2 питання на ніч

Ми в Польщі, старша дочка в 3-му класі. В школі буде якийсь конкурс, запропонували дочці взяти участь, розповісти наприклад вірш. Але вірш українською вони не зрозуміють, окремо перекладати то якось не те. Вірш польською, можливо, але який, щоб був відголосок від України. Наша пані запропонувала  український гімн польською, переклад знайшли, але сам гімн співати, знати де тягнути, то треба не за 2 дня вчитись ( донька співами не займалась), ще є ідея заспівати "Ой у лузі калина", ця пісня тут відома тільки першим куплетом, думала може заспівати більше ніж просто 1 куплет. Може ви допоможите ідеями?)))

Ситуація 2: ми з дівчатами зайнялись ліпкою пеліменів, налисників, як і багато наших. Зробили плакат з прапором України, і продаємо на місцевому базарі. І одного разу до нас підійшов чоловік, який розмовляв російською, ми запитали звідки він. Чоловік сказав, що з росії, в Польщі на заробітках. Купив у нас нашу продукцію. Але ми всередині ніби заклякли, відчуття всередині були однакові. Я не знайшла відповіді для себе, а як же ставитися до простих росіян?, купуючи у нас продукцію, він показав підтримку українцям ( у нас був плакат з українським прапором, тобто він розумів до кого підходив, він не сказав жодного кривого слова, і взагалі вів себе, як ніде нічого не сталося), з іншої сторони він росіянин, такий же як і всі, який живе звичайним своїм життям, яким в інших країнах закривають всі можливі дороги, тільки тому, що вони росіяни, як знак протесту

 

Темы: Освіта


Теги: поговорить, польша

116 коментарів

  • Natura 8 травня 2022, 00:41 17

    Вообще , из России выехало очень прилично человек. Политически так сказать, несогласных.

  • 11 коментарів
  • NumberOne 8 травня 2022, 02:03 1

    @Natura Это топ:thumbsup::clap::wink:

  • Riina 8 травня 2022, 02:05 8

    @Natura І я за адекватність і індивідуальний підхід. Я вже не така всепрощаюча, як до війни, але бачу в новинах їхні одиночні пікети і вірю, що є хороші і серед росіян

  • H_elga 8 травня 2022, 09:41 2

    @Riina Аналогічно. У мене родичі там, то доки могли, ходили на протести. Їздили в сусідню країну, щоб зробити грошовий переказ сюди, бо в спільних родичів було горе. І це сестри 30-40 років і їхня мама 60+ (її померлий чоловік, до речі, був військовий, але мізки на місці ж, от як воно так…). Ну і пости/перерости в соцмережах. Зараз дівчата виїхали звідти, бо там неможливо й дихати їм стало.
    Таких не так багато, але вони є

  • Iolanta 8 травня 2022, 00:57 10

    Лично моё мнение - детей нельзя осуждать за проступки родителей равно, как и весь народ нельзя осуждать за действия правительства.

  • 9 коментарів
  • Asya_ 9 травня 2022, 00:52 4

    @Iolanta Моя держава жодного разу не розпочала війну, бо ми не орда й не рашисти. А мешканець камчатки для нас може просто не вилазити зі своєї камчатки, щоб не смерділо від нього, а ще може гондонами користуватися, щоб не плодилося тієї нечисті безхребетно-безмозкої

  • Iolanta 9 травня 2022, 23:42 1

    @Asya_ Ви мене вибачте, але я серйозно питала. Особисто я не знаю чим менi зараз можуть зарадити якiсь росiяни. Скiльки по всьому свiту вже було тих акцiй, кожного дня йдуть заходи проти вiйни i що? Який сенс?

  • Aria159 10 травня 2022, 07:13 1

    @Iolanta Сенс протестів - звернути увагу до проблеми владу країн, щоб вони підтримували санкції і давали зброю

  • Rossa 8 травня 2022, 00:58 4

    Ну и спросили бы, какое отношение ваше к происходящему между Парашей и Украиной. Если нейтральное или российское - послали культурно нах.й, пускай сам лепит себе пельмени

  • Natura 8 травня 2022, 01:11 1

    Заповит тяжеловат для третьего класса ( а тем более на польском.. может что то проще поискать? Реве та стогне, не такой длинный

  • Riina 8 травня 2022, 02:07 2

    А якщо щось коротке, але польською, а потім мовою оригіналу. Щось ніжне, мелодійне, щоб показати красу мови... Або переклад Ой у лузі. Я не любитель поезії, конкретно не підкажу.

  • Establishment 8 травня 2022, 05:42

    Идеальный вариант

  • Lydmila408 8 травня 2022, 05:01 9

    Россиянин поддержал Украину.
    Молодец!

  • 1 коментар
  • Okksy 8 травня 2022, 23:37 1

    Як саме підтримав? Тим, що жерти хотіло, а лінувалося зліпити?

  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • GeorginaL 8 травня 2022, 08:09 3

    Зробіть, як на міжнародних конкурсах: якусь частину пісні або вірша польською.
    Або короткий вступ польською про те, що вірші - це дихання душі. А душу перекласти неможливо. І можливо коротенько про що цей вірш. Виразно розкажіть той вірш, який доні самій сподобається, який вона сама обере. Бо читати з сильним акцентом польською те, що може литися струмочком українською )

  • AlenaShudrenko 8 травня 2022, 08:18 8

    Ми завжди сперечалися з чоловіком ,ще з 2014 на рахунок росіян.Він казав,що вони всі там такі,а я з піною у рота ,що ні.Що не всі зазомбовані,що вони бояться влади, бояться що за правду їм буде погано....наївна.
    Там більша половина бажає нам смерті, відверто, просто за те,що ми інші.
    Війна показала,хто вони такі насправді- насильники,вбивці, мародери,і тупі пьозди,які ниють через закриття інстаграму....
    Так що русофобія,як вони це називають,це саме найменше покарання за те,що вони накоїли.А взагалі мрію,щоб вони так само всі відчули всі жахи,які відчули наші українці....щоб прокидалися і засинали під звуки сирен і вибухів.
    А ті,що якби свідомі, саме найменше що вони можуть зробити,щоб хоч трохи спокутувати гріх свого народу,то це не мовчати....кричати на весь світ про війну,і не боятися свого царька.Тому що якби народ повстав.....було б все по іншому.

  • Ptasha 8 травня 2022, 08:26 6

    По поводу стиха не подскажу. Но я тоже за адекватное восприятие людей. Не все россияне виноваты в том ,что они россияне. Особенно за границей. Я сейчас в Германии, здесь много русскоязычных, они учили русский язык в школе, много приехавших из России сколько-то лет назад. Почти все наши волонтёры в прошлом россияне. Врачи многие. Поддерживают нас, помогают чем могут, очень бережно относятся. Нет у меня ступора, благодарность людям здесь и сейчас.

  • 5 коментарів
  • Okksy 8 травня 2022, 23:40 1

    @Medynay От гарний варіант. Хай повіситься, бо він руський. І чим він допомагав, щось не дуже зрозуміло.

  • Medynay 9 травня 2022, 11:46

    @Okksy Рашисты которые пришли к нам готовы убивать нас просто потому, что мы украинцы я не хочу быть такой же как они, я не хочу чтобы их новорождённых дети умирали в муках чем мы тогда лучше, зло всегда будет злом.

  • Okksy 10 травня 2022, 04:57 1

    @Medynay Не хочете, то не будьте. Можете бути як білоруси. Здалися, підкорилися. Ми краще тим, що не повземо ордою на чужі землі. А захищаємо своє.

  • Asya_ 8 травня 2022, 09:41 22

    "Купити вареничків біля українського прапора" дуже мало для спокути того жаху, болю, горя , якого завдали москалі нашому народові, нашій країні. Така собі підтримка: піде зжере ваші вареники й далі мовчатиме. Щонайменше, що вони зараз повинні робити, так це хоча б щосекунди втовкмачувати своїм співвітчизникам, що то вони вбивають нас, дітей наших, знищують наші міста й села, а у вас мав би уклінно просити пробачення за те, що ви змушені далеко від свого дому, від свого чоловіка ліпити якісь вареники, щоб вижити. Добре, що ви хоч вклякли, а не дякували йому доземно за його щедрість.
    Нехай кожен росіянин довіку носить клеймо дітовбивця, рашиста, і кожна їхня дитина й не одне покоління нехай відчувають і несуть тягар того, що вони натворили, до чого були причетні, бо кожен своєю мовчазною позицією благословляє свого ху@ла на криваву війну з українцями, тобто нами і з вами, шановна дописувачка, також, а ви їм вареничків... Смоли їм гарячої, кожному, нехай валить у свою расєю й щі свої лаптєм хлєбає!
    Повторюю ще раз: вчіть історію нашої України, кацап, як відчуває, що програє, починає вдавати друга, брата, жере й п'є у нашому домі, навіть обнімає по-дружньому, а потім приходить з нищівною війною, підступно, ницьо, та українці, вочевидь, мають або коротку пам'ятіь, або про граблі забувають, бо щоразу готові розкрити обійми й простити, ще й вареничками нагодувати, ну а що, то ж не вони, ні , ну вони, а не він, чи він, але ж не сьогодні ... Ну, чи не дурні ми, скажіть, будь ласка? Що має статися, щоб ми засвоїли урок, щоб зрозуміли, що кожен москаль собою являє? Зрозумійте зрештою, що якби конкретно цей москаль волею долі не опинився тут, а був там і йому б дали зброю, він би не вагаючись поїхав би танком вбивати вашу дитину, гвалтував би вас, якби мав такий наказ, допитував би, а потім би вбив вашого чоловіка на ваших очаах, спалив би ваше місто. Подивіться, скільки їх на нашій землі, подивіться, що вони роблять, подивіться, що залишають після себе, і скажіть мені, чим ті кацапи, відрізняється від того, якому ви вареника продали? Нічим. Дадуть йому зброю, дадуть наказ і прийде за трофеями у ваш дім.

  • 44 коментарі
  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • Asya_ 10 травня 2022, 13:30 3

    @yulya3012 Ваші родичі співчувають лише вам, чи всім українцям, вони розуміють, що вбивають дітей, гвалтують жінок, знищують все, що нам дороге, готові йти й зупиняти своїх нелюдів чи живуть своїм звичним життям й з позицією, "хіба ж це ми?" "це не ми, а НАТО / це фейк / це ви самі винні" "ну а що ви хотіли..." ?
    Дайте відповіді для себе на ці запитання, мені можете не відповідати, бо це не вплине на мою думку. Росіяни допустили, що їхня армія прийшла нас вбивати, і допоки на моїй землі вмирають українці, горять міста і села, я навіть чути про них не хочу ні про поганих, ні про хороших, хіба лише в новинах про знищених. І після війни , після нашої Перемоги над ними, якби моя воля, я б хотіла, щоб більше ніколи жоден кацап не ступив на землю українську.
    А з вашими родичами вам розбиратися, а не мені.

  • Sanechka 8 травня 2022, 09:50 8

    Є ще пісня Гей соколе, якщо знаєте, вона є і польською і українською мовами, це типу польсько-українська народна пісня
    https://youtu.be/r_Bo6nPyvno

  • 2 коментарі
  • Olgaval1991 8 травня 2022, 10:28 1

    @Sanechka Дуже гарна пісня, ми її співали коли поляки приїжджали до нас в школі, а потім ще в університеті. Її пам'ятаю тільки на польській)

  • Sanechka 8 травня 2022, 10:47 1

    @Olgaval1991 Згодна, дуже гарна!

  • Olushka 8 травня 2022, 11:40 1

    Саме хотіла про цю пісню написати!

  • Vikkitorry 8 травня 2022, 13:22 2

    Я за вірш саме українською з попереднім коротким поясненням польською, про що він.
    А щодо росіян якось дочка питала, чи можна спілкуватись з людьми з Росії, якщо вони познайомляться в інтернеті. Я відповіла, що так, якщо ти зустрінеш росіянку, яка буде поважати нашу мову, культуру, територіальну цілісність і ставитиметься до інших, як до рівні. А чоловік додав - "не зустрінеш"
    Українці всіх жаліють і поважать, окрім себе. Так було і буде

  • Vikkitorry 8 травня 2022, 13:23

    Клятий телефон, виправив росію на велику букву)

  • Yuliya_Y 8 травня 2022, 14:13

    https://youtu.be/5-4L7zl0Aco
    Тут караоке пісні про калину. 4 Куплети.

  • Elenika 8 травня 2022, 14:26

    У Лины Костенко просто великолепный вирш о любви Украины к Польше.
    Вот буквально утром читала в Фэйсбуке.
    Сейчас поищу. Бомба- а не стихотворение!

  • 1 коментар
  • Elenika 8 травня 2022, 14:33

    @Elenika

    Зображення
  • Elenika 8 травня 2022, 14:35

    @Elenika А ребёнок может прочитать 1 фото, всё равно стихотворение не получится «оборванным», тем более во второй части всё более взрослое и грустное.

  • Aria159 8 травня 2022, 15:14

    @Elenika Дуже гарний вірш. Дяккю

  • toffee 8 травня 2022, 20:41

    Можливо зачитати вірш Лесі Українки contra spam superó (без надії сподіватися)
    Ось посилання на польську викладачку, яка зачитує цей вірш
    https://www.facebook.com/ASTKrakow/videos/1145197082900382/

  • 3 коментарі
  • toffee 8 травня 2022, 22:16 1

    @Aria159 Прекрасний вибір, тим більше, що пісня дуже на слуху, їй точно будуть підспівувати

  • Malvina 8 травня 2022, 23:32

    @toffee ваші знайомі скоріше за все не жили в Россії довгий час.

  • toffee 9 травня 2022, 00:13

    @Malvina Так, одна вже 17 років, а інша близько 10

  • Ozerozero 8 травня 2022, 22:42 1

    Я тоже "Гей,соколи" вспомнила.Можно вот так как 'Пикардійська терція"сделать.Там сначала сирена,потом фраза:"Війна показала,хто нам справжній брат" Можна по одному куплету по украински и по аольски,а в идеале бы проектор и весь видеоряд,что в клипе бы показать.Вот ссылка на Ютуб,где это реализовано:https://youtu.be/AnFwhSXxPXg

  • Aria159 8 травня 2022, 22:48

    Дуже гарно, мурашки по тілу, Пікардійська терція як завжди неперевершені!!! Дзенькую барзо)!

  • Oceanlover 12 травня 2022, 04:37

    З другого питання: не треба розбиратись, хто з росіян нормальний, а хто зомбований. Той дід зголоднів, пішов купити їсти і все. Чи й не підтримав! Вони всі одного роду.

  • mama_Tanya 13 травня 2022, 22:12

    Я за те, щоб не паплюжити польську мову. Краще заспівати.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу