Три книги (і більше) або прочитане

Давненько не писала про прочитане і ось нарешті "зірки склались" :)

Спогади вже не такі свіжі, але все ж..))

Прочитане:

1. "Тріумфальна арка", Ремарк.

У мене збірка, прочитала поки що тільки Тріумфальну арку. Однозначно буду ще читати Ремарка.

Історія про німецького хірурга-біженця, який нелегально працює в Парижі. Одного разу вночі він випадково знайомиться з дивною жінкою... У них зав'язуються стосунки, хоч Равік (головний герой) вже вирішив ні до чого не прив'язуватись, щоб потім не було боляче втрачати. Хоч головною лінією є любовна, але на протязі всієї книги постійно переплітаються три теми: любов, життя (і сенс життя), смерть... Також цікаво було почитати про життя звичайних людей у період між першою і другою світовою. Для мене шоком було прочитати, скільки герої книги п'ють!! Кожнісінький день)) І алкоголь дуже міцний! А ще, як багато молодих (та і старих) жінок просто на вулиці пропонували незнайомцям інтимні послуги, щоб мати кошти на їжу та життя...

Книга цікава, сильна, сумна...

2. "Дона Флор и два ее мужа", Жоржи Амаду

Це роман бразильського письменника, вважається одним із найкращих в жанрі "магічного реалізму". Саме цим він мене і зацікавив)) І нічого, що магічний реалізм там починається з 450-ї сторінки :grin::grin: Книга дуже весела, хоч починається зі смерті Гуляки (одного з головних героїв) прямісінько на площі, під час танцю, ще й до того ж в жіночому традиційному одязі)) Дона Флор (вдова) сумує за своїм недолугим чоловіком (який не пропускав жодної спідниці, обожнював азартні ігри), намагається жити без нього... Одразу ж паралельно історія і продовжується, і згадуються й минулі часи, коли головні герої познайомились, їх детальні описи і т.д. Ось тут і багато гумору. Особливо виразною особою постає мати дони Флор. Вона дуже владна, егоїстична, деспотична жінка, яка ще й хоче будь-яким способом приблизити себе до "вищих верств суспільства", а натомість "потрапляє на гачок" до гульвіси та брехуна Гуляки і видає за нього свою доньку :grin::grin::grin:

Книга цікава, з гарним гумором, часто з пікантними фразочками і сценками, але і місцями затягнута описами другорядних персонажів, які тут не грають особливої ролі.

Ще одна цікава примітка! Події в романі розгортаються в 40-х роках в Байї (Бразилія), а мені запам'яталась фраза, яку хтось говорив про новини в газеті: "...навіть немає, що почитати нормального в цій газеті! Таке враження, що там пишуть спеціально тільки самі найстрашніші та найтрагічніші події з усіх, що тільки можуть бути..." Скільки років вже пройшло, а так схоже на зараз...

Книга видається також укр.мовою :) Цю ж я знайшла в бібліотеці, там класики повно!! 

3. "Тереза Дескейру", Франсуа Моріак.

В номінації "сама дивна книга" перемагає саме ця! Знову ж таки, у мене збірка (теж з бібліотеки), але інші твори з чудовими назвами "Гадючник" та "Дорога в нікуди" я поки читати не хочу))) 

Так от, книга незвична тим, що вона дуже психологічного характеру, хоч написана в 1927 році. В ній практично нема описів, а в основному одні тільки думки, діалоги, вчинки персонажів. Вчинки, до речі, теж досить дивні..

Взагалі пишеться, що це книга про жінку, яка зіпсувала своє життя, хоч мала всі шанси на благополуччя. Але не все тут так просто виявилось. Це історія про жінку, яка переосмислює шлюб за розрахунком (як часто було в ті часи), про жінку, яка хоче кохати і бути коханою, яка не бачила сенсу жити з некоханим чоловіком і просиджувати свої дні біля вікна у своєму родинному гніздечку. Тут відчуваються нотки феміністичного начала. А ще на початку твору йде суд над головною героїнею, але батько її "відмазав", щоб не псувати репутацію родини. Але суть не в цьому, а в тому, що Тереза (головна героїня) говорить про злочини або погані вчинки. Вона вважає,що є видимі погані вчинки, за які людину карає правосуддя, але багато людей вчиняють безліч "невидимих", ніби й дрібних поганих вчинків, через які інші люди страждають або й морально занепадають.. Якось так.. Надіюсь, хоч щось зрозуміло з того, що я написала.. Намагалась не спойлерити..

Книга цікава, незвична, дивна)) Читала її дозовано, бо викликає багато роздумів!

 

4. "Зелена Маргарита", Світлана Пиркало.

Читала вже давненько, але відпишусь за неї)) Правду тут писали дівчата, що книга більш молодіжна..Бо спершу вона непогано написана, багато є смішних моментів, але все ж вона досить примітивна. І чим далі - тим більше матюків. А закінчення... це окрема тема! Таке враження, що автор вже й сама заплуталась про що була ця книга і написала в кінці просто "брєд", який їй першим спав на думку)) Ось воно:

Зараз читаю:

1.  "Проект "Розі" Грем Сімсіон

Тільки почала читати, поки що цікаво) Історія про те, як дуже раціональний задрот шукав собі дружину)) Скоротила, як могла))))

2. "Остання збірка", Роберт Шеклі

Це збірка оповідань. Основні теми - міжпланетні подорожі , життя на Марсі, нові світи  і т.д, але все це з дуже класним гумором і зі змістом, а не просто пригоди))

Почала я читати з надією, що тут буде твір "Билет на планету Транай" (укр. мовою), але його тут не виявилось! Проте мені настільки сподобався Роберт Шеклі!!! Як Рей Бредбері (його теж зараз читаю)! Це любов з перших речень ))))))

3. "Все літо наче день один", 1 книга, Рей Бредбері

Також збірка оповідань. Оскільки трохи занесло мене в космос, читаю саме оповідання про міжпланетні пригоди, життя на Марсі)) Я в захваті! Хто хоче, можу порадити 1 оповіданнячко з гарним гумором "Мовчазні міста", 10 сторінок :)

Планую читати далі Роберта Шеклі, Рея Бредбері, Айзека Азімова, але насправді - як піде, може й щось інше захочеться))

Дякую всім,хто дочитав! :)

41 коментар

  • Elenika 1 травня 2020, 18:48 2

    Я Вам по- хорошему завидую! , Вы читаете Ремарка впервые, а у меня этого уже никак не будет, и это грустно, потому что я его ОБОЖАЮ!

  • 3 коментаря
  • Elenika 1 травня 2020, 19:18 1

    @HoAnna Вы хотите верьте, хотите нет- ВСЕ!

  • Elenika 1 травня 2020, 19:21

    @Elenika И плакала, и смеялась. Полюбила слово «стерва». Завидовала фронтовой дружбе, которой у меня-то точно никогда не будет.

  • HoAnna 1 травня 2020, 19:22

    @Elenika Ого! Вірю, звичайно :)

  • Lynxx 1 травня 2020, 18:59 1

    Бредбері, моє кохання десь у 18 років...
    Шеклі, немов такий собі друг-товриш по бешкетуванню.
    Напевне, українською дуже гарно!
    А ось "Дона Флор" чомусь не зайшла мені, гарна річ, але я, здається, не впала з нею в резонанс.

  • HoAnna 1 травня 2020, 19:07

    Бредбері і Шеклі українською - дійсно, дуже гарний переклад!

  • Lynxx 1 травня 2020, 19:00

    Запитаю тут: огляди можна робити і не на нові книжки? Я чомусь думала, тільки на новинки. А оскільки зараз купляю мало, здебільшого дітям, то ніяк не наважуся тему створити.

  • 2 коментаря
  • de_la_Fere 1 травня 2020, 19:06 3

    Обзор можно и нужно делать на любые книжки! Совершенно не важно ,новинка ли это. Всегда для кого-то это будет интересно и удивительно.

  • miros_ya 1 травня 2020, 23:04 6

    Ми обожнюємо огляди всякі-всякі!!! :heart_eyes:
    Анонси. Хвасти. Старе. Нове. Позичене. Електроне. Вперше. Вдруге. Встопісятпяте. Картоне. М’яке. Товсте. Тонке. ПИШІТЬ, будь ласка :thumbsup_tone1:

  • Lynxx 2 травня 2020, 15:24

    @miros_ya Наважуюсь)

  • de_la_Fere 1 травня 2020, 19:12

    Я с детства хотела почитать Амаду. У нас было точно такое издание. Да так и не прочла. Но когда увидела эту жёлтую обложку даже улыбнулась ❤. Ремарк тоже себе купила ,уже больше 10 лет назад. Да так и не прочла. Все ищу нужный настрой.
    Вы большая молодец ,что столько хороших книг перечитали!

  • HoAnna 1 травня 2020, 19:18

    Моя мама, як побачила книгу Амаду, то згадала, що в нас теж така була... Але вона багато книг пороздавала))) А на Ремарка так, треба налаштуватись) Дякую Вам! :)

  • miros_ya 1 травня 2020, 22:57 2

    Супер! Дякую за огляд.
    Ремарка люблю, як виявилося.

  • miros_ya 1 травня 2020, 22:59 1

    Не дописалося ))) «Три товариші» перечитувала неодноразово. Нагадали ))) Захотілося і собі щось почитати Ремарка.
    Як Ви до бібліотеки зараз потрапили? ))

  • HoAnna 2 травня 2020, 10:52

    @miros_ya Дякую, що читаєте)) Це в мене книги залишились на період карантину, не встигла здати)) От теж чую, що багато хто згадує одразу "Три товариші")) треба обов'язково прочитати! :)

  • Profesora 2 травня 2020, 12:32

    Аню, огляд шикардосний! Я посмакувала кожним словом, все ж таки гумор в тебе дуже тонкий і якісний, обожнюю такі речі. ВСе захотілось перечитати, Ремарка я читала ще в інституті, але тоді видно не доросла, Амаду таки куплю ВСЛ, вже два роки її пасу:joy: і ти такі гарні цитати навела" взирая на руины,уцелевшие от донны Розильды":joy: тонко, тонко... дякую щиро від такого шикарного вечірнього читання, я кайфонула, такі огляди я обожнюю, з аналізом, тонкою іронією, класнии цитатами із книжок, коли не розумієш, щоткраще або книги, або враження людини, яка написала. Тисну міцно руку за все.

  • HoAnna 2 травня 2020, 14:34

    Дякую за гарні слова!! :kissing_heart: Так, там в книзі Амаду повно таких фраз, думаю, тобі сподобається :grin::grin: Я теж хотіла укр.мовою цю книгу, але знайшла в бібліотеці таку, тож вирішила зекономити)) Приємно бачити, що огляд комусь приніс позитивні емоції, бо і мені вчора аж легко так стало, коли його написала! А то вже ж давно збиралась і щось ніяк не могла))

  • Maksi 2 травня 2020, 13:08

    Ви так написали, що мені аж цікаво стало почитати про задрота, що шукає дружину :joy::joy::joy:

  • HoAnna 2 травня 2020, 14:35

    :grin::grin::grin:

  • Oksana_Kh 2 травня 2020, 13:38

    Дякую за допис! Дуже цікаво!

  • HoAnna 2 травня 2020, 14:35

    Будь ласка! :)

  • suzuki 2 травня 2020, 14:02

    Хороший огляд. Дякую

  • HoAnna 2 травня 2020, 14:35

    Будь ласка! :)

  • HoAnna 2 травня 2020, 14:35

    @HoAnna І Вам дякую))

  • liko_chan 2 травня 2020, 16:10

    О, Рей Бредбері -- саме та збірка, яку я зараз читаю! :slight_smile::thumbsup:

  • HoAnna 2 травня 2020, 21:09

    Класно! :)

  • OlgaTau 2 травня 2020, 16:23 1

    Дякую за опис! Бредбері ніжно кохаю з підліткового віку, а Ремарка дуже хоч упочитати саме "Триумфальну арку". Колись намагалась знайти б/у, бо нових окремо не було на сайтах, та не знайшла, ще треба пошукати. Він у цю книгу вклав і власні почуття, саме до Марлен Дітрих.

  • HoAnna 2 травня 2020, 21:14

    Дякую, що читаєте! Цікаво, я навіть не знала, що ця книга має відношення до Марлен Дітрих.. Почитаю інформацію на цю тему, дякую! Я цю збірку купувала на олх, вона там часто є))

  • OlgaTau 2 травня 2020, 21:44

    @HoAnna У вас дуже гарний опис, гріх не прочитати ;-) Щодо Марлен Дітрих - ізналася про це з книжки доньки актриси, Марії Ріва. Там і стосунки Дітрих та Ремарка описані, і потім його важке "одужання" після цих стосунків.

  • HoAnna 3 травня 2020, 14:01

    @OlgaTau Дякую :)

  • le313 3 травня 2020, 15:40

    Прещиро дякую, Анно! Нарешті приїхала до доброго інтернету, а тут сюрприз – такий крутий огляд. Окремо дякую за цитати і уривки. Перші три книжки вже у списку бажаного :page_with_curl:. Дона Флор вражає об'ємом!
    Ремарка читала лише "Життя у позику" і думала, що то не моє чтиво; а Ви такі гарні цитати виклали! До космічних тем ще не дозріла, але з великим задоволенням прочитаю про Ваші наступні 3 книги.

  • HoAnna 3 травня 2020, 21:13 1

    Дякую, що читаєте)) "Життя у позику" я теж дуже хотіла почитати, але першою знайшла цю збірку) А ще багато хто радить "Три товариші", теж планую почитати)

  • innusya20 3 травня 2020, 16:08

    Жоржи Аманду недавно купила в букинистике, точно такую книгу. Начала читать и уснула). Так к ней и не вернулась. После вашего описания и рекомендации всё-таки почитаю раз дальше будет весело.

  • HoAnna 3 травня 2020, 21:17

    Я теж її не за один раз прочитала))) навіть, довгенько) Там місцями затягнуто буває, але ж і потім весело, і все хотілось дочитати до магічного реалізму :grin:

  • danil419 4 травня 2020, 10:52

    Ремарк один из моих любимых писателей, респект!) Сейчас читаю Атлант расправил плечи - очень интересная и познавательная книга, рекомендую!

  • HoAnna 4 травня 2020, 15:18

    Дякую!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу