Закарпаття....Палац Шенборнів, Замок Сент-Міклош, Замок Паланок

Усім привіт, не надоїла?! Тоді продовжую.

Описувати буду маршрути, цікавинки на Закарпатті. Можливо, огляди, які я створюю допоможуть комусь цікаво спланувати маршрут не намотуючи між об'єктами великі відстані 

Направлялись ми в сторону Хуста, по дорозі передбачила я три зупинки, відстань між ними мінімальна для того щоб діти не спали 

Першою зупинкою був палац графів Шенборнів, спочатку здається, що можна поламати язика, та насправді не так складно. Я мала уявлення про сам замок, та здивувало мене, що палац і така "махіна" слугує не зовсім палацом. Отже, все по порядку.

Заїзд до замку починається при самій дорозі. До замку на територію можна проїхати, а можна йти своїм ходом. Я була в передчутті, і після дороги в не повних 400км, хотілося вже просто ходити. Рекомендація, там є парк і бесідки, якщо ви з далекої дороги беріть свої бутіки і в гарному парку проведете трапезу. Ціни на 2021р: вхід у палац Шенборнів - дорослий 30/дитячий 15 грн. В'їзд на територію машиною оплачується додатково.

 

Колись романтичній палац слугував резиденцією та мисливським будинком для шляхетної родини графів Шенборнів.

Коли у цих краях не лишилось і натяку на аристократів палац перетворився на санаторій. Зараз він функціонує під назвою Карпати.

 

Замок має казковий вигляд, територія просто чудова. Пізніше читала, що палац Шенборнів неодноразово використовували як знімальний майданчик. Його можна побачити в фільмах «Снігова королева», «Сімнадцять миттєвостей весни», «Доярка з Хацапетівки». Берегвар у сучасних серіалах “грав” французький замок. Також “знімався” у декількох телешоу.

Розбавлю розповідь цікавинками.

Коли туристи всі п'ялились на годинник, я собі почала на нього дивитись, і пробувала зрозуміти, що ж не так.

А виявляється, один із графів більше, ніж полювання, кохав свою красуню-дружину.  Але одного разу  повернувся з полювання раніше і застав кохану в обіймах молодого полковника. Кажуть, коханця було скинуто з  вежі, дружину вигнано, а в палаці на всіх годинниках було стерто цифру 4 – час, коли було розбито серце графа.

Але на найбільшому баштовому годиннику цю цифру відновили, але уже після смерті графа. Тепер кожен турист може пересвідчитись, що “четвірка” виглядає значно новішою за своїх сусідок-цифр.  

Не знаю чи я вірно вичислила ту башту, та на цьому годиннику є 4ка

Є й інші інтерпретації цієї історії/легенди. Всі цікаві по своєму.

Прикрасою парка служить штучний  мальовничий ставок,  коли він був тільки збудований  відтворював контури Австро-Угорської імперії. Зараз він має вигляд лише ставка. Обійшовши його навколо можна знайти зоокуточок, де мешкає кілька звірят.

А ще про водичку, там є джерело. Вода у ньому сповнена гліцерином, кремнієм та іншими мікроелементами, завдяки чому вона дуже гарно впливає на шкіру та організм вцілому.

Давайте я ще легенду напишу, про джерело, так щоб вже сказали, ну вистачить писати :joy::joy::joy:

За легендою, один старий чоловік пішов до джерела по воду і дуже довго не повертався. Коли його дружина вирушила на пошуки, то біля водойми знайшла юнака і лише за одягом впізнала свого благовірного. Виявилось, що чоловік купався у «чарівній» воді й омолодився!

А тепер про ложку гівна у діжці меду.

Я була в 6, якщо не помиляюсь палацах в Польщі. Давно правда, та все ж. І от що я скажу, напевно так як у нас в Україні, буває тільки в нас. Як так можна засрати, при чому у буквальному змісті цього слова такий здобуток минулого. Ну реально, хочеться матюкнутись благим матом.

Санаторій Карпати, це скоріш за все  найбільший санаторій України за територією. Тут лікують майже все, скоріше так, простіше сказати, що тут не лікують, ніж перечислювати, що лікують. І тут, то його біда.

В самому замку, всі люди, яких привозять на екскурсію ходять в туалет, а також сидять лікарі. Всередині не зберегли майже нічого, якщо врахувати, що на замок не нападали, бо він був резиденцією, а не оборонною спорудою.

Хоч туалети там зробили сучасні, та поряд з замком смердить туалетом.

У мене в голові не вкладається, навіщо туалет функціонуючий робити в приміщенні палацу, куди будуть ходити в туалет усі екскурсійні автобуси.На території в 40 на не можна зробити купу функціонуючих туалетів....ну бл:angry:я. Для мене це вибух мізків!!!!!

Наступною нашою зупинкою був замок Сент - Міклош в Чинадієво, який ще називають Замком кохання

Замок дуже старий, побудований у 14 ст.

Фортеця — порівняно невелика будова, якщо брати до уваги попередній нами відвідуваний об'єкт і відповідно наступний. Це двоповерхова споруда зі стінами метрової товщини і двома могутніми вежами

Сьогодні Сент-Міклош — державна власність, яка знаходиться у тимчасовому розпорядженні громадського об’єднання, яке   взяло собі за мету зберегти цю пам’ятку середньовічної архітектури. Хоча мужчина з яким розмовляли з приводу замку казав, що власними силами підтримує один меценат. А в свій час майже зруйнований і майже забутий замок був відреставрований зусиллями одного відомого художника. 

До речі певної такси за вхід у замок нема, лишають добровільну пожертву в сумі 50/100 грн за бажанням.

Сент-Міклош постійно змінював власників — коли земля, на якій він стоїть, переходила в нові руки, до замку в’їжджав й новий володар. Нам це не завжди цікаво, а цікаво легенди та історії про кохання.

Без питань, от вам про кохання:   в 16 столітті в замку зародилося найвеличніше кохання свого часу, за яким спостерігав весь Захід країни. Одна дуже освічена і мужня дівчина 17 років вийшла заміж за князя, і все як буває в буденному житті, жили напевно, щасливо, мала 3 дітей, та була нелюбимою невісткою :joy: . Коли жінці  було вже під 40, вона втратила чоловіка, але вона залишалася блискучою красунею і невдовзі вдруге вийшла заміж за графа, який був на 14 років молодшим. Саме в замку Сент-Міклош вони таємно зустрічалися.

 

На сьогодні на території часто влаштовують різні заходи, фестивалі, рицарські бої. Найбільш часто тут проводять весільні церемонії.

 

В замку перший поверх трохи відреставровано, це верхні фото, а другий у досить занедбаному стані ( нижні фото)

Часто тут влаштовуються різного роду виставки. Гарно! Що ж тут скажеш, але стан будівлі, йдеш і думаєш,чи нічого не впаде на голову :thinking:

Ну і нарешті  остання наша зупинка Замок Паланок в Мукачево – мабуть, найвідоміший і найпопулярніший зі всіх замків Закарпаття. Також це одна з найдавніших фортець в Україні і привертає увагу відразу ж при в’їзді в місто, оскільки замок розташований на горі, велично піднімає його.

Саме із за такого розташування, його складно сфотографувати цілком.

Ступивши на його територію чоловік сказав, "...от, оце я розумію Замок, бо те, що було до, в моєму розумінні, то не замки"

Величний !!!! Ну реально, одні плюси ставлю:

Розміщення круте, великий, відреставрований, доглянутий, багато різних виставок, музейних кімнат....одним словом кожен щось знайде для себе цікавенне

Вид з оглядової площадки

Так виглядають виставкові кімнати. Найбільше до смаку мені прийшлись кімнати де виставлялись картини,  є дуже цікаві роботи. Сашуня була в шоці від кімнати тортур. Історія Мукачево і даного замку прекрасно відображення в міні музеї на території замку. Там є де походити 

Ще одна оглядова площадка.

Описувати більше замок в цьому огляді не буду, бо тут треба писати окремий пост. Скажу лишень, його варто відвідати, бажано з екскурсоводом, але не такий який грузить фактами 4 години, таких не люблю

Покидаємо славний величний об'єкт втомленими, і у мене особисто було відчуття, що я хочу повернутись, за більш детальним вивченням цієї споруди.

А ось і наша точка прибуття. Велятино, Хустського району.

А якщо ви мене читаєте, і ділитесь враженнями, напишу ще багато цікавого. Бо якщо в темі не пишуть, втрачається азарт писати, і є відчуття ніби стараєшся даремно.

Не соромтеся, пишіть, додавайте свої фото, радо поспілкуємось

А ще про Закарпаття можна почитати тут:

Пилипець, детально

 https://kashalot.com/club/post-15892187/

Близько можна поїхати на озеро Синевір, і Колочаву.  Опис тут 

https://kashalot.com/club/post-16703499/

Іза, Хуст, Горінчово 

https://kashalot.com/club/post-45351103/

 

 

Темы: Відпочинок і подорожі

72 коментаря

  • Julia2 24 серпня 2021, 20:52

    Дуже потрібна для мене тема, є в планах на жовтень прогулятись по Закарпаттю/ Карпатах.
    Замок Шенборна - там якась заспокійлива атмосфера для мене ))

  • 7 коментарів
  • Rita_Rita 24 серпня 2021, 23:30

    @Samhayne Ось і люстра з рогами до вашої легенди

    Зображення
  • Samhayne 24 серпня 2021, 23:43

    @Rita_Rita Точно, вона :)

  • Natura 25 серпня 2021, 16:53

    @Rita_Rita :face_with_hand_over_mouth:

  • Lena4114 24 серпня 2021, 21:26

    Не, не надоела, очень хорошо все. И актуально многим

  • Panda 24 серпня 2021, 21:30 1

    Привет, люблю обзоры и фоточки, поэтому спасибо:heart_eyes:
    Какой из замков больше всего понравился (я понимаю, что все разные, но все же?)))

  • 13 коментарів
  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 17:59

    @Panda Запах був ще той, кінець літа, кількість відвідувачів, жара...видно все відіграло свою роль
    Ну і нічого не збережено всередині, для мене це трохи дивно

  • Panda 25 серпня 2021, 21:30 1

    @Rita_Rita Это да... Одна эта несчастная комната с камином и люстрой...

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 21:44 1

    @Panda Просто бачите, якби їх загарбували постійно, а так це ж тупо заміський дім багатіїв, він мав зі всіма примочками перейти у наш час
    Це я так сленгом, щоб типу, виразити свої емоції

  • Elenka2016 24 серпня 2021, 23:42

    Люблю обзоры, спасибо. И дети очень милые:tulip:

  • 1 коментар
  • Elenka2016 25 серпня 2021, 00:25

    @Rita_Rita Нет, я помню Вашу девочку. Она еще танцами у Вас занимается, в голубом пышном платье когда-то Вы ее показывали. В цвет глаз, оч интересная внешность.

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 00:28 2

    @Elenka2016 О, приємно дуже
    Якщо вам до смаку мої обзори, дуже дякую, і рада, що мене читають

  • Elenka2016 25 серпня 2021, 00:28

    @Rita_Rita :tulip:

  • Sanechka 25 серпня 2021, 00:24

    И я люблю такие обзоры, спасибо!! Пишите, дописывайте) хочу ещё с мамой в её отпуск поехать в Карпаты, но ей бы в какой-то санаторий, чтоб с процедурами там, воды попить.. такого типа.

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 00:26

    Перше, що в голову йде, Східниця або Шаян
    Але санаторіїв багато
    Я б двох зайців махом била
    Вибирала б не санаторій, а біля санаторію, якщо за власні кошти, і так, щоб поряд було де розігнатися по екскурсіях

  • Sanechka 25 серпня 2021, 09:09

    @Rita_Rita Теж так думаю)

  • Yustizia 25 серпня 2021, 00:49

    Ніжно люблю Закарпаття в любу пору року, об'їздили вже все по 10 раз. Навіть в Усть- Чорна були, ще в Річку треба з'їздити. Колись в дитинстві в Ужгород поїздом через тунелі. Чотири роки тому робили турне, в відпочинковому комплексі Чорна гора жили. Гарний край!

  • 2 коментаря
  • Yustizia 25 серпня 2021, 09:07

    @Yustizia Всі місця паломництва туристів нам мало цікаві, вже багато разів були, а якісь закапелки, старі церкви, села вишукую і їдемо на пошуки. В Усть-Чорна гарно - старе поселення німців на ріці Тересва, є стара пекарня на дровах, водопад, варто відвідати але дорога вбита, важко добиратися.
    В Ужгород, Мукачево на каву заїжджаємо.

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 15:19

    @Yustizia Класно, побільше вам незнайомих місцин з гарними дорогами!!!!

  • Yustizia 25 серпня 2021, 16:41

    @Rita_Rita Дякую.

  • LelDi 25 серпня 2021, 09:51

    :heart:

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 10:25

    :rose:

  • femidau 25 серпня 2021, 09:58

    Дякую за відгук. Обожнюю Закарпаття. Мрію жити там

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 10:28

    Будь ласка
    У мене чоловік теж
    А я ні, особливо не хотіла б в селі жити
    Це при тому, що Карпати я обожнюю

  • femidau 25 серпня 2021, 10:57

    @Rita_Rita В мене навпаки, ми з малим хочемо, а чоловік ні.

  • Marinika 25 серпня 2021, 11:16

    Обожаю Ваши обзоры)))многое для себя сохранила,тоже любим такие путешествия,спасибо большое!)

  • Rita_Rita 27 серпня 2021, 19:07

    Дуже приємно бачити такі слова, дякую, що читаєте

  • Proektant 25 серпня 2021, 14:58

    Обожнюю ваші описи) Саме з Вашою допомогою (писала в особисті))) склали собі маршрут і провели незабутню відпустку (побували Львів - Сколе (Тустань, водоспад Камянка,і взагалі саме місто Сколе нам дуже сподобалось) - Мукачево (замки, Берегово, новий аквапарк у Мукачево)

  • Rita_Rita 25 серпня 2021, 21:47

    Я щиро рада, що змогла хоч якось допомогти
    Підкажіть як добирались на екскурсію в Мукачево, шмат дороги, а мені пам'ятається ви були без авто

  • Proektant 26 серпня 2021, 07:33 1

    @Rita_Rita В Мукачево зі Сколе на поїзді. З Мукачево самі з автовокзалу їздили в Берегово. Паланок на маршрутці, а Мінклош і Шенборн знайшли на силу екскурсію, нас приєднали до туристів з Одеси. Взагалі зрозуміла що в Мукачево без машины краще не їхати, екскурсійний бізнес не розвинутий , як в Трускавці чи Яремче, поїхати навколо є куди, але нічим( навіть в теж Косино немає автобусів, а таксі дорого

  • Natura 25 серпня 2021, 16:54 1

    Спасибо за обзор и фото

  • Rita_Rita 27 серпня 2021, 19:09

    Ох, вас би туди з вашими вміннями і баченням красивого ...було б мега супер

  • Stihiya 27 серпня 2021, 19:11

    Большое спасибо за обзор!) Спасибо, что поделились, очень интересно)

  • Rita_Rita 29 серпня 2021, 19:35

    І вам дякую, що читаєте, я нарешті дописала свою розповідь :wink:

  • IuliiaD 29 серпня 2021, 19:53

    Я согласна с этим абзацем на все 10000%
    « була в 6, якщо не помиляюсь палацах в Польщі. Давно правда, та все ж. І от що я скажу, напевно так як у нас в Україні, буває тільки в нас. Як так можна засрати, при чому у буквальному змісті цього слова такий здобуток минулого. Ну реально, хочеться матюкнутись благим матом.»
    Я была в большем количестве замков в Европе и выйдя с территории сататория Карпаты у меня было очень подавленное настроение (((( на Ваших фото он красивее , чем в Реале ((( разруха , просто ждут, когда завалится (((( и территория на 3 . Мы неделю назад приехали с Карпат были в этих местах + замок в золочеве…. Ужасно (((( нет рекламы на трассах толком, мало активностей , в Мукачево куча залов закрыто . Никто не заморачивается ради сохранности и привлечения туристов (((( больше всего понравилось- крепость в Каменец- подростком :thumbsup:

  • 6 коментарів
  • IuliiaD 29 серпня 2021, 20:49

    @Rita_Rita Мне в Польше очень понравился замок Ксендз. Там парк шикарный и тоже куча интерьеров внутри . В Германии замки :fire::fire::fire: и тд. Даже в Румынии намного лучше , чем у нас . Просто наплевательское отношение.

  • Rita_Rita 29 серпня 2021, 20:55

    @IuliiaD Ще про камін, люстру і сходи забули :joy::joy::joy::joy:

  • Rita_Rita 29 серпня 2021, 20:55

    @IuliiaD Я мрію побувати в різних замках, різних країн

  • Svetylia 7 вересня 2021, 17:27

    Дякую за пост, за деталі, рекомендації!
    Поки що складно орієнтуюся бо переїхала під Луцьк нещодавно, до того ніколи в цій частині країни не бували.
    Побувавши у Яремче, Львові та околиці можу сказати, дуже гарно, захоплююче, надихає, заряджає, плануємо нову подорож тому із задоволенням читаю ваші пости! Дякую

  • 1 коментар
  • Svetylia 16 вересня 2021, 20:33

    @Rita_Rita Дякую, так, двоє дітей, - син 10р і дочка 3р)))

  • Rita_Rita 16 вересня 2021, 22:21

    @Svetylia Пишу, що на Зх Україні, що як правило їздять на екскурсії
    Олесько, Золочів, Підгірці
    Жовква, Крехів, Страдч, печера Кришталева
    Хотин, Кам'янець Подільський
    Червоногруд ( в назві не помилилась)
    В Тернополі сплави класні організовують
    Трускавець, Моршин, Дрогобич
    Закарпаття і Прикарпаття це взагалі окрема тема
    Поблизу Дубно, Тараканів

  • Rita_Rita 16 вересня 2021, 22:23

    @Svetylia До неділі Волинська Голандія зараз якраз
    .
    А дітям буде цікаво Оленяча ферма у Радовичах Турійського району

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу