#10_лет_КК Книжковий світ нашої родини

Доброго ранечку, дня чи вечора усім, хто зазирнув у мій книжковий пост. Довго не наважувалася викласти книжечки, адже багато постійних дописувачів вже показали свої неймовірні шедеври, які кожен буде щасливий мати у власній домашній бібліотечці. Й ці скарби, мов тей Кощей, сама б перебирала та перебирала, гортаючи дивовижно фантастичні, казкові чи, ніби живі, ілюстрації, що немов завмерли на папері. Ще мить... ще тільки мить ... і видається, мають ожити, проте ні... лише ледь помітно підморгують, залишаючись вкляклими, мов у тій дитячій грі, де море хвилюється раз, море хвилюється два...

Власне, чому з"явився цей пост, не зважаючи на нескіненні вагання та сумніви. А усе завдячую експерименту, про який ФБ розповів у одному з нещодавніх постів. Четверо учасників реаліті-шоу «In Solitarу» (на самоті) вирішили прожити 5 діб у одиночній комфортній камері без інтернету. Вони мали усе: іжу, зручності, комфортну кімнату, проте не було доступу до всесвітньої мережі. Дозволили лише взяти три улюблених предмета з собою. Але це мав бути не гаджет. 

Перша людина здалася за 5 годин, наступна за добу, деякі мали, окрім психологічних, навіть фізичні проблеми, як от нудоту, фізичну слабкість та ін. І лише одна пані не мала проблем та не відчувала дискомфорту, бо прихопила з собою жменю фломастерів та багато паперу. Творчість заповнила увесь вільний простір. Що в цьому експерименті здивувало мене: ЖОДНА людина не взяла з собою книгу. Напевне, мені вистачить не лише на 5 днів того, що опишу нижче, але це, однозначно, було б непоганим вибором, аби заповнити пустку.

Ну, що ж, розпочнемо. Мій номер 1  - Новорічна книга, у яку я закохалась через ті, мов живі, ілюстрації та такі незвичні для дитячих книг вірші, що одночасно прості для сприйняття, і довершені у цій простоті.

Занурюючись у віхолу цих слів, ти вже не у реальному світі, а там, серед  пухнастих сніжинок і скрипучих санчат, що мчать тебе засніженими пагорбами, запряжені у трійку жвавих коней, як у далекому дитинстві, коли замети були глибокими, морози міцними, щоки червонястими, спини мокрими, а сідниці синіми від катання на "целофанових" мішках, набитих соломою... 

Мій номер 2 знову про дитинство, про світ чаклунів, що забирають до себе близнят-козенят, про диво-журавлика та чарівну жар-птицю із дивовижних казок Всеволода Нестайка, що був родом зі славного міста Бердичева, так-так, того самого великого Бердичева, що біля маленького Житомира :) як люблять жартувати його корінні жителі.

Серію книг Нестайкая стала збирати для сина кілька років тому. І серед усіх інших саме ось ця стала перлинкою колекції, завдяки живим ілюстраціям, які ваблять ще з обкладинки. Вона приємно тішить не лише зір, а й дотик. Нам із сином неймовірно подобається інколи просто гортати крейдований папір, поринаючи у фантастичний світ пригод свого земляка.

Номер 3 знову про казку, про фантастику та пригоди маленької чарівниці Моллі Махлюй, що мешкає у будинку досвідчених чарівників.

Саме ця добірка спонукала мене гортати сайт видавництва грані-Т, відкриваючи нові і нові шедеври для діток.

Гарний переклад, стильні живі малюнки, дитячий стиль оповіді, що влучно передає переживання малої чарівниці, яка крок за кроком пізнає свід магічний та звичайний. Саме те, що потрібно для першачків, яким Гарі Потер ще не по плечу.

Номер 4 знову для дітей. Ці книги не можна було оминути у нашому магазинчику. Вони, як магніт, притягнули у свій час мого малюка своєю дитячою наївністю ілюстрацій, де на сторінках махали білими крильцями дивовижні янголята, літали незвичні дерижаблі з повними кошиками усілякого начиння та світили сідничками рожевощокі пупси. 

Короткі історії на одну сторінку, щоразу різні, неповторні, якоюсь міою повчальні й для нас, дорослих, видались такі довершені у своїй простоті.

Першу п"ятірку закриває збірка книг про Петсона та його вірного котиська Фіндуса, який щоразу потрапляє у всілякі історії чи, точніше, влипає у них.

Подекуди наївні, прості та дивакуваті, ці книги про доброту, повагу, взаємопідтримку та звичайну любов до тварин, якими б шкодниками ті не були. І ні общіпаний хвіст домашнього улюбленця чи то пак справжнього господаря хатини, ні дивакуватість та наївність Петсона не викликають неприємних відчуттів, а лишень підштовхують до думки, що десь поряд є ті, хто потребує нашої підтримки, дзвінка чи просто тарілочки запашного печива з чашечкою чаю та теревенями ні про що.

А ось шоста книга вже про серйозне, але для дітей. Це класика, повз яку можна пройти, але тільки не тоді, коли ілюстрації до неї малював Дон Дейлі. Вона просякнута святом, очікування якого бринить у повітрі задовго до початку. Про нього безліч пісень, віршів та казок, це магічний час, коли оживає казка і може статися будь-яке диво. І стається воно не лише тому, що стрілки годинника зійшлися опівночі, ведучи відлік нового року, а тому що любов здатна творити дива, вдихаючи життя, та надихати до нього.

Моя сьома, особлива книга стала подарунком під ялинку сину цьогоріч. Але виявилася неочікуваним відкриттям і для бабусі, і для мене. Ми цілий день не могли відірватися, читаючи по черзі вголос про пригоди хлопчиська, які трапилися для того, аби він навчився цінувати ЧАС. І сталось це чи то випадково, чи з легкої руки  його батька, важко одразу зрозуміти, проте надзвичайна фантастична подорож навчила цінувати справжнє не лише малюків, але і нас, дорослих, які, трапляється, що забувають про це у неспинному вирі життя.

Номер вісім буде проміжним, бо книга ця і для мене, і для сина водночас. Ми неймовірно любимо подорожувати, чи це подорож у сусідній Бердичів, чи у протилежний куточок України. Проте перше, що ми завжди відкриваємо у будь-якій місцині,це замки, фортеці чи то їх руїни, що розповідають про славетні звитяжні часи наших предків. І ця книга не лише про давні мури, що своїми сіріми бійницями вдивляються в сиву далечінь століть, вона про історію, яка буває дивною, місцями неочікованою чи ба, навіть жорстокою. У неї цікаво поринати, серфуючи хвилями, проте вона іноді й страшна та безжальна. Проте від цього вона не стає менш захоплюючою та інтригуючою, меншовартісною чи негідною. Вона лишень вчить не повторювати свої гіркі уроки... і те, що час владний над усім, саме він розставляє усе на свої місця.

Мій номер дев"ять для душі. Це моя любов, моє натхнення, це поетеса, яка торкається невидимих струн душі. Це Ліна Костенко і 300 поезій. Я маю майже усі її книги та гортаю збірку як у моменти радості, так і у хвилини, коли хочеться вити на місяць, згорнутись калачиком або пірнути з головою в безтурботне дитинство.​​​​​​​

І у віршах Ліни знаходяться ті слова, які відновллють спрагу до життя, додають йому барв та смаку, перетвоюючи із прісної води у п"янке вино. Люблю ніжно, глибоко та безмежно...

Ну і десяточку закриває the last but not the least мій українській Коельо. Саме цю книгу я першою взяла б у камеру на 5 днів без гаджетів, незважаючи на те, що усі його твори я вже читала не раз і не двічі. Доречі, саме цей автор розповів у "Трибі" історію столітнього мудреця, який  кілька років вимушено провів в ущелині без можливості вибратись і спілкуватись з людьми. Саме там він почув довколишній світ, звірів та птахів, а найголовніше себе. Саме ця історія життя нескореної людини, що віднайшла мудрість всесвіту у самому собі стала основою книги, до якої хочеться повертатися, припадаючи, як спраглий до джерела, знову і знову.

З цим автором я вчусь примудрості життя, віднадходжу себе поміж рядків, пізнаю та здобуваю життєву мудрість, яка у кожного у глибині сердця своя... а слово... воно лише пробуджує її, як промені сонця пробуджують спочилу після спокійної ночі землю.

43 коментаря

  • eellinnaa 8 лютого 2020, 21:55 2

    Класс, спасибо за то, что решились выйти из тени! Тем более, что у Вас есть, чем поделиться!
    В который раз уже попадается мне книга Натальи Щербы! Наверное нужно брать))
    И да, я бы тоже пошла на эксперимент без интернета, если бы разрешили взять с собой книгу, лучше несколько))))

  • 3 коментаря
  • eellinnaa 9 лютого 2020, 09:09 2

    @Lyannaya А мне бы и одной хватило!
    Электронной:rofl:

  • valusenka 9 лютого 2020, 09:19

    @eellinnaa Так гаджеты нельзя)

  • eellinnaa 9 лютого 2020, 13:40

    @valusenka Я б ее под бумажную замаскировала)))))

  • vvalush 8 лютого 2020, 22:27 1

    Так гарно написали!:thumbsup: Що мені стало потрібно ееее.... все)

  • lolatiny 8 лютого 2020, 22:33 1

    Ви не пожалкуєте ;) це справжні скарби)

  • de_la_Fere 8 лютого 2020, 22:33 1

    Вы очень красиво и очень интересно пишите! Отдельное Спасибо за Нурквиста в десяточке:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:! Новогодняя очень красивая! К Щербе присмотрюсь внимательнее ,у нас пока только одна ,но мне очень нравится.
    Щелкунчик меня заставил взрогнуть! Ох он прекрасен! Сколько же я за таким гонялась! Дейли моя большая любовь!.❤

  • lolatiny 8 лютого 2020, 22:43

    Дуже вдячна за оцінку. Напевно, мій внутрішній філолог, прокидаючись час від часу, потребує виходу.
    Дуже важко було вибрати "десяточку", бо книг так багато, і кожна чимось зачепила в свій час. Але це був прекрасний привід перебрати скарби і навіть переглянути трішки забуті палітурки. Вдячна за конкурс, він зробив мій вихідний день ;)

  • de_la_Fere 8 лютого 2020, 22:51 1

    @lolatiny Дадааа,я знаю ,как тяжело выбрать всего лишь 10! Но у вас получилось прекрасно.

  • le313 8 лютого 2020, 23:24 1

    Дякую! Як гарно і цікаво. Ми теж великі фанати Петсона і Фіндуса :heart:.

  • lolatiny 9 лютого 2020, 08:44

    Так, книги неймовірні, а ілюстрації взагалі - маленькі шедеври, які можна споглядати як у картинній галереї

  • valusenka 8 лютого 2020, 23:33 1

    Як гарно ви пишете! Живо, емоційно! Дякую! Ваші книги одразу захотілося прочитати. В нас немає жодної з них)

  • lolatiny 9 лютого 2020, 08:47

    Дякую! Я Вам навітьтрішки заздрю, що ще усе попереду і ви відкриватимете для себе такі цікавинки :)

  • marrry 9 лютого 2020, 00:18 1

    аааа!!! я тоже смотрела этот эксперимент и тоже думала о книге))))
    пост ваш прям шикардос. и книги очень-очень.
    пошла думать, каких книг бы с собой взяла, участвуй я в эксперименте...

  • lolatiny 9 лютого 2020, 09:48

    Дякую))) експеримент дійсно незвичайний і показовий. Мене підштовхнув задуматись над багатьма речами.

  • Tosik 9 лютого 2020, 00:30 1

    Класс!! А ведь и правда, как можно было не взять книгу. Спасибо, за то, что решились))

  • lolatiny 9 лютого 2020, 09:50

    Знаєте, я не дуже дивуюсь, навіть у колі моїх знайомих є багато людей, котрі впевнені, що книга - це вчорашній день

  • Oksana_Kh 9 лютого 2020, 08:37 1

    Дякую за допис! Чудові у Вас книжечки! А скільки синочкові?

  • lolatiny 9 лютого 2020, 09:52 1

    Прошу))) Синові скоро сім, читаємо потроху з року. Зараз уже в школі, першачок, але ще не дуже гарно читає (як і я в першому класі), але традиція читати вголос залишилась

  • Lyannaya 9 лютого 2020, 08:45 2

    Дякую за таку гарну добірку! Лускунчик дуже гарний! А ось Фіндус не "мій" пермонаж... всім подобається, а мені щось ні((( Нестайко і Моллі Махлюй дуже зацікавили, а Королева Часу давно була у моєму списку "бажань", але чогось я її видалила... Тепер поверну :smile:

  • lolatiny 9 лютого 2020, 10:04 1

    Моє перше прочинанняФіндуса теж не сильно вразило, але читаючи вдруге цю ж книгу, а потім і інші з серії, помічала за простотою викладу глибокий зміст. Дітям це дуже подобається, як і інші розповіді скандинавських авторів, наприклад Маленька подяка від Антона Анне-Катаріне Вестлі. Останню ми пеечитували 5 разів.

  • kate_li 9 лютого 2020, 09:13 1

    Дуже гарно написано, і книжки дуже гарні, Новорічну книга вкрала моє серце, для мене новорічна казка саме така, як на малюнках у книзі ❤

  • lolatiny 9 лютого 2020, 10:06

    Дякую! Новорічні книги - моя особлива любов, і я рада була поповнити добірку ще одним невеличким шедевром.

  • Olga08 9 лютого 2020, 11:16 2

    Перша книга, такі ілюстрації ммм... моя зимова казка. А про Петсона я теж огляд підготувала, про Різдво.

  • lolatiny 9 лютого 2020, 11:20

    Дякую, чекаю і вашого огляду з нетерпінням)

  • mADAM_Elvira 9 лютого 2020, 13:16 1

    Величезне дякую! Я з такою насолодою поринула у ваш опис таких чудових книг. Все дитяче беру в обране собі, книги дуже цікаві і мені невідомі. Обожнюю такі цікаві та душевні пости.

  • lolatiny 9 лютого 2020, 14:04

    Прошу, більшість книг є у бібліотеках наразі, бо видавались давненько, тому можна знайомитись там. Сподіваюсь вживу вони вас не розчарують :)

  • KcuMarik 9 лютого 2020, 15:11 1

    Класс, спасибо! Новогодняя книга и про замки супер!:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:

  • KcuMarik 9 лютого 2020, 15:12 1

    и очень хочу хоть одну книгу Дона Дейли !:heart::heart::heart:

  • lolatiny 9 лютого 2020, 16:58

    @KcuMarik Так, дякую, дуже люблю ці книги. Замки так цікаво описані, що хочеться побачити кожен. А знаючи історію, оглядати вдвічі цікавіше :)

  • Semejka 9 лютого 2020, 15:54 1

    Дякую за ваш пост!Він у вас вийшов дуже щирий,по дитячому добрий і такий з душею і теплом!:slight_smile:а "триб"вже додала в списки бажаного!

  • lolatiny 9 лютого 2020, 17:05

    "Триб" це вже збірка-серія, де червоною ниткою іде доли одного героя. Романи Криничар і Горянин про людей з полонини. Але кожен з них надихає жити, коли здається, що все скінчилося і опускаються руки. Герої різні, але кожен з них шукав сенс життя і здобув його, хоча здавалося, що це неможливо.
    Криничар містить безліч перлин єврейської мудрості про життя, гроші, вміння їх накопичувати. В цих книгах хочеться жити.

  • bondarka 10 лютого 2020, 19:44 1

    @lolatiny Як цікаво. Теж пошукаю)

  • Juliettta2203 9 лютого 2020, 19:09 1

    И Вы молчали?...Такая дивная речь,такой слог..У меня прямо Патриотический Экстаз(надо запатентовать термин:grin::grin::grin:)Читать одно удовольствие!И подборка замечательная!!Пишите почаще,радуйте нас Солов'iною мовою.Спасибо!

  • lolatiny 9 лютого 2020, 19:57 4

    Дуже дякую)))
    Як не дивно, моя перша мова російська, виросла в змішаній сім"ї, але бабуся-росіянка проводила зі мною значно більше часу, ніж батьки. У школу я пішла, розмовляючи російською, але з того часу, коли потрібно висловити почуття, емоції, враження, українська моє все. Лише в ній присутня така легкість та те дитяче чи казкове відчуття, яке зауважважували вище.
    Обіцяю писати частіше, я отримала від процесу море задоволення, ані менше, ніж Ви від прочитання ;)

  • Melisenta 17 лютого 2020, 20:41 1

    Такі класні книги і так легко написано! Браво!) Дуже дякую за огляд, обіцяйте писати ще, добре?)

  • lolatiny 18 лютого 2020, 13:35

    Домовились :) ;)

  • Dianka2211 2 листопада 2021, 16:37

    Здравствуйте! Что беспокою, ищу для дочки книги про Моллi Махлюй. Вы их случайно не продаёте?

  • lolatiny 2 листопада 2021, 17:12

    Вітання, ні, син ще не перечитав усі, повертається до них :)

  • Dianka2211 2 листопада 2021, 17:14

    Спасибо

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу