Гюс Кейєр "Книга всіх речей"

Сьогодні хочу поділитися думками про дуже незвичайну книжку. Уже сама назва інтригує, бо як така невелика книжка може бути про "всі речі"? Що таке оті всі речі для 9-річного Томаса, який живе в Амстердамі й бачить те, чого не бачать інші. В амстердамських каналах плавають тропічні рибки, горобці виграють на сурмах, а звідусюди лунає дивовижна, прекрасна музика. Томас бачить неймовірну красу свої знайомої, 16-річної Елізи, такої вродливої, незважаючи на шкіряну ногу й відсутність пальців на руці. Та, на жаль, він бачить не лише хороше й приємне. Бачить він і те, як янголи затуляють обличчя крильми, бо тато б'є маму... А одного дня розуміє: Бога немає, бо Його з нього вибили. Томас любить маму, любить свою родину, але йому так боляче, бо йому здається, що він не може змінити речей. Наївні спроби накликати на батька "кари єгипетські" закінчуються нічим. Та на допомогу йому приходить літня сусідка, пані ван Амерсфорт, яку всі довкола вважають відьмою. І коли Томас уперше долає страх, наважившись допомогти старій і зайти до неї додому, він чує від неї дивне запитання:

- Ким ти хочеш стати коли виростеш?

- Щасливою людиною, - відкаже він.  - Коли я виросту, то стану щасливим.

- Це збіса гарно! А знаєш, коли починається щастя? Тоді, коли перестаєш боятися.

Неймовірна, зворушлива і така сильна й підбадьорлива розповідь всесвітньовідомого нідерландського письменника, лауреата премії ім. Астрід Ліндгрен, Гюса Кейєра про дорослішання, пошук себе та сміливість маленької людини, яка, незважаючи ні на що, прагне бути щасливою. Гадаю, Томасові це вдалося. А ви як думаєте?

11 коментарів

  • miros_ya 12 липня 2019, 10:16 1

    Книгою зацікави дуже сильно, зізнаюсь.
    Але Тепер, коли безпосередньо хтось із простих дописувачів КК прочитає їїі його буде розпирати від бажання поділитися враженнями, стане вже якось незручно створювати запис: Менше ніж за місяця ви з колегою двічі про неї написали вже :smile:

  • 7 коментарів
  • miros_ya 18 липня 2019, 12:53

    От молодець! Раз - і купила!
    А у мене вона і файлику «купити згодом». Зараз 3 книги початих, куди його ще щось купувати? :crazy_face:

  • Profesora 18 липня 2019, 13:12

    :blush:

  • Profesora 18 липня 2019, 19:17

    Мирославо, а що читаєте?

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу