Тестове завдання на етапі співбесіди. Варто?

Ох, цей надскладний процес job search(( 

Зараз перебуваю в активному пошуку роботи. Дуже складно знайти більш-менш нормальну пропозицію. Один з потенційних роботодавців (рекламне агентство) запропонував зробити тестове завдання, а саме - оформити в повноцінну презентацію деталізований опис комплексу інструментів PR-кампанії для конкретного бренду, з таймінгом активностей, бюджетом тощо. І лише після цього мене, можливо, запросять на співбесіду в офіс. Поки що розмова була лише з представником рекрутингового агентства.

От я й задумалась, чи варто братись за такі тести? Наскільки серйозним є підхід роботодавця до найму працівників у цьому випадку? Їхній аргумент: по резюме ми ж не можемо зрозуміти, що ви собою представляєте. Але ж є портфоліо, до того ж при розмові можна змоделювати рівень компетентності кандидата. Ще один мінус - неофіційна робота у період випробувального терміну. Досі я відразу відмовлялась від якихось тестів, та ситуація критична на ринку праці.

Темы: Робота і кар*єра

70 коментарів

  • Oksana_S 12 березня 2021, 12:23 3

    Я собі уявляла, що тестове після першої скрмнінгової співбесіди. Хоча, може реалії змінюються. Може тут є рекрутери щоб прокоментувати.

  • 5 коментарів
  • akunamatata24 12 березня 2021, 14:31 2

    @Irenn Вистрілило , але я не затрималась . Відношення керівництва було жахливим , принизливим . А десь мене умови не влаштували .
    Можливо ще щось цікаве знайдеться , зачекайте )

  • Irenn 12 березня 2021, 14:36

    @akunamatata24 Дякую! Так важливо потрапити у потрібне місце. Головне - дочекатись потрібного час)

  • Ksenya 13 березня 2021, 12:01 1

    @akunamatata24 Ищут халявные идеи и выполненную работу. Потом и отношение такое к людям

  • Azalia 12 березня 2021, 12:26 33

    Такое задание должно быть оплачено !

  • Irenn 12 березня 2021, 12:30 26

    От і я до цього схиляюсь. Змахує на "без лоха и жизнь плоха".

  • akunamatata24 12 березня 2021, 14:17 2

    @Irenn Ага , напишіть зробіть , а таких як ми купа людей зроблять це ТЗ і готова робота ...

  • Коментар видалено

  • Irenn 12 березня 2021, 12:31 2

    Дякую! Інтуїція мені підказує те саме.

  • IuliiaD 12 березня 2021, 12:32 11

    Как-то круто для тестового задания . Это не международное агенство ?

  • 9 коментарів
  • Irenn 12 березня 2021, 21:05

    @Natali_30 На щастя, компаній з таким підходом переважна більшість. ТЗ у своїй практиці зустріла кілька разів, але так, їх давали уже після співбесіди. А тут формулювання від рекрутингового агентства: ми перешлемо ваше резюме разом з виконаним (чималеньким) завданням HR-директору рекламного агентства.

  • Natali_30 12 березня 2021, 21:12 2

    @Irenn Ну тут, швидше за все, та сама агенція хоче склепати пропозицію для клієнта за рахунок таких от ТЗ

  • Irenn 12 березня 2021, 21:25

    @Natali_30 Дуже схоже на це

  • Profesora 12 березня 2021, 13:09 2

    Це два в одному, так би мовити, це і збір інформації БЕСКОШТОВНИЙ свого інструментарію професійного, ну і якщо повезе найдуть професійного бруліанта. В мене питання, якщо така крута компаха, чому аутсортс по найму, бо внутрішній рекрутинг набагато якісніший, може це якраз і є складання резерву пулу кандидатів, а щоб відбити затрати на агенство, дають таке складне завдання, щоб мати вже готові інструменти, це така актуальна кров з передової і креатив, а тоді ці напрацювання будуть використовувать самі.

  • 14 коментарів
  • Irenn 12 березня 2021, 15:24

    @Profesora Щодо оплати, то часто видається, наче роботодавець боїться завищити очікувану ставку: а раптом кандидат погодиться на значно менший оклад? З іншого боку, це може бути тестовим питанням кандидату щодо оцінки себе ним самим. Яка мета насправді?

  • Profesora 12 березня 2021, 15:47 1

    @Wild_fairy Якщо вам на ваше запитання не дають чітку відповідь, то задавайте уточнююче запитання))) вам головне отримати свою відповідь, а то вам скащали ні, а ви і ковтнули, ні лялі))) ми спитаємо по іншому. Можливо недавання інфо по телефону має свою логіку, таке також може бути, і можливо якщо логічно вам пояснять, то все ок і ви погодитись йти далі з цією компанією. Розумієте, презентація компанії починається з першого алло, добрий день, ви шукаєте роботу))) і всі ті діалоги, які з вами будують це вже все корп культура, як розмовлять, що кажуть. Ці всі детальки дуууже важливі, і саме головне ви можете задавати ВСІ питання, і дуже уважно слухати відповіді, якщо вам логічно і нероздратовано відповіли на цьому етапі, чому етапі, чому щось не розказують по телефону, то все ок, але якщо якась тьотя роздратовано вам незнайомці вже щось фиркає, вам, як можливому майбутньому кандидату на ваше природнє бажання знати більше про вакансію, щоб прийняти осознане рішення, а чи вам те потрібно, то що вона буде казати, якщо ви будете там працювати)) ви ж по хорошому, економити їх час і гроші, бо тільки на очній співбесіді виявиться, що все вам не підходить, а так це все можна проговорити по телефону, і основні незручності при цьому це затерпла жопа ваша і рекрутера)))

  • Profesora 12 березня 2021, 15:58 1

    @Irenn Якщо це не сдельна оплата, яка залежить від багатьох факторів, то звичайно всі, хочуть зекономити))) але у всіх компаній є "вилка" зп, тому всі і питають а що ви хочете, бо якщо кандидат гуд, то можна верхню межу вилки платити, або і трохи вищу, якщо дуже хочеш цього кандидата, іде вже торг))) але є ще й бонусна програма, якщо є, і там можна грати, і показувати, що дивись ти на бонусах можеш мати, тому фіксована така, меньше ніж ти хочеш, але за рахунок бонусів все буде ок))) а бонуси то вже як заробиш, тобто тре гребти, що для компаніїї гуд.

  • Wild_fairy 12 березня 2021, 13:20 7

    по-моему это бесплатная работа называется. У мужа недавно брали дизайнера на работу, сперва собеседование, портфолио, мини-задание тестовое по итогам собеседования, не целый проект, а потом уже взяли на испытательный срок

  • 5 коментарів
  • Wild_fairy 12 березня 2021, 14:34

    @Irenn ну да, подозрительно

  • Profesora 12 березня 2021, 14:40

    @Irenn Ну глобально, не підозріло))) просто вони використовують ситуа цію так як ім зручно))) навіщо бігати за кандидатами, якщо кандидати і так на все згодні. Та ще й дадуть безкоштовно свої знання)))

  • Profesora 12 березня 2021, 14:43

    @Profesora Це коли кандидат один на ринок, то всі компанії за ним ганяються))) і на чартерному літаку привезуть, а якщо ринок переповнений, то просто збирай вершки)))

  • pyshna_zhorzhyna 12 березня 2021, 17:04 1

    Напишу досвід мого чоловіка. Рівень-топ-менеджер. Місто невелике, його знають. Проходить співбесіду в одну компанію, одну, другу, на третій дають завдання. Дуже детальне, по ходу практично бізнесплан з цифрами і розрахунками. По факту, це і є суть майбутньої роботи скорочено. Відмовляємось. У відповідь - відро лайна і істерика. Не жалкує. Роботу знайшов іншу. Але, якщо завдання, як кейс, впевнена-це допустимо, а якщо хочуть мати виконаний кусок роботи з цифрами і прорахунками - то по ходу на халяву. Тим більше, що не оформляють на в/т. Це шок контент.

  • Irenn 12 березня 2021, 17:19 1

    Дякую, що поділились досвідом. Ще одне підтвердження, що, здебільшого, так чинять недобросовісні компанії. Питання оформлення посіяло основний сумнів.

  • Ioaana 12 березня 2021, 20:25

    Ми беремо всіх на співбесіду по тестовому завданні, правда не в такому обємові.

  • Irenn 12 березня 2021, 20:41

    Який напрямок роботи? На всі посади? Кандидат приходить на первинну співбесіду з попередньо виконаним ТЗ?

  • Ioaana 13 березня 2021, 06:11 1

    @Irenn Відновлювальна енергетика, первинна з рекрутером проходить. А перед співбесідою вже з нашим hr треба зробити тестове завдання. Так на всі посади

  • Irenn 13 березня 2021, 09:18

    @Ioaana Зрозуміло. У вас специфічна галузь, тож такий підхід, можливо, повністю виправданий.

  • Komonata 12 березня 2021, 22:34 1

    С одной стороны, это наглость: от вас огромный объем работы, от них только ВОЗМОЖНОСТЬ провести собеседование. С другой стороны, хорошие кандидаты могут отсеяться автоматом на этом этапе - далеко не каждый настолько не ценит своё время, чтобы делать такую работу бесплатно. А выбирать будут из того, что получат, поэтому для вас это в плюс.
    Но о рекрутерах сложилось бы впечатление не очень. А если рекрутеры согласуют технику отбора с работодателем, то и работодателю нужны исполнители, готовые пахать за бесплатно.
    Врятли так просто собирают идеи проектов, мне кажется, это только как бесплатное дополнение, но о рекрутерах я бы тоже посмотрела информацию, если нет инфо о работодателе. Ну и конечно, перед выполнением работы обязательно позвонить и всё подробно узнать о работодателе, задать конкретные вопросы: как давно на рынке, штат, направления, кто клиенты и тд

  • Irenn 13 березня 2021, 09:15

    На усі питання рекрутер відповів посиланням на сайт агентства. Там, в принципі, одразу склалось враження про рівень підприємства. До того ж, дівчата вичислили, що деяких солідних клієнтів агентство приписало собі нечесно.

  • irenika 12 березня 2021, 22:56 1

    А можна якось у вашій ситуації дізнатися, чи це реальний бренд і чи потрібно зараз цьому брендові те, що від Вас хочуть?
    В мене досвід співбесід в іншій сфері (редагування). Так, в усіх серйозних журналах було досить серйозне тестове завдання (іноді після співбесіди, іноді одночасно, так би мовити). В усіх випадках давали реальні тексти, але тільки ті, які вже були надруковані, тобто скористатися результатом моєї роботи було неможливо. І тільки в одній дали завдання, подібне до Вашого (обробити потрібну фірмі інформацію), і то там мені пощастило, поки я роздумувала)) бо керівника кудись викликали, а мені добра душа "нашептала", що таким чином вони клепають книжку: дають кандидадам як тестове завдання, а потім використовують зроблене.

  • Irenn 13 березня 2021, 09:07

    Реальний бренд з посиланням на сайт, детальною вихідною інформацією. Йдеться про окремий продукт конкретного бренду, про який потрібно сформувати позитивне враження.

  • irenika 13 березня 2021, 10:53 2

    @Irenn Мені здається, що у Вашому випадку таким чином просто набирають собі ідеї.

  • Irenn 13 березня 2021, 10:56

    @irenika Теж склалось враження, що розрахунок на наївних людей.

  • Nika_Polska 12 березня 2021, 23:21 1

    Развёрнутая теоретическая часть: Кейс как правило нормальная практика. Кейсы есть в коле, Самсунге, пирамиде, карлзберг, мхп, беко, Боржоми и компания, шел это только на вскидку, что вспомнила. Но не везде кейсы адекватные, адекватный это какие-то виртуальные вводные данные и запрос на просчёт/моделирование ситуации, оценка какой-то коммуникации и тд. Если просят с нуля что-то сделать - пусть идут нахуй.
    Кейс обычно в самом начале или после ХР. Потому что если человек не справился, то дальше его пускать нет смысла, в самом конце кейсы не делают.
    Кейс необходимо защищать. И тут самый простой способ определить, что происходит - спросить когда защита. Не факт, что хотят ваши идеи украсть, просто не всегда в компании понимают суть бизнес процесса.
    А ещё во многих компаниях бывают после кейсов тесты.

  • Nika_Polska 12 березня 2021, 23:22 1

    Краткий ответ по сути: шлите нахуй.
    Детальный план на время бабло и инструмента это ту мач ту мачный

  • Irenn 13 березня 2021, 09:11

    @Nika_Polska Ті бренди, які Ви назвали, це, звичайно, вищий ешелон компаній, куди можна постаратись, щоб потрапити. Принаймні, знаєш, куди йдеш, і розцінюєш такі співбесіди як гарний досвід у комунікаціях з роботодавцями. І то, я впевнена, там рекрутери по іншому працюють, ніж у містечкових рекламних агентствах, які ціни собі не складуть.

  • Fotiniya_777 13 березня 2021, 11:53

    Как-то слишком много для тестового. Но моя подруга так устраивалась в рекламное агенство- сначала до собеседований просили написать продающую рекламу на определенную тему, а потом уже шла в офис на собеседование

  • Irenn 13 березня 2021, 12:12

    Можливо, для рекламних агентств - це звичайна практика. Написати рекламний текст- це норм, а розробити комплексну PR-стратегію з детальними тактичними кроками, інструментами, бюджетом, означеними особливостями комунікацій зі ЗМІ просування продукту - якось занадто.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу