Кріс Колфер "Країна історій" розгорнутий огляд

Книга 1 "Чари бажання"

Як і обіцяла одразу по прочитанні роблю огляд. Вперше спробувала писати огляд способом надиктовування думок на диктофон одразу після їх виникнення в процесі прочитання книги, тому тексту багато. Але сподіваюсь такий огляд буде вичерпним))

                                                                                  «Одного дня ти станеш

                                                                                  достатньо дорослим, щоб

                                                                              знову почати читати казки»

Казки не виключно для розваги, але й для пізнання різних, в першу чергу соціальних, сторін життя.

Оформлення:

Шрифт менший, ніж у «Персі Джексоні» того ж видавництва. Можливо це повязано з різними віковими категоріями, для яких рекомендовано ці книжки: «Персі Джексон» - для молодшого та середнього шкільного віку, «Країна історій» - для середнього та старшого шкільного віку.

Папір сіруватий, заявлений як екопапір «дружній» для очей. На фото не дуже видно, але частина сторінок відрізняється за кольором паперу – вони світліші. Я на це не звернула уваги аж поки не дочитала до них.

І тут чекав неприємний сюрприз – літери перед очами почали розпливатися. Читала я пізно ввечері і вже думала, що просто втомилися очі, але ж ні((( Виявилося, що ці сторінки з 17 до 32 не тільки більш світлі, але й більш гладкі порівняно з іншими в книзі. Можливо через це друк на них розплився(((

Для порівняння звичайна нормальна сіра сторінка.

Для дитячих очей такий друк зовсім «не дружній»! Але, на щастя, цей брак тільки на  15 сторінках і далі все добре.

Помилок у написанні - "одруківок" виявила лише кілька на всю книгу, що для Ранку вже добре. І лише до 5 моментів, де можна було б зробити краще формулювання перекладу враховуючи особливості української мови і не калькуючи  ці речення з англійської.

Зміст

Нині популярними стали фільми та мультфільми, які оповідають сюжет старих відомих казок на новий лад. Це стосується і авторських, і народних казок. До прикладу, таку ситуацію ми маємо зі «Сплячею красунею» та «Меліфісентою». Комусь це подобається, хтось вважає це знущанням з класики… Але це не про «Чари бажання»)))

Сюжет зав’язаний на класичних казках спільними персонажами та реліквіями, але автор виходить за межі і розповідає про те чого в казках не було. Тобто що відбувалося до початку класичної казки і обумовлювало подальшу поведінку героїв у казці, або що відбувалося після… після весілля принца і принцеси, після перемоги над велетнем тощо. А головне – все сплетено дуже органічно в нову єдину історію. Почасти це мені нагадує як розрізнені комікси про супергероїв об’єднали в один всесвіт Марвел. Звісно масштаб не той, але порадувала відсутність сюжетних багів – коли дочитуєш книжку до кінця з’являється абсолютна узгодженість всіх подій.

Вже зі змісту видно, що сюжет засновано на великій кількості казок, як дуже відомих типу Рапунцель, Білосніжки чи Попелюшки, так і менш відомих про козлика та мостового троля або Хитуна Бовтуна.

По прочитанні перших  сторінок сподобалось, що немає єдиного тлумачення значення та змісту казки. Багато тем зараз в Інтернеті з приводу психологічної користі/шкоди класичних казок з їх насиллям. Про це сперечаються мами та психологи, доводячи що потрібно пом’якшити класичний сюжет чи навпаки дотримуватись оригіналу. Позиція автора виявляється через ставлення двох головних героїв – близнят 11 років, коли вони обговорюють глибинні посили та прихований зміст казок. Не може бути невірного тлумачення, адже кожна казка сприймається окремою людиною через призму власної особистості. З одної казки двоє візьмуть для себе різне.

Сподобалось розкриття характерів головних героїв. Брат і сестра – близнята, але абсолютно різні. Розкриваються їх проблеми в соціумі і пов’язані з цим психологічні проблеми та переживання.  Дівчинка дуже розумна на межі з геніальністю має проблеми з друзями, вірніше з їх відсутністю. Хлопчик – повна протилежність – душа компанії, але з навчанням сум сумний, а звідси і проблеми в школі з вчителями.

Книжка варта уваги батьків, а не тільки дітей. Дуже ненав’язливо показані педагогічні прийоми вирішення проблем дітей і ролі батьків у їх вирішенні. Чого варті тільки історії про кручене дерево та ходячу рибу, які розповідав батько дуже доречно і в складних для дітей ситуаціях, не втручаючись у їх особистий простір без запрошення. З фото в кінці книжки видно, що автор досить молодий тому мене приємно здивувала наявність таких мудрих прийомів.

Є закрученість та несподіваність сюжету, зокрема таємниці. З погляду читача, який перечитав вже не одну сотню книг, деякі розгадувалися з впевненістю на 99,9%. Проте у фіналі були несподіванки і для мене)))

Потрапляючи до світу країни історій діти починають проявляти себе нетипово для них: Коннер виявляється не зовсім «дурником», а його сестра – не така вже й розважлива. Перебуваючи за крок до реалізації своєї нездійсненної здавалося б мрії, дівчинка починає керуватися емоціями, а не логічними судженнями.

Деякі моменти видають американського автора: "Я розумію чому вони тут всі їдять один одного, тому що вони ніколи не чули про фаст-фуд."

Автор змусив мене засумніватися у знанні казок в певні моменти, а знання сюжету казок важливо для повного розуміння подій книжки.

Сподобалась завершеність сюжету – всі крапки над «і» розставлено, але в кінці натяк на продовження.

З рекомендацією 10+ погоджуюся на 100% тому що з одного боку потрібно вже мати певний багаж знань щодо казок, з іншого на базі добре знайомих казкових персонажів автор розкриває сірі відтінки життя. Поступово приводить дитину до думки, що не буває в житті абсолютно білого і абсолютно чорного, а підлітковому віці схильність до максималізму і треба «розбавляти» таким стриманим розумінням.

Є певні ідеї, які вважаю не зайвим обговорити з дитиною після прочитання книги нею. Ось кілька з них.

Тож незважаючи на певні недоліки оформлення, за змістом однозначно рекомендую до прочитання. Сама хочу продовжити знайомитися з цією серією.

 

18 коментарів

  • Profesora 23 лютого 2020, 14:22 1

    Так, Конкордія, це не огляд, це казка, я по фото зразу зрозуміла, хто оглядач. Оце аналітика, я в шоці. В мене по першому шоці два прохання, перше -все ж таки було б класно, якби ти писала під своїм ніком, бо так зручніше деференціювати тебе і маму, а друге прохання - пиши і далі, в твоему огляді стільки паралельної книзі інформації, що це просто казка, от наприклад мені мамі трьохрічки, є практично план, що треба врахувати в вихованні і читанні, щоб в 10 років мій син і такі книги читав, і хоч трохи мав такий розвиток, як в тебе. Дякую тобі величезне, ти дуже крута Герл. Нє, є ще третє:grin:, а чому б тобі не почати оглядати книги англійською, це б взагалі була бімба, як ти почала, з чого, які труднощі, як це робити, які книги класні, які б не радила, класно були б підручники, тут стільки мам би тебе читало, ого-го, бо мова іноземна, це більшої мірою -головний біль всіх мам, а тут би були огляди що називається з перших вуст, і скільком би ти дітям допомогла, бо мами б почали вибирати гарні підручники, корисні і діючі, і книги. Бо наприклад я, зайшла на олх, там така сила силенна книжок, от реально з чого почати, не знаю, чи підручники, в мене купа книг з англійської, італійської, іспанської:blush:а от з чого починати малечі, я не знаю, бо мій дорослий досвід він тут не працює, а права на помилку не має, хочеться, щоб дитина любила мову і з задоволенням її вивчала, а це не в останню чергу дидактичні матеріали і книги. Тому особисто для мене це був би унікальний досвід, читати про твій шлях в мові англійській, її вивченні, і огляди книг, завдяки тобі і я б її підтягнула, і один би малий хлопчик почав її вчити:blush:а цей огляд, він реально вражаючий, і на цю книгу я дивилась також, тому ще раз напишу, дякую тобі величезне і міцно тисну тобі руку за аналітику, розум, працю і те, що ти стала окрасою нашого клубу. Ну і скромно чекаю цикл оглядів з англійської мови:wink: тим паче з твоєю бібліотекою, все цікаво, метода вивчення, книги, одним словом все:grinning:

  • 2 коментарі
  • Profesora 24 лютого 2020, 14:47

    @IrinaSav Іро, ще раз перечитала, ну реально, крутячий огляд, а мова -кайф. Такий доказовий огляд книги, що її варт читати. Дякую ще раз.

  • Profesora 24 лютого 2020, 14:48

    @Profesora І дуже гарно, що Ранок перекладає з оригіналу, а не з російської, як було раніше.

  • IrinaSav 24 лютого 2020, 20:09

    @Profesora Так, переклад з оригіналу однозначно кращий, аніж переклад з перекладу)) Останній часто працює за принципом "зламаний телефон"(((
    Ось написала такий огляд з купою тексту і задумалась чи варто такі розлогі писати? Це ж більше опис-роздум. Чи потрібен такий в нашому КК? В підліткових та дорослих книгах часто не зробиш купи фоток, хіба що кілька сторінок з цитатами.

  • Lyannaya 23 лютого 2020, 14:26

    Дуже дякую за детальний огляд! Давно "придивляюсь" до книжок цієї серії, дуже хотілось почути "живі" враження! Тепер впевнилася, що колись і собі придбаю цю книгу, бо цікаво!

  • IrinaSav 23 лютого 2020, 16:24

    Сама спокусилась на неї через гарні знижки, але здається, серія лишиться в нашій бібліотеці, якщо продовження таке ж цікаве.

  • Oksana_Kh 23 лютого 2020, 14:56

    Чудовий огляд! Так детально і зрозуміло розписано, що я просто в захваті! Молодчинка!

  • IrinaSav 23 лютого 2020, 16:25

    Дякую) З диктофоном набагато легше потім писати огляд і збирати думки до купи.

  • Iriwa2604 23 лютого 2020, 23:22

    Оо, дякую за такий чудовий огляд. З приводу браку, спробуйте написати в редакцію, можливо замінять? Додала цю серію в віш лист також, бо якраз стала достатньо дорослою, щоб знову читати казки)) так хочеться, як в дитинстві, лягти і читати і читати, не відволікаючись ні на що, для "повного занурення в атмосферу") але в дорослому житті так не буває))...

  • IrinaSav 24 лютого 2020, 06:35

    Так, і ще б часу як у дитинстві)))

  • cat_helena 24 лютого 2020, 09:39

    Ира, спасибо Вам огромное за такой развернутый обзор! Теперь есть понимание, что это за книги и насколько они нам нужны на данный момент. Оказалось пока не очень:) И куплю я их скорее для себя, чем для дочери - меня постановка сюжета заинтересовала. А вот ее, с ее нелюбовью к классическим сказкам, вряд ли заинтересует. Хотя... Может, как подрастет.
    А серия интересная и многообещающая...!

  • IrinaSav 24 лютого 2020, 20:10

    Радію з того, що огляд став у нагоді. Значить такий розлогий формат огляду також затребуваний?

  • Kreminski 25 лютого 2020, 09:21

    Низький уклін))))
    Мене спочатку кількість тексту налякала)))) але прочитала на одному диханні:hugging:
    Чудовий відгук)))) ви так все розписали шикарно і при цьому умудрилися зберегти всі сюжетні таємниці:joy:
    Хочу ще ваших відгуків:upside_down:

  • IrinaSav 25 лютого 2020, 09:31

    Так хотілось не спойлерити

  • le313 26 лютого 2020, 19:19

    Дякую! Аж дуже хочеться її почитати :relaxed:.

  • IrinaSav 26 лютого 2020, 20:26 1

    Будь-ласка))) Гарна книжка.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу