Мамині помічники. Десятиріччю КК присвячую

Вже майже два роки як я офіційно зареєстрована тут. Але підчитувала ще раніше. Уже півроку пишу тут дуже багато :see_no_evil:

З Клубом мене познайомила Оксанка (Oksana_Kh), а з Оксанкою нас познайомили дитячі книжки. Спершу я слідкувала лише за Оксаниними дописами, потім вподобала огляди ще кількох дівчат і пішло-поїхало...

У цьому огляді покажу книжки, які дуже допомогли мені в моєму материнстві. (Планувала гарненько все відфотографувати, але шкільний карантин і садочкові соплі наклали свій відбиток, тому обмежуся обкладинками).

І почну спочатку. Тест на вагітність зробила ввечері, наступного ранку пішла в книгарню.

Ваша вагітність. Вільям і Марта Сірзи

 Коли моя гінекологиня наганяла паніку, що я затовста/захуда, п'ю каву, замало рухаюся, і з такими! тонусом дозволяю собі розгулювати по вулиці, я відкривала вдома Сірзів й умиротворено читала. Вони не нагнітають, не драматизують, спокійно висвітлюють статистику і дуже підбадьорюють. Ще там є щомісячні щоденники, де записуєш свої відчуття, емоції, клеїш животату фотку :selfie: (я клеїла фотки дітей).

ОМҐ! Її перевидали тепер :heart:

Ваш малюк. Вільям і Марта, Роберт і Джеймс Сірзи.

Від підготовки до пологів до невідкладної допомоги. Близько 800 стор. з ілюстраціями. Там настільки все детально, що можна обійтися без педіатра. Кожен місяць до року детально описаний: гикавки, зригуванея, сон, фізичні навички, способи розвитку, догляд, спілкування з дитиною, гв, слінгоносіння (трошки застаріло, але є), прикорм, ранній розвиток. Є також про близнюків, дітей з особливостями характеру чи розвитку і т.д.

Боротьба за дитину. Франсуаза Дольто

Видана в Україні під жахливою обкладинкою, з незрозумілими написами і анотацією, яка не стосується книжки. Зате з прекрасним перекладом.

Читала її тричі й щоразу відкривала щось нове. Там дуже глибоко про людську особистість, про психосоматику, про невидимі межі особистості, про тісні взаємини і прірви у них, про роль мови вербальної та невербальної. 

Є люди, які значно випереджають свій час. Те, що у часи Дольто сприймали, як дикість, через що її критикували і виключали із професійних об'єднань, тепер пропагують на кожному кроці.

ГРЗ: посібник для розсудливих батьків. Євгеній Комаровський

Як дитину із соплями не залікувати до стаціонару, як давати раду із височенною температурою, як зрозуміти дитячий/свій організм. Про все зрозумілою пересічній мамі мовою. Мені книжка суперкорисна була і є досі.

Бавимося разом. Алла Слотвінська

Пречудова, лаконічна, без зайвих описів і відступів, книжечка про дітей віку гри (ну десь до 7 років): основні етапи психоемоційного розвитку, типові кризові періоди, як дати з тим всім раду і тішитися своїм материнством. Наприкінці є гарна казочка для дітей. Моєму синові було 4, як ми читали цю книжку разом.

Як говорити... Як слухати... Адель Фабер, Елейн Мазліш

Про те, як працювати над собою, щоби краще зрозуміти своїх дітлахів, налагодити й підтримувати довірливі стосунки, мати силу розрулювати найнесподіваніші ситуації. Виявляється, що у багатьох батьків трапляються такі ж проблеми, як у мене. 

Брати – сестри без суперництва. Адель Фабер, Елейн Мазліш

Діти не потребують однакового ставлення, рівної кількості цукерок, рівноцінних подарунків. Вони мають різні потреби, які задовольняються по-різному. Для мене це було відкриттям :eyes::eye:

Виховання без нервування. Вікторія Горбунова

Дуже багато живих прикладів із звичайного життя української родини. Авторка намагається докопатися до кореня проблеми, а не лише змоделювати зручну, правильну поведінку дитини. 

Здається, все. Оці мамські книжки мали на мене найсильніший позитивний вплив. Буду рада отримати рекомендації, що ж почитати ще.

#10_років_кк #10_лет_кк

57 коментарів

  • Oksana_Kh 10 лютого 2020, 22:03 1

    Дуже гарний допис!:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:

  • le313 10 лютого 2020, 22:16

    :gift_heart::revolving_hearts::sparkling_heart: Дякую, Оксанка. Без тебе його би не було.

  • Mama_Ollya 10 лютого 2020, 22:09 1

    Дякую за допис. Я як раз в пошуку, щоб таке мені почитати, щоб вгамувати кризове монстрення))Виховання без нервування, та Боротьба за дитину запам'ятала, дякую)

  • le313 10 лютого 2020, 22:16

    Будь ласка! Виховання без нервування є електронне безкоштовне на сайті Чтиво.орг. Мені таке читання дуже допомагає спокійніше реагувати на те, що роблять мої драконенята)

  • Lyannaya 10 лютого 2020, 22:16 1

    Дякую! Дуже цікаві і корисні книжки! Треба і собі щось окрім художньої літератури почитати)))

  • le313 10 лютого 2020, 22:19

    Будь ласка!
    Старший син тримав мене в тонусі, тож мусила багатенько такого читати. З донею дуже розслабилася, читаю переважно художню.

  • marrry 10 лютого 2020, 22:47

    интересный выбор книг) и очень интересно читать.
    я, по ходу, недомать. ни одной книги умной прочла. пора наверстывать

  • 1 коментар
  • mADAM_Elvira 10 лютого 2020, 23:11

    Я к тебе) у меня раз появилась мысль что-то почитать интересное о психологии детей. Но слишком все было тривиально, не ту книгу выбрала (
    Автор, спасибо, было интересно читать Ваш пост. Может, возьму себе что-то на заметку.

  • le313 10 лютого 2020, 23:17

    @mADAM_Elvira Будь ласка :white_flower:

  • Marys 11 лютого 2020, 00:38 1

    @le313 Девчонки, Фабер и Мазлиш рекомендую всем, уже много лет рекомендую. На лавриде они в доступе на русском языке (и так выложены в электронном формате). Я эти книги очень активно пользую (методы из них) особенно с взрослыми мужчинами и женщинами))) У меня даже муж их с большим удовольствием читал.

  • KcuMarik 10 лютого 2020, 23:05

    ого, сколько всего интересного и полезного!:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

  • le313 10 лютого 2020, 23:09

    :slight_smile::blossom:

  • valusenka 10 лютого 2020, 23:45

    Як чудово, коли є кому познайомити з КК! В вас така серйозна добірка вийшла! А от я читала під час вагітності лише одну таку книгу, не пам'ятаю автора, і то не дочитала)) не до того стало

  • le313 11 лютого 2020, 00:03

    О, так! Мені дуже пощастило познайомитися з Оксанкою. Вона відкрила мені цілий книжковий всесвіт :rocket:.

  • Marys 11 лютого 2020, 00:41 1

    Дякую, за такий рідний за наповненням огляд!

  • le313 11 лютого 2020, 00:55

    Будь ласка! Так приємно зустрічати однодумців :innocent:

  • morda_panda 11 лютого 2020, 07:42 1

    Перші дві пройшли повз нас. Комаровський ГРВІ теж не раз виручав. Це книга для тих хто готовий повірити, довіритись йому. Маємо всю серію)))) Із останніх читали подібне "досить істерик". Легко, зрозуміло, але як же важко це в життя реалізувати. Дякую за огляд, візьму на замітку собі, щоб у дитини була мама - сама рівновага і спокій, може років до 20 (дитини) себе і виховаю))

  • le313 11 лютого 2020, 07:49

    І Вам дякую за рекомендацію. Пишу у список бажань – Досить істерик.

  • Yoro888 11 лютого 2020, 09:20 1

    Остання у мене є - дуже подобається - періодично перечитую)

  • le313 11 лютого 2020, 10:08

    І мені! Моя часто гостює у подруг.

  • vvalush 11 лютого 2020, 09:55

    Дякую за таку круту підбірку, забрала в закладки!)

  • le313 11 лютого 2020, 10:08 1

    Будь ласка! Приємно :relaxed:

  • Tosik 11 лютого 2020, 10:16 2

    Я себя чувствую какой-то не такой)) я не прочла за обе беременности ни одной книги (этой тематики) если, что волновало, говорила -окей гугл. Вес ребёнка на 12й недели. Зато с огромным удовольствием, читала детективы)))))))

  • le313 11 лютого 2020, 10:31 1

    Ну чому ж не такою(
    У кожного свій спосіб сприйняття інформації. Мені легше сприймати те, що оформлене у книжку. Перші свої електронні книжки друкувала на папір :woman_facepalming: Але по-трохи навчилася сприймати читане з монітора.

  • Tosik 11 лютого 2020, 10:52 2

    @le313 Хи))))я люблю тоже чувствовать тактильно книгу)но и электронки заходят отлично)))

  • bondarka 11 лютого 2020, 11:38 1

    Отличная подборка! Обожаю Сирзов, и покупала те же книги, что и у вас) Очень помогли и на этапе беременности, и в первые два года ребёнка. Считаю, что это мастхэв для всех мам.
    Комаровского и читала, и смотрела видео на тему орви и т.п. В этом плане он мне нравится и его рекомендации тоже. А вот что касается грудного вскармливания, то тут его лучше не читать. Потому что здесь он явно "не в теме".
    Фабер, Мазлиш тоже читала) Полезные книги. Из той же темы - Гиппенрейтер.
    В плане воспитания мне ещё понравились книги Людмилы Петрановской, она "продвигает" теорию привязанности: "Тайная опора", "Если с ребёнком трудно".
    На этапе младенчества сына меня впечатлила книга "Как любовь влияет на мозг ребёнка" Сью Герхардт. Там приводятся научные исследования, наглядно показывающие и показывающие, как на самом деле влияет отношение к ребёнку на его развитие.
    По физическому развитию отличная книга "Pekip" (если не ошибаюсь в названии, у меня была в эл.виде). Там про то, как держать ребёнка, как помочь ему сесть, встать - естественно, не форсируя. Очень полезно на первом году жизни ребёнка.
    Ещё один важный автор для меня - Элфи Кон и его "Воспитание сердцем". Это книга о безусловной родительской любви и её отличии от любви условной.
    Сейчас у меня настольная "Давай договоримся". Там даются схемы поведения для разных ситуаций. Отличная. И отношение к родительству авторов мне близко. Вот небольшой обзор: https://youtu.be/4deN4C8uAHc

  • 1 коментар
  • bondarka 11 лютого 2020, 13:06 1

    @le313 Книга Макнамары - Покой. Игра.Развитие - очень классная. Кстати, есть на флибусте) Ньюфелда всё хочу прочитать (Не упускайте своих детей), но книга нудноватая, читается сложно, никак не осилю.
    Про ГВ я читала в интернете. Были проблемы, успешно решила. Так что по этой теме я больше полагалась на онлайн-источники (ЖЖ-сообщество Лялечка, статьи канадского педиатра Ньюмана (если мне не изменяет память), у него много полезного было), и другие ресурсы.
    Про Петрановскую - согласна, ничего нового, если человек в теме теории привязанности и какое-то время "тусовался" в соответствующем сообществе. Для тех, кто совсем не в теме, там есть полезная информация.
    Медину и Чемберлена не читала и даже не слышала про них.

  • le313 11 лютого 2020, 13:12

    @bondarka Макнамару маю вже кілька років завантаженого( Аж соромно, що не читаю.
    Гв мені якось легко далися, але почитати все ж було цікаво.
    Дякую! Дуже багато корисного від Вас дізналася.

  • bondarka 11 лютого 2020, 13:34 1

    @le313 I я вам вдячна за розмову! Завжди приємно зустрiти однодумця)

  • kate_z 11 лютого 2020, 13:09 1

    Дуже рекомендую - https://kashalot.com/club/post-14132041/

  • kate_z 11 лютого 2020, 13:11

    І цю - https://kashalot.com/club/post-14153255/

  • le313 11 лютого 2020, 13:16

    @kate_z :cherry_blossom: Дякую! Додала у свій список мамської літератури.

  • kate_z 11 лютого 2020, 14:08 1

    @le313 І вам дякую, ваш пост теж зберігла :)

  • OliOli 11 лютого 2020, 13:32 1

    Ухты какая подборка.
    Я не одной подобной книги не прочла(, даже не знаю почему.
    За каждой беременностью покупала журнал "наш малыш" любовалась фотографиями малышей), гормоны)).

  • le313 11 лютого 2020, 16:16

    :slight_smile:

  • Profesora 11 лютого 2020, 13:36 1

    Дякую! Лесю, можу Вам щиро зізнатися, я щаслива, що Ви з нами, як я люблю отакі розповіді, змістовні, з купою книг, враженнями розумної людини, гумором і деякою іронією. Дякую, що пишете, я Ваш палкий прихильник:blush: завжди чекаю Ваших оглядів, як і Оксаниних.

  • 5 коментарів
  • Oksana_Kh 14 лютого 2020, 12:21 1

    @le313 Цього тижня написала оглядів на 3 місяці вперед)))

  • le313 14 лютого 2020, 19:04

    @Oksana_Kh Ми тобі зарахуємо за осінні канікули ці огляди :grin:

  • Oksana_Kh 14 лютого 2020, 19:37

    @le313 :joy::joy::joy:

  • HoAnna 11 лютого 2020, 18:50 1

    Дуже дякую за такий розгорнутий допис! В закладинки!!! Деякі книги знайомі, а деякі - вперше бачу) Сірзи маю Здорове харчування для всієї родини, цікава! А ці, що Ви показали - теж колись продивлялась, здалися класними, але мені тоді вже пізно було :grin: А у Горбунової це вже нова книга? Бо в мене є Виховання без травмування, мені її насильно сестра впихнула читати :grin: А от Фабер-Мазліш я читала, навіть практикувала!! Неділі дві :joy: А потім не витримувала постійно з цими навідними запитаннями... Відповіді дітей були дуже далекими від наведених у книзі... дуже... І мене це просто бісило :pensive: Але може я щось не так зрозуміла, чи терпіння не вистачило... І окреме дякую за наводку на Франсуазу Дольто! Це має бути щось цікаве! Від себе ж можу порадити книгу "Прежде чем ваш ребенок сведет вас с ума" Найджел Латта, вона досить легка, позитивна і з гумором :)

  • le313 11 лютого 2020, 19:21

    Дякую, Анно! Латта додала у список бажань.
    Щодо Горбунової це попередня книжка) Спершу було Виховання без нервування, потім Виховання без травмування. Перша мені більше сподобалася, бо вона розгорнутіша і ґрунтовніша. Друга виглядає як склепана поспіхом.

  • HoAnna 11 лютого 2020, 22:01 1

    @le313 Дякую, буду знати тепер :)

  • yatavav 11 лютого 2020, 20:57 1

    Дякую! Дуже зацікавили книжечки)))

  • le313 11 лютого 2020, 21:07

    Будь ласка :yellow_heart:

  • Naomy 11 лютого 2020, 22:50 1

    Спасибо за интересную подборку! Неожиданно в рамках флешмоба, но все равно очень интересно! :thumbsup:

  • le313 12 лютого 2020, 08:54

    Будь ласка! :hibiscus:

  • lolatiny 12 лютого 2020, 13:41 2

    Дякую за пост, від себе теж порекомендую останню книгу і автора Виховання без нервування Вікторію Горбунову, з якою паралельно навчалися в університеті, і навіть сьогодні маю приємність відвідувати її вебінари, тренінги та читати ФБ сторінку. Вона чудовий психолог, спілкування з яким легке та продуктивне водночас. Моя подята та найкраща рекомендація для читачів.

  • le313 12 лютого 2020, 14:43

    Будь ласка:rose:
    Теж слідкую за пані Вікторією на фб :slight_smile:

  • Nata99 12 лютого 2020, 18:57

    Все изучила, список себе составила, иду искать, где скачать)
    Огромное спасибо, очень много ценной информации!

  • le313 12 лютого 2020, 19:16

    Будь ласка! Вдалих пошуків!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу