Щоденник читача, 5 р.

Читання в 5 у нас таке ж самісіньке, як було і в 4, і в 3. Та і в 2 теж). Змінюється лише кількість книг - їх стає більше з кожним роком. Можна просто докладати зверху новинки і спокійно далі читати по колу (що ми і робимо). Груфало/Груфалятко, Миша з метро, Голодна гусінь, Просто тому що, Чубчик та Ляля сонькає, Пригоди хороброго мишеняти, Потяг-дрімотяг, Лізелотта, Літачок-Рятівничок ітд ітп - все те, що вже роками читається і чомусь ніяк не набридає. От вже на кому вартість книг відбивається).

Кіт на ім'я Сплет та усі книги про нього прочитані за цей рік просто нереальну кількість разів.  Мені самій не набридає Сплет, бо хіба реально від нього  стомитись? Справжнє трошки хлопчаче мі-мі-мі).

"Парасолькове дерево" та "Котяча банда", вид-во "Віват", "Коза і семеро козенят" А-ба-ба-га-ла-ма-га - цитувала б їх на пам'ять в 3 ночі, але малому треба саме книги і саме з картинками, моя пам'ять його не цікавить. Якщо чесно, ми й Ріпку досі читаємо).

Чудові "Пригоди Песика та Киці", Махаон - мабуть, перша книга, з якої почалось хоч якесь текстове слухання, приблизно рік тому. Бо до неї не йшло нічого складнішого за Потяг-Дрімотяг.   

"По слідах веселих звірят" (букіністика) - її показували гарненько тутhttps://kashalot.com/club/post-16036837/ 

"До нас на чай приходив тигр", ВСЛ та "Мой друг пират", Віват" ну дуже любимі в обох дітей. Пірат - єдина коротка книга, проти якої не протестує старший, якщо менший обрав її для читання на ніч. Класна-прекласна, мені її важко переоцінити. Перші півроку щоразу відкривали в ній все нові й нові деталі. Історія про дружбу колишнього пірата і маленького хлопчика. Малий був такий вдячний пірату за порятунок з даху, що придумував способи подружитися із сердитим морським розбійником. Бо насправді серце у пірата велике, тепле і теж прагне любові.

"Найкращі історії про тварин", "Дивовижні історії для хлопчиків", Країна мрій. Їх показували в Клубі, мабуть, мульйон разів. Не єдині наші книги із серії, але найулюбленіші в меншого. Така попсова і така зручна, весела, зрозуміла серія. Зручна - бо тепер старший залюбки читає її меншому. Історій багато, малюнків тьма - збірочки ніколи не набридають.

"Гарольд. Лисенок, который всех перехитрил", МИФ.Така ж багаторічна любов. Добра історія про лисенятко, яке не бажало їсти кур. Але ж достатньо вміти їх ловити, щоб родина впевнилась у твоїх лисячих талантах).

"Рита и Бублик", Астрель. Тут я взагалі відмовляюсь розуміти, як маленька і коротка книжечка може так довго тримати увагу. Проста смішненька історійка про капризулю Ріту та її подарунок.

"Нортон и Альфа", Поляндрия. Прехороша книга, не здивуюсь, якщо ще три роки читатимемо по колу. Робот конструює собі механічного друга, разом вони знаходять насінинку, не розуміють, що це, викидають і згодом і спостерігають справжнє диво.

"Водяной человек", Поляндрия. Історія, що вганяє в роздуми та фантазії, дарма що зовсім коротка. Але менший далекий від таких тонкощів, йому вона прсто подобається. Просто тому що.

"Містер Піп", Читаріум.  Пречудова для першого читання - коли дитина вже освоїлі і склади, і слова, але ще не той рівень, щоб починати тексти. Обидвоє дітей залюбки її читали/читають на цьому етапі.

"Хтось або Водяне Серце", ВСЛ. Через любов малого до коротких книг-картинок ми досі часом беремо щось новеньке. "Хтось" - цьогорічне придбання. Цікаве оформлення, гарна історія. Малий житель акваріуму Хтось намагається зрозуміти, хто ж він такий. Усім "колективом" вони навчаються грамоті та знаходять спільну мову з людиною-господарем.

"Ідея на мільйон", ВСЛ. Цьогорічна акція влітку багатьох спонукала прихопити книгу хоча б заради кружки з гусятами, що ішли в комплекті). Історія чимось схожа на попередню - тут теж герої пробують опанувати грамоту. Тексту ну просто мізер-мізерний! Б'є усі рекорди серед наших міні-історій, але Тіму це якось геть не бентежить.

"С неба падали старушки" - улюблена збірка віршів від Маші Рупасової. Так не вистачає подібного українською(. Мабуть, найкращі дитячі вірші, що стрічались хоч би коли, діти її обожнюють.

Серія "Паддінгтон", М.Бонд, Ранок. Нам її відкрила Оксанка, подарувавши першу. Тіма страшно тащиться від ведмежати, був період, коли вимагав читати лише про нього, просто по колу. Ведмежа ж таки прикольне).

"Пригоди Рекса та його друзів", КМ. Хто не знає Рекса - той я. Але це не завадило придбати і практично завчити напам'ять книгу. Терпіти не можу цього Рекса(. Тому енний раз по колу читає  малим татусь. Оксанка її гарно показалаhttps://kashalot.com/club/post-4132549/

"Повітряні рибки", Дяченки, А-ба-ба-га-ла-ма-га. Добра, казкова збірочка коротких фантазійних оповідань, чудові ілюстрації. Любимо її.  

"Як Фіндус загубився", Богдан. В нас одна про Фіндуса та Петсона, зате, мабуть, основна - історія про те, як з'явився котик у Дідуня.

"Як потрапити на Місяць?", А-ба-ба-га-ла-ма-га. Цього літа придбали декілька нових книжечок від Абаби, орієнтуючись на меншого. Така простесенька-препростесенка історія про дружбу, але дитина вважає, що йому нормас. Ну і нехай.

"Вовченятко, що запливло далеко в море", А-ба-ба-га-ла-ма-га. Хоч і видаються мені історії, що видає Абаба, подібними між собою, але тут сюжет має трішечки більше динаміки, ніж в інших.   Ілюстрації бомба - так вважає старшенький, який  дуже полюбив книгу.

"Куди відлітають риби", А-ба-ба-га-ла-ма-га. Знову фаворитка старшого, він її читає меншому брату. Малюнки - це щось. Ваня вже добре розуміється на красивих книгоілюстраціях, насправді це так приємно-класно -  вислуховувати дитячі враження від книг.

Серія "Пізнаю світ", вид-во "Богдан". Зовсім недавно розпакували після переїзду і менший немов вперше побачив). Вони такі милі, сама із задоволенням перечитую з ним.Вже показувала її раніше, та і не тільки я.https://kashalot.com/club/post-9209801/

"Казки на ніч", "Країна снів", Віват. Наш формат і стиль, тут ніяк ніззя було пройти повз. Коротенькі повчальні, навіть терапевтичні історії, спрощені варіанти притч, трішки простої моралі та яскраві ілюстрації. І менший любить, і старший поки не втратив  інтерес.Так він не сильно любитель читати самостійно, а ці книги привертають його увагу.

"Дори витает в облаках", Махаон. Нова, четверта частина про Дорі, дівчинку з необмеженою фантазією. Улюблена  наша Дорі, класнюча серія, шкода, що в Україні не видають.

"Неймовірні пригоди десятьох шкарпеток". Урбіно. А ми думаємо, і куди ті шкарпетки постійно зникають?). Весела, прикольна книга і малюнками, і пригодами. Єдине - історію про шкарпетку, що подалась в політику, Тимоха попросив пропустити. Політика його не цікавить, сказав.Більш детальний огляд тутhttps://kashalot.com/club/post-19611723/

"Зайченя купається". "Витри слізки зайченяті". "Іще почухаеш за вушком?", Йорг Мюле, Чорні вівці. Точно знала, що ці картонки влюблять у себе меншого сина. Але ж і старший із задоволенням в них грається, дмухає, лоскоче, чухає.  І думаєш: які вони ще обоє все ж таки маленькі!  

"Пригоди Журавлика",В.Нестайко, КМ. Читала обом, але найдуже повість-казка сподобалась меншому. Класичний Нестайко - хороші герої досягають справедливості та мети, рятують один одного від усіх бід і перемагають поганих. Дружба, вірність,  позитив, динаміка - все як має бути від улюбленого письменника.

"Пригоди в Диволісі", Марі Тібі, Віват.Дикий мега-хіт у меншого. Може, тому що няшні історії оздоблені гарними ілюстраціями, а, може, через те, що веприк в книзі показує дупку. А, може, все разом).Гарна книжечка, не тонка, хоч і три історії всього. Одна з них - Різдвяна, тому може стати  подарунком на свята. Усі сюжети направлені на социальний розвиток та дружні емпатичні стосунки.

 Наче і все в основному. Можливо, комусь стане в пригоді.

Перепрошую за невисоку якість фото(.

72 коментаря

  • Ludo4ek 16 листопада 2019, 07:18

    Дякую)
    Пригоди у диволісі - для мене відкриття.

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:15

    От вона виділяється в своєму ряду. Гарні добрі історії, в кожній герої навчаються ще більше і краще дружити, допомагати.

  • Lyannaya 16 листопада 2019, 07:56

    Як багато цікавезних книжок ви читаєте!

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:16

    Та це, практично, за останні 3 роки підбірка, а не за конкретний короткий період). Просто все залишається в активному читанні.

  • miros_ya 16 листопада 2019, 08:04 1

    Оце ти не полінувалась! ДЯКУЮ, дуже цікаво!
    Ти обманщиця. :stuck_out_tongue_winking_eye:. Наговорююєш на дитину. В минулих оглядах сказала, що Ваня сам не хоче читати, а тут, через книгу «Старший читає її меншому.» :) Така красаааа :thumbsup_tone1::thumbsup_tone1:

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 10:57

    Давно готувала цей невеличкий огляд)))
    Та не любить!) От нема такого, щоб брав книгу, сідав і поринав у неї. Ну, комікси, ну, щось зовсім недовге і щоб малюнків було 95%. А підбірка - це ж не за тиждень і не за місяць. І якраз малотекстове-кольорове. Ну раз на тиждень читкане щось меншому, і то гуд. Далі класичне: "А от я в його віці!!! "))))

  • miros_ya 16 листопада 2019, 11:53

    @Kosmonatka Аналогічно :) Уля слухала б і слухала книги, а от читати самій - та-аке-е-е-е

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 12:59

    @miros_ya Їх там в школі лагідно муштрують. Дивлюсь, що наче повільно, але якийсь процес іде. Та часом хочеться, щоб вже сам.

  • Коментар видалено

  • Ulyana 16 листопада 2019, 08:43

    Нічого собі купка. Ти і цей гусь зробили мій день

    Зображення
  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 10:57

    Гусі там знатні, да))))

  • Svetlana_Ya 16 листопада 2019, 08:59

    Який неймовірно насичений допис! Наталю, дякую:blush:!!!
    І що замітила, що добра третина прочитаних нами за останній час книг повністю збігається з Вашими!!!
    Певно, улюблені книги такими і залишаться назавжди :heart:

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:02

    Мабуть, тижня два потихеньку готувала)))
    Певно, так). А ще помітила, що зовсім дитячі книги теж мають лишатися в хаті, з дітьми. Хоч трохи. Навіть школяр може повертатися до них і гортати улюблені колись картонки. Особливо якщо в них є щось більше за малюнок з підписом. Хоча і необов'язково.

  • Oksana_Kh 16 листопада 2019, 09:01

    Ох, скільки краси:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: і ми багато з цих книжок любимо і читаємо мульйон разів. Ну а шо??? Для того ж ми (батьки) ці книги й купуємо:smile::smile::smile:
    Чудово підбірка най-най-найулюбленіших книжок! Дякую!

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:04

    От так, Оксанко)). Ще й коли порівнюєш дітей, бачиш, які вони різні. Один проковтнув книгу і бігом за другу. А інший, переглянувши останню сторінку, знову відкриває першу і каже: "Читай!". Та і класно, що книга довго-довго залишається улюбленою. А якщо всі разом лишаються - то це вопще ж)

  • Mama_Ollya 16 листопада 2019, 09:11

    Наташа, яка пречудова добірка)) Передивилась усі книжечки - наче зустріла старих добрих друзів)) Не знала про кружку з гусятами, гарна?

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:07

    У вас теж схоже з Радою, так? Принцип сидіти на улюблених книгах)
    Кружка як обкладинка, така ж) Сфоткаю.

  • Mama_Ollya 16 листопада 2019, 11:44

    @Kosmonatka Так, Рада взагалі зараз нових не хоче, тільки лише якщо продовження серії, або на обкладинці читається цікава тема)

  • BARLUN 16 листопада 2019, 09:30

    Не перестаю Вами восхищаться - крутая мама! А мы безнадежно отстали и никак не дойдем к самостоятельному чтению даже по слогам(

  • 1 коментар
  • koritsi11 16 листопада 2019, 14:24

    @Kosmonatka А я подумала, що 5- річний це старший, який читає солодшому)) Книги російською не купую, але от вірші мені саме російською більш якісь до складу і до ладу. Коротенькі на 4 рядки ще ок, а от до довших душа не лежить) Огляд класний, збережу і буду підглядати)

  • koritsi11 16 листопада 2019, 14:24

    @koritsi11 *молодшому
    Хоча...))

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 15:21

    @koritsi11 Старший - другокласник)) Йому положено)

  • Karolina 16 листопада 2019, 09:40

    Шикардос, все крутые книги вместе)

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:19

    Ой, дякую)). Я не роблю підбірку читаних книг в ел. варіанті, а, мабуть, теж треба буде

  • Karolina 16 листопада 2019, 15:43

    @Kosmonatka ага...и аудио еще ж))

  • inna_kvitka 16 листопада 2019, 09:42

    Спасибо!!! Вы сделали мой день! Пошла за книжными обновками)))

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:20

    Ой, рада що сподобалось!

  • morda_panda 16 листопада 2019, 09:55

    Дякую, хотіли поповнилися))))

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:20

    От так завжди після великих оглядів)

  • HoAnna 16 листопада 2019, 10:42

    Безмежно вдячна Вам, Наталя, за такий мега-огляд! Це все ще й для хлопчика 5-ти років, мені в самий раз!!! Деякі вже зберегла в пошук на олх, деякі - в список бажаних :grin::grin: Але вже хочеться все й одразу, а я тільки вчора влаштувала собі Чорну п'ятницю... Наталя, а Ви читали сину Олексій, веселесик і Жар-птиця (Нестайка)?

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 11:14

    Ну це скоріше для хлопчика 2-4 роки). Мені здається, що хлопчики в 5 такі книги на раз-два переростають. Окрім Шкарпеток, Нестайка і Дорі. У нас просто махровий консерватор.
    Ні, Олю, цю не читали. Мені здається, що не маємо. Але не проблема закачать і вдарить з компа. Нестайка дуже любимо. Близнят-козенят от читали, і діти знов просять.

  • HoAnna 16 листопада 2019, 13:42

    @Kosmonatka Мій в 5 ще Мед для мами любить і слухає невеликі тексти)) З "більш серйозних" сподобалась якраз про Олексія веселесика) Думаю, багатьом 5-річкам вона піде :)

  • Kosmonatka 16 листопада 2019, 15:56

    @HoAnna Мед для мами - то святе).
    Обов'язково почитаємо, Аню! Дякую!

  • Profesora 16 листопада 2019, 11:49

    Наталю, та це не огляд, це розкіш, я поки просто погортала, і вже очманіла від фото, зараз кавку зварю і кайфону. Дякую за такий розкішний ранок і такий огляд!

  • 30 коментарів
  • Profesora 16 листопада 2019, 19:02

    @miros_ya Мирослава, та я ще не парюсь:grinning: я в роздумах. Ви гарно все написали, але по реальності воно трохи не так оптимістично, але віримо у краще.

  • hecuba 17 листопада 2019, 06:58

    @Profesora А в мене інша проблема, живу в Києві, але все життя спілкуюсь виключно українською, хоч і росла в двомовній сім'ї, дитині читаю відсотків 90 українських книжок, мультфільми намагаюсь також українською показувати, а ось бабусю попросила говорити з сином російською, бо українська в неї жахлива та й не завадить знати декілька мов, а син у 5 років взяв і перейшов повністю на російську, хоча обидві мови знає ідеально.

  • Profesora 18 листопада 2019, 13:04

    @hecuba Може ще вирівняється:blush: бо сім'я україномовна Ваша. В мене інститутська подруга так балакала, дома виключно українською, тільки за поріг - рос мова.

  • pansies 16 листопада 2019, 23:03

    Дякую за огляд. Стількі книжок, стільки цікавинок. Яка Ваша таємниця, що не набридає читати одні й ті самі книги?

  • Kosmonatka 17 листопада 2019, 00:51

    Вам дякую за увагу.
    Набридає)) Але хіба є вибір?) Потроху розбавляємо з часом і все.

  • hecuba 17 листопада 2019, 06:46 1

    Класна підбірка, читаючи купу оглядів, мені здавалось, що ми одні, хто читає одні і ті ж книги по мільйонному кругу. Чоловік уже казав, що з дитиною щось не так, ну не можна стільки читати одне і те ж. Але після вашого огляду я таки зрозуміла, що це абсолютна норма і готова знову і знову читати Банду піратів, казки чарівного лісу, рексика, кротика, лісову школу, Фіндуса і того ж таки Сплета і Козу Дерезу, з яких ми ніяк не виростемо))

  • Kosmonatka 17 листопада 2019, 18:07

    Ну от) хоч і по колу, але ж багато книг!! Ми в дитинстві теж без кінця перечитували Бармалея, Яйце-райце та ін. От би ці книги, що зараз, та туди!

  • le313 17 листопада 2019, 17:23

    Дякую. Побачила багато цікавого для себе.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу