Улюблені книжечки цієї зими

Хочу сьогодні коротенько написати про  читання своїх дітей цієї зими. Синові щойно виповнилось 7років, доні наступного місяця буде 4.

Книгоподарунків цієї зими було багато,  а часу на прочитання, на жаль, зараз значно менше, ніж хотілося б. Тому дещо ще чекає своєї черги на прочитання. 

Найулюбленіша серія книг у сина зараз - це книги про Суботика. Я колись вже писала про них. Тоді ми читали з ел.книги. Та все ж придбали паперові і вже прочитали всі 5 та почали знову першу)))

Отже,  коротенько про серію книг. Автор Пауль Маар. Видавництво Теза, всього 5 книг в серії. Кожна цікава, не набридає читати. 

В першій книзі "Що не день, то субота" ми знайомимось із Суботиком. Пан Пляшкер знаходить його на вулиці. Дивне зелене створіння із синіми цятками на обличчі, рудим волоссям та жаб'ячими лапками. Замість носа - рухливий хоботець з круглим п'ятачком на кінці. Суботик назвав Пляшкера татусем і йому не залишалось нічого іншого як забрати це створіння додому. Суботик бешкетник: обзивається, складає бешкетні вірші, їсть усе довкола ( і одяг, і меблі). Спочатку пан Пляшкер планує залишити його в лісі, але згодом прив'язується і любить Суботика. 

А потім ще й  виявилось, що Суботик здійснює бажання і при цьому зникають сині цятки з його обличчя. Пан Пляшкер пізно про це дізнався і цяток залишилось мало.  А ще бажання потрібно чітко формулювати, щоб вони вірно здійснились. Багато бажань витратив намарне. Потім Пляшкер  забажав машину для здійснення бажань. Але й там не все було гладко))))

Суботик прийшов у суботу і йде теж у суботу. 

В  книзі "Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу" пан Пляшкер намагається відтворити певний набір подій, щоб Суботик повернувся і тоді забажати важливе бажання - щоб Суботик назавжди залишився з ним.  У цій книзі трапляється безліч веселих подій пов'язаних із машиною для здійснення бажань. 

Наступна книга "Китобус, або нові цятки для Суботика". Тут розповідається про те, як пан Пляшкер намагається роздобути нові цятки для Суботика. Адже йому це дуже необхідно - пан Пляшкер закохався, але йому бракує сміливості,щоб познайомитись із цією жінкою. 

Щоб повернути цятки, потрібно о півночі з п'ятниці на суботу, коли буде повний місяць,  видертись на дах будинку і Суботик має сказати "Суботик" навспак. Тобто "китобус". Пан Пляшкер подолав свій страх висоти, але все ж напартачив - сказав "китобус" швидше. Тому цятки появились у нього і саме він повинен був здійснювати усі бажання Суботика.

Вкінці книги Суботик дає пану Пляшкеру чарівні Краплі повернення Суботика, щоб за потреби його викликати.

У книзі "Суботик для Мартіна Пляшкера" вже розповідається про сина пана Пляшкера - Мартіна. Йому 10років, він нерішучий як його батько і страждає від цього. Хлопчик поїхав у табір і там випадково випиває Краплі повернення Суботика і його життя стає дуже цікавим))))

В останній книзі "Суботик у небезпеці" краплі викрадає вчитель фізкультури пан Пальц і Суботик змушений виконувати його бажання. Хоча він може приходити лише до Пляшкерів. Від цього в Суботика замість синіх цяток з'являють болючі червоні, а бажання усі спрацьовують не вірно. А потім Суботик від кожного такого бажання стає все меншим. Тому його необхідно врятувати...Що Мартін з батьком і роблять вкінці книги)))

У цих книжечок колись були інші обкладинки. В нас лише перша книга старого формату, але синові вона подобається більше, бо оформлена авторськими ілюстраціями. Сучасні видання з обкладинками Михайла Александрова і Суботик на них не такий милий)

При читанні відчувається розрив у часі написанні книг. Перша книга написана у 1973році (тут обчислення проводять на арифмометрі), остання - у 2002р.( тут діти грають вже у комп'ютерні ігри). 

Ще зараз читаємо книжечку від ВСЛ "Лесеві історії".

Гарне видання, цікаві експерименти, чудові малюнки. Але в кожному розділі зазначено, що старший брат чіпляється до молодшого. Воно наче й не дуже образливо, але надто часто. А загалом книга класна і дуже сподобалась синові. 

У доні найчитаніша книга цієї зими - "Кротик і всі-всі-всі".

Про нашу любов до Кротика я писала давно, тоді ще не було книг українською. А дуже хотілось мати)) Вибір мій зупинився на найтовстішій. Тут найбільше історій, цупкий папір, зручно, що крупний шрифт. Багато ілюстрацій, тексту на розгортці досить мало, але кожна історія загалом довгенька))) Нам книга дуже сподобалась. Зробила трішки фото розгорток

З недоліків хочу зазначити наявність кількох одруківок і в деяких місцях відчувається переклад з російською. Але Кротика ми любимо, тому читаємо із задоволенням))

Дякую за увагу!

 

34 коментаря

  • le313 6 лютого 2020, 13:23 1

    Дякую за класний огляд! :heart: Прочитала про Суботика – аж сподобався, так гарно про нього пишеш. Сьогодні дізналася, що він є у шкільній програмі.
    Ви робили якісь експерименти з Лесевих історій?
    :thinking: може б то моїй читачці Кротика запропонувати?

  • 1 коментар
  • Kreminski 6 лютого 2020, 14:43

    Ми Леся читали)) намагалися експерименти зробити) поки тільки перші два:joy: чесно кажучи, мені не вистачає наукової точності в експериментах) 1 дослід— соди забагато))) кульку трохи не розірвало))) або кульку треба величезну, у нас звичайна була, середнього розміру))), або соди значно менше)))
    2 дослід — парила, я парила, але всеодно треба ще:joy: дуже не вистачає чітких вказівок, скільки ж тої рідини має залишитися:upside_down:

  • le313 6 лютого 2020, 14:47

    @Kreminski Ми лише перший робили))) Але взяли всього на половину менше. Вдалося класно. Тепер син ходить на фізико-хімічний гурток, то вдома з експериментами спокій)

  • Oksana_Kh 6 лютого 2020, 15:43

    @le313 Класно! В нас певно й нема такого гуртка, а моєму точно було б цікаво

  • miros_ya 6 лютого 2020, 13:51 2

    Йой! Коли ж це собі за них узятися? )))
    Дякую, Оксано, щозанйша час і поділилася :-*
    Я поки що збираю на кучку прочитане за грудень-січень. Маю дуже серйозний намір на цьому тижні, все таки, зробити огляд :)))

  • 2 коментаря
  • Oksana_Kh 6 лютого 2020, 14:05

    @miros_ya Ой, клас!

  • Agness 7 лютого 2020, 06:54

    @Oksana_Kh Оксанко,я все хотіла огляд написати" як дідусь капелюха шукав" яка це для мене класна книга))) яка я рада тебе " читати))))

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 07:20 1

    @Agness Дякую! Про капелюха зараз позичили читати друзям)) Хороша книжечка))) Якщо матимеш час і натхнення, то пиши обов'язково!

  • Ulyana 6 лютого 2020, 13:54 1

    Рада, що ти написала, ну і не мало зовсім, кротик товстезний, Суботика купа частин,я у шоці. І це все вголос?

  • Oksana_Kh 6 лютого 2020, 14:01

    Так, читаю вголос, а почитати там є що)))) Син ще такі великі тексти не береться читати. Слухають всі- і доня, і татусь наш)))
    Кротик товстезний справді, аж впжко тримати))))

  • merandinka 6 лютого 2020, 13:56 1

    Дякую за огляд. Маємо жовту книжку з кротиком. Хочу ще докупити. Але бачу, що в вашій дві історії повторюються, тепер напевне не буду її брати, вона ж не з дешевих.

  • Oksana_Kh 6 лютого 2020, 14:02

    Дякую, що заглянули. В нас теж є Кротик жовтий, але російською. Купуючи, я знала, що історії повторюються. Але хотілось саме цю)) Брала на чорну п'ятницю, тоді була гарна ціна на Книгарні Є

  • Kreminski 6 лютого 2020, 14:47

    Дякую за Суботика) треба таки за нього взятися))) зараз син залип на «Як приручити дракона»)))
    А меншому Кротик якось не дуже, думаю, почекаю, поки трохи підросте)))) дам йому ще один шанс:joy:

  • Oksana_Kh 6 лютого 2020, 15:42

    Дякую!
    Кротика донька не одразу полюбила))) якось спочатку теж не дуже охоче слухала

  • Svetlana_Ya 7 лютого 2020, 00:06

    Оксаночка, рада Вас знову читати, давно не бачила! Дякую за такий цікавий опис книг!! Ми якраз закінчили Різдвозавра читати, почали другу частину і сніжок почав падати :snowflake: так що зима ще і від нас не пішла))) думаю, може ще хай ялиночка постоїть :joy:

  • 1 коментар
  • Svetlana_Ya 7 лютого 2020, 08:44

    @Oksana_Kh Не відкладайте так надовго позитивні емоції від різдвозавра:t_rex: !))) дуже хороша книга, яка робить серце добрішим і підіймає неймовірно настрій:heart_eyes:вже думала, чому ми ще в минулому році його не прочитали?!))) але тепер маємо подвійну порцію щастя :sunny::snowflake:

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 09:13

    @Svetlana_Ya ех, хочеться прочитати всього багато, але вже як виходить...Дякую за відгук, в мене й друга частина Різдвозавра є))

  • Svetlana_Ya 7 лютого 2020, 09:29

    @Oksana_Kh Дякую навзаєм і приємного зимового читання:heart_eyes: :books:

  • Profesora 7 лютого 2020, 01:57

    Дякую величезне, Оксано:blush: дуже чекала огляд. Суботика аж я захотіла почитати, кротик і у нас фаворит, маємо і жовту, і синю де в картинках, і цю думаю також, кротика багато не буває:blush: шкода, що мало часу у Вас на огляди. Але дякую що хоч інколи згадуєте про нас:blush: благо Леся трохи компенсує вашу нечасту присутність, у вас же сімейний книгообмін:blush: то хоч трохи маємо уяву, що читаєте.

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 07:27

    Дякую за приємні слова)) Дуже тішусь, що любите Кротика, я колись всіх агітувала за нього))))Чудово, що є українською!
    Нам подарували Зіроньку Лаури - дуже гарна книжечка! То ж після Вашого огляду вона запала мені в душу)))

  • Profesora 7 лютого 2020, 11:52

    @Oksana_Kh :blush:я також дуже рада, що була корисною.

  • morda_panda 7 лютого 2020, 07:33

    Дякую, про Суботика захотілося почитати після Вашого огляду, хоча по обкладинці пройшла б повз. Відкрила пост, потім з'явилися справи, так і не дочитали, добре, що не закрила, а то так би і не дізналися про Суботика)))

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 07:43

    Дякую, що дочитали))) Книги розраховані на шкільний вік, не для малят. Там малюнків майже немає

  • Kosmonatka 7 лютого 2020, 18:03

    Оксанко, ти так написала про Суботика, що самій хочеться відкрити його хоч на екрані та почати читати). Витрачені дарма бажання - так знайомо, в усіх книгах з бажаннями герої це роблять)).
    "Лесеві" теж маємо, але відклали до тепла недочитане, щоб з дослідами не морочитись в хаті, а коли вже можна буде надворі більше. Кротик - ну це ж хіт на всі часи! У вас, як завжди, влучні, цікаві, класні книги.

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 18:48

    Рада тебе тут бачити, Наталю)))) Суботик є на толоці, то якби хотілось читати)))) Може й не всім підійде. Сама не дуже розумію, чому Максим так полюбив ці книги))))

  • Kosmonatka 7 лютого 2020, 18:50

    @Oksana_Kh Взаємно, Оксанко)
    Бо таки ж цікаві, судячи з опису)) Діти не залипнуть на нудному.

  • Kosmonatka 7 лютого 2020, 18:35

    Щодо "брат чіпляється" - якби я писала, цього було б значно більше, гг)). І чіпляння були б куди дурбельніші)

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 18:49

    Мій син не чіпляється до сестрички в такий спосіб як в книжці написано і не хотілося б, щоб брав приклад звідси. Тому мені таке "муляє очі"

  • Kosmonatka 7 лютого 2020, 18:55

    @Oksana_Kh То я розумію... Але в інших сім'ях часом буває, от такий життєвий досвід, де не все ідеально, і проскакує в авторських книгах. Я багато що віддала б, щоб мої не чіплялись один до одного(. То мій біль насправді. Не всі батьки вміють до ладу виховувати, ми серед них. Коли стрічаєш подібне в книзі, думаєш: ми не одні, хух. А потім читаєш критику і розумієш, що треба не видихати, а соромитись.
    Мені здається, діти не беруть приклад з книг отак запросто, принаймі в нас такого ніколи не спостерігалось, хоч всяке читали. Що маємо - то суто наше, не "приблудне". До того ж завжди можна пояснити, що не гуд.

  • Oksana_Kh 7 лютого 2020, 19:17

    @Kosmonatka Та в нас теж всяко буває, і сваряться, і б'ються- ми теж далеко не ідеальні батьки. Але от такого вияву не було поки-що і надіюсь, що й не буде))) Хоча то й же Суботик обзивається по повній і син наче не переносить в реальне життя))))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу