Псевдо психолог

Всім привіт!

Останні два роки, "завдяки" короні, люди крутяться, як можуть.

Все б нічого, кожен працює, заробляє, як може.

На просторах інтернету продається все, починаючи з матеріальних цінностей, закінчуючи духовними.

Найбільше мене лякають не коучі(коучем можна бути і без освіти,просто назвавши себе мотиватором), і не арт-терапевти - адже, арт терапевтом може бути людина, котра закінчила курси арт-терапіі.

До речі, я надибала кілька міжнародних шкіл коучів- але, чомусь, лише російською:upside_down:

Найбільше мене лякають "психологи", котрі пройшли курси психології і сміливо називають себе психологами! От,чесно, мені страшно. Я бачила людей з глибокою депресією, людей, на межі самогубства... І мене лякає те, що така людина може звернутись до псевдо психолога:neutral_face:

То був вступ.

А тепер, власне, ситуація, чого я це все пишу.

Є в мене знайома. Жінка,зірка інстаграму, котра вчить всіх в мережах як правильно в світі жити, при цьому, не працювала ніде. Так, її забезпечує чоловік, вона себе називає його музою.Гарна сторінка, є на що глянути.

Все б нічого. Подалась вона в коучі- закінчила міжнародну школу,там чогось. Ок. Вчить, мотивує, надихає інших- це теж потрібно. Але недавно склалась ситуація в одній з місцевих груп шукали спеціаліста людині з депресією.І тут, бачу, як подружки цієї коуча- радять її. Я не пройшла мимо- спочатку написала обом подружкам, що людині з депресією коуч не допоможе. Вони били себе в груди, доводячи мені що  їх подружка допоможе, вона на це вивчилась.(за 3 місяці)

 Ок, написала в приват їй. І тут почалось :хіхі-ха-ха, насправді я можу, ну і що що немає диплома і не вчилась на психолога, в школі коучінгу мене навчили(за 3 місяці) як поводитись з такими людьми. 

Завіса. 

Я їй написала що це велика відповідальність, але там самовпевненості стільки, що я почала сумніватись, в тому чи варто вчитись 5 років на психолога, коли тут за 3 місяці людина з депресією працює.(вона ще ні разу не працювала)...

Сьогодні заходжу в мережу, і бачу іншу дівчину, котра рекламує ту саму,знайому,  і вона підписала як "психолог"

 

Тепер питання чи караються законодавством псевдо-психологи, котрі працюють онлайн?

Чи дозволено законом називати себе психологом, не маючи освіти, а лише курси? 

 

 

Темы: Освіта дорослих


Теги: мошенничество, образование, психология, психолог

107 коментарів

  • Lynxx 20 лютого 2022, 16:59 29

    Психолог не має права працювати з депресією. Депресія - це захворювання. Тільки психотерапевт чи психіатр.
    Якщо хвора людина замість лікарів звертається до "народних засобів", то її вибір, на жаль.
    Психолог має вирішувати завдання іншого рівня складності. І якщо побачить ознаки депресії, має негайно перенаправити до профільного спеціаліста.

  • 1 коментар
  • dogfriend 20 лютого 2022, 20:32

    Психолог имеет право работать с психогенной депрессией после консультации психиатра. Чтобы после комплексного лечения не было отката.

  • Kaseta 21 лютого 2022, 12:27 1

    @dogfriend Ключевое - после психиатра и явно с назначением АД параллельно

  • dogfriend 21 лютого 2022, 12:43

    @Kaseta Обязательно. И скорее всего после пары месяцев приема медикаментов и не раньше, когда стабилизируется состояние. Я больше о категоричном говорила, что не работают, просто психиатр и психолог работают в тандеме над этой проблемой в идеале и каждый выполняет свою функцию.

  • Irinka_kartinka 20 лютого 2022, 17:03 5

    На эту тему Павел Воля https://youtu.be/Z1SrhL4mqgQ

  • bybka 20 лютого 2022, 20:19 1

    Це точно :joy:

  • Wild_fairy 20 лютого 2022, 17:11 5

    Законами Украины не предусмотрено регулирование и лицензирование деятельности психологов. Нормативные акты в основном касаются работы психологов в системе образования.

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:50

    Мда…

  • Natura 20 лютого 2022, 17:18 16

    Зображення
  • Divashka 20 лютого 2022, 21:50 1

    Смішно і плакати хочеться

  • Riina 20 лютого 2022, 17:24 3

    Нормальний психолог має спочатку переконатись, що клієнту потрібно саме до нього, а не до інших спеціалістів. Це професійна етика. Але вашій знайомій це поняття не зрозуміле, вона ж не психолог. Людський фактор, такі чудо-спеціалісти є у всіх сферах.
    Реклама рекламою, але є ряд вимог і критеріїв відбору "свого" психолога, які є в вільному доступі в інтернеті. Може я і не права, але відповідальність за вибір лежить саме на клієнтці... Це я суджу з власного досвіду з боку клієнта.

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:49

    Ви праві. Мене лякає її гарна реклама і відгуки її подруг,так як я знаю ту компанію. А потенційний клієнт буде думати що вона дійсно психолог, опираючись на відгуки …

  • Liliya_Pesok 20 лютого 2022, 17:29 6

    конечно это неправильно. но ведь это решение принимает тот , кто в депрессии. Ну такое , я в такие вещи не влезаю

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:47 3

    Коли людина не може адекватно оцінити себе,і звертається до того,хто й близько з таким не стикався,стає страшно,аби коуч не наробив біди

  • Oksana_S 20 лютого 2022, 17:33 5

    Підтримую Вас. Споглядаю серед знайомих близьких і далеких перевзування з юриста, фотографа, стоматолога (ну, ок, хоч мед освіта), менеджера ресторану на психологів, і геть не смішно.

  • mmaxaon 20 лютого 2022, 17:43

    Нет, не наказываются. Во всяком случае пока. Депрессия, апатия, суицидальные мысли и т.д. всё это к психиатру, если такого нет невропатолог после стабилизации или параллельно психотерапевт, а потом при необходимости психолог (но скорее всего и так всё будет ок.)

  • Коментар видалено

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:46

    Повністю згодна !

  • cheesecake 20 лютого 2022, 18:17 2

    Вы правы( люди ведуться на картинку, успешную жизнь. Но что там по ту сторону камеры? - никто не знает.

  • OlyaMakarevich 20 лютого 2022, 18:59 6

    А что депрессию лечит психолог?
    Если я не ошибаюсь, то депрессию диагностирует и лечит психотерапевт или психиатр.
    Одни дилетанты создают экспресс-курсы по психологии и коучингу, а другие дилетанты их посещают :)

  • maksim 20 лютого 2022, 19:19 1

    Все продаётся и покупается . Но до поры до времени эта схема работает. Если человек псевдопсихолог, то рано или поздно клиентов у него не будет . Люди , которые якобы обращались за помощью , они ее не получат , скоре наоборот запутаются ещё больше . Но проблема такая , что новичков же у этих горепсихологов всегда много

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:46

    Дуже багато

  • Irinaapel 21 лютого 2022, 01:19

    Ещё и друзья и подкупные всегда посоветуют...

  • Lydmila408 20 лютого 2022, 20:03

    У нас соседка закончила институт на психолога.
    Сидит во дворе и моему мужу рассказывает,что она вышла замуж в тюрьме..он сидит второй раз за наркотики..а она говорит,что єто с ним случайно произошло..он не виноват..он мимо проходил,а мусора его загребли..и так два раза..
    Муж говорит:
    -Зачем ты пять лет училась?Зачем?Какой с тебя психолог,если ты, даже сама себе совета не дашь?..Он в тюрьме сидит и лучше в психологии разбирается,чем ты со своей вышкой.

  • dogfriend 20 лютого 2022, 20:35

    Я училась на психолога, в наших вузах на "хороших" почти не учат, увы. Основная учеба начинается после вуза и это не 3 месяца и стоит немало(

  • Tasania 21 лютого 2022, 00:24

    И я одну такую знаю... диплом это не факт, что она реально психолог хоть какой-то, может быть редкой идиоткой

  • Zemla 20 лютого 2022, 21:13 3

    Возможно я не в ту тему,и это не мой ответ- но у меня есть знакомая, которая сейчас занимается косметологией, девочка умная, образованная,умеет красиво говорить,закончила педунивер,иностранные языки,и вот решила заняться бизнесом для души,стала косметологом,благо что занимается епиляцеей,аппаратными масажами и тд.тп.и везде пишет что имеет медицинское образование,(ну курсы,онлайн курсы.)у нее мама тоже с ней работаете (пол жизни просидела дома,жизнь сложилась,но думаю училась где-то) то вообще уколы красоты делает и всякое такое...вот и попади к таким специалистам.

  • dogfriend 20 лютого 2022, 21:21 3

    Всегда есть возможность спросить про образование у специалиста и ознакомится с дипломами. Оскорбит это только того, кто что то скрывает

  • Divashka 20 лютого 2022, 21:45

    Який жах. Я колись потрапила до такооо майстра манікюру - яка самоучка і інших вчила,робила курси. Одне діло коли людина має хист-інше коли не має і обманює інших.

  • Tasania 21 лютого 2022, 00:25 2

    Так косметологом нельзя же работать без мед. образования. Как они работают?

  • Lacrimozam 20 лютого 2022, 21:28 21

    Я ещё б всех этих коучей, мотиваторов, блогеров, инфлюенсеров и прочих - жгла, напалмом!

  • 4 коментаря
  • Divashka 21 лютого 2022, 09:27 2

    @Juchek Бабки- то гарні акторки і психологи від природи. Напарити людині,що в неї порча від сусідки,в якої в імені присутня буква А,або О,або І( або інші голосні- ясєн пень,вони присутні у всіх) і похитати головою, мовляв, на днях, сусідка знову зайде-(ясєн хуй, сусіди ходять один до одного)але зайде щоб щастя забрати, то треба їй сіль в слід посипати….
    Коротше,ви зрозуміли.

  • Olga_Gris 21 лютого 2022, 11:31

    @Divashka В мене так хороша людина в секту попала. Бабка - першокласний психолог. Її у Вінниці всі знають, ясновидиця, блін. Навіть я повелася і з'їздила до неї. Тільки , задала пару критичних питань. Прийом став холодний, бо мене у ту секту затягнути не вдалося, як зрозумів "психолог". Мова про ШЕП (школу єдиного принципу автора Асауляк), псевдохристиянське вчення.
    Потім родина зверталася до місцевого психолога, який підтвердив, що питання віри, сект не регулюється на законодавчому рівні, тому такі пастки - проблеми конкретних людей (((

  • Olga_Gris 21 лютого 2022, 11:32

    @Olga_Gris І підтвердив побоювання сім'ї, що то секта. А не , наприклад, порушення взаємодії.

  • Mirytska 20 лютого 2022, 21:39 1

    О, є в мене знайома Гештальт психолог,консультант. Дипломи має. Хоче вчити жінок любити себе. Всім хто задовбався сімейними проблемами може допомогти. Все б нічого. Но...після тих курсів вона розлучилася з чоловіком. Вона варта кращого, її слова. В них 3 -на квартира ,а її треба будинок. Двох дітей залишила на чоловіка і бабусю. В неї не має часу жити з дітьми ,бо вона працює. Чоловік її також працює,заробляє гарно. Оскільки він постійно на роботі ,то діти на бабусі. Її порада жінкам звучить так. Один тиждень присвятіть лише чоловіку, другий тиждень лише дітям. Третій тиждень лише собі. Тобто жінка має поїхати відпочивати кудись. :grin: серйозно? А в той тиждень ,що я присвячу чоловіку,то куди діти дітей.вони ж їсти хочуть:grinning: (вона відправляла бабусі), живе зараз на зйомні квартирі ,яку оплачує її колишній чоловік. Щоб в дітей не було стресу вони з нею живуть лише у вихідні дні. Жінка постійно подорожує, танцює, здобуває нові знання. Вона,каже,що знайшла себе. Це я знаю, її історію, а ті хто до неї йде за порадами бачить картинку, де вона,чоловік і діти всі разом з підписом -Сімя це найцінніше,що в мене є. Бред.:grin:

  • 17 коментарів
  • IRINA_F 22 лютого 2022, 13:46 2

    @AMOR_FATI Наташа, о вашей семье речь не идёт. Мужа работа это совсем другое.
    И снимите наконец-то белое пальто) а то фразы люди примитивные, люди хуже зверей...заносит Вас однако...

  • dogfriend 22 лютого 2022, 14:42

    @IRINA_F В фб как раз сегодня попалась отличная картинка.
    И кто сказал, что надо жить по законам библии? Которую каждый интерпретирует как хочет. И причем здесь Чикатило вот вообще не понятно.

    Зображення
  • Коментар видалено

  • Mirytska 20 лютого 2022, 21:55

    Ага. Це я так коротко написала.знаю її, чоловіка,бабусю особисто. І під її черговим постом про любов до себе,сімї так і хочеться написати , що ти ,Люба ,дура . Чого ти можеш навчити, коли в самої жопа.

  • Divashka 20 лютого 2022, 22:22

    Та знайома теж має ідеальні відносини. Але суть не в картинці,а в тому що вона обманює інших людей.

  • Коментар видалено

  • 4 коментаря
  • Divashka 20 лютого 2022, 22:35

    @AMOR_FATI Я

  • Коментар видалено

  • Divashka 20 лютого 2022, 22:44 18

    @AMOR_FATI Наталю, я не хочу вам описувати як змінилось моє життя, і те що я пішла працювати «сидєлкой» щоб краще вивчити мову, в психіатрію- там я бачила людей з різними видами депресії, і мені ні грама не весело, навіть від того, коли людина питає чи просить про допомогу- і знаходяться такі як ви, і обезцінюють « от безделья»
    Я за те, щоб людину оглянув спеціаліст. І якщо все ок- хай працює з коучами і іншими!!! Але я за те,щоб на початковому етапі оглянув спеціаліст, а не коуч!

  • Oksana_S 20 лютого 2022, 22:00 4

    2 тижні тому мала максимально неадекватну клієнтку. Людину без принципів і совісті, здорового глузду і профнсійноі етики. Таких треба заносити в енциклопедіі найгірших партнерів. В ФБ тьотя підписана як "муза, лайф-коуч, психолог" і ще шось типу "фіксер карми".
    Як то кажуть, Боже збав:)

  • 5 коментарів
  • Mardzh 21 лютого 2022, 10:01

    @dogfriend Я тут гуглю шо це таке "и ниче непонятно". Хоть бы уразуметь суть работы, но нит

  • dogfriend 21 лютого 2022, 10:35

    @Mardzh Я так понимаю, это исправить карму, а по такому запросу вариантов, что делают в Гугле хватает

  • dogfriend 21 лютого 2022, 10:37

    @Mardzh Но креативненько, не как все)) я почищу вашу карму, а по новому:laughing::laughing: пофиксаю)) так обычно айтишники говорят

  • nastka2006 20 лютого 2022, 22:07 4

    Ви можете попередити і ваша участь у цьому має закінчитись. Єдине ще можна звернутись до рідних цією людини з попередженням(якщо знайомі чи знаєте хто вони), вони можуть на це хоч якось вплинути.
    Психолог працює виключно зі здоровою людиною, з хворою - психіатр, невролог.

  • 3 коментаря
  • AMOR_FATI 20 лютого 2022, 22:22

    @AMOR_FATI И без МЕД ОБРАЗОВАНИЯ амне психологического, тоже быстро писала ошиблась

  • nastka2006 20 лютого 2022, 22:26 1

    @AMOR_FATI Я то зрозуміла вас без виправлень.
    Хочу теж знати чи дійсно поставлений діагноз депресія?... зазвичай в сім’ях такі діагнози замовчують. Той хто має депресію не завжди визнає її наявність.

  • AMOR_FATI 20 лютого 2022, 22:32

    @nastka2006 Абсолютно верно. У моей знакомой дочь диагноз депрессия
    Соответствующее лечение. Об этом не говорят и не трубят, с такими проблемами в интернете специалистов не ищут
    Это замалчивают и сидят на схеме. Знают срывы и кризисы.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу