Йоанна Ягелло,

Хочу розповісти про одну з найяскравіших книжок для підлітків і про підлітків. У книжці польки Йоанни Ягелло розповідається про дружбу двох "аутсайдерів", життя яких назвати легким аж ніяк не можна! Мама 14-річного Фелікса змушена поїхати за кордон працювати, тож хлопцеві доводиться не лише вчитися в школі, а ще й доглядати 10-річну сестричку (яка ще той фрукт!) і займатися домашнім господарством. На біду, ще й бабуся, з якою залишилися діти, потрапляє до лікарні. Невідомо, що було б, якби Фелікс не познайомився у школі зі своєю ровесницею, Отилією, яку всі кличуть Оптою. Опта - від Оптимізм, бо дівчина його так і випромінює! Та це не значить, що в неї немає своїх негараздів. Хтось сказав, що найкращий спосіб забути про власні проблеми - допомогти комусь вирішити чужі. І це, схоже, правда. Фелікс і Опта підтримують одне одного у важкі хвилини і, здається, їхня дружба здатна перерости у щось інше... 

Додам, що книжку, щойно вона з'явилася, прочитав мій син, якому тоді вже виповнилося 14. Його враження: "Нормальна книжка!" - це однозначне схвалення. Останнім часом не дуже виходить обговорювати з ним прочитане: відповідає коротко, тож я звикла: Нормально - значить, книжка справді гарна. Ну, все решта - це "фігня". А як Ви обговорюєте книжки зі своїми підлітками?

Автор: Яґелло ЙоаннаПереклад: Ярослава Івченко Рік видання: 2017 p. Обкладинка: Тверда Вік: 13-16 роківК-ть сторінок: 216

Придбати книжку найпростіше тут: https://urbino.com.ua/p571757905-zeleni-martensi.html

***

...мама вперше поїхала до Німеччини. Мені тоді було дванадцять, а зараз чотирнадцять. Ми залишилися з бабусею й жили досить непогано. Мама там доглядала якогось дідуся й за місяць заробила стільки, що ми заплатили частину боргу за помешкання. Ще вона купила комп’ютер і нову пральну машину, бо стара зламалася, і загалом виглядало на те, що настали нові, кращі часи.Вона мала поїхати ненадовго, когось там заміняла. Але потім подалася знову. І частіше її не було, ніж була. Ми якось давали собі раду, доки бабуся не захворіла. Вона ледве дибає і їй потрібно купу бабла на ліки, і тепер мама каже, що тим більше змушена їздити на роботу. Стало фігово.

– Сміття хоча б винеси, – кажу я Віці, а вона дивиться на мене спідлоба.– Ти ж бачиш, що я уроки роблю. Тобі чудово відомо, що в четвертому класі вимоги суворіші.– Ти ж не вчиш, а граєш.– Не граю. Я перевіряю на ФБ, що було з математики.

Я бачив, що вона грає. Я можу відрізнити, але не маю сил сперечатися з нею. Починаю мити посуд, сподіваючись, що це вижене сестру до своєї кімнати, бо чесне слово, мені навіть бачити її вже не хочеться. Нічого не робить і на все плювати хотіла, ніхто її не виховав, то й мені навряд чи вдасться. Я б хотів, щоб мама повернулася й зайнялася цим всім.Віка не виходить, тільки вдягає навушники, щоб не чути галасу миття. Щось вона таки їла, бо я намагаюся відмити каструльку від киселю. Звичайно, їй не спало на думку залишити мені хоч трохи. Цікаво, чи бабусі принесла… І чи бабуся взагалі щось їла.

– Віко…Вона робить вигляд, що не чує, але я намагаюся докричатися крізь навушники, адже навіть з ними щось там чути. Я трясу її й вириваю з вух навушники.

– Ай! – пищить вона. – Боляче! Лапи забери!

– Чому ти зжерла кисіль і нічого не лишила?

– Лишила, – відповідає. – У холодильнику. – Я пропонувала бабусі, але вона не хотіла.

А я вже було подумав, що в неї є до мене чудові сестринські почуття. Ну, але принаймні для бабусі щось зробила.

– Можеш з’їсти, якщо вона не буде, – ласкаво дозволяє Віка. 

Піду до бабусі. А ні, не піду, вона хотіла подрімати. Чорт, мене це непокоїть, бабуся завжди була на ходу, я ще ніколи не бачив, щоб вона спала вдень. Я не знаю, що робити. Змусити її піти в поліклініку, а може, викликати лікаря? Намагаюся подзвонити мамі, але вмикається автовідповідач. Зараз вона працює в такого одного, де погане мобільне покриття. Я піднімаюся сходами, тихенько прочиняю двері і чую, як бабуся похропує. Якщо спить, то, мабуть, усе гаразд. Повертаюся до посуду. Віка, звичайно ж, сміття не винесла. Я ставлю на сушку останні тарілки й міцно зав’язую мішок. Ніби із запахом полуниці, але, як на мене, й так страшенно смердить. Зношу мішок униз. Щиро кажучи, на сьогодні з мене досить. Згадую дівчину, із якою познайомився на стадіоні, та її усмішку. Цікаво, чи вона так само би посміхалась, якби їй щодня доводилося миту гору брудного посуду?

 

49 коментарів

  • HoAnna 10 лютого 2019, 12:50 1

    Люблю такі книги! У мене така на поличці чекає своєї черги :)

  • 2 коментаря
  • HoAnna 10 лютого 2019, 13:13 1

    ДУЖЕ ДЯКУЮ, що видаєте такі книги! :tulip::tulip::tulip:

  • Bozhena71 10 лютого 2019, 13:19

    Дякую, що читаєте! У нас на черзі ще дві книжки цієї авторки, одна вийде на початку березня ("Молоко з медом"), а наступну ("Як дві краплі води"), постараємося встигнути до кінця травня.

  • HoAnna 10 лютого 2019, 13:24 1

    О, навіть дві! Чудово, чекатиму :)

  • Anutamama 10 лютого 2019, 13:20 1

    А где покупали?

  • Anutamama 10 лютого 2019, 13:21 1

    ))) Я очень внимательная. Срочно нужно купить для своего подростка.

  • Bozhena71 10 лютого 2019, 13:35

    Можете придбати безпосередньо у видавця. Тим більше, що до 14 лютого діють приємні знижки -20%. www.urbino.com.ua

  • Anutamama 10 лютого 2019, 13:37 1

    Спасибо.

  • de_la_Fere 10 лютого 2019, 14:01 2

    Спасибо. Зачиталась.

  • de_la_Fere 10 лютого 2019, 14:01 1

    Мартинсы моя любимая обувь :wink:. Написано...очень. Очень. Классно!

  • Bozhena71 10 лютого 2019, 16:12

    Це й улюблене взуття Авторки. Цілком поділяємо Ваше захоплення мартенсами, вони супер зручні й комфортні!

    Зображення
  • Profesora 10 лютого 2019, 16:36 1

    Дякую, вже давно поглядаю на Каву з кардамоном, і тепер оце зрозуміла, що авторку можна брати всі твори, дуже класні, і перш за все завдяки Вашому перекладу, він ллється, бо буває читаєш книгу, а вона аж в'язне в тобі, через стрьомний переклад. Чи занадто розумний:grinning:

  • 25 коментарів
  • Bozhena71 11 лютого 2019, 11:15

    Ні, польську мову я знала досить добре ще до вступу в університет, мабуть, завдяки тому, що вдома була купа книжок польською, а "в спадок" від тітки-полоністки мені дісталася їх ціла шафа. Читати - то вже, мабуть, хтось із батьків показав,що і як, а загалом я багато сприймала на слух (радіо, трішки пізніше - телебачення). Отак непомітно і сталося.

  • umberto 11 лютого 2019, 11:18 1

    В мене мама так вивчила польську "з повітря", навіть дипломи на польську перекладала. А я польську люблю, розумію, читаю, а з поляками говорю англійською)))

  • Profesora 11 лютого 2019, 12:25 1

    а я в інституті вибрала чеську, мені ще викладач говорила, що за свій вік не зустрічала студентки, яка б так ловила мову на слух, вірші вчила запоєм, але далі факультативу не пішла, на жаль.

  • miros_ya 10 лютого 2019, 16:41 2

    О, дякую!
    Як раз сьогодні хотіла написати користувачу ISvitla, щоб вона розказала і про підліткові книги Урбіно :)

  • ISvitla 10 лютого 2019, 17:41 2

    :D у мене ще немає дітей-підлітків, тому купуємо книги в основному для малечі))).
    Хоча "Бубу" і "Енн з зелених дахів я сама колись читала. Як і багато інших підліткових книг і серій: Голодні ігри, Дивергент, Багряну королеву, Таймлесс, Аутсайдери, Знищ мене, Шістка воронів, Гаррі Поттер, Сутінки та багато інших. Фентезі та янгедалт мої улюблені жанри. І коли в цих жанрах з'являється нова книга, перекладена українською, я її купую і читаю. Не залежно від того, в якому видавництві вона вийшла.
    А книги Урбіно, так, я люблю. Бо вони якісні і в них чудовий переклад, як вже зазначали вище. Ось якраз зараз читаю "Острів скарбів". Видання чудове! Та і саму книгу цікаво читати. Принаймні поки що :)

  • valusenka 10 лютого 2019, 22:12 1

    Який цікавий початок! Обожнюю, коли можна не просто переглянути суху і малесенькі анотацію, але й прочитати уривок книги. Це зовсім інше враження та мотивує придбати книгу швидше)

  • Bozhena71 10 лютого 2019, 22:16

    Дякую ))), приємно. Якщо є будь-які питання стосовно книжки - питайте, з радістю відповім.

  • valusenka 10 лютого 2019, 22:25 1

    Питань немає, дякую, вже замовила)))

  • Marys 5 травня 2019, 23:06 1

    Можно я Вам тут напишу? Дякую, щиро дякую за Молоко з медом. Отримала неймовірну насолоду від читання. Книжка така жива, така правдива, пройняла до глибини души. Дякую!

  • Bozhena71 6 травня 2019, 08:55

    Дякую! Дуже приємно! Ми вчора з Йоанною Ягелло презентували "Молоко" в Івано-Франківську. Попри страшенний дощ і холод прийшло багато людей, і це радувало!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу