Топ 10. Від дитинства до дорослості

І я приєднаюсь до флешмобу :blush: книги будуть впорядковані по віку, в якому читала. Це 10 тих, які складають мене. Скілтки прочитано - навіть не згадати. І з кожної прочитаної книги щось завжди іде у душу, але особливо хочу виокремити ці 10.

1. 6-10 років. Всеволод Нестайко - В країні Сонячних зайчиків. 

Читана-перечина стільки разів, що і не згадати. Для мене це книжка, яка вчить бачити Добро і Зло, і вчить бути добром. А ще розбиратись, коли слід покликати на допомогу і не геройствувати надміру. Її персонажі десь у мені, на самому денці, в основах. Моя внутрішня дитина - це Нуся, "Не дуже, може, й гарна, але страшенно симпатична". :blush::smile:

2. 8-10 років. Леонід Смілянський - Сашко

Ця книга у свій час допомагала мені зрозуміти, чому все так, як є. Чому батьки багато працюють. Чому я маю допомагати. Але одночасно і вона ж сформувала в мені заборону просити і навчила ніколи нікого не осуджувати. Радій тому, що маєш, якщо щось потрібно - роби сама. В книзі - окупація, війна, безліч проблем, і малий ще хлопчик, який мужньо зносить все, що посилає тогочасний нелегкий час.

3. 11 років. Чингіз Айматов - Плаха

Важка книга... як я їх читала тоді - не знаю... дуже шкода було вовків, які втратили вовченят, пам'ятаю як плакала на цьому місці. Світ, де панує жорстокість, і люди готові на все заради якихось своїх цілей. Перше моє "Ні! Так не буває! Так не може бути!" - було саме з цією книгою.

4. 12-19 років. Джоан Ролінг - Гаррі Поттер

Магічна книга, точніше, 7 книг, які маст хев для підлітків. Мені було 12, і я починала відокремлювати себе від батьків, коли до рук потрапила перша книжка. Я фантазувала, чи не чарівниця я часом? І мріяла вчитись в Хоґвортсі. Книги, які подарували мені магію, і розуміння, що їй щавжди є місце в житті, навіть якщо ми прості магли, у нас є інші способи творити чудеса :wink:

5. 14 років. Марина і Сергій Дяченки - Vita Nostra

Книга, про яку я можу говорити безкінечно. Книга, яка дає розуміння початково6г рядка Біблії: "Спочатку було Слово, і Слово було Бог, і Бог було Слово". Хто ти? Що ти? Яке ти слово? Яке слрво скажеш Ти? Тут багато відповідей, і ще більше запитань. Я читала її ще тричі, і кожного разу відкривала щось нове. Чимала частина мене - ця книга. Якого кольору твої крила?

6. 15 років. Теодор Драйзер - Американская трагедия.

Важкі часи, важкі вчинки, важкі рішення... Так багато всього в цій книзі... я не буду багато писати про сюжет, який і так майже всі знають, скажу тільки, що ця книга дала мені розуміння, що розплата буде за ВСІ вчинки. І уникаючи її, загрузнути можна ще більше. А потім і зовсім потонути.

7. 16 років. Стівен Кінг - Кладовище домашніх тварин

Намагаючись повернути назавжди втрачене виливається с щось куди страшніше. Втрата здорового глузду від горя приводить до страшних наслідків... Король жахів тут на тільки залякав, але й багато чого дав зрозуміти. Я не фанат жахів, і читала їх не так багато, але Кладовище - до мурашок... Знаю що є фільм, але страшенно боюсь його дивитись.

8. 18 років. Марина і Сергій Дяченки  - Мідний Король

Так спокусливо - віддати що цінуєш і отримати, що потребуєш. Проста молитва всемогутньому Мідному Королю і відповідна пожертва спочатку дозволяє Розів'яру не вмерти, а потім призводить до залежності. Він сміливо жертвує щоразу більше, і насилу щупиняється, коли на кону не останній кусень хліба, а власний син. Думати над бажаннями і пам'ятати, що вони можуть здійснитись, але не завжди так, як хочеться і не завжди підходящою ціною - найголовніше.

9. 26 років. Рей Бредбері - Марсіанські хроніки 

Легко і майстерно написана історія про страшні і трагічні події. І якби не зашореність марсіан - доля людства могла б скластися зовсім інакше. Та і їх доля теж. З кожною новою главою була надія, що на цей раз усе складеться інакше, але ні... Співпереживання героям просто зашкалювало.

10. 27 років. Девид Митчелл - Облачный Атлас

Родимка в вигляді падаючої зірки поєднує різних людей і різні епохи. І все настільки майстерно переплетене, зв'язане, заплетене, розкрите і нерозкрите - хай читач дофантазує... Це одна з небагатьох моїї улюблених книг, про яку я не можу говорити - враження на рівні підсвідомості, їх не виразити словами. Тому я і не буду, мурашки не передаються буквально, а їх під час прочитання табуни по тілу бігали.

***

Ось і все... Чимало книг я пропустила, бо топ був би мінімум на 50 позицій, а то і на 100. Але як дитя фантастики і її щирий фанат, відібрала те, що справило найбільше враження в свій час.

P.S. дівчата, вибачте що зараз не коментую постів, дуже мало часу. Але прошу не видаляти, хочу перечитати все-все, дуже цікаво, хто з яких книг складається! :wink::smile::books::books::books:

51 коментар

  • Irinika 12 січня 2019, 12:47

    Сашко.. Это моя любимая книга с 5 лет, как прочитала ее впервые, до сих пор перечитываю периодически, зачитана до дыр) а ещё Гуля Королёва, тоже зачитана меню до дыр, актуальна мне кажется во все времена

  • 3 коментаря
  • Irinika 13 січня 2019, 10:18

    Да,да это она)

  • petallena 13 січня 2019, 12:38 1

    "Четвертая высота"- это не просто книга моего детства. Я ее обожаю по сей день. Сохранила для детей. Но старший не проникся:(

  • IrinaKr 13 січня 2019, 13:57

    Спасибо, что напомнили об этой книге)))

  • Naomy 12 січня 2019, 13:43

    Вита Ностра! Это не книга - это переворот сознания! Возможно я не до конца поняла ее, а возможно проникла глубже. Туда, куда не следовало. Книга со стопроцентным погружением в сюжет. Когда я читала ее в перерывах на работе, я не сразу понимала где я нахожусь и что происходит вокруг. Т.к. в тот момент полность была там.
    Перечитывала ее много раз, и всегда почти тот же самый эффект. Возможно чуть меньшей силы, но все же.

  • Melisenta 12 січня 2019, 19:35

    О, це точно! Я її не те що прочитала вперше - проковтнула! І теж потім довго не розуміла, що відбувається і де я. Одна з найголовніших книг в моєму житті!)

  • Profesora 12 січня 2019, 13:45 2

    Надю, величезне Спасибі! Я Ваш фанат! Те тепло, яке Ви випромінюєте, та стабільність, яку даруєте, і та затишність, яку я ношу в собі після навіть Ваших коментарів - багато вартує! Зараз прочитала, насолодилась, а ввечері, в тиші:grin: буду смакувати кожним словом, все беру до обов'язкового прочитання, вірю кожному Вашому слову! Превеличезне дякую, дуууже чекала Ваших книжок:grinning:

  • Melisenta 12 січня 2019, 19:38

    :open_mouth::blush: ну все, я аж почервоніла...) дякую, я розчулена...) і давайте на Ти краще, мені так комфортніше) якщо щось не читали - дуже раджу!)

  • Profesora 12 січня 2019, 23:12

    Добре, Надю, давай на ти:blush:

  • Lyannaya 12 січня 2019, 14:02

    Дякую за цікаві книжки! Додала ще декілька до своєї електронної бібліотеки - обов'язково перечитаю!

  • Melisenta 12 січня 2019, 19:39

    Я теж майже все в електронному вигляді читаю) бульшість книг я прочитала на маленькому екрані моторолки в360, але від цього вражень не поменшало) рада що вам сподобались!)

  • Agness 12 січня 2019, 14:18 1

    Дякую)) як писала Юля, дякую за цю стабільність!! І в мене голова йде кругом :scream: ,коли це все прочитати((( хоча б почати з Дяченків!!!

  • Profesora 12 січня 2019, 14:19

    О, так, Інно, я також зловила себе на думуі про Дяченків і Сашка.

  • Profesora 12 січня 2019, 14:19

    *думці:grinning:

  • de_la_Fere 12 січня 2019, 14:27

    Наденька, очень ждала и очень удивлена! Все книги для меня неизвестные ,ну почти все :wink:. Спасибо за Кинга ,именно за КДМ ! Книга страшная не монстрами, а горем. Фильм смотрела впервые в 12 лет ,не балованнная тогда компьтерными графиками ,пугалась до одури и приведение Паскау и сестру из воспоминаний главной героини и конечно же Гейча! Маленький мертвый мальчик! Бархатный костюмчик и скальпель! Летящий в безоблачное небо детский ботиночек.... Не понимаю тех ,кто говорит о том ,что фильм слабее книги. Да ,переснять ужас Кинга фактически нереально ,но КДЖ от актеров ,до тропинки ,уводящей в лес полностью и 100% удался.

  • 1 коментар
  • Melisenta 12 січня 2019, 20:07

    Так, про страшних монстрів мепі якось не страшно, а от такі книги пробирають до холодного поту. І я знаю, що не наважусь дивитись фільм, принаймні, не в цьому емоційному стані, в якому я зараз.

  • Melisenta 12 січня 2019, 20:08

    О, який гарний вислів - щоб відчути, що все добре. А про що Темна вежа? Страшна? Багато чула, але не читала.

  • My_land 12 січня 2019, 21:56

    Я фильм смотрела, да страшно. Но книга! Я не смогла ее дочитать, наверно смогу, когда мои мальчики вырастут.

  • JuliaAmalia 12 січня 2019, 14:27

    Я Дяченков не читала и Плаху, облачный атлас обожаю!!!! Вообще митчэлла люблю ! Спасибо!:heart_eyes:

  • Melisenta 12 січня 2019, 20:10

    Дяченків дуже рекомендую, якщо подобається фантастика і фентезі, в них такого багато) Облачный Атлас - неймовірний, я Мітчела немало читала, але Атлас мене справді вразив.

  • Mama_Ollya 12 січня 2019, 15:36

    Я не читала Дяченков, но почитаю. С какой начать?

  • 2 коментаря
  • Melisenta 12 січня 2019, 20:11

    З Віта Ностри можна, або якщо хочеться легшого - Ритуал. Також рекомендую Мізеракль і Дику енергію, а тоді якщо втягнешся - вже не відпустить, перечитаєш все що є)

  • Lorelea 12 січня 2019, 20:19

    Ведьмин век ещё меня впечатлил у Дяченко. Особый шарм придаёт то, что там карпатские мифы: нявки. чугайстеры. Не так давно прочитала их АрдмагедДом. Сильная книга

  • Melisenta 12 січня 2019, 20:25 1

    Корни Камня і Слово погибелі #5 ще згадались... коротше, треба було робити топ-10 книг Дяченків)

  • Agness 12 січня 2019, 15:54

    Ось у нас вдома саме така була " американська трагедия" тато " здав" книгу((( питаю сьогодні:" чому ,тату я її не встигла прочитати "- він коротко розповів сюжет))) Тепер татко не читає,але колись читав купи літератури))

  • Profesora 12 січня 2019, 18:02

    :grin:

  • Melisenta 12 січня 2019, 20:13

    Я шукала саме таку яка мене була, бо майже в мами, або в електронному вигляді. Вражаюча історія, краще читати ніж слухати)

  • eellinnaa 12 січня 2019, 16:36

    Вот насколько интересно наблюдать за тем, в каком возрасте человек впервые знакомится с Гарри Поттером. Мне кажется, что чем раньше ребенок впускает в себя магию этой книги, тем глубже она прорастает в нем)) Вижу сейчас на примере своей дочки, что совсем не рано было в 6,5 лет начинать читать с ней 1 книгу. Но для нее это больше сказка, тогда как для меня в 25-26 лет это было полноценное фэнтези.
    И завидую девочкам, у кого в детстве был Гарри))

  • 3 коментаря
  • Profesora 12 січня 2019, 20:47

    Дочка Чудо! Красотка!

  • eellinnaa 12 січня 2019, 21:43

    Спасибо, это я специально сфоткала почти все наши прибамбасы, чтоб вы оценили масштаб любви нашей к Гарри)))

  • Melisenta 12 січня 2019, 21:55 1

    Класно ж!) Моя малеча поки тільки чарівну паличку просить)

  • mADAM_Elvira 12 січня 2019, 19:26

    Vita Nostra даже не слышала, спасибо, в копилочку

  • Melisenta 12 січня 2019, 20:18

    Дуже-дуже рекомендую перечитати, вона того варта, унікально по глибині книга.

  • annarb 12 січня 2019, 22:40

    Абсолютная моя любовь-Марсианские хроники! Читала все посты,и ждала,неужели никто не напишет?? Аж самой хотелось любимых книг предложить)) не буду теперь,почти о всех уже писали.Хроники- это не просто фантастика (это тем,кто не любит такую литературу),это глубоко человечные и психологические рассказы,пронзительные и душевные.спасибо вам,автор!

  • Melisenta 13 січня 2019, 00:28

    Приємно бути на одній хвилі, коли бачиш в фантастиці більшеж ніж просто фантазії на тему) Я Бредбері багато читала, але здавалося б такі прості розповіді є неймовірно глибокими. А про ваші книги пишіть, це не обов'язково улюблені, це ті, які вплинули на вас як на особистість.

  • annarb 13 січня 2019, 08:22

    Та вже замислилась написать,бо деяких гаряче улюблених книг не знайшла в списках))

  • kohanka 13 січня 2019, 00:08

    А я запоем читала Стругацких, прочла практически все их книжки кроме совсем политических.
    В поростковом возрасте, когда накатывала скука и какой-то негатив читала Паланика. После его крови и мрачности - жизнь раскрашивалась яркими крассками.
    Еще Толстая со своей "Кысью" очень изменила взгляд. Очень необычная и по изложению, и языку.
    А через всю свою жизнь не угасает тега к сказкам во всех их проявлениях - книги, аудио, мультфильмы, фильмы. Сейчас есть возможность наверстать с детками все упущенное.

  • Melisenta 13 січня 2019, 00:30

    О, я теж читала кілька книг. Фантастика і фентезі - це казки, тільки для дорослих))) і хоча я багато жанрів читала, але саме ці досі улюблені. Мабуть, моя внутрішня дитина не хоче остаточно дорослішати)

  • valusenka 13 січня 2019, 08:07

    Скілтки незнайомого для мене у Вашому списку! І дуже гарно написано, зацікавило все) Спробую щось і колись прочитати)

  • Melisenta 13 січня 2019, 12:46

    Я рада що змогла зацікавити) Дяченків дуже рекомендую, дуже вартісні книги пишуть!)

  • valusenka 13 січня 2019, 13:12

    Дяченків мені і раніше рекомендували, а де все ніяк не дійдуть руки хоч щось закачати та прочитати)
    Пригадую Плаху, що сподобалась книга алое майже не пам'ятаю її, треба перечитати

  • Julka 13 січня 2019, 15:24

    Дякую, не видаляйте, будь ласка )

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу