Фейкові новини! Будьте уважні.

Останнім часом в мережі інтернет я спостерігаю дуже багато неперевіреної інформації! По соц.мережах, форумах і часто в нашому клубі Кашалоті гуляють фейкові новини. Інформація може стосуватися дитячих щеплень, епідемій, політики та іншого.

Характер новин - будь яка інформація, направлена на те, щоб у людей викликати сильні емоції - шок, ввести в стан страху та паніки. Під впливом сильних емоцій, логічне мислення відключається і люди не здатні аналізувати та перевіряти інформацію, сприймають її за чисту правду та починають розповсюджувати цей вірус по інтернету. Таким чином породжуються масові істерики.

Нещодавно по фейсбуку гуляла новина, що померло 12 дітей від отруєння медикаментами з аптеки. В список цих препаратів входили найпоширеніші ліки, які дають дітям при підвищенні температури та ОРЗ. Аферисти закликали людей не купувати ці ліки в аптеці, поки не будуть зняті всі підробки і розпоширити цю новину серед всіх своїх знайомих. В цьому пості було посилання, коли я перейшла по ньому, то попала на фейковий сайт повний нецензурної реклами. Я вбила новину в Гугл і натрапила на таку ж саму публікацію на російському сайті, написану в 2014 році в Сочі. Як вияснилось далі, шахраї розповсюджували цю новину серед туристів в Сочі для створення масової паніки і відіслали їм цю новину по смс. Пізніше виявилось, що це фейк, і туристів заспокоїли. А читаючи цю публікацію, можна подумати що це відбувається у нас зараз в Україні. Багато хто так і думає.

Сьогодні по фейсбуку гуляє новина, що за фінансові перекази пов' язані з комерційною діяльністю Приват банк буде блокувати карточки отримувачів і перевідників. Перше, що мене насторожило - публікація написана не грамотно, використовується "суржик", джерело інформації не вказано. Про те, люди рознесли цю новину по всьому фейсбуку, паніка - то страшна справа! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1161085890635286&set=a.926642787412932.1073741830.100002016583150&type=3&theater

У клубі зараз одна з топових новин - про небезпечну вакцину АКДС. Знову ж таки, у статті не має автора, не має посилання. Про те дискусія розгорілася, всі почали сперечатися про шкоду та користь вакцин. 

Ця стаття далеко не нова, її місяць тому публікували в одній спільноті мам на фейсбуку. Пркиріплене посилання  вело на російський фейковий сайт. На сайті публікується багато статтей у яких не існує авторів. Там можна знайти інформацію досить різноманітньої тематики: гомеопатія проти сучасної медицини, смертельно небезпечні вакцини, ГМО, Снід - комерційний діагноз, Правда про НЛО та ін. Як можна вірити інформації у якої не має автора?

https://kashalot.com/club/post-5751601/?self_ref=home-club-item

Люди! Перевіряйте інформацію на достовірність, перш ніж кидатись в емоції і стрімголов розпоширювати її по інтернету. Адже ви сприяєте розповсюдженню фейків, а це як заразні віруси, які виводять людей зі стану рівноваги та смушують їх та вас приймати необдумані рішення! 

У статті обов' язково повинне бути джерело, посилання. Зайдіть на посилання, оцініть інформацію на сайті. Дізнайтеся хто в цієї статті автор. Якщо є автор - дізнайтесь про автора, чи авторитетна це людина, чи можна їй довіряти.

Не постіть бездумно все, що попадається вам на очі. Серед нас гуляє дуже багато фейкової інформації!

 


Теги: фейк, вакцинаця, фейков новини

10 коментарів

  • Svetik_K 21 листопада 2016, 20:35 4

    Информационная война самая страшная и опасная.

  • Olyak 21 листопада 2016, 20:45

    Это точно !

  • Arania 21 листопада 2016, 20:51 1

    Так, і саме страшне, що під впливом цих новин, люди відмовляються вакцинувати дітей, не купують їм необхідні ліки. А фейк з Приват банком призведе до того, що люди будуть боятися проводити грошові перекази. Всі ми зараз щось продаємо - б/у речі, прольоти щоб заробити копійку. Отже новина матиме успіх. Та мало хто подумав, що банк не буде йти проти своїх клієнтів, адже клієнти приносять банку прибуток і вони самі зацікавлені щоб грошові перекази проводилися.

  • Olyak 21 листопада 2016, 21:54

    А ещё все чаше люди перестают думать. Просто думать в повседневной жизни, в элементарных мелочах. Чего так происходит?

  • Arania 21 листопада 2016, 22:17

    Тяжко відповісти на це запитання.

  • JuliS 21 листопада 2016, 22:48 1

    Я уже нервно реагирую, когда мама мне начинает разговор с фразы "я тут в Интернете прочитала..." и дальше что-то из серии "как страшно жить".
    Раньше пенсионеры верили всему, что скажут по телику, но мои родители будут относиться к слелующему поколению: верить всему, что в интернетах понаписывали:(.

  • mirik 22 листопада 2016, 15:42

    Интересно получается, пост со статьей в топе, а пост о том, что это фейк никому не интересен.

  • 1 коментар
  • Arania 22 листопада 2016, 16:02

    Я не стремилась попасти в топ. Хто зі мною згідний - той мою публікацію побачив, прочитав, залишив коментар.
    А хто не згідний - пройшов мимо і зробив вигляд що не побачив.
    А те, що фейкова новина в топі, для мене означає, що переважна більшість людей, ще не вміє фільтрувати та аналізувати інформацію.
    Нажаль, це загальна риса характеру людей, що проживають на території СНГ. Ми дуже наївні, довірчиві, нами легко маніпулювати. І маніпулюють нами всі кому не лінь, починаючи від політиків, і закінчуючи банальними шахраями. В розвинених країнах - Європі, США, Канаді за статистичними даними в інтеренет мережі фейкова інформація складає 3%
    В СНГ - 60%

  • Arania 22 листопада 2016, 16:10

    Але якщо порівнювати Україну з Росією, то там все таки більше фейкової інформації та всілякого інформаційного шлаку. Якщо брати до уваги пропаганду проти щеплення, то корені її ростуть саме з Росії. Там існує ціла група гомеопатів, натуропатів, езотериків, які видають книги, публікують інтернет публікації проти щеплень. Українці часто натрапляють на ці російські сайти, читають цю інформацію і попадають під вплив пропаганди.
    Стаття, про АКДС, яка зараз в топі саме з російського сайту зкопійована.
    Багато хто марить Євросоюзом, та ніхто не бере до уваги, що там щеплення проводять в 100% обсязі. Виключення становлять серйозні захворювання, при яких щеплення протипоказане.

  • mirik 22 листопада 2016, 17:16

    согласна с вами полностью

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу