Бджоли. Пйотр Соха

Мрії збуваються! Декілька років тому я дізналась про існування дивовижної книги про бджіл. Пйотр Соха та його Pszczoły надовго оселилися в моєму книжковому листі бажань. Я майже готова була купувати їх польською, коли довідалась про існування російського варіанту від видавництва «Самокат». Почала збирати кошти, бо книжка по ціні виходила більше, ніж 500 грн. Аж тут реклама від видавництва «Час майстрів». Півроку очікування,  і вже через кілька днів я матиму можливість роздивитися її з усіх боків, погладити корінець, розкласти на ліжку чи підлозі і разом з синами поринути в такий знайомий світ бджіл. Хіба ж може бути інакше в родині пасічника?         Пасіка, бджоли – то стійке кохання мого чоловіка, він, навіть, свого часу дипломну роботу по бджільництву захищав.

                  Починали з двох вуликів і потихеньку вийшли на півтори сотні. Нам є куди рости далі, але… потрібно розуміти навіщо, а головне – для кого.

Колись, подорожуючи Закарпаттям, ми завітали на гостину до тамтешнього пасічника. Я побачила гармонію, до якої тепер намагаюсь дотягнутися. Гармонію родини, коли жінка підтримує чоловіка, а чоловік – жінку, коли діти й батьки разом роблять улюблену справу, коли робота, життя, відпочинок врівноважені й рівно значущі.

         То до чого я веду? Без цікавості й любові до бджіл наших синів, без наступників не має особливого сенсу в подальшому розвитку пасічної справи. Тому дитячі книжки про бджіл для нас особливо важливі.

На наших книжкових полицях живуть «Бджолині родичі» О.Ільченка (від Грані-Т), «Бджоли» з серії «Пізнаю світ» (Богдан), «Тоша и пчелы» (оповідь для дітей від компанії Байєр), такі раритети як «Екскурсія на пасіку» П.Шпикули (Веселка, 1960), різні посібники для бджолярів, спеціалізовані журнали, альманахи. Проте всього цього мені постійно не вистачало, хотілось чогось фундаментального, але не зарозумілого, ілюстративно-показового, але не надто схематичного, з не дуже дитячими малюнками, але й без надлишкової науковості.

Чи зможете ви уявити собі, які почуття заволоділи мною, коли я отримала можливість продивитися книгу «Бджоли» в pdf-форматі? Я аж пританцьовувала біля екрану. Які насичені кольори, неймовірні малюнки!

Ця книга на 100% стане популярною в моїх дітей. В ній поєднано стільки наших улюблених тем: бджоли й динозаври, бджоли й Давній Єгипет, бджоли й фури!

Якщо після мого огляду ви вважатиме, що ця книга лише про бджіл  і  лише для родин, пов’язаних з бджолярством, то я вас запевняю: вона набагато ширша! Книга підійде усім небайдужим до природи, усім, хто з цікавістю розглядає навколишній світ, хто цікавиться історією, біонікою, життям. В ній, навіть, кулінарні рецепти розміщено.Вона майже ідеальна. Будь моя воля, то я додала б відомості про українські музеї бджільництва, такі як: Національний музей бджільництва України (м. Київ), Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини (м. Переяслав-Хмельницький), Музей бджільництва Прикарпатського краю (м. Стрий). І трохи заступилась за трутнів. Це ж наші улюбленці. Зовсім вони не лінюхи і крім запліднення приймають участь в терморегуляції бджолиного гнізда.

Чесно кажучи, дуже боялася побачити в книзі грубі помилки, боялася розчарування від перегляду, але нічого такого не сталося. Я з радістю і  нетерпінням очікую на зустріч, чого і вам бажаю!

 

44 коментарі

  • Agness 4 вересня 2018, 19:09

    Уммм,після такого огляду))) можливо нам теж треба така книга))

  • 1 коментар
  • Marys 4 вересня 2018, 19:40 1

    Така книга потрібна всім:grin::grin::grin::bee:

  • Agness 4 вересня 2018, 21:24

    О,це Михайло,влучно! Це шедевр))

  • Marys 4 вересня 2018, 23:48

    Дякую)

  • Michael 4 вересня 2018, 19:14

    Мария, мой сынок съел бОльшую часть подаренного Вами меда...

  • Marys 4 вересня 2018, 20:21 1

    Михаил, я была бы счастлива, если бы он ел его многие годы и дальше

  • Michael 5 вересня 2018, 01:27

    А уж как я бы был....

  • umberto 4 вересня 2018, 20:57 4

    Який прекрасний огляд. нехай ваша справа стане початком великої династії бджолярства.
    І ще....150 вуликів!!!! АААА здуріти, а яке хм....поголів'я бджіл мешкає в вашому Bee City? І який це масштаб урожаю меду? Це ж рай Вінні Пуха!

  • Marys 5 вересня 2018, 00:14

    Точно важко сказати. Кількість бджіл залежить від пори року. Влітку більше 5 мільйонів, взимку набагато менше.
    Цьогорічні масштаби врожаю - кілька тонн. А Вінні Пухів нам не потрібно, своїх любителів меду вистачає)

  • Kukuzya 5 вересня 2018, 10:29

    Ті ж самі думки, 150 вуликів!!! :dizzy_face::dizzy_face::dizzy_face: А 5 млн бджілок - це взагалі за межами моєї уяви)))))

  • Marys 5 вересня 2018, 11:35

    Дівчата, це ще не велика пасіка))) Приїздіть на екскурсію

  • Profesora 4 вересня 2018, 21:37

    Маріє, Ви - Перфектові! У всьому: у думці, у розповіді, в роздумах, в структурованості тесту і викладі матеріалу, в мові, який же це кайф Вас читати: гарна, класично скомпонована (маю на увазі, зав'язка, кульмінація і т.д) оповідь про мрії, сім'ю, щастя, улюблену справу. Я би Ваш текст, на місці видавництва, мала за зразок на рекламу, бо хто ще вагається, читайте, думайте і закохуйтесь в книгу, в автора оповіді:blush: дякую Вам величезне, кожний Ваш огляд- це мандрівка в захопливий світ Вашого життя, а також в Ваш інтелектуальний світ. Ще хочу сказати, що Ви шалені трударі, бо я трохи (трохи-трохи:grinning:) дотична до світу бджолярства, і розумію, що за Вашими теплими словами криється титанічна праця, бо бджоли-вередуни ще ті, а те, що робиться зараз в Україні з цією галуззю, то Ви з сім'єю потребуєте окремої шани, за збереження бджільних сімей. А сини у Вас дуже гарні, тільки старшого ще не бачили:blush:

  • Marys 5 вересня 2018, 01:10

    Дякую :kissing_heart:
    Офіційно дарую свій відгук видавництву.
    Насправді, якби не Олег Володимирович Симоненко (директор "Часу майстрів"), то цього pdf-файлу я б не побачила.
    Мене настільки зачепила ситуація з "Оком вовка", що я б не пережила подібного з "Бджолами".

  • Marys 5 вересня 2018, 01:14

    Доречі, старший син в огляді є (деякі фото 2007-2008 року), а ось молодший - випав, виправлюсь)

  • Profesora 5 вересня 2018, 02:20

    Такі гарні чорнявики:blush: мені завжди так до щему бачити, як дітлашня поважно працює в дорослому світі, роблячи поважні дорослі речі:blush:

  • Коментар видалено

  • IrunaP 4 вересня 2018, 21:59

    Неймовірно цікавий та змістовний огляд!!!
    А вашого меду можна скуштувати?))

  • Marys 5 вересня 2018, 00:52

    Дякую
    Вибирайте))) Я для огляду більше 100 фото відібрала, але по технічним причинам не змогла їх покомпанувати(
    Ось на стільки між собою відрізняються липовий, соняховий та травневий мед)

    Зображення
  • Agness 5 вересня 2018, 06:43

    Яка краса))

  • Kukuzya 5 вересня 2018, 10:31

    Ого :)

  • Oksana_Kh 5 вересня 2018, 08:13

    Грунтовний огляд вийшов)) Видно, що це справжня любов)

  • Marys 5 вересня 2018, 08:29

    Без любові в нашому ділі ніяк)
    Дякую

  • Kukuzya 5 вересня 2018, 10:32

    Дякую за такий теплий, домашній і сімейний огляд. Це чудово, коли якась справа об'єднує всю сім' ю. Отримала величезне задоволення, читаючи Вас :)

  • 8 коментарів
  • umberto 5 вересня 2018, 14:13

    В мого діда був товариш пасічник. Той товариш якоїсь весни поїхав на дачу і не повернувся додому. Дружина за якийсь час приїзала, а він вулики купив і в місто відмовився повертатися. Вона ще ставила йому ультиматум - або вона, або бджоли. Бджоли перемогли)))

  • Marys 5 вересня 2018, 15:06

    Конкуренти))) Чекаємо в спілці пасічників)))
    Одразу попереджаю, щоб вийти на гарний дохід від пасіки з нуля потрібні величезні капіталовкладення, або багато років (в нас більше 10 пройшло і то ми не заробляємо стільки, щоб жити лише бджільництвом). Але все можливо.
    І про дітей, вони біжать допомагати з усіх ніг, поки їх не пожалять бджоли, потім вже обережненько, а то й злиняти намагаються. Старші знають: гарно працюєш - отримаєш грошову винагороду. Сподіваємось, з часом зрозуміють, що продовжити справу, то вигідніше ніж розпочинати все з початку, але змушувати їх ніхто не буде.
    umberto, :)

  • Agness 5 вересня 2018, 15:11 1

    О,ні , я уже застаренька( треба було починати справу 15 років назад( ми краще будемотвас підтримувати і насолоджуватися медовими оглядами))))

  • Agness 5 вересня 2018, 15:21

    Тепер муки - сумніви" бути чи не бути ..":relieved: Брати чи не брати:thinking:

  • Marys 5 вересня 2018, 15:29

    Як добре, що мені все зрозуміло)))

  • de_la_Fere 7 вересня 2018, 22:03

    Я не могла пройти мимо такой книги и конечно же заказала нам. Но после Вашего потрясающего обзора ,я жду эту книгу с огромным нетерпением !
    Думаю ,что Ваш обзор не превзойдет ни одна рекрала ,ни один отзыв. Спасибо ,что поделись частичкой души.

  • Marys 8 вересня 2018, 16:17

    І я чекаю)))
    Дякую, працювали над оглядом усією родиною :grin:

  • JuliaAmalia 8 вересня 2018, 06:50

    Продавайте обзор издательству!!! Он потрясающий, колоссальная любовь к своему делу! Лав!Лав!Лав!!!

  • Marys 8 вересня 2018, 16:35

    Дяка, дяка, дяка!!!
    Він вже з'явився на їх сайті й сторінці у ФБ)))
    Але лише в клубі він найповніший, бо фото на потрібних місцях)))

  • JuliaAmalia 8 вересня 2018, 16:36

    Уже руки чешутся свою полистать

  • Marys 8 вересня 2018, 16:50

    Чудово розумію:wink:

  • Brungilda 9 вересня 2018, 00:15

    Спасибо за тему

  • Marys 9 вересня 2018, 14:01

    Будь ласка)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу