Без темы

Може хтось стикався з такою ситуацією, які потрібні документи для оформлення опіки над бабусею,вона в мене після інсульту 

5 коментарів

  • Anjik 13 вересня 2016, 22:30

    Вам необходимо обратиться в орган опеки и попечительства по месту проживания бабушки. Насколько я в курсе,опекун назначается плтрешентю суда,но с привлечением этого органа как стороны по делу. Кроме того,если бабушка одинокая и в физически плохой форме, мне говорили,что решением данного органа назначают опекуна. В любом случае, сходите лучше, узнайте,довольно сложный вопрос,редко кто сталкивается...

  • Коментар видалено

  • Anjik 13 вересня 2016, 22:51

    Вам знадобиться
    Паспорти заявника та опікуна
    Заява опікуваного
    Довідка з місця проживання
    Згода близьких родичів на опіку
    Медичний висновок про стан здоров’я заявника
    Акт обстеження житлово-побутових умов
    Інструкція
    . 1
    Патронаж встановлюється над старезною, хворий або немічною бабусею. При патронажі укладається договір довірчого управління майном. Якщо ж пенсіонерка визнана частково або повністю недієздатною, то необхідна повна опіка. Крім перерахованих вище документів від потенційного опікуна будуть потрібні позитивні характеристики, довідки з місця проживання, відомості про стан здоров’я, відсутність важких захворювань, заяву і згода його близьких родичів. Закон чітко прописує, як оформити опікунство і в якому порядку. Крім того, фахівці з органу опіки підкажуть, які папери потрібно подати додатково.
    . 2
    Після того як зібрані всі необхідні документи, заявник та підопічний подають у відділ опіки дві заяви. Співробітники соціальної служби перевіряють їх достовірність. З цією метою вони виходять за місцем проживання, оглядають житлові умови опікуна й опікуваного. Закон надає їм термін для розгляду заяв 30 днів. Якщо немає ніяких сумнівів, виноситься рішення про встановлення опіки чи патронажу над бабусею. Останнім часом почастішали випадки шахрайства з людьми похилого віку та безпорадними людьми з метою привласнення їх житлоплощі. Тому потрібно готуватися до суворої перевірці.
    . 3
    За наявності підстав відділ опіки має право патронажну опіку не встановлювати. Рішення про відмову можна оскаржити в райсуді в порядку позовного провадження. Якщо бабуся психічно нездорова, то перед подачею заяви необхідно провести судово-медичну психіатричну експертизу. Це необхідно для визнання її недієздатною за рішенням суду. Експертиза проводиться за згодою хворої. Але якщо стан її здоров’я не дозволяє це зробити, то проводиться примусова госпіталізація за направленням районного психіатра. Протягом 3 днів після встановлення опіки складається опис майна, що належить опікуваному. Ця процедура проводиться у присутності свiдкiв.

    . 4
    Потім оформляється договір опіки. За рішенням сторін він може бути оплатним за рахунок опікуваного. Можливе призначення невеликого посібника. Патронаж, як правило, здійснюється безкоштовно. Органи опіки будуть регулярно відвідувати літньої людини і перевіряти, як здійснюється турбота про нього. Якщо надійдуть скарги, то опікунство чи патронаж будуть припинені. Вибрати кандидата в опікуни або патронатори стара бабуся може самостійно. Патронатора можна поміняти або повністю усунути від обов’язків, якщо бабуся напише відповідну заяву. Основні права та обов’язки опікуна встановлені в цивільному законодавстві.
    . 5
    Так, піклувальник зобов’язаний здійснювати турботу про опікувати. Це стосується не тільки особистих потреб літньої жінки, але і її майна. Якщо треті особи намагаються зловживати правами пенсіонерки, опікун зобов’язаний припиняти їх дії і вживати заходів для збереження майна. У разі зміни місця проживання бабусі, органи опіки повинні бути про це проінформовані. До речі, закон не вимагає, щоб опікун жив разом з старезної жінкою. Досить регулярно відвідувати її і допомагати по господарству. Органи соцзахисту вправі контролювати дії піклувальника. Наприклад, вони можуть попросити звіту про витраченої пенсії.
    . 6
    Оформлення опіки не дає права спадкування після смерті опікуваного. Крім того, ні опікунство, ні патронаж не пропонують жодних пільг для опікуна. Все робиться на добровільній основі. Повний опікунство над недієздатною бабусею означає, що її помічник буде здійснювати від її імені всі угоди, розпоряджатися її майном. При патронажі на вчинення всіх дій необхідна згода престарілого. Опікуном або піклувальником може бути будь-яка особа: як родич, так і стороння людина.
    . 7
    Бувають ситуації, коли виникла необхідність у призначенні піклувальника, але немає підходящої кандидатури. До призначення опікуна за нужденним людиною наглядатиме орган опіки та піклування, як офіційний представник пенсіонерки. Опікунами, як правило, стають родичі.

  • Vladik 13 вересня 2016, 23:48

    Дякую,а опікунові буде нараховано стаж

  • Anjik 14 вересня 2016, 18:59

    Честно говоря насчёт этого не уверена,знаю,что если работает,то предоставляют дополнительные дни оплачиваемого отпуска

  • Vladik 14 вересня 2016, 19:02

    Дякую

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу