#10_лет_КК. Українська книга

Привіт усім любителям якісного читання! За проханнями учасників клубу долучаюся до флешмобу.

Це мій перший і відразу «ювілейний» пост в Книжковому Клубі ))

Обожнюю класну літературу, дитячу – особливо! Читаю давно і запоями, доки не закінчаться гроші або не настане ранок, і пора буде йти на роботу) Читаю з будь-яких носіїв - паперових чи електронних; за браком одних і других читаю вивіски, меню та інструкції )

З книжковим клубом знайома 2,5 роки. Ціную відгуки, дискусії в коментарях та коло однодумців, яким так само не байдуже до літературного життя в Україні та за її межами. Така радість - бачити стількох цікавих самобутніх авторів! Дякую вам усім!

Усю четверту часточку декади я так і не сподобилася написати жодної публікації) Коли-не-коли строчила короткі або непристойно довгі коментарі до постів, які зачепили. Сама не вмію писати коротких постів, та й часу на дописи об’єктивно не вистачає. Але то таке…

Головне, що тут – моя особиста порція натхнення, моя навігація по нових та трохи призабутих старих островах скарбів. Тих самих, які ліплять з дитини людину мислячу, творчу, багату фантазією та світлу душею. Тих самих, які я – пристаркувата жадібна піратка – закопую в глибині своє скрині)

Сьогодні дістану на світ божий кілька своїх самоцвітів. Хай то будуть книжки, написані й ілюстровані українцями, достойні найкращих бібліотек світу. Такі, що їх не соромно передати в спадок.

Про довгі пости я вже попередила, тому або вмощуйтеся зручніше, або дочитаєте якось згодом. Приємного перегляду ;)

Почну, мабуть, із книги, яка привела мене в КК. У вересні 2017-го в іншій книжковій спільноті якась добра людина (дай, Боже, їй доброго здоров’я ) показала дві ілюстрації з дивовижної книги-альманаху. Пошук ширшої інформації привів мене до огляду в Книжковому клубі, ось до цього. Такого дикого азарту «знайти й заволодіти» у мене ще не було!

1. «Поезія пестування» з малюнками Дмитра Скляра. Книголюбське щастя на ідеальному молочному папері, з мініатюрними пастельними рисунками на просторих сторінках, зі спеціально розробленим для видання шрифтом, з підбіркою найкращих українських пісеньок, примовлянок, пестушок, віршиків, казочок та фактів про традиції материнства  в Україні. Що тут казати, то треба бачити…

2. Книги з ілюстраціями Валентини Мельниченко - символ усього українського! В мене вдома і букіністика, і сучасні перевидання, і скани всього, що ця жінка малювала. Все, що в нашій культурі є прекрасне, казкове і дитяче, усе – в її малюнках  до народних казок, колискових і загадок.

3. Раз уже мова про гарно ілюстровані казки, то кращою збіркою на своїй пам’яті вважаю чудову книгу «З живого джерела» з малюнками Олександра Міхнушова, майстра якісно жахати дітей )) Його зображення Оха, Залізноносої баби та всякої нечисті впечаталися назавжди, хоч і не були першими. Та й дівчата в нього виходять з янгольськими личками.

4. Міхнушов торкнувся талантом ще двох крутезних підліткових книг з трилогії «Лісом. Небом. Водою» Сергія Оксеника.  Повірте, вам та вашим дітям точно потрібні перші дві «Лисий» та «Леля»! Захоплююча, смішна, мудра екологічна казка з українськими персонажами.

Третя – на ваш розсуд. Вона інша, вона нагадує наукову фантастику Стругацьких, вона цікава дорослому читачу; малеча половину не зрозуміє, а другу не оцінить. Але перший розділ заключної книги геніальний! Знайдіть в інтернеті та ознайомтеся)

5. Продовжу тему української нечистої сили талановитими повістями Миколи Васильовича Гоголя: «Вечори на хуторі близ Диканьки» з ілюстраціями Володимира Штанка та «Вій» з рисунками Едуарда Новікова.

Одні з найкращих видань, що мені зустрічалися. «Вечори…» від Грані-Т, «Вія» створило Mikko. «Вечори» ідеальні для дітей, на кожній сторінці мають хоч дрібненький малюночок, а ще карти-вставки на тонкому папері в сепії. А «Вія» ніби сама панночка нігтями на трумлі вишкрябала...

Нагадаю лише, що «Вій» - то не дитяча книжка, а філософська історія спокути за зґвалтування.

До речі, той самий Володимир Штанко створив найрудішу й найхитрішу книгу на моїх полицях «Людвігові Хитрому – ура, ура, ура!» Яна Екгольма)

Далі йтимуть дві Катерини, що змалювали український народний костюм воістину шедеврально.

6. Перша - не менш талановитіша мама Володимира – Катерина Штанко. То її молодята красуються на обкладинках «100 казок» А-ба-би) І її канонічні українці супроводжують дитячу збірку Тараса Григоровича. Майже всі сумні або меланхолійні, але які ж гарні!

7. Друга  – Катерина Білетіна і її «Беззахисність перед красою» - хоровод народних строїв з усіх земель України. То краса дивовижна! З детальними описами елементів костюму, з обличчями з давньоукраїнських фотографій, з науковою точністю відтвореними тканинами та орнаментами.

8. Ім’я художниці Ольги Кваші під обкладинкою, то така відмітка якості літератури на кшталт медалі Ньюбері) Все, до чого вона береться, мені треба мати вдома! Окремо виділю віршики Романа Скиби «Кожному по скибці» - за такі малі гроші ви такого довгограючого кайфу для дітей ніде не купите.

9. Усе, до чого береться художник Ростислав Попський, варте вашої уваги. Він точно буде, та вже потроху стає, впізнаваним українським брендом. Може, ще доживемо до мультфільмів – номінантів на Оскар, екранізованих за його книгами)

10. І наостанок  книжки-картинки-картонки. Два віршики від ВСЛ «У лісі, лісі темному» Івана Неходи з малюнками Вікторії Намозової, «А я у гай ходила» Павла Тичини з малюнками Мар’яни Петрів та класнющий віммельбух Інни Рудої «Новорічні канікули» від Kalamar. Ніжні, добрі, щиро дитячі. Рекомендую усім!

Отакий короткий тур «Українське - найкраще»!  Дякую КК і вітаю з ювілеєм усіх причетних)

Хай ваша полиця з нечитаними книгами ніколи не лишається порожньою.

47 коментарів

  • le313 16 лютого 2020, 23:27 1

    :heart_eyes:Яка краса! Дякую за розкішний огляд!

  • Ronnie 16 лютого 2020, 23:40 1

    Дякую, що прочитали)

  • cat_helena 17 лютого 2020, 00:00 3

    Ох, какую красоту Вы показали! Всё такое... Украинское! Именно с большой буквы. Красивущее и аутентичное. И сразу ветром с полей подуло, и отголоски песни зазвучали, и шёпотом легенды... Спасибо!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 00:18

    Вам спасибі! Булгакова теж взяла би на безлюдний острів)

  • Peppita 17 лютого 2020, 00:09 1

    Очень красивые книги. Почти все у меня тоже есть. И шкаф тоже такой есть))) Книгу о костюмах ушла искать

  • Ronnie 17 лютого 2020, 00:16

    Ну, шафа класна)) В ній навіть пил не збирається!
    Дякую)

  • Annaki 17 лютого 2020, 00:14 1

    Всім сердцем поділяю ваш захват цими художніми перлинами. Дякую за "з живого джерела" яка вона чудирнатська та вже красно мною бажана. Гадаю після вашого огляду, зійдуться учасники КК в запеклій боротьбі за деякі книги на олх.
    Першу книгу мала, таке там чудове начиння, мова тепла, проста та звучна. Можна окремими збіркаии друкувати та поширювати серед молодих мам одразу в роддомі:) Але той розмір віршів та мікрошрифт не змогла сприйняти, він як злочин для такого шикарного паперу:(

  • Ronnie 17 лютого 2020, 00:22

    А я обожнюю той мікрошрифт)) І пустельні сторінки з маленькими оазами віршів та ілюстрацій. Книга розкішна саме своєю надмірністю та нераціональністю. Ніби навмисне лишили багато вільного місця для дитячих малюнків...

  • Annaki 17 лютого 2020, 01:10 2

    @Ronnie :)) які ж ми люди різні, і це класно.
    Я свою продала, і сподіваюся, що нова хазяйка, так як ви, тішиться всіма тими особливостями.
    В мене напевно б сердце стало, аби я побачила як моя мала вимальовує на тім папері павучиху "чорну вдову" чи свої сіробуромалинові ляпки та квецьки:joy:

  • Profesora 17 лютого 2020, 00:38 2

    Дякую за Ваш відгук. Хотіла написати щось "возвышенно-патетическое"))) але мабуть просто скажу, що все що Ви написали, я це живу))). На Мельниченко я виросла, це моє альтер-его у живопису, головна затія дитинства була, лежачи на підлозі, розглядати її малюнки, власне це основне що я пам'ятаю з естетики книжок того періоду, її геніальні малюнки. Ольга Кваша...так цікаво, хотіла взагалі про неї написати окремий пост, ми маємо книги з її малюнками, окрім Золоторого Оленя і Різдвяної книги. Сергій Оксеник вже роки три у віші висить Смолоскипівському))) ВСЛ, Ваша рудомалюнкова книга...я за нею рік ганялась, потім ще три місяці ми листувалися з продавчинею))), і нарешті вона оселилась у мене, а про улюблені книжки ВСЛ годі й казати, я їх потихеньку практично всі стареньких випусків і зібрала))). Попський то і мій фаворит, і маємо на мій скромний погляд перлинку його творчості Златовласку від ВСЛ. А за Беззахистність я Вам щиро міцно тисну руку, як я могла її не завважити, аж соромно, це геніяльна книга, без сумніву. Дякую за Українську Красу,Українську Легенду і Українську Геніальність, яку Ви показали на прикладі люблених книг.

  • Ronnie 17 лютого 2020, 01:02

    Будь ласка)
    "Золоторогий олень" і в мене є, не знайшла для фото))
    "Лісом. Небом. Водою" захоплює з першої сторінки, привчає дітей ковтати книги не гірше за Гаррі Поттера)

  • KcuMarik 17 лютого 2020, 00:49 4

    Катерина Білетіна і її «Беззахисність перед красою» - красивая книга, спасибо,что показали, и Вас с праздником!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 01:03

    Дякую)

  • de_la_Fere 17 лютого 2020, 01:42 6

    Я после предыдущего поста как раз подбираю себе Вия. И надо же! Вы как раз показали именно от Микко,который мне очень приглянулся. Спасибо ,что приняли участие в этом флешмобе. Думаю ,что ваш пост будет для многих одним из самых запомнившихся.

  • Ronnie 17 лютого 2020, 02:29 2

    Дякую)
    "Вій" класний і недорогий, з ним така історія цікава була. Замовила його на офіційному сайті видавництва, за кілька годин мені телефонує менеджер і каже: "Можемо відправити Вам книгу сьогодні за 60 грн. + доставка, а можете з'їздити у Велмарт, у Вашому місті є в наявності. Зекономите час і гроші. Як Вам буде зручніше?"
    Від такого сервісу відняло мову) Поїхала в супермаркет, а "Вій" там взагалі 57 грн. )))

  • Svetlana_Ya 17 лютого 2020, 01:56 3

    О, для мене Мельниченко також є квінтесенцією українскої народної творчості! Такі насичені деталями та кольорами ілюстрації найкраще відображають нашу душу!
    А ще сподівалась побачити Володимира Голозубова - його образи настільки самобутні, унікальні та талановиті, що, певно, в кожній хаті мусить бути книга з його роботами. Хоча я ще й досі шукаю збірку, бо маю тільки окремі оповідання.
    Дякую Вам за такий гарний огляд, хоч і скромно кажете, що на швидкоруч, за настрій і за щиру любов до книг! З дебютом Вас у КК і сподіваюсь побачити ще більше смарагдів Вашої колекції!!!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 02:24

    В мене є Голозубов - тоненькі книжечки від Веселки)) "Лисичка та Журавель", "Два Півники" й "Сорока-білобока", а "Рукавичка" і улюблена "Стояла собі хатка" - тільки скан-копії. Збірку треба пошукати.
    Дякую Вам, що підштовхнули)

  • Svetlana_Ya 17 лютого 2020, 07:20 1

    @Ronnie Так, власне про ті книжечки і казала))) дійсно, багато точок перетину! А збірку дівчата вже тут, у клубі, показували. І це було б ідеально, якби вона знайшлась :)

  • Oksana_Kh 17 лютого 2020, 06:44 2

    Не вмію гарно писати, а похвалити такий чудовий допис дуже хочеться))) Дякую! Читала із задоволенням! Надіюсь, що ще побачимо Ваші огляди в КК))

  • Ronnie 17 лютого 2020, 07:08

    Дякую)

  • Agness 17 лютого 2020, 06:47 3

    Дуже Дякую))) аж вдруге зайшла помилуватися))) і думаю ще зайду)))

  • Ronnie 17 лютого 2020, 07:08

    Дякую! Дуже приємно))

  • Nata99 17 лютого 2020, 07:49 2

    Какие красивые книги! Почти все художники для меня открытие. Пост ваш показался слишком коротким, хотелось читать и смотреть ещё и ещё. ) Огромное спасибо!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 09:07

    Велике будь ласка!)

  • eellinnaa 17 лютого 2020, 08:03 2

    Елена, спасибо Вам за пост!
    О некоторых художниках даже не слышала. Я бы ещё Ерко добавила к этой галерее талантов, мне очень нравятся отрисованные им книги

  • 1 коментар
  • eellinnaa 17 лютого 2020, 09:16

    @Ronnie А покажите его отдельно:pray:

  • Ronnie 17 лютого 2020, 11:33

    @eellinnaa Покажу, маю багато) Не оцінила чомусь його "Кресало", яке, знаю, багатьом до душі, "Ромео та Джульєтту" швидше через переклад і "Тома Сойєра", бо там тільки обкладинка.
    Чекаю дуже на "Велетня-себелюбця": Оскар Уайльд + Владислав Єрко!

  • eellinnaa 17 лютого 2020, 12:17

    @Ronnie Буду ждать! А мне Кресало по сканам в Сети нравится, но своего так и не купила пока...

  • valusenka 17 лютого 2020, 08:17 1

    Валентина Мельниченко та її книжки - це моє дитинство! Зараз намагаюсь зібрати колекцію книжок з її роботами, дещо є ще мого, дещо купила, сучасну рукавичку нам подарували, а ще стільки всього треба відшукати!
    Тарас Шевченко і Беззахисність перед красою зачаровують! Ніжність і краса!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 09:10

    Удачі в полюванні ))
    Я "Пана Коцького" в нормальному стані шукала кілька років. Дочекалася його в подарунок майже новенького, наскільки може бути новою книга 30-річної давнини )

  • valusenka 17 лютого 2020, 10:24

    @Ronnie Дякую! Саме за Коцького не пам'ятаю чи є, наче так, треба переглянути. Останньою купувала Кривеньку качечку

  • Lyannaya 17 лютого 2020, 08:18 1

    Дякую за таку цікаву добірку чудових книг! Взяла собі "на замітку" Лісом. Небом. Водою - зацікавили :wink:

  • Ronnie 17 лютого 2020, 09:09

    Прошу) Це одне з кращих дитячих фентезі

  • marrry 17 лютого 2020, 09:16 4

    'за проханнями учасників клубу долучаюся до флешмобу' - простите, резануло сразу. а сами бы не хотели принять участие? только по просьбе?)))
    а книги чудесные. о некоторых и не слышала

  • Ronnie 17 лютого 2020, 09:55

    Вибачте, що Вам різануло)) Сама я би дуже хотіла, тому власне й з'явився цей пост. Але маю зараз такий дефіцит вільного часу, що точно би нічого не писала, якби не попросили.
    Мені не важить участь у флешмобі, призи чи увага до моєї персони. А от прохання я проігнорити не змогла)

  • Annaki 17 лютого 2020, 10:45 2

    @Ronnie Дякую, що почули моє прохання:relaxed::tulip:вже відкладаю гроші на деякі книги з огляду:)

  • marrry 17 лютого 2020, 11:13

    @Ronnie а вы извините что неправильно поняла)))

  • Dobrovolzeva 17 лютого 2020, 12:18

    Супер колоритно і автентично! Неймовірна підбірка, деякі знайомці з дитинства)

  • Ronnie 17 лютого 2020, 12:21

    Рада, що Вам сподобалося)
    Хотілося показати щось варте уваги і почитати доповнення учасників клубу.

  • mADAM_Elvira 17 лютого 2020, 16:59 1

    Спасибо, для меня это было очень информативно. Никогда сама не интересовалась, а иллюстраторы действительно великие. В костюмы я влюбилась не не шутку!

  • Ronnie 17 лютого 2020, 22:08

    При першому знайомстві з картинами Білетіної мені перехопило подих) Такі ті портрети детальні, ніжні, автентичні й неймовірно сучасні... Маю ще й листівки з її україночками:

    Зображення
  • bondarka 17 лютого 2020, 21:12 1

    У нас с вами много пересечений) Тоже очень люблю иллюстрации Мельниченко, собрала такую же подборочку) Её иллюстрации для меня что-то настолько родное, настолько близкое... Поезiя пестування тоже очень нравится. Красивая книга. Жаль, попалась она мне, когда сын уже вырос из этих песенок и стишков. Но рада, что она есть в моей библиотеке. Сборник Гоголя и Вий, тоже очень нравятся. Люблю иллюстрации Штанко. И сына, и матери. И Шевченка такого же купила, очень красивая книга. Смотришь и слёзы наворачиваются. Потому что родное. Наше, украинское. А стихи Шевченка до сих пор трогают до глубины души... Спасибо вам за обзор, за наше лучшее, у нас действительно есть, чем гордиться.

  • Ronnie 17 лютого 2020, 22:03 1

    Мельниченко - свого роду культурний код українців!
    Дякую, що читали)

  • Melisenta 17 лютого 2020, 22:47 1

    Дякую що показали таку шикарну підбірку книг та ілюстраторів! :) Давно хочу купити "Лісом. Небом. Водою", та все нічк не зберуся. Хоча ні, скоро таки зберуся, бо дуже їх хочу!)

  • Profesora 17 лютого 2020, 23:17 1

    Вони в чорну п'ятницю кожен рік дають на неї 50 % знижки, саме видавництво, Надю. Я вже третій рік поспіль думаю купити, і все відтягую, чує моє серце в цьому році куплю:joy:

  • Melisenta 17 лютого 2020, 23:22

    @Profesora О, треба заглянути буде і теж купити)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу