Східно-західна вулиця. Філіп Сендс

Автор (юрист-міжнародник) досліджує історію життя свого дідуся - львівського єврея, який мусив емігрувати через політику нацистів у 30-х роках минулого століття.

А також життя двох видатних юристів: 1) Герша Лаутерпахта, який працював над впровадженням у міжнародному праві поняття права людини, як індивіда, і, відповідно, над невідворотність покарання за злочини "проти людяності"; 2) Рафала Лемкіна, який присвятив себе вивченню злочинів проти національностей (рас, етнічних груп) та впровадженню терміну "геноцид". Вони обоє навчалися у Львівському університеті на юридичному факультеті. І так само, як дідусь автора, були галицькими євреями, чиї сім'ї було замордовано у нацистських таборах.

Автор дуже скурпульозно, послідовно і детально розказує про життя людей, навколо яких вибудована книжка. Дуже чітко показує, що вбивство людини, це не просто рядок у підручнику з історії, де "у Треблінці в газових камерах було винищено n кількість євреїв", а велика трагедія окремої сім'ї, групи людей.

Кожна людина тут – жива людина: чи був дід автора гомосексуалістом? Чи бабця народила маму справді від діда? Чому світський лев Лемкін так і не одружився? Франк приймав рішення сам чи ним керувала дружина? Чому наймолодший син Франка зневажав батька і вважав його смерть справедливою? Чи всі діти нацистів вважають своїх засуджених у Нюрнбергу батьків злочинцями?

І чому майже всі, хто тоді вижив, прийняли отаке рішення стосовно свого минулого?

Книжка дуже спокійна, виважена, зрозуміла. Не перевантажена описами тортур та звірств. Доповнена фотографіями та картами. Мені сподобалася надзвичайно! Бо, крім усіх решта переваг, описує близькі мені місця. Ота Східно-західна вулиця, це вулиця Львівська у Жовкві, районному центрі на Львівщині.

Чи має книжка недоліки? Так, вона погано вичитана. Також мені бракувало другої закладками-ляссе, бо примітки займають близько 50ти стор.

P.S. І ще раз про магію цифр у моєму весняному читанні. Сьогодні закінчила дві книжки. У цій смерть Ганса Франка, а у іншій смерть Маргарет Тетчер співпадають з днями народження моїм і моєї молодшої сестри :face_with_monocle::rolling_eyes::astonished:


Теги: вiйна, геноцид, права людини

12 коментарів

  • HoAnna 1 червня 2020, 00:01

    Лесю, Ви теж ще не спите? :grin::grin: Дякую Вам за огляд, все так детально! Я, правда, не готова ще такі книги читати, але буду мати на увазі! А з датами - це щось незвичне!!! :astonished::astonished::astonished:

  • le313 1 червня 2020, 00:05

    Подочитувала і мусила написати. Нетерпілося встигнути до кінця весни :wink:. Зазвичай теж оминаю теми війни, концтаборів і всього такого болючого :disappointed_relieved:

  • Oksana_Kh 1 червня 2020, 07:39 2

    Лесю, мушу якось позичити цю книжку!Браму на фото впізнала і корпус на Грушевського, де вчилась)))
    Дякую за допис!

  • le313 1 червня 2020, 08:42

    Будь ласка :sunflower: Обов'язково позичу!
    Думаю, що ти і прізвища якихось сусідів у тексті впізнаватимеш. :kissing_heart:

  • Kreminski 1 червня 2020, 08:41

    Спасибі за огляд:pray: у мене обкладинка викликала геть інші асоціації, а анотацію я не читала:upside_down:
    Ти знаєш, це прям маст рід для українця:hugging:
    Тема болюча...як вся історія(

  • le313 1 червня 2020, 08:57

    І мені ця обкладинка ну геть не подобається. Шукала вигляд оригіналу – такий самий.
    Будь ласка :love_letter:

  • Kreminski 1 червня 2020, 09:07 1

    @le313 Візьму після Оксани почитати:grin:

  • le313 1 червня 2020, 09:11

    @Kreminski :wink: супер!

  • bondarka 1 червня 2020, 11:25

    Спасибо, что рассказали о книге. Мне очень интересна тема евреев, и эта книга заинтересовала. В том числе и тем, что в ней, как я поняла, описаны и события в Украине.

  • le313 1 червня 2020, 13:30

    Будь ласка. Добра третина книжки присвячена подіям на західній Україні.

  • Diana_Tim 1 червня 2020, 12:01 1

    Дякую за книгу. Виглядає, що ця книга з тих, що дають шлях до розуміння того, що відбувалося. Про вибір "я не забула, я вирішила не пам'ятати" відчулася безодня прірва болю і разом з тим рішення жити далі повним життям (але не знаю, як по сюжету, можливо, помиляюсь).

  • le313 1 червня 2020, 13:31

    Будь ласка :sunflower:
    Так, Ви дуже точно описали це рішення "не пам'ятати".

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу