Як події в одній книзі захоплюють і перетікають в іншу і так далі... мабуть до нескінченності

Нещодавно прочитала в Facebook, що із сучасного українського, крім Шкляра і Львівських історій з кавою, нема, що читати:laughing:. Звісно це не так, та всеж погоджуюсь, що романи Шкляра :star_struck:. Як я вже писала в оглядах, що дуже захопилася Джурами Рутківського і от в одній із книг йдеться про Чорний ліс(знаю, що з цим місцем пов'язано багато подій, легенд, до того ж ми часто проїзджаємо через цей ліс) Шукаючи літературу потрапив в очі славнозвісний роман "Чорний ворон". Там і Чорний ліс, і Ірдинські болота і Чорне озеро і Холодний Яр.

Коротко про книгу.

Навіть і не знаю читаючи рецензії про роман, то здається, що всі вже давно прочитали її і лише я дивом проходила мимо неї. В романі описуються події трагічної визвольної боротьби українського народу,  зокрема отаманів з Холодного Яру, проти окупації радянською владою, про любов, мрії молодих людей, що обрали свій шлях "залишенців". Роман побудовано на реальних подіях, реальні люди, села і міста, з додаванням історичних документів з дата ми і підписами. Коли читала книгу, то скажу відверто, мене прямо переповнюва гордість і захват від своїх земляків, що так відважно відстоювали право бути українцями на своїй землі. З історії, що вчили в школі про ці події 0..Сподіваюсь наші діти вже будуть вивчати. Якщо ви не знаєте, що таке "Холодноярська республіка" ця книга допоможе вам захотіти дізнатися:wink:

відступ в історію

Одразу скажу, що тут нема нудних дат і імен, роман живий, насичений емоціями, роздумами, молодих хлопців-відчайдух(які не дивлячись на високу мету, мають теплі почуття кохають і хочуть бути коханим, та розуміння, на яку небезпеку наражають своїх рідних, коханих, змушують їх приймати важкі рішення, щоб зберегти життя дорогих їм людей.

Спочатку мені здалося, що в романі два головних героя отаман Веремій і Чорний Ворон, але потім доля Веремія переплітається з Чорним Вороном, який взяв на себе обов'язок врятувати новонародженого сина, вбитого отамана.

Минулого року була презентація фільму " Чорний Ворон" . Там і містика і любов, пригоди, історія!  Роман цікавий на події, читається на одному подиху, я за три дні проковтнула і... розумію, що це мій початок вивчення цих подій, на щастя є книги спогади очевидців і учасників подій, тож в вибраному вже є декілька

"І повіє вогонь новий

з Холодного Яру "

Т. Шевченко - Холодний Яр 

16 коментарів

  • nata__ 11 березня 2020, 16:28 1

    В студентські роки обожнювала читати Шкляра, Чорний Ворон вже треба перечитати, бо памятаю що дуже сподобався

  • Mama_Alisu 11 березня 2020, 17:37 1

    "Чорний ворон", "Троща", "Маруся" - це те що найбільше сподобалося) Купила "Характерник", ще чекає, сподіваюсь, не розчарує)))

  • Olga08 11 березня 2020, 17:38

    Маруся є в планах:wink:

  • Natalia2000 11 березня 2020, 18:01

    лет 20 назад его Ключ читала, очень понравился.

  • Olga08 11 березня 2020, 18:12

    О, дякую, що нагадали про Ключ, давно хотіла перечитати його.

  • Profesora 11 березня 2020, 19:33

    Дякую, таку гарну тему підняли, Холодний Яр в мене є книга, автентичне видання, все до Шкляра не доберусь, дякую за нагадування.

  • Olga08 11 березня 2020, 21:58

    Приємно, що ця тема цікава не лише мені:blush:

  • le313 11 березня 2020, 20:24

    :heart: просто прекрасний огляд! Дякую! Ви завжди зачіпаєте такі важливі теми!

  • Olga08 11 березня 2020, 22:20 2

    Дякую, люблю почитати щось цікаве і реальне(пов'язане з реальними подіями, зокрема місцями де ти народився, чи живеш на даний час) так щоб після прочитаного хотілося ще більше заглибитись в історію(бо наша історія то отчасти і майбутнє) і вона набагато цікавіша чим може здаватися... Талановитими письменниками вона перетворюється на захопливі романи. Ще я маю дуже допитливого сина, який страх як полюбляє історії, історії з життя(легенди). Потім цікаво відвідати ті чи інші історичні місця, і ось так кожна прочитана цікава історична книга, як правило закінчується відвідуванням цих місць і от цікаво(і на жаль) гіди, що проводять екскурсії зазвичай розповідають по дуже застарілим шаблонам, тож хочеш цікаву історію "не пісну" мусиш сам підчитати сучасного трактування подій.

  • galaxy_ 11 березня 2020, 21:08

    Дякую!

  • Olga08 11 березня 2020, 22:21

    Будь ласка! :wink:

  • Elena555555 12 березня 2020, 06:39

    Дякую, що показали. Я теж його палка шанувальниця. І так само потім була хвиля знайомства зі спогадами. Ю. Горліс-Горський вражає.

  • Olga08 14 березня 2020, 10:25

    Я вагалась з якої почати з Лютий-Лютенко чи Горліс-Горський, почну з другого за вашим відгуком:wink:

  • mADAM_Elvira 14 березня 2020, 17:39

    Спасибо, мне очень понравился Ваш обзор. Буду читать. Давно не держала в руках нашу литературу. Уверена, что эта книга не разочарует.

  • Olga08 14 березня 2020, 18:14

    Будь ласка) сама була приємно здивована, будьте певні, що після "Залишенця" захочеться читати далі твори на цю тему.

  • Jyljcja 15 березня 2020, 16:10

    Дуже дякую! Саме те що я хотіла, може знайду час під час капантину почитати

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу