травня 2022, 16:40 2

    Хочу подякувати за Ваш допис, бо направду такі дописи надихають до читання!
    Я зовсім трішки читала після початку війни, проте читання непогано відволікає.
    Відкрила для себе Бакмана (Ведмеже місто, Ми проти всіх), Кідрука (Не озирайся і мовчи).Дочитала врешті І.Павлюка "Танець недоумка" (дуже мені зайшла).

  • Maksi 31 травня 2022, 23:18

    Дякую і Вам, що завітали! Так, читання добре відволікає :blush:

  • HoAnna 7 червня 2022, 18:30 1

    Дякую за такий чудовий огляд! Про Роберта Маккаммона вперше чую, але книга зацікавила)
    Додала огляд у вибране) Зараз якось не читаю, слухала аудіо "1984" Орвелла... Не дуже підходяща книга на теперішній період, хоча дає прояснення на певні речі... Взагалі не можу себе заставити читати, бо все в художній прозі зараз здається якимось малозначущим, надуманим... Особливо в порівнянні з нашими реаліями...

  • Maksi 9 червня 2022, 14:27

    Завжди рада бути комусь корисною!
    Маккамон зараз став якимсь дуже популярним. Хоча ж автор не такий вже й новий. Наприклад його "Життя хлопчака" видавали же в 90-х роках...
    Так, то Ви взяли не ту книгу! "1984" доволі складний витвір. Просто беріть щось легеньке і може тоді і читання піде :wink:

  • HoAnna 9 червня 2022, 18:49 1

    @Maksi Ого, ще в 90-х видавали, а я вперше чую))) Дякую Вам! Буду шукати щось підходяще :)

  • bedruk99 12 червня 2022, 22:34

    Дякую за допис українською, це надихає! Читаю Дж.Мартіна Лицар сімох королівств, Камю Чужий.

  • Maksi 19 червня 2022, 20:16

    Чомусь не приходять повідомлення про нові коментарі. Тільки-но побачила Ваш і то, випадково. Дякую, що зазирнули!
    А в мене в Камю давно в списку бажаного його "Чума" та все руки не доходять "

  • Agness 26 червня 2022, 17:47

    Дуже дякую за українську)))

  • Maksi 27 червня 2022, 14:17 1

    :blush:

  • bondarka 29 липня 2022, 13:52

    Якимсь чином пропустила ваш допис, а в ньому стільки цікавого! Теж хочу познайомитися з творчістю Ірвінга) І Сартр десь у черзі) Читала його давно, ще у студентські часи. Нічого не пам'ятаю) "Жизнь мальчишки" мені також дуже сподобалася. Я ще читала "Зов ночной птицы", то теж у захваті) Не "Жизнь мальчишки", зовсім інший жанр (детектив), та також цікаво.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу