Книголіто-2020, 6 і 8 р.

Трішки із запізненням, але покажемо наші книжечки, які ми читали з хлопчиками влітку.

Тобто лише максимально текстові. Багато улюбленого читаємо і перечитуємо постійно  - кроликів, панаму, потяг-дрімотяг, груфало, що роблять коти, сплет... Коли в хаті діти, то книжки-картинки та найтепліші дитячі книги будуть постійно і скрізь і по колу, навіть коли в активному ходу повісті й об'ємні казки. 

1. Всеволод Нестайко. Найновіші пригоди Колька Колючки та Косі Вуханя.

Мої діти дуже полюбили Лісову школу, і сварили мене, що я не одразу згадала про її продовження. Це величенька книжка, і не є повістю. Більшість оповідань написані від морди лиця Косі або Колька. В них тут і баба Яга, яка стала хорошою і тепер викладає в Лісовій Школі, і нові звірята-герої, і боротьба "старих" героїв зі своїми слабостями. Не така крута (на мій погляд), як Лісова школа, але малим сподобалась, то й супер. Книга проілюстрована дітьми, хлопців це вразило і порадувало.

2. Галина Малик. Вуйко Йой і Лишиня. Вуйко Йой і Страшна Велика Кука. Грані-т.

Гарна казка-повість, пречудова українська мова, дітям було цікаво, герої їм дуже полюбились. Отримали насолоду від читання.

3. О.Пройслер. Привиденя. Махаон.

Ну такеее.. Прочитали з молодшим сином, він сам обрав і приніс, слухав уважно. Але, здається, розумів хіба половину. Думаю, йому було просто приємно читати з мамою одну на двох книгу (без брата). Малюнки жахливі, як і у всій серії (на фото обрала щось трішки краще). Зараз читаємо Водяничка, ще жахливіші малюнки((.

4. Володимир Читай. Історії Чарівного лісу. ВСЛ.

Любимо її - гарна і цікава для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Чудові ілюстрації. Цього разу Іванко читав її самостійно, прочитав із задоволенням і досить швидко. Колись побачила в куми, влюбилась разом зі старшим сином і вирішила, що нам терміново треба. Якраз той випадок, коли маєш можливість тісно познайомитися вживу і отримати найбільш правдиві враження.

5. Пітер Браун. Дикий робот. Віват.

Синок прочитав її самостійно, і кожну главу переказував, чекає на продовження. Чудова для самостійного читання молодшим школярам. Сама повість досить спокійна, є місця для роздумів та обговорень. Хороша книга.

 

6. Алла Потапова. Що за буквами стоїть. Фенікс.

Меншенький обрав її, приніс і тиждень вимагав читати лише її. Не знаю, що там він у ній знайшов, наче ж сучасна дитина, яка росте на цікавих казках та гарних малюнках. Але йому подобалось. В книзі - історії на кожну літеру, які розказує дідусь онуку, а мудрий кіт Баюн їм допомагає в цьому. Авторка відома ("Молочний зуб дракона Тишки" та ін).

7. М. МакДоналд. Джуді Муді йде до коледжу. ВСЛ.

Нарешті в нас з'явилась 8-ма частина цієї пречудової серії (а також 9 і 10, але вони в процесі читання). Синок читав самостійно і переказував. Серія не потребує реклами, вона просто класна. Мені дуже подобається, як авторка показала важливість дитячих емоцій і дбайливого до них відношення.

8. Конамі Каната. Чі. Життя однієї киці. Том 1.

Книгу про Чі вручила особисто меншенькому, він одразу став її фанатом, чекає, коли порадую його продовженням. В нас лише одна частина, дуже-дуже сподоаблось. Такий добрий і життєвий дитячий комікс про родину і котика. Поки фоткла книги, підловила синочка, як він уважно  і самостійно читає улюблену історію.

знайомство котиків

9. Павел Калмыков. Королятник или Потусторонним вход воспрещен. Азбука.

На жаль, українською її немає. Повість пречудова, прочитали із задоволенням, хоч вона, здається мені, більше на вік 9-10 роів. Ні, нічого складного, але така атмосфера. Планета Бланеда охоплена війною. Щоб не постраждали королівські дітлахи, їх відправлено в  єдине мирне місце - в Королівську школу-інтернат. Там відбуваються усі їхні пригоди (страшилки один ордному на ніч, викрадення та порятунок принца, лякання хлопцями дівчат і навпаки, зустріч зі справжнім, але дуже милим, Привидом, заколот проти школи і багато іншого. І, звісно, діти можуть те, що не під силу дорослим. Чудова і розумна казка з гарним теплим гумором.

Показувала її тут.

 

10. Д. Мамін-Сибіряк. Оленчині казки. Ранок.

Спокійні теплі казки з нашого дитинства. Дітям дуже подобаються, прочитали влітку цілком, але періодично просять перечитати ту чи іншу казку.

11. Гурам Петріашвілі. Казки дідуся Гурама для маленьких і великих мрійників. ВСЛ.

Це справді казки для мрійників - великих і маленьких.А, точніше, для читання і обговорення з дорослими. Зовсім не дитячі. Нас вони зачарували і дуже сподобались. Це було щось таке, чого раніше не читали. Красиво показати не можу, але оформлення дуже вдале і по духу книги.

12. Іан Вайброу. Капосна книжка Малого Вовчика. Геройська книжка. Школа привидознавства. ВСЛ.

Ой, які ж вони класні! Я все не втрачала надії, що в нас вони підуть, і дочекалась. Є в нас одне чарівне місце - кухня. Там читається все. Якось ми кілька днів читали дорослу збірку поезій Ліни Костенко. Нічого більше не було, зате була спека, по якій дуже ліньки іти до хати за чимось іншим. І що ж? Слухали уважно і просили ще. Так і з Вовчиком вийшло. Лежав на кухні і терпляче (недовго) чекав свого часу. Діти миттєво втягнулись, захопились, полюбили. Не можна не заспівати оду перекладачу О.Стаднику. Саме він і робить ці книги такими кльовими. Геніально інтерпретує подачу в суто українську. Наприклад, вовки зустрічають в лісі пластунів з табором (ясно що в оригіналі то були не пластуни). Вислови, пісні, віршики - все теж суто українське і дуже з гумором.

13. Джеремі Стронг. Гармидер у школі. Мій тато і зелений алігатор. Мій братик - телезірка (Знамениті сіднички мого братика). ВСЛ.

На початку літа спробувала завантажити на електронку Гармидер та почитати з дітьми. Книга зайшла на ура. Раніше я й не знала нічого про цього автора та його книги. Ми придбали все, що змогли, і отримуємо велику насолоду. Книги про сімейку Ніколаса не були б такими класними без того ж нашого Ореста Стадника, що і Вовчик. Знову неймовірно вдалі українські вислови, пісні, які однозначно в  оригіналі були іншими, та інші приємні моменти, які роблять текст шикарним для українського школярика.

Гармидер у школі. Гармидер - це прізвище вчительки на підміну. Вона приїжджає на уроки на швидкій допомозі з мигалками та сиреною, все як має бути. З собою завжди має купу сумок і торбів, половина вмісту яких висипається по дорозі, але тієї половини, що лишається, завжди вистачає, щоб утнути з учнями щось неймовірне. Там, де Гармидер, зникає нудьга і сірість, директори згадують як це - бути дітьми, а на обличчях дітей розквітають щасливі усмішки.

Мій тато і зелений алігатор. Перша книга про сімейство хлопчика Ніколаса. Він має смішнючого тата, глухувату бабусю, маму, яка має от-от вибухнути та всіх годує сосисками, алігатора Хрума та занудного сусіда,  при появі якого тато голосно кричить: "Марсіани атакують!" Або ж співає: "Гей, там, на горі, марсіани йдуть"))). А, ще ж їхня бабуся виходить заміж за байкера... на повітряній кулі.

Мій братик - телезірка. В родині Ніколасів народжуються близнята. Витрати ростуть. Родина намагається втриматися на плаву і заводить невеличке хазяйство з козою Посмітюхою, курами і городчиком. На козячому хліві написано: "Землю - селянам, Марс - маріанам!", а все їхнє добро охороняє  черепаха Шумахер. Але трапляється щось ще краще за козу і курей - сіднички одного із близнюків стають знаменитими.

13. Олег Буцень. Солодкий дощ. Школа.

Просто збірочка оповідань про дітей. Хороші, без моралізаторства, діти їх люблять, періодично читаємо знову і знову. Колись її трішечки показувала.

 

14. Ф. Баум. Американські казки. Знання.

Казки не зовсім дитячі, дещо я пропустила, але Іванко наш дуже любить різноманітні казки, книгу вподобав і слухав із задоволенням. Вона справді прикольна).

Наче і все. Дякую за увагу та Ваші цікаві дописи!

49 коментарів

  • Irina_ilovebooks 2 жовтня 2020, 11:26

    Дякую дуже за чудовий огляд. Треба терміново Джуді купувати. І Казки дідуся Гурама зацікавили

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 12:03

    Дякую, Іринко! Добре, коли допис в нагоді). Джуді я б дуже радила, але також чула, що не всім пішла. Хоча я думаю, що в 95% вона іде, бо просто не може не піти.

  • Oksana_Kh 2 жовтня 2020, 11:48

    Наталю, величезне дякую за допис! Дуже-дуже цікаво! Дикого робота читали з дітьми і трішки Стронга (ту, де братик телезірка) - суперові! Вуйко Йой теж маємо, треба перечитати. Колись сподобалась нам з Максимком) До Пройслера ще не брались

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 12:01

    Оксанко, чудово ділитися враженнями та обговорювати книги). Багато черпаємо з твоїх оглядів. Багато хапаємо по твоїй наводці. Як от Чі, наприклад).
    Пройслер - спокійний і трішки нудненький).

  • zoria_zaycheska 2 жовтня 2020, 17:52

    @Kosmonatka ооо, у мене Пройслер був зачитаний до такого б/в, що ого....років так із 6-7 до 12 (самостійне читання)..але про Маленьку відьму більше подобалося. У мене збірка

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 17:55

    @zoria_zaycheska Так, але тоді і книги інакше сприймались, і ми були іншими, та й мої погляди/враження від книги дуже суб'єктивні.

  • Mama_Ollya 2 жовтня 2020, 12:20 1

    Крутяк!!

  • 1 коментар
  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 13:39

    @Mama_Ollya ага)) Оль, а ви маєте цю серію?

  • Mama_Ollya 2 жовтня 2020, 15:44

    @Kosmonatka А як же)) то ж маст хев для любителів котячих))

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 16:11

    @Mama_Ollya Так і подумала)

  • Profesora 2 жовтня 2020, 14:12

    Шикардос))) як і кожен огляд))) і все вже тре))):joy:

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 14:16

    Дякую, Юлю) Здається, все можна знайти)

  • zoria_zaycheska 2 жовтня 2020, 17:49

    як гарно ви читаєте :)

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 17:55

    дякую)

  • morda_panda 2 жовтня 2020, 20:31

    Гарно літо проминуло))) ми теж читали продовження Лісової школи. Перші звісно крутіші, але і ця непогана. Хоча син сказав, що йому не такі малюнки не подобаються і в попередніх книгах кращі.
    А мене чомусь обкладинка "братика-телезірки" відлякувала... От дивлюся і наче з фільму жахів. Як не крути і книгу теж встречают по одежке. Тепер бачу, що відгуки хороші.

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 22:00

    Згодна, ця теж непогана. Але вже не те). Типу писалось у відповідному стилі, але не сяє, як попередні "зірки".
    Мабуть, обкладинки тут справді не дуже супер). А наповнення - дуже). Ну хіба що можна в ел. вигляді читати і не дивитись на обкладинку).

  • le313 2 жовтня 2020, 20:39

    Ого-го-го-го!!!! Яка гора літнього читання. Дякую, що поділились, і окреме дякую за інструкції по Стронґу. Майже нічого з цього з дітьми не читали. Вовчка і Джуді сама читала по 1ій книжці, але щось не вподобала. Треба спробувати ще раз. Петріашвілі пробувала синові читати, але ще замалий, певно, був, то дочитувала сама. Нові пригоди Косі і Коли теж не оцінила, але дітям ще не читала. Міс Гармидер синова велика любов, а киця Чі – улюблений комікс доні. Робота треба обов'язково прочитати: і Ви так гарно про нього пишете, і Оксанка хвалила.
    Ех, хочеться все-все на світі перечитати :books:

  • 3 коментаря
  • miros_ya 2 жовтня 2020, 20:50

    @miros_ya Поправка. Першу частину ВСЛ нарешті додрукували от у вересні!! )))

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 22:02

    @miros_ya Кура Какура) Це ж про мою!)).
    От дякую, Миросю! Я теж керувалась тією підказкою і наготувала Канікули як №3.

  • le313 3 жовтня 2020, 08:37

    @miros_ya :hugging: дякую, Миросю! Інструкцію зберегла)

  • alena_danilchenko 2 жовтня 2020, 20:41

    Класс!!! Спасибо за обзор!!! Моя дочка тоже Вовчика любит,4 книги уже прочла и Нестайка недавно читала. А вот Джуди Муди у нас не зашла,прочла первую часть и сказала остальные не покупать. А Чи беру на заметку!

  • Kosmonatka 2 жовтня 2020, 22:05 1

    На здоров'я). Так, діти різні, книги різні, універсального не буває. Мої фанатіють від книг про життя дітей. Особливо реальне життя сучасних дітей. Тому Джуді - наше. І мені теж дуже сподобалась вся серія, як мамі. Але знаю, що кожна книга комусь та не піде. Нам Вовчик не одразу пішов. На другій книзі вже ясно було, що любов). Діти безліч разів перерахували наші книги і впевнились, що всю серію маємо.

  • alena_danilchenko 3 жовтня 2020, 00:23

    @Kosmonatka Да,вы правы,на вкус и цвет... Дочь моей подруги фанатеет от Лолы,а моя даже первую книгу не осилила

  • miros_ya 2 жовтня 2020, 20:54 1

    Супер! ДЯКУЄМО, що знайшла час та натхнення :)
    Вуйка прийшов час і нам почитати. Тільки, як же його всунути й у там щіні плани по читанню? )))) Я і Волкова відклала, після трьох книг циклу, тому що та-а-ак хотілося чогось ще спробувати: нового, старого, іншого :)

  • 1 коментар
  • alena_danilchenko 3 жовтня 2020, 00:21

    @Kosmonatka И как вам Тхнусия? Я вот тоже на неё поглядываю

  • Kosmonatka 3 жовтня 2020, 16:09

    @alena_danilchenko Хороша Тхнусія) Весела і цікава. Пригоди відьм, їх домашніх улюбленців, мітл та тролів.

  • alena_danilchenko 4 жовтня 2020, 21:52

    @Kosmonatka Спасибо,надо дочке купить,она любит всё ведьмацкое)))

  • nata__ 3 жовтня 2020, 01:03

    Дякую за огляд, мотивуєте! Я так багато книг накупила перед літом,, але читали як завжди літом по мінімуму,, для нас літо чомусь не пора для читання(( вже декілька років зауважую тенденцію)) Ледве Гаррі Поттера першу частину закінчили, ну і між цим деякі книжечки не такі великі.
    На цю осінь і зиму в мене тепер ще більші плани)) хочу тепер про кицю і робота!
    А вчора Джуді хотіла купити, в останній момент відклала покупку через відгуки))

  • 1 коментар
  • nata__ 3 жовтня 2020, 18:33

    @Kosmonatka О, я вже згадала, що це саме Ви колись мені вже про неї і писали під моїм постом про топ книг для діток :sweat_smile::sweat_smile: а я все з покупкою відкладала- відкладала! Вже декілька раз майже купляла і в останні хвилини щось міняла))) Ну але після Ваших слів 100% куплю найближчим часом!
    Дякую))
    А от сьогодні про Мортіну читали, вона сину дуже сподобалась також))

  • nata__ 3 жовтня 2020, 18:36

    @Kosmonatka А літом в нас не виходить читати, бо якщо на відпочинку, то не до того, і так завжди гуляємо по вечорах багато і якщо в дідусів бабусь, то теж зі всіма дідусями, бабусями треба полежати, пообніматися перед сном і знову не до книжок:sweat_smile::sweat_smile: хоч всеодно беру з собою завжди книжки))

  • Kosmonatka 3 жовтня 2020, 20:41 1

    @nata__ В нас теж бувають такі періоди, що ну зовсім не встигаємо читати. Трішки сумно в такі дні-тижні.

  • HoAnna 3 жовтня 2020, 17:41

    Дякую за чудовий огляд!!! А от я заступлюсь за Приведеня Пройслера :) Яка ж там неймовірно гарна мова!!!!!! Я, правда, читала старе видання) Малюнки там кращі, ніж в цій книзі))) Ці мені теж не подобаються, але історія добра, цікава!
    І Стронга теж обожнюю, дуже розділяю Ваше захоплення! :)

  • 5 коментарів
  • Kosmonatka 3 жовтня 2020, 22:30

    @HoAnna А що донечка цікавого читає зараз?

  • HoAnna 4 жовтня 2020, 18:41 1

    @Kosmonatka Читає (якщо так можна назвати те, що деколи почитує з трудом :sob:) Ягелло "Щоденник Черепушки" і Ліз Пічон "Том Гейтс. Чудовий світ Тома Гейтса" (1 книга). Книги веселі (друга навіть дуже ржачна) :)

  • Kosmonatka 4 жовтня 2020, 21:32

    @HoAnna Дякую! Теж дивлюсь на Тома. В нас та сама історія з читанням)

  • Marys 5 жовтня 2020, 15:12

    Які знайомі корінці)
    А хто переклав Привиденя? Бо в нас Пройслер нормально зайшов (найкраще Маленька Баба_Яга). Купувала найдешевший варіант, щоб не шкода було в разі чого лишити в літньому таборі)

  • Marys 5 жовтня 2020, 15:13

    З Оленчених казок перечитували лише про Молочко. Інші не сподобались.

  • Kosmonatka 5 жовтня 2020, 21:29 1

    Ага, популярні книги).
    Переклад - В.Василюк. Нема претензій до перекладу, гарний рівний текст, хороша мова. Але сюжет хітом не став. Баби Яги в нас нема, Водяничок колись дуже подобався старшому, з меншим зараз читаємо.
    Молочко - наша улюблена. Оленчині - вони спокійні, далекі від сучасності і не універсальні. На любителя, бо в них своя атмосфера. Ну от ми любителі).

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу