12 місяців...як колись вони називалися нашими предками

Видавництво «Книги – ХХІ» м. Чернівці. Купляла на розкладці з літературою "Свічадо"

 В даній книзі дитина не просто отримує знання про зміни в природі, про пори року, а вчиться уважно придивлятися до неба, до землі, прислухатися до тварин, птахів, комах, дерев, кущів і квітів. Цікаво ведеться розповідь про місяці року, які споконвіку мали по декілька назв. Колись українці склали свій традиційний календар, де кожен місяць мав свій символ. Авторка заглиблюється в українську давнину, змушує дитину милуватися кожним словом рідної мови, вслухатися в нього.

"Кажуть, що ми, українці, з"явилися з роси, тому і стали згодом росами або руснами.Того, хто вперше виорав ниву, назвали Орієм. А потім почали давати імена всякому земному створінню, усім явищам природи. Люди уважно придивлялися до неба, землі, прислухалися до тварин, птахів, комах, дерев, кущів і квітів. Неважко було помітити, що весна, літо, осінь і зима щороку приходять на землю в одну й ту ж пору. Про них так і казали: „Пори року...”А от з місяцями, яких, як ви знаєте, дванадцять, була морока. Йдеться про те, що кожен із них споконвіку мав по кілька означень.Візьмемо для прикладу перший місяць осені. Ось як про нього щебетала маленька Ластівка:– Всі збирайтесь, хто достоїн, у вирій нас гуртує РОЄН.Й одразу її родичі, тобто ластівки міські, сільські, берегові, збирались у зграйки, роїлися в теплі краї.Лосі нікуди не мандрували, але вони також купчилися на узліссі й кричали:– Наче вітерець-пустун, кличе нас на бій РЕВУН."

декілька сторінок для ознайомлення з текстом


Теги: книги, 12 мсяцв

7 коментарів

  • yayamp 8 липня 2016, 16:44

    Если честно, не очень люблю такие рисунки... А текст тяжеловат для ребенка, пожалуй. А на какой возраст идет эта книга?

  • mamakost11 8 липня 2016, 16:59

    не пише, думаю для шкільного віку.

  • Tanya_mother_Sasha 8 липня 2016, 18:02

    обложка не очень. Не нравится, когда так слова коверкают. А вообще, в детстве очень любила этот альманах.

  • mamakost11 8 липня 2016, 20:51

    ви плутаєте, це окрема книжка, а не альманах

  • Irina_ilovebooks 8 липня 2016, 22:57 1

    У Вас такие необычние книги! Спасибо, что показываете! А я все ищу про времена года на украинском, но больше энциклопедического формата, легче для восприятия малышам

  • mamakost11 9 липня 2016, 11:22

    подивіться РІК У ЛІСІ від ВСЛ

  • Irina_ilovebooks 9 липня 2016, 13:44

    Та ні. То просто віммельбух. І він мені не подобається( http://www.labirint.ru/books/424340/ ось такого плану хочу, але українською)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу