Навчальні посібники для дошкільнят. "Ранок"

Нові і ті, по яким займаємось від початку літа.Серія "Майбутньому першокласнику". Зошити невеликого формату (А5), 48 сторінок. Кожна сторінка -  одне заняття з трьома завданнями, об'єднаними спільною темою (зручно).  Великий плюс в тому, що все дитині зрозуміло, робота в зошиті не потребує уваги дорослого (максимум - прочитати завдання).

У світі природи.

Я не фанат таких зошитів (природничих), але, подумала, один можна спробувати. Не перевантажений, без зайвого, все зрозуміло. Заняття грамотно побудовані за віком. Практичне доповнення до дитячих енциклопедій і книг про природу, якщо треба (бо я все одно не люблю такі зошити)).Математика.

Математика зовсім простенька, скоріше для занять з молодшим, коли він тягнеться за старшим. Як на мене - на вік 4-5. Завдання ігрові, цікаві (є з чим порівняти). Але старшому вже пізно по причині відсутності хоч би чого нового для нього.Письмо.

Якраз на 5-6 років. Містить елементи переходу до писаних літер.-----------------------------------------------Ми писали, малювали.

Посібник  формату ближче до А4.  48 сторінок. Ч/б розгортки чередуються з кольоровими, що гарно, бо дитина знуджується весь час фарбувати малюнки в посібниках. Кожна розгортка чи сторінка - якась нова темка (лінія, ламана лінія, спіраль, крапка, гачок, петля ітд). Завдання не примітивні (на 4 роки нам би не пішли, і зараз не все піде легко). Хоч і перші кілька сторінок - розминка.  --------------------------------------------------Зимові вправи. 64 стр.

Літні вправи. 48 стр.

Сподобались мені зимові/літні вправи своєю організаційністю. "Зимові" придбала десь в травні, тоді й почали. Ідеально підійшли. Трохи повторення, трохи нового. Нічого особливо складного, але з новими елементами, з просуванням вперед. Завдання змішані: математика, мовлення, логіка, письмо. Що теж зручно. Та потім було нове замовлення і прийшли "Літні вправи"...

Ми чомусь забули про попередній зошит і почали їх. Тут вже більший формат, набагато складніші завдання. В нашому віці цей посібник вимагає втручання дорослого. Так само зручно, що змішані завдання. Додалось багато такого, що дитина ще не знала, не вміла. Місцями важкувато, але було цікаво, старався. Новими стали завдання "намалюй віддзеркалення", "продовжи ряд" (зовсім не прості елементи),  літературні - вірші для обговорення та вивчення на пам'ять. Весь посібник поділений на місяці та дні. Дійшли до середини і знов повернулись до "зимніх". Все ж краще їх не міняти місцями і проходити по черзі.-----------------------------------Грамотійко.

"Грамотійко" почали з тиждень як. Написання великих і малих літер в клітинках, звуковий аналіз, елементарне знайомство з іменниками/дієсловами/прикметниками, просте читання. Тобто зошит для всебічного мовленнєвого розвитку дошкільняти. Знову нічого зайвого, дитина справляється сама, поки я готую. Пояснювала лише першу сторінку.Паралельно юзаємо такого ж плану зошит від "Школи", для подвійного закріплення. "Школа" нудніша, подобається мені менше, бо потребує   "нависання" над дитиною. Треба більше зачитувати і пояснювати при такому самому (або й  меншому) рівневі складності. Візуально зошит перевантажений, дитиною сприймається складніше. В "ранківському" все чітко, жодне завдання не губиться, все виконується підряд. Тут не так.-------------------------------------------Букви. Слова.

Зовсім невеличкий посібник (16 сторінок) на закріплення літер, звуків, та для  вправляння в першому читанні.---------------------------------------------------------Букви, звуки та склади. 64 стр, формат між А4 та А5.

Новеньке, на потім, після Грамотійка. Звуковий аналіз, читання, трохи моторики. Скоріше, зошит-післябуквар, коли дитина нормально читає. Більшість вправ - на відпрацювання читання.-------------------------------------------

Спеціально додаю "Логопедичний зошит", як бюджетну знахідку батькам з великою кількістю вправ на розвиток мовлення. Ми з нього багато почерпнули. Дитина навчилась відміняти слова, складати речення, відчувати корінь та ін (працюємо лише в усній формі). Саме в той період, коли найактивніше працювали (від 4-х до 5-ти), відчутно і швидко збагатилась саме українська мова у дитини, і розуміння її. Також містить пальчикові та артикуляційні вправи,  користуємось постійно.--------------------------------

Наостанок додам тоненький (16 стр) кольоровий зошит для розв'язування  прикладів. Просто чудовий.За це найбільше і люблю "Ранок"...

56 коментарів

  • ProstoNataliya 24 вересня 2017, 02:44

    Дякую. Дуже ц1кавий та зм1стовний огляд)

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 11:46

    будь ласка!

  • knyhomanka 24 вересня 2017, 06:32

    Дякую, що допомогла зазирнути в середину, та ще й з такими цінними коментарями.

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 11:46

    ))будь ласка. Зараз багато усього, вибір є

  • knyhomanka 24 вересня 2017, 11:57

    Вибір є, а зацікавити не можу
    Ти молодшого такими зошитами'розважаєш'?

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 12:48

    Молодшого - ні. У нього - кольорові усні. Тести від Махаону, "Веселий старт" Пегаса (не все по віку підходить), "Альбом для розвитку мовлення", обидві частини. Робочі зошити йому рано ще любити. Періодично пише лише в "Перших кольорових прописах" від Кристал Бук. І то лише тому, що тягнеться за старшим. Старший в віці 3-4 не поважав ніякі прописи, лише математичні та логічні посібники. А прописи, письмо, мовлення - все це в робочому вигляді пішло лише в 5. Після того, як взяли кольорові посібники від Ули, з наклейками.

  • lenusik 24 вересня 2017, 07:18

    У нас по таким в школе сейчас занимаются,

  • Solovyova_Irina 24 вересня 2017, 08:33

    Федиенко лучше... и по наполнению и полиграфиях лучше.

  • 32 коментарі
  • Kosmonatka 25 вересня 2017, 07:47

    У нас в садок Основу взяли. Брали те, чого був повний комплект, ніхто не дивився ні на видавництво, ні що всередині. Минулого року Ранок був. Для садочка взагалі все норм. Аби всигали займатись.

  • Vitaliya 25 вересня 2017, 10:27

    Michael, в садиках,как нигде ,совок порос плесенью.

  • Malvina 25 вересня 2017, 10:40

    У нас в саду тоже основа

  • Malvina 24 вересня 2017, 11:06

    Наташа, спасибо огромное! Очень актуально

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 11:46

    На здоров'я!

  • butonchik 24 вересня 2017, 11:06

    Дякую за огляд! Ми також займались по Літні вправи йду в 1 клас, дуже сподобалась цікавими і не дуже легкими завданнями. А ще Планета міркувань для 1 класу і посібники з наклейками від Основи сподобались http://book.osnova.com.ua/serie/618-До_школи_залюбки

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 11:38

    У Основи чудовий комплект! Для повторення і відпочинку саме те.
    Школу міркувань усі хвалять, ми поки не взяли, треба.

  • Kaseta 24 вересня 2017, 13:13

    о, дякую, я таких не бачила, у нас основа без наліпок.

  • Kaseta 24 вересня 2017, 12:31

    Дуже дякую за такий гарний огляд, дуже багато цікавого! Треба придивитися обов'язково)

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 13:14

    На здоров'я! Я забула дописати ,що усі ці посібники нам підійшли на вік 5,3-5,5 (ну і далі, бо йдемо по ним). А в віці 4,5-5,3 брали Улу та інші кольорові. Це лише зараз дитина нормально доросла до таких робочих зошитів, займається із задоволенням і сам. Навіть кілька місяців мають значення в такому віці.

  • Kaseta 24 вересня 2017, 13:18

    це ви молодці! нам у 5 ще не заходило таке)) на рахунок навіть кількох місяців - однозначно!

  • Kosmonatka 25 вересня 2017, 08:30

    майже в 5,3 зайшло, не в 5). Але основні заняття за столом - це повнокольорові креативні цікавинки - домальовки, лабіринти ітп.

  • IrunaP 24 вересня 2017, 14:33

    Дякую за огляд, дуже цікаво і змістовно), якраз маю роздуми над такими зошитами, та не можу оприділитись, чиі кращі).

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 21:01

    Ми довго визначались, ніщо не хотів у віці до 5 років, окрім математичних ігрових. Я переживала, що не хоче писати і читати. Придбала зошити Ули - кольорові з наліпками. Читання по складам і письмо. До них додала гелеві блискучі ручки. І процес пішов. А ці зошити з віку 5,3 в нас

  • IrunaP 24 вересня 2017, 21:17

    Мій теж не хоче)), а я не силую))) Читати можна вчитись і в 6)) ,головне, щоб дитина була готова і хотіла, бо через примус не дуже добре таке робити))))

  • Kosmonatka 24 вересня 2017, 21:24

    Так воно і є. Зараз сам хоче, вибирає в стопці собі зошити
    Побачила, що дарма переживала. Менший складає пазли і ліпить наліпки, нічого не нав'язую

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу