Дню Народженню КК присвячується (частина 2) #10_лет_КК

Рік 2018 або літо під знаком Коника)))

Енциклопедія для дошкільнят від Ранку змусила мене уважніше придивитися до їх книжок і навколишнього світу, тому цей огляд потрібно читати лише пригадавши минулий – Зоологічни, частина 5.

Отже, за кілька тижнів після знайомства з енциклопедією дошкільника «Комахи», до мене потрапила Міні-довідкова «Світ тварин» Ганна Макуліна «Про що співає коник?», Ранок, 2015.

І… там є на що глянути, а щоб вам було цікавіше – я назнімала кілька невеличких відео. Тому цей огляд буде фото, відео-яскравим, а місцями пізнавальним. Відео і фото власного виробництва)))

А ви знали, що наші милі семикрапкові сонечка зараз під загрозою? На території України їх масово витісняють Гармонії Далекосхідні (у більшості з них 19 крапочок, але не у всіх). У нас минулого 2019 року вони восени тисячами забивалися на зимівлю в дачний будинок. Розмовляти було неможливо, лізли в очі, рота, вуха. Подивимось, що буде цьогоріч.

Кропив'янкаПідсрібникТут, вибачте, ліричний відступ, з наболілого, про бджіл. Хто дивися днями сюжет 1+1 про фальсифікацію меду? Місцями смішно до сліз. Особливо про поїлку. «Шиновий» мед))) Можу показати нашу))) Чомусь ні дерева, ні виварки, ні ночв в нашому меді не знаходять))) Мед неодноразово забирали на продаж в Європу. І це не так просто, спочатку беруть невелику кількість на пробу, далі проводять лабораторні аналізу в Україні та Європі і лише після цього забирають партію меду. Тож тут виникає питання, хто ж тоді фальсифікує мед? І чому після виходу сюжету на екрани закупівельна ціна в оптовиків впала ще на пару гривень? А ще страшний гідроксіметилфурфурол, а точніше 5-гідроксіметилфурфураль – одна тільки назва чого коштує. Насправді, цей страшний канцероген – просто продукт розкладу цукру. Отже, будь-яка їжа, в якій є глюкоза або фруктоза при нагріванні продукує гідроксіметилфурфурол. Будь-які солодкі тістечка, фруктово-ягідні запіканки, повидло, варення  цукерки, смажена кава, навіть коньяк – містять в сотні й тисячі разів більше цього альдегіду ніж мед. Чому їх не прибирають з продажу, чому так важливо знати наявність цієї речовини в меді? Відповідь проста, наявність певної кількості фурфураля – це «ознака якості та безпеки ведення технологічного процесу». Це важливо для заготівельників, бо розтоплений мед, який здають під виглядом свіжовідкачаного видасть високе число фурфуролу, фальсифікований мед (коли бджіл годують цукровим сиропом чи минулорічним підігрітим медом для отримання швидкого «свіжого» меду) має підвищену кількість альдегіду. Для звичайного споживача той медовий фурфураль «погоди не зробить», навіть у такому «підробленому» меді, а ось кількість поживних речовин, цілющих властивостей суттєво зменшиться. Тому відповідальні пасічники, що піклуються про своїх бджіл та клієнтів в такі ігри не грають.

Якщо ж наявність альдегіду продовжує нервувати, то ось ще один науково підтверджений факт. 5-гідроксіметилфурфураль розкладається при температурі вище 120 градусів. Отже, мед в випічку – бувай, отрута.

Богомоли. Саме з 2018 року вони активно стали з’являтися навколо нас. В 2019 тиждень роздивлялись красеня, а потім випустили на волю. Імпровізований «фаунабокс» з пластикового стаканчика та пакетику)))

Смачного)))

На малюнку зліва самець та самка жуків-носорогів. У нас на Сумщині частіше зустрічаються жуки-олені.

Гусінь липового бражнику, скільки ж ми їй листя скормили! І таки отримали лялечку, а потім метелика.

На сторінці з гусеницями помилка. Павуки – не комахи, буває…І апофеоз! Коники!!! Вони знову підкладають Ранку какашку!

Хто б знав, як я з ними намучалась, а все чому? Вся заковика в перекладі назв. Не знаю, хто це зробив, але вийшла «гарна» плутанина. Отже, розповідаю. На російській мові до ряду Прямокрилих відноситься кілька родини, серед них: Саранчовые (с саранчой, кобылками, коньками и пр.) і Кузнечиковые (с кузнечиками, дыбками и др.представителями). При перекладі Кузнечики стали Кониками, Саранча – Сараной, Кобылки залишились Кобилками, а Коньки, увага, теж стали Кониками!!! Тому коли в книзі пишуть про Коника невідомо якого коника мають на увазі (з Саранових чи Справжніх Коників). А різниця між цими кониками доволі суттєва, як в будові тіла, так і способі співу.

Ось наприклад Коник (Chorthippus parallelus) з Саранових і його спів.

А це Зелений коник зі Справжніх коників. Довго шукала, вже й не сподівалась знайти, а він сам до мене на кущ порічки завітав. Тож я його замість ягоди «зібрала». Тераріум швидко придумався з підручних засобів))) І якщо до сьогодні ви гадали, що коник (кузнечик-зеленый огуречик)  миролюбива комаха, «и с мухами дружил», то розчарую – він ще й той хижак. Мух, жуків, цикад – хрумає одну за одною.Спіймати його музичну гру було важко, вибачте за якість.

Тому в цій книзі на українській мові написана і намальована майже правда, тут дійсно коники (з родини Саранових), вони дійсно «грають ніжками», єдине – не хижаки, їдять рослини)))

З російськомовним варіантом гірше, бо там Кузнечики, а ті хто уважно читав мій опус, вже розуміє, що жодного Кузнечика в книзі немає, лише Коньки та інші Саранові. Єдине фото з інтернету)))На сьогодні досить. Дякую за увагу.

І вибачте, третю частину присвячену КК напишу після закінчення флешмобу, десь через тиждень, бо  буду у відрядженні.

 

34 коментаря

  • Roma_sha 16 лютого 2020, 13:51

    Спасибо за прекрасный обзор:ok_hand::bouquet: Очень познавательно и интересно написано о мёде и божьих коровках, не знала такого.

  • Marys 16 лютого 2020, 14:45

    Рада, що зацікавила)

  • valusenka 16 лютого 2020, 15:33

    Дякую! А богомол а якій книзі, щось я заплуталась)

  • Marys 16 лютого 2020, 16:23

    Будь ласка, тут всі сторінки з однієї книги "про що співає коник?"

  • valusenka 16 лютого 2020, 16:41

    @Marys Дякую!

  • mADAM_Elvira 16 лютого 2020, 16:41 1

    Спасибо, очень интересно и познавательно) вот это фанаты насекомых! На счёт энциклопедии, она мне совсем не нравится, никак. Даже бесплатно бы не взяла. Оформление ужасное...налеплено с разных фотографий, эта божья коровка рисованная, это поле для текста... На Ваши собственные фотографии были куда приятнее смотреть.

  • Marys 17 лютого 2020, 09:15

    Соглашусь, в серии "Міні-довідкова" рисованные главные персонажи очень сильно выбиваются из общей картины, но наполнение и цена частично это компенсируют)))
    И я не фанат насекомых, я адепт природы))))

  • KcuMarik 16 лютого 2020, 18:09

    Какой интересный обзор!!!Спасибо! И фотографии чудесные) Бабочки красавицы!

  • Marys 17 лютого 2020, 09:16

    Всегда Пожалуйста) Взяли на время почти профессиональный фотик, если приживется, то чудесных фотографий станет еще больше.

  • Naomy 16 лютого 2020, 18:52

    Боже мой! Целая лекция о насекомых! Спасибо большое! Обязательно вернусь сюда с сыном. Ему будет очень интересно! :fire::fire::fire:

  • Marys 17 лютого 2020, 09:17

    Я буду рада!

  • Lyannaya 16 лютого 2020, 19:13

    Заново окунули в лето! Спасибо!

  • Marys 17 лютого 2020, 09:17

    А головне гарно розгрузила телефон від відео)

  • Olga08 16 лютого 2020, 19:19

    Дуже цікаво було читати, дійсно пізнавальний огляд, дякую!
    От би ще рецепт тих медових коржиків:relaxed:

  • Marys 17 лютого 2020, 09:24

    Будь ласка. З рецептом важко - кидала, що було під рукою (а мед в мене під рукою постійно, тому в нас уся випічка, навіть компоти, медові).
    Частіше готую медовик. 3 яйця, 100 г маргарину (розтопити), 1 ст. цукру (я замінюю на мед), 1ст. кислого молока чи кефіра, 1 ч.л. соди. Все перемішати, додати 1 ст. манки і 1 ст. борошна. Тісто консистенції густої сметани. Туди ж можу ягід чи фруктів накидати. В форму трохи олії, змазати, вилити тісто і випікати 40-45 хв при 190-200 градусах.

  • morda_panda 16 лютого 2020, 21:02

    Класний пост. Маємо таку книгу, та дуже приємно читати з Вашими фото. Завтра буду перечитувати із своїм дослідником)

  • Marys 17 лютого 2020, 09:28

    Дякую. Це гарна нагода показати дитині, що в книжках можуть зустрічатися помилки. І здійснити своє власне досілдження з приводу чим відрізняються комахи від павуків.

  • zmeyulya 16 лютого 2020, 22:16

    Обзор просто удивительный! Читала с интересом. Да еще и видео!Я в восторге от обзора! Спасибо вам большое.

  • Marys 17 лютого 2020, 09:28

    Дякую, дуже приємно читати такі відгуки.

  • le313 16 лютого 2020, 22:46

    Круто!
    Звідки у Вас стільки терпіння і любові до цих комах?! Дякую! Мені було дуже цікаво. Вже не обминатиму такі енциклопедії у бібліотеці. І про сонечка, і про коників для мене відкриття :open_mouth:

  • Marys 17 лютого 2020, 09:34

    Дяка)
    З дитинства, любила та люблю роздивлятися навколо. Про коників для мене теж відкриття, я вчилась на російській мові і питань не виникало, а тут така "заморочка".

  • Profesora 17 лютого 2020, 01:24

    Ой, Машо, та тут роботи, кожен раз після Ваших дописів, я впадаю в природознавчий транс, скажу просто і чесно, Ваші огляди я прочитала незліченну кількість раз, та вони для мене як настільна книга))) з цієї серії маємо три книги і я їх дуже люблю, вони абсолютно гармонійні для малих дослідників і чомучок:blush: спасибі і чекаю далі))) а мед, Ваш мед, це просто чума:blush: він у нас і вранці, і ввечері, і вночі раз 5:joy: бо вночі особливо класно чаювати, тому він так швидко в нас і закінчується:blush:

  • Marys 17 лютого 2020, 10:15

    ))) і смайлик з червоними щічками)))
    Смачного

  • marrry 17 лютого 2020, 08:12

    ничего себе обзор!! ничего себе подход!!
    это нереалтнотинтересно!!! спасибо огромное! покажу своей Светке. ей очень понравится.

  • Marys 17 лютого 2020, 10:16

    Ось так і надо залучати нових членів КК)))

  • Dobrovolzeva 17 лютого 2020, 13:07

    Боже ж мій, це треба буде після роботи засісти і грунтовно проштудіювати) Малий буде у захваті!

  • Marys 17 лютого 2020, 23:29

    Гарного читання)))

  • Annaki 17 лютого 2020, 13:51

    Яка краса, очам моїм нестримна насолода. Класні фото та моделі. Супер. Дякую за такий екскурс в ентомологію та природознавство:kissing_heart::heart_eyes::thumbsup:

  • Marys 17 лютого 2020, 23:32

    Я роками на телефоні накоплювала фото і відео, цей огляд дуже довго збирався. Радію, що нарешті виклала)))

  • de_la_Fere 17 лютого 2020, 19:58

    Ох! Так это же интереснее любой энциклопедии! Я правда узнала много нового! Спасибо!

  • Marys 17 лютого 2020, 23:35

    100% крутіше, бо теоретичні навички підкріплені практичними - значно кращі) Завжди, будь ласка!

  • Melisenta 17 лютого 2020, 22:38

    Слухайте, це круто! Комахи - улюблена тема мого чоловіка, і навіть мрія є комашина - спіймати жука-оленя))) Донечці теж такі книги заходять, в нас їх мало поки що, але все попереду))

  • Marys 17 лютого 2020, 23:43

    Так приїздіть до нас влітку, ми їх кожного року зустрічаємо в своєму дворі. Правда, комфорту особливого на пасіці не має, дом з пічкою, вбиральна типу сортир, літній душ, ніякий інтернет, проте вже добудовуємо апідомик (для сну на бджолах), до літа дуже хочу розбити доріжку для ходьби босоніж, планів - куча, найти б для них сил і часу...

  • Melisenta 17 лютого 2020, 23:48

    @Marys Оце так, чудовезні плани! Ми а Сумах ще не бували, хто зна, раптом дійсно приїдемо?)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу