10 настільних ігор для сімейного святкування

Якщо вже в чому зустрічати новорічну ніч ми вирішили, то перейдемо до розваг. А що може бути кращим для сімейного святкування, як не настільна гра? Гаразд, може бути щось і краще, але це розвага, яка точно захопить усю родину: від дитини до бабусь та дідусів.

 

Тому сьогодні пропоную обговорити найуніверсальніші сімейні ігри, які підійдуть для будь-якого віку та й в принципі для будь-якого вечора, не лише новорічного. Тобто йдеться про сімейні «настілки».

 

Діліться в коментарях які варіанти ви б додали до цього переліку, а далі ТОП-10 класичних забавок.

 

1. UNO (Уно)

Чимало хто не чув про Уно. Це проста карткова гра, у якій нескладні правила, та нею можна захопитись на години. Гра призначена для дітей від 7 років, але точно буде доречною для дорослих будь-якого віку. Ще одна із переваг цієї гри — компактність, самі картки не займають багато місця, а отже її зручно брати в подорожі чи в гості. У цій грі є різні версії: з персонажами фільмів («Гаррі Поттер», «Тачки», «Minecraft»), для наймолодших (UNO Junior), із пластикового матеріалу, що не боїться води та інші.

 

2. Dobble (Доббл)

Гра призначена для віку 6+. Це карткова гра, яка стала популярною завдяки простоті правил, високій швидкості партій, а також тим, що від неї важко відірватися. У комплекті є 55 круглих карток, а суть полягає в тому, щоби за максимально короткий час знайти однакові картинки на двох карточках (тій, що у вас і на головній, тій, що в центрі). Правила можна ускладнювати або придумувати власні рейтинги.

 

3. Jenga (Дженга)

Або ще по-простому «вежа». Це гра, що зазвичай складається із прямокутних деревʼяних брусочків. Класичні правила гри передбачають наступне: складається споруда із трьох цеглин на кожному «поверсі», і коли вежа вже збудована кожен гравець по черзі витягає один брусочок. Завдання гри не дати вежі впасти. Гра завершується, коли хтось витягує «не ту» цеглину і Дженга не витримує та падає. Загалом, це прекрасна гра на спритність рук, кмітливість і почуття рівноваги. Вік гравців від 6 років.

 

4. Хто я

Це розважальна гра, де гравці отримують картку, яка вставляється в обруч. Картинку на картці бачать усі, окрім самого учасника. Виграє той, хто швидше за інших вгадає, що зображено на його карті. Але для того, щоби вгадати, учасники мають формувати такі питання, щоби можна було відповісти «так» або «ні». Власне, цю гру можна грати й без комплекту карт, просто вигадуючи один одному персонажів і обмінюючись написаним на листочках. Дитяча версія передбачає гравців від 6 років.

 

5. Скажи, якщо зможеш або Ширше рота

Гра призначена для дітей від 8 років. Це ідеальний варіант для вечірок. У комплекті є кілька кап («загубників») та понад сотня карток із фразами чи словами. Сенс полягає в тому, щоби розібрати що говорить товариш по команді. У грі прості слова та визначення, тому зможуть грати як діти, так і дорослі.

 

6. Alias Family (Аліас сімейний)

 

Дуже популярна та відома майже всім гра, у якій можна грати від 7 років. У грі є картки зі словами, які доведеться роз’яснювати і відгадувати на час, не використовуючи однокореневих слів і частин слів. У Alias є також інші версії гри, як Junior (5+), Junior Party (5–10 років), оригінальна (від 10 років), «Чоловіки проти жінок» і багато інших. Проте саме ця версія буде ідеальним варіантом для сімейних святкових вечорів. Альтернативною цій грі можуть бути також «Еківокі», «Поясни слово» та Activity.

 

7. Імаджинаріум: дитинство

Спеціальний дитячий випуск настільної гри «Імаджинаріум». Це трохи спрощена версія дорослої гри. Призначена для дітей віком від 6 років, але точно буде цікавою і для дорослих. Це цікава розважальна і, водночас, розвиваюча гра, у якій загадують асоціації та відповідно вгадують асоціації інших гравців. Творці «Імаджинаріум» нагадують, що це також психологічна «настілка»: «стежте, які асоціації та фантазії виникають у вашої дитини побачивши картинки, і ви напевно дізнаєтеся її набагато краще.»

 

8. Бінго або Лото

Класична гра, що знайома всім. У цій грі є кульки, що випадають/витягують та картки із випадково впорядкованими числами зазвичай від 1 до 90. Із барабану або мішечка дістають довільну кульку з номером, а кожен гравець перевіряє наявність цього числа в себе в картках. Переможе той, хто першим закреслить рядок зі співпалих чисел. Існують асоціації цієї гри з тими, що грають старші люди, але чим це не варіант гри для сімейної розваги із бабусями та дідусями?

 

9. Хто помиє посуд

Це не лише завжди актуальна суперечка після сімейної вечері, а і гра, що допоможе вирішити цю проблему :) Гравці повинні бути старшими 6 років. Мета гри полягає в тому, щоби позбутися від брудного посуду та столових приладів, що зображені на картках. Плюси в цієї гри очевидні — вона триває до 15 хвилин, її можна грати всієї сімʼєю, а ще весело вирішити побутове питання.

 

10. 5 секунд

Якщо шукаєте розвиваючу розважальну гру для дітей від 8 років, то пропоную обрати «5 секунд». Як стверджує компанія «це чудовий спосіб повеселитися, адже в цій грі потрібно все робити швидко — думати, відповідати та діяти! Мета гри — за 5 секунд, поки тікає таймер, відповісти на 3 питання на картці. Наприклад, назвати 3 десерти, 3 породи собак і т.д. Якщо гравець відповів вірно, він може пересунути свою фішку гральномим полем вперед. Той, хто першим дістався до фінішу, вважається переможцем.»

А ще доміно, “Крокодил”, “Морський бій”, “Правда або дія” для дітей, пазли… Цей перелік можна продовжувати безкінечно, тому пропоную доповнити його у коментарях.

 

- А.

Темы: Свята


Теги: настольные игры, игры, семейный отдых, семейные настольные игры

6 коментарів

  • suzuki 8 грудня 2021, 20:02

    Дякую за підбірку

  • Lynxx 8 грудня 2021, 20:45

    Эрудит. Обожает дочка, которая уже во 2 классе. А со старшей играли много лет подряд, не поддавались!
    Шашки, "Уголки" старые добрые.

  • Legendovna 8 грудня 2021, 21:03

    Лото. Обожаем играть компанией

  • Dariya 8 грудня 2021, 21:23

    Руммикуб

  • Dariya 8 грудня 2021, 21:24 1

    Каркассон

  • Vitalinapl 8 грудня 2021, 22:16

    Ферма

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу