Марина Гримич "Ажнабія на червоній машині"

З творчістю Марини Гримич я познайомилась коли читала її книги під псевдонімом Люба Клименко. Але  ті книги письменниці я називаю "книгами для підняття рівня лібідо" :grin: Ось тільки книга "Маміглапінатапеї або любов у Київській комуналці" зовсім інша, дуууже смішна, але сьогодні поділюсь враженнями про "Ажнабію на червоній машині"))

Ось трохи опису: "Словом «ажнабія» називають в арабських країнах іноземок. Дія роману Марини Гримич відбувається в сучасному Лівані, відомому своїм міжконфесійним розмаїттям, і перегукується з середньовічними арабськими оповідками з «Тисячі й однієї ночі». В центрі сюжету опиняються дві ажнабії-українки — Павлина, заміжня за сунітом Ахмадом, та Віра (лагідно — Вірунчик), дружина шиїта Жаввада. Павлина береться допомогти Жавваду порозумітися з дружиною, однак та несподівано зникає, і в пошуках Вірунчика Ахмад, Жаввад, Павлина, а також таємничий друг Зіяд, що несподівано приєднався до компанії, об’їжджають червоною машиною увесь Ліван"

Ця тема мені близька, оскільки мій чоловік виріс саме в такій міжетнічній сім'ї, в арабській країні, сусідній з описаною)) Я запитала його, що таке ажнАбія, а він не знав... а потім каже:"Ааа, ажнабІє!! (наголос на "і") это иностранка!" :)

Книга дуже легка, пригодницька, з безліччю описів природи, краєвидів, смаків, звичаїв, традицій... вона настільки атмосферна, що просто занурюєшся в читання і відчуваєш, ніби ти там знаходишся, в такому цікавому самобутньому Лівані... 

А ще мені дууже імпонує мова авторки, стиль написання, гумор. Дуже цікавий "прийомчик" використала Марина Гримич, вставивши в розповідь пости з фейсбука з лайками і дотепними коментарями. 

Словом, книга дуже жива, пізнавальна, атмосферна і з гумором. Якщо хочете відпочити, розслабитись, зануритись в атмосферу східної країни, то дуже і дуже раджу! ;) 

і внизу завжди є пояснення арабських слів))

І наостанок такий гарнющий опис:

Дякую всім, хто дочитав ;)

 

 

 

12 коментарів

  • umberto 31 березня 2019, 17:49

    Я одного разу випадково потрапила на творчу зустріч з Мариною Гримич. Я дуже далека від її творчості, але на цій авторській зустрічі вона розповідала про етнографічні експедиції до нащадків українських емігрантів в Бразилії. Це було страшенно цікаво. Дякую, що нагадали, треба пошукати чи нема в неї книг про те дослідження)

  • 4 коментарі
  • Profesora 31 березня 2019, 19:07

    І я дякую, її взагалі можна всю читати, дуже цікаво пише, просто і глибинно, вона мені схожа з Галиною Пагутяк, хоча Пагутяк трохи з таким карпатським уклоном, але оцей прозорий, простий на позір, стиль дуже імпонує.

  • HoAnna 1 квітня 2019, 00:44

    Юлія, дуже вдячна Вам за "наводку" на схожу по стилю письменницю!! Буду мати на увазі ;) Бо дійсно Гримич пише саме так, як Ви описали, "просто і глибинно" :)

  • Profesora 1 квітня 2019, 03:29

    Рада бути корисною:blush:

  • Profesora 31 березня 2019, 18:57

    Дякую, Ви завжди такі цікаві книги оглядаєте))) і ще раз дякую за дорослу літературу))) візьму до уваги обов'язково, я читала в далекому 200 якомусь році її книгу Мак червоний у росі, не пам'ятаю про що, а пам'ятаю свій шок і захоплення книгою))) треба обов'язково повернутися до цього автора. Дякую.

  • HoAnna 31 березня 2019, 19:03

    Дякую, що читаєте)) Мак червоний у росі обов'язково гляну, дякую :)

  • seveneleven 1 квітня 2019, 12:12

    Зацікавили. Дякую за огляд)

  • HoAnna 1 квітня 2019, 19:52

    Будь ласка :)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу