Російські і радянські художники-ілюстратори

Із російських художників хотіла показати книжки з малюнками Діодорова, Бичковського, Рейпольського, Олейникова, Алфеєвського, Калиновського, Спирина, Рачкова чи Чарушина. Ці художники вже давно всім відомі.  Тому вирішила вибрати тих, кого навряд чи хтось покаже чи згадає. Трохи класиків і трохи сучасних графіків.

Кирил Челушкін - московський художник. У 2010 році створив власне видавництво Челюшкін Handcraft Books, в якому художник випустив всього 9 проектів. Ілюстраціям притаманні благородні кольори, майстерна графіка, відчуття присутності. Кирилл Чёлушкин увійшов до двадцятки найдорожчих художників Росії 2017 року за версією Forbes. На даний момент живе і працює в Парижі. Роботи представлені в різних галереях світу.

Ольга і Андрій Дугіни - російські художники і ілюстратори, живуть в Німеччині, викладають в Художній школі Штутгарта. Робили оформлення фільму Альфонса Куарона «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану». У 2007 році були нагороджені золотою медаллю Товариства ілюстраторів США.

Автори ілюстрацій до «Гамлета» У. Шекспіра, «Тисяча і одна ніч», «Вечори на хуторі біля Диканьки» М. В. Гоголя, «Пригоди Абді» Мадонни та ін За стилістикою їх картини (ілюстраціями їх роботи важко назвати) нагадують Пітера Брейгеля і Ієроніма Босха.

 Робота над однією ілюстрацією може займати майже рік: «а и сама работа над изображением занимает очень долгое время. Особенно когда в нём много гладких поверхностей. Например, небо в «Храбром портняжке» создаётся так: сначала проходишься мягкой кисточкой, но затем, чтобы добиться плавного перехода от тёмного к светлому, берёшь самую тоненькую кисточку — в один волосок — и наносишь цвет точками. Этот процесс сродни китайской пытке. И это то, что как раз обычно достаётся мне. К сожалению, ни один более простой способ не даёт того же результата».

Федір Лемкуль присвятив свою творчість дитячій ілюстрації. Одним з перших, після довгої перерви, хто ілюстрував дитячі вірші Данила Хармса. Багато сил віддав художник оформлення творів класиків дитячої літератури - С. Маршака та С. Михалкова. Але особливо вдало робив малюнки до дитячих казок.

Тетяна Мавріна – відома радянська і російська художниця і ілюстратор.

Тамара Юфа – народна художниця Карелії, відома перш за все своїми ілюстраціями до народного фінсько-карельського  епосу «Калевала»

Лев Токмаков – російський художник. Відомий перш за все ілюстраціями до книжок Джанні Родарі і Астрід Ліндгрен (з якими товаришував). Чоловік російської письменниці-перекладачки Ірини Токмакової.

​​​​​​​

Віктор Дувідов – російський художник-ілюстратор. Його малюнки чудово пасують до білих віршів Генадія Циферова, які мені нагадують японські хайку (Циферов – закінчив факультет сходознавства). На жаль, художника було жорстоко вбито на початку 2000-их років.

Давід Хайкін. Автор картин і чисельних ілюстрацій. Мені найбільше подобається його малюнки до «Різнокольорової книги» С. Маршака. Книгу я втратила, та малюнки не забула. За стилістикою вони близькі до робіт Гогена та Таможенніка Руссо. http://david.haikin.ru/75.html

Євген Монін. Художник народився у Харкові. У 1960-1966 навчався в МАрхИ у О.Дейнеко. Малював для журналів "Мурзилка" і "Веселі картинки". Проілюстрував понад 200 дитячих книг, серед яких Казки братів Грімм, Маршака, Корнія Чуковського, а також народні казки Італії, Англії, Франції, Вірменії. Його малюнкам притаманні оригінальність та своєрідний гумор.

 

10 коментарів

  • Karolina 30 травня 2018, 15:02 4

    круто..прямо как курсовая работа вышла))))

  • miros_ya 30 травня 2018, 15:31

    :laughing:
    Авторе, Ви сама художник, певно?

  • Krakozabra 30 травня 2018, 15:34

    Колись малювала і займалась у студії. Тепер хіба що із сином малюю)) До речі, дякую за Дугіних! Колись завдяки вам відкрила.

  • miros_ya 30 травня 2018, 18:35

    8-)

  • oollggaa 30 травня 2018, 15:33 1

    Спасибо, очень интересно и красиво.

  • Gnomiki 30 травня 2018, 15:37

    Спасибо! Это прекрасно!

  • Krakozabra 30 травня 2018, 18:30

    Рада, что могу поделиться)

  • Kukuzya 30 травня 2018, 15:43

    Дуже цікавий огляд, дякую.

  • babyzone 30 травня 2018, 16:07

    Очень необычный, я бы сказала, профессиональный обзор. Спасибо.

  • Krakozabra 30 травня 2018, 18:30

    Спасибо)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу